Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα
  • [02] Συζητείται το φορολογικό

  • [01] Ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα

    Το πιο μεγαλεπήβολο, το πιο πολύπλοκο, το πιο ακριβό (κόστους περίπου 6 δισ. ευρώ) και ίσως το πιο αμφισβητούμενο πείραμα στην ιστορία της επιστήμης, το οποίο τα επόμενα χρόνια που θα διαρκέσει, φιλοδοξεί να αποκαλύψει θεμελιώδη μυστικά για το σύμπαν και την καταγωγή του, ξεκίνησε σήμερα, 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) - και ευτυχώς ο πλανήτης μας ακόμα υπάρχει!

    Είκοσι ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954- συνέβαλαν για την οργάνωση του πειράματος με τις επιστημονικές τους ομάδες. Όπως κάθε μεγάλο έργο, από την αρχική σύλληψή του στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και την επίσημη έγκρισή του το 1996, μέχρι τη σημερινή έναρξή του, πέρασε από "σαράντα κύματα", από κατασκευαστικές δυσκολίες μέχρι μεγάλες υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού του (έως τέσσερις φορές) και το CERN χρειάστηκε να δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τράπεζες για να ολοκληρώσει το έργο.

    Η σημερινή πρώτη μέρα και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν, αφορούν κυρίως τον έλεγχο του γιγάντιου εξοπλισμού και των αναγκαίων διαδικασιών, ενώ η ουσιαστική φάση του πειράματος, με τις συγκρούσεις των σωματιδίων, θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες - αν όλα πάνε καλά.

    Όπως, πάντως, αρμόζει σε ένα σωστό επιστημονικό θρίλερ, δεν έλειψε η αγωνία της τελευταίας στιγμής, καθώς μια ηλεκτρική καταιγίδα πάνω από τα γαλλοελβετικά σύνορα, το απόγευμα της Δευτέρας, προκάλεσε απώλεια ενέργειας σε ορισμένα ψυκτικά συστήματα, που διατηρούν τους πάνω από 1.000 μαγνήτες υπεραγωγιμότητας στην τρομακτική παγωνιά των -271 βαθμών Κελσίου (κοντά στο απόλυτο μηδέν που υπάρχει στο διάστημα) στο εσωτερικό του επιταχυντή, όμως μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και σήμερα το πρωί η πρώτη ακτίνα σωματιδίων ξεκίνησε κανονικά την πορεία της.

    Μετά από μια αναμονή 40 δευτερολέπτων από τη δημιουργία της πρώτης ακτίνας, οι επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου του πειράματος, κοντά στη Γενεύη, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, καθώς μια μικροσκοπική λάμψη φωτός εμφανίστηκε σε μια οθόνη υπολογιστή, δείχνοντας πως η αρχική ακτίνα είχε ήδη διανύσει τα πρώτα 3 χλμ από τα 27 χλμ του συνολικού μήκους του υπόγειου κυκλικού Επιταχυντή.

    Στη συνέχεια της πρώτης μέρας, που ήταν κατά βάση δοκιμαστικού χαρακτήρα, οι επιστήμονες επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στο να καθοδηγήσουν την πρώτη ακτίνα στο τούνελ, σταματώντας την κατά διαστήματα για να διορθώσουν την πορεία της. Η προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία και η ακτίνα έκανε το γύρο του επιταχυντή σε λιγότερο από μια ώρα. Από τον Αύγουστο, στα αρχικά τεστ, οι επιστήμονες είχαν ήδη στείλει μια πρώτη ακτίνα πρωτονίων χαμηλής έντασης μέσα στον επιταχυντή, χωρίς όμως να αυτή να κάνει όλο το γύρο των 27 χλμ του.

    Σήμερα, αρχικά στάλθηκε μια ακτίνα προς μια κατεύθυνση (τη φορά των δεικτών του ρολογιού) και επρόκειτο να ακολουθήσει μια άλλη μονή ακτίνα σε αντίστροφη φορά. Στο άμεσο μέλλον οι δύο ακτίνες θα σταλούν ταυτόχρονα από αντίθετες κατευθύνσεις για να αρχίσουν πλέον οι πολυαναμενόμενες υψηλής ταχύτητας και ενέργειας συγκρούσεις των σωματιδίων.

