Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση"
  • [02] "Σε παιδεία και έρευνα το 7% του ΑΕΠ"
  • [03] Συνάντηση Κομμουνιστικών κομμάτων

  • [01] "Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση"

    Στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Αν.Παπαληγούρα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παραστεί ο πρωθυπουργός στις 13.30 μμ.

    "Η πολιτεία αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας φροντίζει χρόνο με το χρόνο να βελτιώνει τα πράγματα, να καλύπτει κενά, να παρέχει όλα τα μέσα ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο και βεβαίως να προωθεί τις αναγκαίες αλλαγές, τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις, ώστε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να γίνεται ολοένα και πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο ανταγωνιστικό, άξιο του σεβασμού και της εμπιστοσύνης όλων των Ελλήνων πολιτών που το χρηματοδοτούν", δήλωσε ο κ.Κ.καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο Β Δημοτικό Σχολείο Παιανίας.

    Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επικύρωση των αλλαγών στο Δικαστικό Σώμα, που εισηγήθηκε νωρίτερα στην Κυβερνητική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Εισήγηση έκανε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης για τις αλλαγές στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς να επικεντρωθούν στην πραγματική πολιτική και στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

    "Οι πολίτες μας επέλεξαν να οδηγήσουμε τη χώρα στους δρόμους της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης. Δύσκολους δρόμους με πολλά εμπόδια", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "τα εμπόδια από όπου και αν προέρχονται δεν μας κάμπτουν. Η πραγματική πολιτική γίνεται στο πεδίο της δράσης".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι άρρηκτα δεμένες με το μέλλον του τόπου και υπογράμμισε ότι στην πράξη αυτή η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στη δίνη διεθνούς οικονομικής κρίσης τους τελευταίους έξι μήνες, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τις ΔΕΚΟ, το χωροταξικό σχεδιασμό, την παιδεία, στα λιμάνια, στην πατάξη της φοροδιαφυγής και στην ενεργειακή πολιτική με την επικύρωση της συμφωνίας για τον South Stream.

    "Ο κίνδυνος που φαινομενικά αναδεικνύεται για υποθέσεις τη σοβαρότητα των οποίων ουδέποτε υποτίμησα είναι υπαρκτός. Δεν εθελοτυφλούμε αλλά και δεν θα γίνουν τροχοπέδη για τη συνέχιση του έργου μας. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, ο καθένας στον τομέα του αλλά και συνολικά ως συμπαγής ομάδα να ακολουθούμε αυτό το δύσκολο δρόμο", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης με έμφαση ότι δεν έκανε και δεν κάνει εκπτώσεις για το πρόσκαιρο. "Δεν δέχομαι παρεκκλίσεις από το στόχο. Δεν αρνούμαι την πραγματικότητα. Ζητώ από όλους αυστηρή προσήλωση στους στόχους, στην ουσία της πολιτικής, στην απόδοση χειροπιαστού έργου. Ζητώ συνεχή αυτοκριτική από τον καθένα. Ζητώ να είναι η έγνοια όλων σε ένα και μόνο ερώτημα: Τι παραπάνω να προσφέρουμε στον τόπο. Δεν ξεχνώ ότι η σχέση που κερδίσαμε πάνω από όλες τις άλλες είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες", τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στα πραγματικά πεδία της πολιτικής, έκανε έναν μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αναφέρθηκε στα 325 μεγάλα έργα (λιμάνια, αεροδρόμια, Εγνατία, δρόμοι) σε όλη τη χώρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη λύση των προβλημάτων στην Ολυμπιακή και στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

    Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες να βρεθεί λύση για την ψήφο αποδήμων Ελλήνων, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση "που άλλα υποστήριζε ως κυβέρνηση και άλλα κάνει τώρα, αποδεικνύει όμως ότι δεν σέβεται τους Ελληνες του εξωτερικού".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη Διοικητική μεταρρύθμιση, την εθνική στρατηγική για την παιδεία, στα εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά και είπε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με σύνεση και προσοχή διεθνή ζητήματα όπως η κρίση που προέκυψε στον Καύκασο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι στο πραγματικό πεδίο πολιτικής φάνηκε η αποτελεσματικότητα της σκληρής δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι για τη συντονισμένη αντιμετώπιση από τον κρατικό μηχανισμό του τεράστιου αριθμού των πυρκαγιών.

    Επεσήμανε ότι η χώρα μας ανέβηκε κατά τα δέκα θέσεις στο δείκτη της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και αυτό είναι αποτέλεσμα της σοβαρής πολιτικής δουλειάς που κάνουμε, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς που ήδη επαινέθηκαν από την αρμόδια Επίτροπο προχθές στην Αθήνα, στην αποτελεσματική απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

    "Μιλώ επί ώρα για αυτό το πραγματικό πεδίο πολιτικής, διότι αυτή είναι και η πραγματική πρόκληση. Η πρόκληση στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε, να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Οι νέοι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του επέλεξε επτά νέους αντιπροέδρους στον Άρειο Πάγο και έναν αντιπρόεδρο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ειδικότερα οι νέοι αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο είναι οι Δημήτριος Κανελλόπουλος, Δημήτριος Δαλιάνης, Κωνσταντίνος Κούκλης, Ηλίας Γιαννακάκης, Γρηγόριος Μάμαλης, Εμμανουήλ Καλούδης και Γεώργιος Πετράκης, ενώ ο νέος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο κ.Γεώργιος Κωνσταντάς.

