Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η επένδυση στην παιδεία"
  • [02] "Εναλλακτική γραμμή πάλης"

  • [01] "Προτεραιότητα η επένδυση στην παιδεία"

    "Για μας αποτελεί εθνική προτεραιότητα η επένδυση στην παιδεία γιατί η από εκεί θα προέλθει η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ανθρώπινη κοινωνία" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς το δεύτερο δημοτικό σχολείο Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε σε όλους και ιδιαίτερα στους μαθητές που αποτελούν, όπως είπε, τον πλούτο της χώρας μας, αλλά και στους γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

    Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη δέσμευση του Κινήματος για επένδυση του 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, συν 2% επιπλέον για θέματα έρευνας και επισήμανε ότι μια τέτοια επένδυση αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπιστούν "τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα καθώς και προβλήματα λόγω έλλειψης καθηγητών και δασκάλων και διπλοβάρδιας".

    "Είναι βασική προτεραιότητα, εθνική ανάγκη και δεσμευόμαστε" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Προσερχόμενος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και συνοδευόμενος από την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Βαγγέλη Παντούλα, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με πάρα πολλά παιδιά από το σχολείο, ενώ τον υποδέχθηκε ο περιφερειακός διευθυντής κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, ο οποίος μετέφερε και το καλωσόρισμα του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Παπανδρέου, ο δήμαρχος Ευκαρπίας, ο πρωτοσύγκελος Νέας Ευκαρπίας μεταφέροντας και το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

    Μετά τον αγιασμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε έναν ιδιότυπο "διάλογο" με τα παιδιά ρωτώντας τα αν τους αρέσει το σχολείο, ποιοι θα ήθελαν να είναι πιο μεγάλες οι διακοπές, αλλά και ρωτώντας τα εάν ξέρουν ξένες γλώσσες και διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετά τα παιδιά μεταναστών ή παλιννοστούντων τους είπε ότι το σχολείο είναι για να μαθαίνετε από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους συμμαθητές σας.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε στα παιδιά ότι όταν επενδύουμε σε εσάς τα νέα παιδιά μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, τόνισε απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου ότι με την Παιδεία μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και έφερε ως παράδειγμα την περηφάνια που μας γέμισαν οι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στο μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της Φυσικής CERN που διεξάγεται τώρα.

    Επίσκεψη στη λίμνη Κορώνεια

    "Οι εικόνες που βλέπουμε είναι απόδειξη της καταστροφής και της έλλειψης σχεδίου, αλλά αποτελούν και απόδειξη την αναγκαιότητας να κάνουμε το θέμα των υδάτινων πόρων εθνικό ζήτημα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στο εντελώς άνυδρο τοπίο της λίμνης Κορώνειας και αφού συνομίλησε με κατοίκους και αλιείς της λίμνης στην οποία δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόταν από την επίσκεψή του αυτή από τους Σ.Κουβέλη, Γ.Μανιάτη και Χ.Τσιόκα.

    Ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε στις δηλώσεις του την αναγκαιότητα ανάδειξης ενός νέου προτύπου ανάπτυξης που συνδυάζει την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος και οδηγεί σε ποιοτική ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας και της ταυτόχρονης αξιοποίησής τους.

    "Είναι εφικτό, είναι απαραίτητο και αποτελεί δέσμευσή μας", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Εγνατία Ζώνη Ανάπτυξης - Ανάπτυξη για τον Άνθρωπο».

    [02] "Εναλλακτική γραμμή πάλης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε το πρωί το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και με μαθητές.

    «Το συνολικό πρόβλημα της Παιδείας είναι ότι αν και δημόσια, αδειάζει τις τσέπες των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα και αυτό επίσης είναι κύριο, αδειάζει και το μυαλό, με αυτά τα προγράμματα διδασκαλίας, με όλη την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με ευθύνη βεβαίως της κυβερνητικής πολιτικής και του αντίστοιχου υπουργείου» δήλωσε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε:.