    Περίπου 9.000 φυσικοί σε όλο τον κόσμο, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, περιμένουν με αγωνία να αναλύσουν τα πρώτα στοιχεία που θα προκύπτουν σιγά-σιγά τους επόμενους μήνες, όσο θα αυξάνεται σταδιακά η ενεργειακή ισχύς των πειραμάτων, μέχρι που η ακτίνα πρωτονίων θα αγγίξει την ταχύτητα του φωτός και θα κάνει το γύρο των 27 χλμ του τούνελ περίπου 11.000 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, αναπτύσσοντας στιγμιαία θερμοκρασίες μέχρι και 100.000 φορές μεγαλύτερες από του Ήλιου μας και αναπαράγοντας πιθανότατα τις συνθήκες λίγο μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ", το οποίο (ίσως) γέννησε το σύμπαν.

    Τέσσερις τεράστιοι "ανιχνευτές", που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του τούνελ, θα ανιχνεύουν οτιδήποτε ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει από τις συγκρούσεις αυτές. Έχουν τα ονόματα "Άτλας" (θα αναζητήσει ίχνη νέων σωματιδίων, την καταγωγή της μάζας και τις άλλες διαστάσεις), "Αλίκη" (θα μελετήσει την "υγρή" μορφή της ύλης, που καλείται πλάσμα κουάρκ-γλουονίων και η οποία υπήρχε λίγο μετά το Μπινγκ Μπανγκ), CMS (θα "κυνηγήσει" το μποζόνιο του Χιγκς, το λεγόμενο και "σωματίδιο του Θεού") και LHCb (θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο της εξαφανισμένης αντι-ύλης).

    "Δύο αισθήματα κυριαρχούν, η ικανοποίηση για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, και η ελπίδα για τις ανακαλύψεις που μας περιμένουν", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN, Γάλλος φυσικός, Ρόμπερτ Αϊμάρ. Η πιθανή ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς και ο έλεγχος μιας πλειάδας επιστημονικών θεωριών (περί υπερσυμμετρίας, σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας, κρυμμένων διαστάσεων κ.α.), είναι μερικά από εκείνα που εξάπτουν τη φαντασία ειδικών και μη, αλλά απαιτείται υπομονή γιατί το πείραμα θα προσφέρει έναν κατακλυσμό στοιχείων και μια από τις κυριότερες προκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας θα είναι η έγκαιρη και ορθή ερμηνεία των δεδομένων του πειράματος.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εξεζητημένο πείραμα αναμένεται να έχει πρακτικές -και θετικές για την κοινωνία και την καθημερινότητα- επιπτώσεις, όπως στην ιατρική (π.χ. την καταπολέμηση του καρκίνου), την καταστροφή των ραδιενεργών αποβλήτων ή την έρευνα για τις μεταβολές του κλίματος.

    Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το απρόβλεπτο. Όπως δήλωσε ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, Jim Virdee, "η Φύση μπορεί να μας εκπλήξει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανιχνεύσουμε οτιδήποτε ρίξει στο δρόμο μας".

    «Μπορεί να βρούμε το σωματίδιο του Θεού αλλά τον ίδιο τον Θεό αμφιβάλω'», ανέφερε ο ερευνητής του "Δημόκριτου" και του CERN κ. Γιώργος Γραμματικάκης, που μεταξύ άλλων διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

    Μιλώντας στην ινερνετική τηλεόραση του ΑΠΕ με αφορμή το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε πως «σήμερα, άρχισε το αποκαλούμενο πείραμα του αιώνα γιατί πραγματικά οι διαστάσεις, το κόστος και ο κόσμος που συνεργάζεται ξεπερνούν σε ένα βαθμό τα ανθρώπινα όρια. Το πείραμα αυτό στοχεύει στην αναπαράσταση των πρώτων στιγμών του σύμπαντος. Δηλαδή το σύμπαν υποθέτουμε ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια και αυτό το πείραμα θα δημιουργήσει τέτοιες ενέργειες συγκρούσεως των πρωτονίων -που είναι βασικά συστατικά της ύλης- ούτως ώστε θα προσομοιάζει με εκείνες τις πρώτες στιγμές δημιουργίας και επομένως θα μας δώσει -ελπίζουμε τουλάχιστον- μερικές σημαντικές απαντήσεις σε εκρεμμούντα ερωτήματα. Για το χώρο και το χρόνο, για το ποια είναι η βασική θεωρία του σύμπαντος, είναι η θεωρία των χορδών, είναι το ενιαίο πρότυπο και την αναζήτηση ορισμένων καινούργιων σωματιδίων, ανάμεσα τους είναι και ένα που επονομάζεται το σωματίδιο του Θεού. Βεβαία μπορεί να βρούμε το σωματίδιο του Θεού αλλά τον ίδιο τον Θεό αμφιβάλω αν τον δούμε ποτέ», τόνισε.

