Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές
  • [02] Αδιάλλακτα τα Σκόπια

  • [01] Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πορεία του Γ' ΚΠΣ, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του κλείνει φέτος. Κάποια προγράμματα θα ολοκληρωθούν το 2009, κυρίως εκείνα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές.

    "Χθες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπογράψαμε με την κ. Χούμπνερ συμφωνία για την εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας, που αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στα προγράμματα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών".

    "Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε ο υπουργός- διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Γενικά, και στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα πράγματα βαίνουν καλώς".

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή και αφορά πολύ σημαντικά θέματα, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό και τα δημόσια οικονομικά.

    "Επίσης, αφορά το μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας μας, που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάργηση ειδικών λογαριασμών, αλλά και με τη μεγαλύτερη πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", επισήμανε ο υπουργός.

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης

    Για την τελική φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα ενοποιηθούν ακόμη πέντε ταμεία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα του ΑΜΚΑ, δηλαδή του μοναδικού αριθμού που θα αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.

    "Ως σήμερα -είπε η κ. Πετραλιά- έχει αποδοθεί σε επτά εκατομμύρια Ελληνες και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται προς όλους το αυτοκόλλητο με τον αριθμό τους ο οποίος, με βάση το νόμο από την 1η Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, την ασφάλιση και τις ιατρικές παροχές".

    Η υπουργός είπε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Μου έχει παραδοθεί -ανέφερε- το πρώτο μέρος του πορίσματος και τις επόμενες ημέρες η επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

    "Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται αυτή η προσπάθεια της ανανέωσης και του εξορθολογισμού της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών", υπογράμμισε η κ. Πετραλιά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μέρος του πορίσματος μελετάται.

    Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κλείνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε στις απαντήσεις που είχε δώσει προ ημερών στο περιθώριο της ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι, "οι εργαζόμενοι από το φορέα, που είχε τη ΒΙΑΜΥΛ, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους".

    "Ήδη εμείς, έχουμε προχωρήσει σε ενεργητικές πολιτικές με τους νεότερους εργαζόμενους, ώστε να βρουν δουλειά και από σήμερα αρχίζουν συνεντεύξεις σε 73 εταιρίες της Θεσσαλονίκης. Εχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουμε συμφωνήσει και συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους", τόνισε η κ. Πετραλιά.

  • ** Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε, επίσης σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μ.Κυπριανού.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ, Μπάνκιν Μουν, ύστερα από πρωτοβουλία του τελευταίου.

    Χθες, ο κ.Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [02] Αδιάλλακτα τα Σκόπια

    Πιο αδιάλλακτος από κάθε άλλη φορά, αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

    "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα", ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι.

    Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και πρόσθεσε: "Πρόκειται για παράλογη εκκρεμότητα, η οποία υποσκάπτει τις αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα όνειρα των ιδρυτών τους".

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη θέση της και εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για να αναθεωρήσει τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που μπορεί "να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας".

    "Την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σ΄ εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Έτσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας. Σε όλους είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Από τη στιγμή που δεν το έκανε αυτό στο Βουκουρέστι, γιατί να το κάνει τώρα; Το άλλαξε από το Βουκουρέστι μέχρι σήμερα; Πολλοί πολιτικοί ανέφεραν τότε ότι εμείς πράξαμε το μέγιστο που μπορούσαμε. Αφού λοιπόν πράξαμε το μέγιστο, τότε τι ζητάνε από εμάς, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία και αναζητά τρόπο έτσι ώστε να φανεί ως ένοχος η Δημοκρατία της Μακεδονίας; Τώρα ζητάνε από εμάς να πράξουμε άλλα μέγιστα. Ε, λοιπόν, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί", ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι.

    "Επιζητούμε συμβιβασμό, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Εμείς επιθυμούμε λύση. Όχι όμως λύση, η οποία θα απειλήσει τα συμφέροντα μας και την ταυτότητά μας. Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν αυτού που μας επιτρέπει η ιστορία μας και η πλειοψηφία των πολιτών μας. Ανοίγω αυτό το ζήτημα τη συγκεκριμένη ημέρα, διότι γενεές Μακεδόνων δώσανε τη ζωή τους γι΄αυτή τη χώρα και για την ταυτότητά μας. Εμείς δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τον αγώνα τους. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται", είπε ο Ν. Γκρούεφσκι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 12:30:19 UTC