    «Υπάρχουν 185.000 παιδιά που έχουν προβλήματα αναπηρίας και μαθησιακά προβλήματα, δεν θα βρουν θέση σε ειδικό σχολείο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο για υποχρεωτική εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πολύ λίγα ειδικά σχολεία λειτουργούν και ορισμένα από αυτά πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου, γιατί λείπει το εκπαιδευτικό προσωπικό, μέχρι τώρα. Ενώ άλλα θα υπολειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό και μάλιστα με άσχημες συνθήκες δουλειάς, χωρίς σταθερή απασχόληση, αλλά με ωρομίσθια και τη γνωστή ελαστική μορφή».

    "Εναλλακτική γραμμή πάλης"

    Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα «χρειάζεται μια γραμμή αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Προτείνουμε μια εναλλακτική γραμμή πάλης που περιλαμβάνει πίεση, αντίσταση, αντιπολίτευση, διεκδικήσεις» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    «Ο πρωθυπουργός ήταν προβλέψιμος στην 73η ΔΕΘ», είπε η γγ του ΚΚΕ και σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος δεν φέρνει τίποτε νέο, όπως δεν έφερνε και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού -όπως είπε- 365 μέρες τον χρόνο εφαρμόζονται οι αντεργατικές πολιτικές τους.

    Η κα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργατοϋπάλληλους και τους κάλεσε να «γκρεμίσουν» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Να ξεμπερδεύουμε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σαν κομματικούς σχηματισμούς, αλλά να φέρουμε σε θέση ήττας την αστική τάξη, τα μονοπώλια, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε πως και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προβλήματα, διότι δεν μπορούν να περνούν τις πολιτικές τους με την ευκολία, που το έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να «χειραγωγούν», όπως παλιά, τους πολίτες. Μπορεί να αποσπούν την ψήφο τους, αλλά δεν έχουν την εμπιστοσύνη τους.

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι δεν «εξαγνίστηκε» όσο ήταν στην αντιπολίτευση και για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έγινε «λευκή περιστερά», στα χρόνια, που είναι αντιπολίτευση.

    Για τον ΣΥΝ παρατήρησε ότι "ψηφοθηρικά επικεντρώνει σε συγκεκριμένα ζητήματα την πολιτική του (άρθρο 16, γενιά των 700 ευρώ), προτείνει «μεθαδόνη», δηλαδή το χάπι που θα διατηρήσει τη φτώχεια, "όμως η φτώχεια -τόνισε η γγ του ΚΚΕ- δεν κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαγνίσει την Ε.Ε. και ψηφίζει μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κοσμοπολίτες, στην Ελλάδα φοράνε τζιν και γίνονται επαναστάτες», σχολίασε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου υπογράμμισε: «Σκάνδαλο υπάρχει. Τα περισσότερα σκάνδαλα είναι νόμιμα, υπάρχει σύνδεση κράτους και μονοπωλίων. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων συμβαίνουν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το ανέδειξε το ΚΚΕ πριν χρόνια και δεν έγινε θέμα. Γιατί τώρα έγινε θέμα;»

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικών συμμαχιών η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι με τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει συμμαχία και σημείωσε πως ο ΣΥΝ θέτει το ζήτημα της συνεργασίας για προεκλογικούς λόγους.

    Ως προς τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΚΚΕ θα τους δώσει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Εξέφρασε τη σιγουριά ότι το κόμμα θα βγει ακόμα πιο δυναμωμένο από το 18ο συνέδριο του και αυτό θα το βοηθήσει να δώσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους να ξεμπλέξουν με το σύνδρομο του φόβου και από ηττημένοι να γίνουν νικητές.

    Το πρωί της Τετάρτης η Γ.Γ. του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» κι ενημερώθηκε για τα προγράμματα απεξάρτησης που εφαρμόζονται εκεί.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΖΙΜΕΝΣ».

    Η Αλέκα Παπαρήγα στο περίπτερο του ΑΠΕ

    Το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στους χώρους της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και ενημερώθηκε από το γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο για την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες του.

    Η κ. Παπαρήγα "πλοηγήθηκε" στην κεντρική και τις υπόλοιπες θεματικές ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και στις ιστοσελίδες του πρακτορείου που παρέχουν ενημέρωση για την τρέχουσα ειδησεογραφία στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 September 2008 - 10:30:24 UTC