    Ο κ. Γραμματικάκης υποστήριξε ότι «σε πλήρη λειτουργία το πείραμα θα είναι ίσως μετά από 2-3 μήνες και τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα τα περιμένουμε σε ένα χρόνο από τώρα. Το πείραμα λοιπόν αρχίζει σήμερα, άρχισε ήδη αλλά η εξέλιξή του θα είναι μακροχρόνια και υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει περί τα δέκα χρόνια και εκτός από τα επιστημονικά ερωτήματα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και θέματα που βέβαια ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον καθημερινό άνθρωπο, όπως την καταπολέμηση του καρκίνου, όπως την ρύπανση του περιβάλλοντος γιατί ακριβώς η τεχνολογία που αναπτύσσεται σε αυτό το πείραμα είναι τόσο εξειδικευμένη και αξιοθαύμαστη που συνήθως δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες εξελίξεις, σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είμαστε όπως λένε οι διπλωμάτες συγκρατημένα αισιόδοξοι, ίσως σε 2-3 μήνες να μπορούμε να πούμε περισσότερα».

    Οσο για τους στόχους του πειράματος, ο κ. Γραμματικάκης πιστεύει ότι είναι πάρα πολλοί. «Κανείς δεν περιμένει να πετύχουν όλοι οι στόχοι και εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει το αναπάντεχο. Να βρεθεί κάτι που κανένας δεν το περιμένει γιατί αυτό θα δημιουργήσει πραγματικό προβληματισμό, πραγματικές ανατροπές. Ενα πείραμα είναι πετυχημένο όταν επιβεβαιώνει ορισμένα πράγματα αλλά κυρίως όταν ανοίγει τους δρόμους σε νέα σκέψη και νέα επιστημονική περιπέτεια».

    Τέσσερα ερωτήματα ζητούν απάντηση

    Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα επιδιώξει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες έκλυσης ενέργειας κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Big Bang (της Μεγάλης Εκρηξης) που πραγματοποιήθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με στόχο την επίλυση τεσσάρων αινιγμάτων της επιστήμης της Φυσικής:

    1. Ανεύρεση του Μποζονίου του Χιγκς (από το όνομα του φυσικού Πίτερ Χιγκς που το πρότεινε το 1964), σωματίδιο που πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει, αλλά κανείς δεν έχει δει. Η επιβεβαίωση της ύπαρξής του μέσω του πειράματος θα ισοδυναμεί με τον εντοπισμό του ελλείποντος κρίκου στο καθιερωμένο μοντέλο στο οποίο βασίζεται η σύγχρονη φυσική επιστήμη και το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.

    Η απουσία του θα κλονίσει τη θεωρία, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατές υποθέσεις: το μποζόνιο του Χιγκς δεν είναι στοιχειώδες αλλά σύνθετο σωματίδιο, ή η ανάγκη της αναζήτησής του σε μια άλλη διάσταση του διαστήματος, πέραν των τριών γνωστών.

    2. Διερεύνηση της υπερσυμμετρίας, μιας έννοιας που επιτρέπει την ερμηνεία μιας από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, το συμπέρασμα ότι η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά το 4% του σύμπαντος. Η σκοτεινή ύλη (23%) και η σκοτεινή ενέργεια (73%) μοιράζονται το υπόλοιπο 96% τα σύμπαντος. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από υπερσυμμετρικά σωματίδια που ονομάζονται neutralinos.

    3. Μελέτη του μυστηρίου της ύλης και της αντι-ύλης. Οταν η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη, παράγει ένα ζεύγος σωματιδίων και το είδωλό τους, ένα αντι-σωματίδιο με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Οταν ένα σωματίδιο και το αντι-σωματίδιό του συγκρούονται, αλληλοκαταστρέφονται παράγοντας μια μικρή λάμψη ενέργειας.

    Τη στιγμή του Big Bang, ύλη και αντι-ύλη παρήχθησαν σε ίσες ποσότητες. Αλλά το σύμπαν δεν αποτελείται παρά μόνο από ύλη. Κατά συνέπεια, πού βρίσκεται η αντι-ύλη; Ενας από τους ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων θα ανιχνεύσει ένα σωματίδιο που ονομάζεται meson b και αποτελείται από ένα quark b και το δίδυμό του αντι-ύλης.

