Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εναλλακτική γραμμή πάλης"
  • [02] "Αλλαγή πολιτικής"
  • [03] Στην 73η ΔΕΘ ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [04] Το πρώτο κουδούνι
  • [05] Νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη
  • [06] Επτά χρόνια μετά...

  • [01] "Εναλλακτική γραμμή πάλης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί, το πρωί, το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Παπαφλέσσα 2, Νέα Ιωνία), όπου θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς και με μαθητές.

    Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα «χρειάζεται μια γραμμή αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Προτείνουμε μια εναλλακτική γραμμή πάλης που περιλαμβάνει πίεση, αντίσταση, αντιπολίτευση, διεκδικήσεις» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    «Ο πρωθυπουργός ήταν προβλέψιμος στην 73η ΔΕΘ», είπε η γγ του ΚΚΕ και σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος δεν φέρνει τίποτε νέο, όπως δεν έφερνε και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού -όπως είπε- 365 μέρες τον χρόνο εφαρμόζονται οι αντεργατικές πολιτικές τους.

    Η κα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργατοϋπάλληλους και τους κάλεσε να «γκρεμίσουν» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Να ξεμπερδεύουμε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σαν κομματικούς σχηματισμούς, αλλά να φέρουμε σε θέση ήττας την αστική τάξη, τα μονοπώλια, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε πως και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προβλήματα, διότι δεν μπορούν να περνούν τις πολιτικές τους με την ευκολία, που το έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να «χειραγωγούν», όπως παλιά, τους πολίτες. Μπορεί να αποσπούν την ψήφο τους, αλλά δεν έχουν την εμπιστοσύνη τους.

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι δεν «εξαγνίστηκε» όσο ήταν στην αντιπολίτευση και για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έγινε «λευκή περιστερά», στα χρόνια, που είναι αντιπολίτευση.

    Για τον ΣΥΝ παρατήρησε ότι "ψηφοθηρικά επικεντρώνει σε συγκεκριμένα ζητήματα την πολιτική του (άρθρο 16, γενιά των 700 ευρώ), προτείνει «μεθαδόνη», δηλαδή το χάπι που θα διατηρήσει τη φτώχεια, "όμως η φτώχεια -τόνισε η γγ του ΚΚΕ- δεν κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαγνίσει την Ε.Ε. και ψηφίζει μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κοσμοπολίτες, στην Ελλάδα φοράνε τζιν και γίνονται επαναστάτες», σχολίασε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου υπογράμμισε: «Σκάνδαλο υπάρχει. Τα περισσότερα σκάνδαλα είναι νόμιμα, υπάρχει σύνδεση κράτους και μονοπωλίων. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων συμβαίνουν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το ανέδειξε το ΚΚΕ πριν χρόνια και δεν έγινε θέμα. Γιατί τώρα έγινε θέμα;»

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικών συμμαχιών η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι με τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει συμμαχία και σημείωσε πως ο ΣΥΝ θέτει το ζήτημα της συνεργασίας για προεκλογικούς λόγους.

    Ως προς τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΚΚΕ θα τους δώσει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Εξέφρασε τη σιγουριά ότι το κόμμα θα βγει ακόμα πιο δυναμωμένο από το 18ο συνέδριο του και αυτό θα το βοηθήσει να δώσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους να ξεμπλέξουν με το σύνδρομο του φόβου και από ηττημένοι να γίνουν νικητές.

    Το πρωί της Τετάρτης η Γ.Γ. του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» κι ενημερώθηκε για τα προγράμματα απεξάρτησης που εφαρμόζονται εκεί.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΖΙΜΕΝΣ».

    Η Αλέκα Παπαρήγα στο περίπτερο του ΑΠΕ

    Το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στους χώρους της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και ενημερώθηκε από το γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο για την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες του.

    Η κ. Παπαρήγα "πλοηγήθηκε" στην κεντρική και τις υπόλοιπες θεματικές ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και στις ιστοσελίδες του πρακτορείου που παρέχουν ενημέρωση για την τρέχουσα ειδησεογραφία στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα.