    «Τα κριτήρια με τα οποία κάναμε την επιλογή, ήταν αξιοκρατικά, αλλά και κριτήρια επετηρίδος δήλωσε o υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά την έξοδό του από το Υπουργικό Συμβούλιο, και πρόθεσε:

    «Βαδίσαμε στη βασική μας πολιτική, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κινείται σε "ήρεμα νερά" και βάσει αυτής της λογικής δεν παρεκκλίναμε πολύ από την επετηρίδα, ειμή μόνον όταν θέλαμε να κρίνουμε αξιολογικά ορισμένα πρόσωπα. Θεωρώ ότι με την απόφαση αυτή υπάρχει μία πλήρης ισορροπία. Και ο Άρειος Πάγος και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα λειτουργήσουν σε πλήρη αρμονία».

    [02] "Σε παιδεία και έρευνα το 7% του ΑΕΠ"

    Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία αναμένεται να δώσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, από το βήμα της 73ης ΔΕΘ. Αύριο θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    "Για να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ανταγωνιστικότητα και ευημερία έχει τρία βασικά εργαλεία: την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία και τις επενδύσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει απαξιώσει και τα τρία αυτά εργαλεία. Εμείς δεσμευόμαστε να επενδύσουμε το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και το 7% του ΑΕΠ στην παιδεία και έρευνα, έτσι, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης.

    Ο κ.Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, τα οποία τον ενημέρωσαν για την πορεία της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τους κ.κ. Α. Θωμόπουλο, πρόεδρο της HELEXPO Α.Ε. και Δ. Μπακατσέλο, πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. ποια πρέπει να είναι η ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η ΔΕΘ, ώστε να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και ποιες πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις της πολιτείας.

    Τόσο ο κ. Μπακατσέλος, όσο και ο κ. Θωμόπουλος είπαν ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με διεθνείς οργανωτές εκθέσεων, ώστε να υπάρξει διεθνοποίηση της ΔΕΘ, ενώ τόνισαν και την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μεγάλο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, το οποίο να μπορεί να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του συνολικά περίπου πέντε χιλιάδες άτομα.

    Ο κ. Θωμόπουλος επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα να αποκτήσει η HELEXPO την "ιδιοκτησία των εμπορικών σημάτων που εκπροσωπεί", ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες.

    Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα πρέπει να υπάρξει σύντομος διάλογος και σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων να βρεθεί ένας τρόπος παραπλήσιος με την αντίστοιχη εκτέλεση έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Από τη μεριά του, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι το συνεδριακό κέντρο θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και της τουριστικής κίνησης στη Βόρειο Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ και τη HELEXPO, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2009 η Θεσσαλονίκη "θα χάσει τους χώρους" γιατί θα αρχίσει η λειτουργία εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αθήνα.

    Επίσης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την πιθανότητα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκθέσεων. Σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, τόνισαν ότι αν γίνει αυτή, εκεί που θα πάει θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της σύμπραξης με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και τόνισαν την αναγκαιότητα η ΔΕΘ να ασχολείται με την ακίνητη περιουσία των εκθέσεων και η HELEXPO με την οργάνωσή τους και να μην υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

    Μετά την ενημέρωση που είχε με τους φορείς της ΔΕΘ, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα περίπτερα των εκθετών και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του παραμένοντας στο περίπτερο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Στην επίσκεψή του στη ΔΕΘ και στις συζητήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, αλλά και των εργαζομένων, τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν οι Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Μαγκριώτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Δ. Δόλης και Εύα Καϊλή.

    Στο περίπτερο του ΑΠΕ

    «Μπράβο, κάνετε πολύ καλή δουλειά», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, επισκεπτόμενος το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Σπύρο Κουζινόπουλο για το διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο στην Ελλάδα, καθώς και για τις άλλες υπηρεσίες του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεφύλλισε επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το λεύκωμα «Πλην Αθηνών» του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, που μέσα από παλιές καρτ-ποστάλ «ζωντανεύουν» εικόνες και μνήμες του παρελθόντος.

    [03] Συνάντηση Κομμουνιστικών κομμάτων

    Αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 9ης συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων από χώρες της Βαλκανικής.

    Στη συνάντηση, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες κομμάτων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΔΓΜ .

    Στο επίκεντρο των εργασιών της συνάντησης θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο, η έξαρση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και οι επιπτώσεις του στην περιοχή, η Νατοϊκή κατοχή στα Βαλκάνια και η διεύρυνση του NATO, η απόσχιση του Κοσσόβου, οι αγώνες των εργαζομένων και των μεταναστών όπως και η ανάληψη και ανάδειξη σειράς νέων πρωτοβουλιών των κομμουνιστών και άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής.

    Στη συνάντηση τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

    Οι αντιπροσωπείες των βαλκανικών Κομμουνιστικών Κομμάτων θα συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 September 2008 - 4:30:21 UTC