    4. Αναπαράσταση των συνθηκών που επικρατούσαν στο σύμπαν στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που ακολούθησαν το Big Bang. Η ύλη υπήρχε τότε υπό μορφήν πηχτής και ζεστής σούπας, που ονομάζεται πλάσμα Quarks-γλουονίων. Κατά την ψύξη της , σωματίδια που ονομάσθηκαν quark σχημάτισαν μια συμπαγή μάζα πρωτονίων, νετρονίων και άλλων σύνθετων σωματιδίων. Ο Μεγάλος Επιταχυντής θα προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις βαρέων ιόντων ανά δευτερόλεπτο, προκαλώντας στιγμιαία θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από τις επικρατούσες στον πυρήνα του Ηλιου. Οι συγκρούσεις θα απελευθερώσουν τα quark από το περίβλημά τους. Οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τότε με ποιόν τρόπο αυτά τα απελευθερωμένα quark συγκολλούνται για να σχηματίσουν την ύλη.

    [02] Συζητείται το φορολογικό

    Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο "Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις", η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες.

    Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του ν/σ, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνητική πλειοψηφία, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοκούφη με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, χαρακτήρισε τη δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επέκρινε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι προτείνει έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Για διαστρέβλωση ειρωνικής αναφοράς της έκανε λόγο, από την πλευρά της, η κ. Κατσέλη.

    "Το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει μεταξύ του οπισθοδρομικού κρατισμού της πολιτικής εκπροσώπου του για την Οικονομία και του ανεύθυνου λαϊκισμού του εκπροσώπου Τύπου του", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: "Η μία θέλει να μας γυρίσει στο τέλμα της δεκαετίας του 1980, να απεμπολήσουμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και να υιοθετήσουμε τριτοκοσμικές, δήθεν αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η έκτακτη εισφορά που πρότεινε χθες, ο δε άλλος λαϊκίζει ασύστολα, χωρίς προτάσεις, χωρίς ειρμό, χωρίς συνοχή, αδειάζει την πολιτική εκπρόσωπο, όταν προτείνει κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά δεν προτείνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ επικαλείται ένα πρόγραμμα-φάντασμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα χωρίς να θίξει κανέναν. Πώς θα τα λύσει; Με την έκτακτη εισφορά, που πρότεινε χθες το ΠΑΣΟΚ, με την περαιτέρω αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της φορολογίας που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του; Αυτές είναι οι λύσεις;"

    Όπως είπε ο υπουργός, "η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες της και αναλαμβάνει και τις συνέπειες όλων των επιλογών της". Σημείωσε, δε, ότι ασφαλώς θα υπάρξουν επιπτώσεις σε μια περίοδο παρατεταμένης διεθνούς κρίσης, οι οποίες είναι οι "μικρότερες δυνατές" και τόνισε, μάλιστα, ότι "όχι μόνο απαιτείται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του σήμερα, του αύριο, και να αφήσουμε πίσω το χθες, όπου θέλουν να μας γυρίσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ".

    Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού, η κ. Κατσέλη μίλησε περί διαστρέβλωσης των αναφορών της, από τον υπουργό. "Έχει χάσει και την αίσθηση τι είναι ειρωνεία. Ήταν απολύτως ειρωνική σε σας (η αναφορά) και δεν είχε καμία σχέση με πρόταση ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι "ξεκάθαρη" διευκρίνισε η κ. Κατσέλη, περιλαμβάνοντας σε αυτή, τη μείωση του φορολογικού βάρους στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, τη μη διακριτική μεταχείριση φορολογουμένων κοκ.

    "Τέρμα πια η διαστρέβλωση και η ανέξοδη κριτική. Κοιτάξτε τις προτάσεις μας. Έχετε φτάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Αλλάξτε την πολιτική σας. Κι επειδή εσείς δεν μπορείτε, θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα διακυβέρνηση", είπε η κ. Κατσέλη.

    "Αυτά που λέμε στη Βουλή, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα λέγαμε ειρωνικά και δεν τα εννοούσαμε. Όταν μιλούμε εδώ, είμαστε σοβαροί. Όταν κάνουμε μια πρόταση αναλαμβάνουμε και το κόστος της", σχολίασε ο κ. Αλογοσκούφης και κατέληξε: "Καταλαβαίνω ότι σήμερα κάποιος της τράβηξε το αυτί".