    [02] "Αλλαγή πολιτικής"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο κ.Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της Siemens.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε χθες με τους προέδρους της Helexpo ΑΕ Αριστοτέλη Θωμόπουλο, της ΔΕΘ ΑΕ Δημήτρη Μπακατσέλο, καθώς και με αντιπροσωπείες των σωματείων των εργαζομένων.

    Ενημερώθηκε για τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και τα προβλήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε περίπτερα. Είπε ότι άκουσε με ικανοποίηση την εξαγγελία να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ, ύστερα από τη μετεγκατάστασή της, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι θα περιμένει να δει να υλοποιείται στην πράξη αυτή η δέσμευση και να μην ακολουθηθούν αρνητικά, όπως είπε, παραδείγματα της Αθήνας.

    Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

    «Εχουμε μια κοινωνία η οποία βράζει, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία οδηγεί το καράβι σε ξέρα κι έναν πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η επικοινωνιακή τους πολιτική και κάθε τρεις μέρες την αλλάζουν. Το πρόβλημα δεν είναι η επικοινωνιακή πολιτική. Το πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της απέναντι στην οικονομία και την κοινωνία. Κι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Κι αν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να σύρει πρώτος τον χορό του Ζαλόγγου, για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι ανάγκη να τον ακολουθήσει η κοινωνία».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, απάντησε:

    «Είναι μια υπόθεση που χρονολογείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι μπλεγμένοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα δύο κόμματα εξουσίας διαχειρίζονται τον δημόσιο πλούτο. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    Επίσκεψη στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στους χώρους της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο για τη διαδικτυακή τηλεόραση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, την πρώτη στην Ελλάδα.

    Ο κ. Τσίπρας έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τις θεματικές ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ (υγεία, πολιτισμό, αυτοδιοίκηση, ΝΑ Ευρώπη, ομογένεια κλπ), καθώς και για τις ιστοσελίδες που παρέχουν ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα, δηλώνοντας ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων επιτελεί πολύ σημαντικό έργο.

    [03] Στην 73η ΔΕΘ ο Γ.Καρατζαφέρης

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα παραστεί στον Αγιασμό, στο Λύκειο Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί τους χώρους της έκθεσης, θα συναντηθεί με τις Διοικήσεις των Helexpo-Δ.Ε.Θ. και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

    [04] Το πρώτο κουδούνι

    Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα για χιλιάδες μαθητές σε όλα τα σχολεία της χώρας.

    Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας θα βρεθεί το πρωί, στις 9:30, ο υπουργός Παιδείας για την τελετή του αγιασμού που σημαίνει και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος θα παραστεί στις 8:30 στον αγιασμό του 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Τρίπολης και στις 11:00 στα εγκαίνια και τον αγιασμό του ΕΠΑ.Λ Ναυπλίου, ενώ στις 12:30 θα επισκεφθεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής του.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος θα παραστεί στις 9:00, στον αγιασμό του 4ου Γυμνασίου-Λυκείου Καρδίτσας και του Δημοτικού Σχολείου Ιτέας, του οποίου και θα εγκαινιάσει το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Στις 12 ο υφυπουργός θα μεταβεί στα Τρίκαλα όπου θα παραστεί στον αγιασμό του 4ου Λυκείου Τρικάλων.

    Στις περιοχές όπου δεν θα παραστεί μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις τελετές αγιασμού των σχολείων, το Υπουργείο θα εκπροσωπηθεί από τους κατά τόπους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

    Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της αδειοδότησης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη όλες τις διαδικασίες έγκρισης.

    Ο υπουργός Παιδείας, σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία, δήλωσε ότι θα καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες, καθώς υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης 140.000 παιδιών στα δημόσια υποχρεωτικά νηπιαγωγεία, αφού η κάθε σειρά παιδιών αριθμεί περίπου 110.000.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στους όρους ασφαλείας των νηπίων.

    Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών

    Αυξημένα μέτρα για την προστασία των μαθητών για τη νέα σχολική περίοδο ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η Ελληνική Αστυνομία, έχει εκπονήσει και θέτει άμεσα σε εφαρμογή ένα ευρύ επιχειρησιακό πρόγραμμα και μια σειρά στοχευμένων προληπτικών δράσεων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, με βασικό στόχο την προστασία των μαθητών από παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή μαθητική και κοινωνική τους συμπεριφορά ή θέτουν σε διακινδύνευση την ασφαλή καθημερινή τους μετακίνηση.

    Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε και απέστειλε προς όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες γενική διαταγή, για τη λήψη αυξημένων μέτρων Ασφάλειας, Τάξης και Τροχαίας, κατά την προσεχή σχολική περίοδο.

    Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι η επιτήρηση των σχολείων και κατά τις νυχτερινές ώρες, αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης πλησίον και πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων, έκτακτοι και τακτικοί έλεγχοι στα κυλικεία, προστασία των μαθητών κατά τις σχολικές εκδρομές, ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους γύρω από τα σχολεία, επέκταση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου και αυστηροί έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει από τα Μικτά Κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών.

    Εγκύκλιος για την ένταξη των παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση

    Η ένταξη των παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη, με υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό ο υπουργός Παιδείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους διευθυντές εκπαίδευσης, στην οποία δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν προκειμένου να μπορέσουν να απορροφηθούν τα παιδιά των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για το θέμα τα ακόλουθα:

    «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη σχολική διαρροή, να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για μόρφωση σε όλα τα παιδιά και να αποδείξουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας κυρίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι Ρομά που παρουσίαζαν για πολλές δεκαετίες σοβαρά προβλήματα ένταξης στο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας δια των λειτουργών του, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει να δημιουργήσει τις καλύτερες προοπτικές μέλλοντος και σε αυτά τα παιδιά».

    [05] Νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

    Κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή Ντιμιτρόφ, Πρότογκερ, Βασιλάκη και Νίμιτς θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη το απόγευμα».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν είναι αναγκαίο, πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, αν και αυτό, όπως σημειώνεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

    Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι "τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις" και συνέχισε: "Είναι δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από μια επίμονη στάση που χαρακτηρίζεται από εμμονή σε αδιάλλακτες θέσεις, αντιπαραγωγικές δηλώσεις κ.λ.π δεν είναι κλίμα που μπορεί να επιτρέπει και να δικαιολογεί αισιοδοξία για το τί μέλλει γενέσθαι".

    Σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση του διαμεσολαβητή, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης" από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    "Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον", ανέφερε.

    Σχετικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια ενέργεια, στην οποία ενδέχεται να προβεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: "Τα κράτη και εκπροσωπούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτή την πολύ σοβαρή διαδικασία, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και έχοντας ορίσει τις δικές τους προτεραιότητες. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση σχετικά με το τί σκέφτονται τα κράτη, που πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως το γειτονικό. Από εκεί και πέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία και η ελληνική αποστολή είναι πλήρως προετοιμασμένες για το ταξίδι αυτό".

    Αναφερόμενος στην πρόθεση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι "πολιτική της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί λύση και να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, γεγονός που είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα, για τις διμερείς σχέσεις, για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας και, βεβαίως, για την περιφερειακή συνεργασία. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε στις διαπραγματεύσεις, να θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να θέλουμε την εξεύρεση λύσης, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι η λύση είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική πορεία και πρόοδο της γειτονικής χώρας είναι η λύση στο όνομα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας, το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους. Δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "οι προσπάθειες ή η συμβολή υποστήριξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραμένει η μόνη και κύρια διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά ως τέτοιες. Όχι ως αυτόνομες πρωτοβουλίες πέραν και εκτός πλαισίου ΟΗΕ".

    Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε: "Μακάρι να είναι έτσι, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις, στο παρόν στάδιο, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, είναι αυτές που είπα ήδη".

    Δηλώσεις Μακόρμακ

    Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το νέο όνομα που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε "Αυτή τη στιγμή η Μακεδονία επιθυμεί να αποκαλείται Μακεδονία, και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Άλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. θα δούμε, λοιπόν. Ας φθάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα".

    [06] Επτά χρόνια μετά...

    Με κοινή παρουσία των υποψηφίων, του Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων και του Μπαρακ Ομπάμα των Δημοκρατικών θα αρχίσουν σήμερα, στο Σημείο Μηδέν, όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, οι εκδηλώσεις για την 7η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η πόλη θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις με ανανεωμένες εκκλήσεις για επαγρύπνηση απέναντι στις διαρκείς απειλές για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ θα γίνει και πάλι προσκλητήριο νεκρών.

    Οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική ρητορική τους και τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων τους στην τηλεόραση σε ένδειξη σεβασμού για τους νεκρούς.

    «Όλοι μας προσερχόμαστε μαζί την 11η Σεπτεμβρίου, όχι ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ως Αμερικανοί, είμαστε ενωμένοι ως μία αμερικανική οικογένεια και την Πέμπτη θα αφήσουμε στην άκρη την πολιτική και θα προσέλθουμε μαζί για να ανανεώσουμε αυτήν την ενότητα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο υποψηφίων.

    Στη φετινή έβδομη επέτειο, η έμφαση έχει μετακινηθεί στην εκπαίδευση των νέων γενεών για τις τρομοκρατικές απειλές και τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες των θυμάτων επέζησαν από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

    Αυτή την εβδομάδα, το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου αποκάλυψε τα προγράμματα του τα οποία διανεμήθηκαν σε επιλεγμένα σχολεία σε όλη την χώρα και για τα οποία οι δάσκαλοι θα συνεργαστούν με το ίδρυμα μνήμης για να διδάξουν στις τάξεις τους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής εκπαίδευσης του Μνημείου και του Μουσείου Σόνετ Τακαχίσα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η σημασία των γεγονότων και η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί για τις επιδράσεις τους, εξακολουθούν να εξελίσσονται.

    «Ξέρουμε ότι οι δάσκαλοι δεν αισθάνονται καλά προετοιμασμένοι για να μιλήσουν στις τάξεις τους για την 11η Σεπτεμβρίου και ελπίζουμε να τους προσφέρουμε πηγές που θα χρησιμοποιήσουν για να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη συζήτηση», είπε ο Τακαχίσα.

    Ανάμεσα στο υλικό που προσφέρθηκε για τις εκδηλώσεις στις τάξεις, που πουθενά στις ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν είχαν στη διδακτέα ύλη την 11η Σεπτεμβρίου, είναι ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα από την οπτική των μελών των οικογενειών των θυμάτων, τους επιζώντες και τους διασώστες.

    Στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, οικοδομείται ένα μνημείο αφιερωμένο στα περίπου 3000 θύματα της Νέας Υόρκης, του Πεντάγωνου έξω από την Ουάσιγκτον αλλά και της πρώτης επίθεσης εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που είχε γίνει το 1993 με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό..

    Το μνημείο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Μάικλ Άραντ και Πίτερ Γουόκερ και αποτελείται από δύο λιμνούλες που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο που ήταν οι πύργοι των 100 ορόφων πριν καταρρεύσουν λίγο μετά από τις επιθέσεις.

    Το κόστος της κατασκευής έχει ανέλθει σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξαναγκάζοντας σε πολλές αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου και καθυστερήσεις στην οικοδόμηση.

    Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι επίσης όμηρος του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και υφίσταται συνεχείς αναθεωρήσεις για να γίνει ένα φρούριο που να μπορεί να αντέξει κάθε επίθεση.

    Δεν αναμένεται να έχει τελειώσει πριν από το 2011, δύο χρόνια μετά από τον αρχικό προγραμματισμό και θα το κοσμεί ο Πύργος της Ελευθερίας που θα έχει ύψος 1776 ποδιών (592 μέτρων), το οποίο επελέγη για να θυμίζει το έτος της Διακήρυξης για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με μηνύματα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα μέσα, για να βοηθήσει τους δημότες του που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας εκστρατείας 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή δωρεάν φροντίδας υγείας σε όλους όσους έχουν ανάγκη βοήθειας.

    Στη Νέα Υόρκη σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις 2700 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 300 πυροσβέστες και αστυνομικοί που παγιδεύτηκαν μέσα στους πύργους, όπου είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν τα θύματα, όταν αυτοί κατάρρευσαν αφήνοντας βαθιά τραύματα στους φίλους και τους συγγενείς που τους έχασαν και εξακολουθούν να υποφέρουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 September 2008 - 6:30:25 UTC