Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

  • [01] Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

    Αναταραχή στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η κήρυξη πτώχευσης της Lehman Brothers, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια από τις μαζικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών. Πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    Ενέσεις ρευστότητας στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούν σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν τις επιπτώσεις από την κρίση που προκλήθηκε στις ΗΠΑ.

    Από το Σίδνεϊ μέχρι τη Φρανκφούρτη, οι Κεντρικές Τράπεζες διέθεσαν δεκάδες δισ. δολάρια ως έκτακτη χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις χρηματαγορές, αλλά ακόμα και αυτές οι κινήσεις δεν μπόρεσαν να προλάβουν την αύξηση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κλίμακα πρωτόγνωρη, καθώς κάτι αντίστοιχο δεν είχε παρατηρηθεί στην κρίση του Αυγούστου του 2007.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέθεσε σήμερα στις χρηματαγορές 70 δισ. δολάρια, ενώ αλλά 30 δισ. ευρώ είχε διαθέσει χθες. Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε ένεση ρευστότητας 20 δισ. στερλινών, μετά τα 5 δισ. στερλίνες χθες. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας προς τις χρηματαγορές των τελευταίων έξι μηνών, συνολικού ύψους 1,5 τρις γεν (14,2 δισ. δολαρίων), ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες της χώρας για να συζητήσουν την κρίση. Ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθεσε 14 δισ. δολάρια για χρήση την ίδια ημέρα.

    Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία, όλες παρείχαν λεκτικές εγγυήσεις, όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη έκαναν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες με τους προστατευτικούς τους μηχανισμούς θα υποστούν μόνο μικρή ζημιά από τα γεγονότα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Υποχώρηση μεγαλύτερη του 4% παρουσιάζει σήμερα και η τιμή του πετρελαίου. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα πτώση κατά 4,30 δολάρια και εμπορευόταν στα 91,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 91,11 δολάρια το βαρέλι - το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 4,54 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 89,70 δολάρια το βαρέλι.

    "Αν ο οικονομικός κυκλώνας συνεχιστεί, η ζήτηση (για πετρέλαιο) θα συνεχίσει να υποχωρεί. Υπάρχει ένας μικρός πανικός στις αγορές" επισημαίνει ο διευθυντής για την Ασία της Hudson Capital Energy Τζόναθαν Κόρναφελ.

    Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της AIG

    Πτώση κατά 50% παρουσιάζει η μετοχή του αμερικανικού ασφαλιστικού γίγαντα American International Group Inc (AIG) καθώς μειώθηκε η αξιολόγηση της πιστοληπτικής του ικανότητας, ενισχύοντας τους φόβους στις αγορές.

    Ειδικότερα, η σημερινή πτώση της μετοχής της AIG κατά 50% οδηγεί στη συνολική πτώση της μετοχής κατά 96% από την αρχή του έτους και ενώ πριν την εν λόγω πτώση η AIG ήταν η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ βάσει της κεφαλαιοποίησης της.

    Η ασφαλιστική έχει "μια ημέρα" για να επιλύσει τα προβλήματα της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κυβερνήτης της Ν.Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον. Μια αποτυχία θα οδηγήσει σε ένα "καταστροφικό πρόβλημα" για την αγορά, σημείωσε ο Πάτερσον, αρμοδιότητα του οποίου είναι και η επιτήρηση του κανονισμού λειτουργίας της AIG. Όπως σημειώνει η επικεφαλής έρευνας για την Ασία της Standard and Poor's Λορίν Ταν "αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση απο ότι η κατάρρευση μιας τράπεζας όπως η Lehman Brothers στις ΗΠΑ, καθώς η AIG έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο". Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία AIG διαθέτει (με απογραφή του 2007) προσωπικό 116.000 ατόμων, τέσσερις φορές περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με τη Lehman Brothers.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Princeton Financial Group στο New Jersey "όσο προχωρούμε χωρίς μια προκαταρκτική συμφωνία με στόχο την ένεση κεφαλαίων προς την AIG, τόσο θα χειροτερέψουν τα πράγματα".

    Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να προβεί σε μείωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους στην επιφάνεια προχώρησε σε ένεση ρευστότητας προς τις χρηματαγορές, διαθέτοντας 50 δισ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα.

    Δηλώσεις για την κρίση

    "Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή χρηματιστική κρίση" επειδή ξεκίνησε "από την καρδιά του συστήματος", τις ΗΠΑ, και όχι από την "περιφέρειά" του και έπληξε ταυτόχρονα ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν από το Κάιρο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Το καινούριο εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους απ' ό,τι αυτό που επαναλαμβάνεται, αλλά μία από τις διαφορές με την κρίση του 1929 είναι ότι διαθέτουμε εργαλεία που δεν επιτρέπουν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά να μετριαστούν οι συνέπειές της και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της", ιδιαίτερα το ΔΝΤ, δήλωσε ο Στρος-Καν.

    Επισημαίνοντας μερικούς θετικούς παράγοντες, όπως την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ο Στρος-Καν δήλωσε πως το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2009, στις επόμενες προβλέψεις του για την ανάπτυξη που θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο μήνα.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί επίσης πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες συνδυάζουν πολλές δραστηριότητες, τελικά "θα πληγούν λιγότερο" και δεν κινδυνεύουν "να βγουν νοκ-άουτ", όπως οι αμερικανικές.

    Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη "δεν απειλείται" από την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Εχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν απειλείται από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ. Κανείς δεν περιμένει ότι οι δυσχέρειες της Lehman Brothers θα προκαλέσουν μια γενικευμένη συστημική κρίση στον τραπεζικό τομέα", είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί "να αποκλεισθεί τελείως".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών εκτιμά ότι προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ηθικό των ευρωπαίων επιχειρηματιών.

    Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις όποιες επιπτώσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του ECOFIN, δηλαδή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε πως η χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού.

    Την ανησυχία ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη και κατβ επέκταση ενδεχομένως και την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Απέδωσε τα γεγονότα στις "πρακτικές ενός αχαλίνωτου συστήματος της αγοράς, το οποίο δεν διασφαλίζει ορισμένα πράγματα και στο οποίο ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, αλλά κρατικοποιούνται οι ζημιές", σημείωσε όμως πως "η χώρα μας, προς το παρόν, έχει μικρή έκθεση σε κίνδυνο γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τεράστια έκθεση στα προϊόντα υψηλού ρίσκου".

    "Η πτώχευση της "Lehman Brothers", η οποία συμπαρέσυρε στα "τάρταρα" τα διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνει όχι μόνο το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και την πλήρη και παταγώδη αποτυχία του σύγχρονου άγριου καπιταλισμού, ο οποίος έχει ως επίκεντρο την χρηματοπιστωτική λεηλασία, την πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστα χέρια και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση επικαλείται ως άλλοθι για τα σκληρά αντικοινωνικά της μέτρα, μια διεθνή καπιταλιστική κρίση η οποία οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ίδια ακολουθεί με τον πιο ακραίο και ανάλγητο τρόπο" σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2008 - 16:30:18 UTC