    Ανταπαντώντας, η κ. Κατσέλη είπε ότι δεν έχει συνηθίσει ποτέ στη ζωή της, ούτε τώρα, να της τραβά κανείς το αυτί. "Δεν ξέρω εάν κάποιος τραβάει το δικό σας αυτί, αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για πολιτική και για θέσεις. Να είστε πιο σοβαρός σε αυτά τα ζητήματα".

    Νωρίτερα, η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που μίλησε για "πολιτικό χαρακίρι" της κυβέρνησης λόγω της "δημοσιονομικής κατάρρευσης" σημείωσε ότι ο ετήσιος στόχος που είχε στον Προϋπολογισμό ήταν περίπου 56 δισεκατομμύρια και έχει πιάσει το πρώτο εξάμηνο 23 δισεκατομμύρια (ποσοστό κάλυψης 41%): "Πρέπει δηλαδή να μαζέψετε μέχρι το τέλος του χρόνου 33 δισεκατομμύρια και μ' αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύετε ότι θα πάρετε περίπου 5 δισεκατομμύρια. Και ερωτώ απλά: Γιατί δεν βάζατε μία έκτακτη εισφορά σε όλους; Θα ήταν και πιο έντιμο και πιο δίκαιο".

    Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το 2008 αν η κυβέρνηση δεν λάβει νέα φορολογικά μέτρα, η ΝΔ είχε απαντήσει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωράει χωρίς κανένα πρόβλημα και ότι η Ελλάδα έχει αναπτυξιακά αποθέματα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Χαρακτήρισε επίσης "μεγάλο άλλοθι" της κυβέρνησης τα περί διεθνούς κρίσης λέγοντας ότι αν είχε κάποια σχέση θα έπρεπε τα έσοδα να είχαν αυξηθεί γιατί το ονομαστικό ΑΕΠ (8,5%) έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτό που είχε σαν στόχο. Παράλληλα σημείωσε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου με τη διεθνή κρίση αύξησε τα έσοδα από ΦΠΑ.

    Τέλος, η κ. Κατσέλη επανέλαβε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και "για επαναφορά του αφορολογήτου για όλα τα εισοδήματα".

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Ι. Μανώλης έθεσε θέμα "ηθικής τάξεως" για την τροποποίηση που αφορά στη "γενιά των 700 ευρώ". Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη η αρχική δέσμευση Αλογοσκούφη για υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών που εργάζονται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, άλλαξε σε μια "απαράδεκτη" ρύθμιση που βάζει "ρατσιστικό" ηλικιακό όριο στα 30 έτη. "Η γενιά των 700 ευρώ δεν είναι μόνο οι νέοι των 20-25 ετών αλλά και οι απολυθέντες 40-45 ετών που τους λείπουν ένσημα και πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, βάζοντας από την τσέπη τους για το ΤΕΒΕ", είπε ο κ. Μανώλης. "Εάν θέλετε ως υπουργείο, να είστε αναξιόπιστοι σε σχέση με αυτά που είπατε στους βουλευτές της ΝΔ και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εμάς κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει αναξιόπιστους. Πρώτος να βγω να στηρίξω το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά σε κανένα σημείο του δεν λέει ότι οι των 700 ευρώ πρέπει να φορολογούνται. Οφείλετε, έστω και την τελευταία στιγμή να το αλλάξετε" συνέχισε ο κ. Μανώλης και πρόσθεσε: "Κι αν νομίζετε ότι επειδή υπάρχει η κομματική συνείδηση να ψηφίζουμε τα σοβαρά νομοσχέδια, ναι, αλλά υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από την υποχρεωτική ψήφο. Πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα. Δεσμευτήκατε, το είπατε, το καταλάβατε, δεν μπορεί να το παίρνετε πίσω".

    Απαντώντας στον κ. Μανώλη ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναξιόπιστη σε σχέση με αυτά που ισχυριστήκαμε από την αρχή: "Είπαμε ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι νέοι άνθρωποι που ξεκινούν τη δουλειά τους, στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους". Όπως διευκρίνισε, με το αφορολόγητο που εξακολουθεί να υπάρχει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, και με το πλέον αφορολόγητο για νέους έως 30 ετών, εξακολουθεί η δέσμευσή μας ότι "δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι νέοι άνθρωποι στο ξεκίνημα της ζωής τους".

    Επισήμανε επίσης ότι "το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων δεν λύνεται με τη φορολογική νομοθεσία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι είναι μη σύννομες εκείνες οι συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 14:30:21 UTC