Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Α.Παπαρήγα
  • [02] Συνάντηση με Greenpeace
  • [03] "Πορεία με προσδοκίες"
  • [04] "Η ζωή νικά τον καρκίνο "
  • [05] "Συστηματική υδατική διαχείριση"
  • [06] Ανοδος πετρελαίου και χρυσού

  • [01] Συνέντευξη Α.Παπαρήγα

    Εκτακτη συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

    Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» ανοίγουν σήμερα οι πύλες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ομιλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Αντιπροσωπείες από 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις Κομμουνιστικής Νεολαίας από 35 χώρες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.

    Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που θα γίνει το Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενώ το Σάββατο το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι συζητήσεις στο χώρο της Διεθνούπολης με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών. Την Πέμπτη η συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο, την Παρασκευή για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και τον αντικομουνισμό και το Σάββατο οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τη σοσιαλιστική Κούβα και τα 50χρονα της επανάστασης, με την πάλη για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών, με τον αγώνα για την άρση του αποκλεισμού σε βάρος του Νησιού της επανάστασης.

    [02] Συνάντηση με Greenpeace

    Με τον Πρόεδρο της Greenpeace Ν.Χαραλαμπίδη θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    Πρόταση νόμου για ζητήματα που έχουν σχέση με την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, "για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό οι πολίτες να δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και από την άλλη, η πολιτεία να απέχει από οφειλόμενες ενέργειες, όπως είναι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών".

    Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ "είναι μία λιτή, σαφής και μικρή πρόταση, αλλά μεγάλη ως προς το περιεχόμενό της και το οικονομικό της αποτέλεσμα, γιατί πολλά εκατομμύρια ευρώ θα εισέλθουν στα ταμεία του κράτους αν γίνει αποδεκτή".

    Κάλεσε την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει και πάλι πρωτοβουλία, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, να ρυθμιστεί, δηλαδή, νομοθετικά η διακριτότητα των ρόλων τους, "έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι απαράδεκτες θεσμικές ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα στις σχέσεις τους".

    Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει άλλη μια πρωτοβουλία, η οποία "θα αφορά ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν, προκειμένου να επανεξεταστούν τα λεγόμενα χρυσόβουλα, συγγύλια και άλλοι συναφείς τίτλοι με τους οποίους δίδονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην εκκλησία και τις μονές, όχι μόνο του Αγίου Όρους, αλλά γενικότερα" και σημείωσε ότι "είναι απαράδεκτο το γεγονός, με τίτλους αναγόμενους στην περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της χώρας, να προκύπτουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μονών, την ώρα που υπάρχουν ακτήμονες στη χώρα μας, την ώρα που ολόκληρες περιοχές ασφυκτιούν από αυτές τις δήθεν ιδιοκτησίες μοναστηριών και της εκκλησίας".

    [03] "Πορεία με προσδοκίες"

    Το 5% που αποσπά ο ΛΑΟΣ είναι ένα ποσοστό που έκανε χρόνια για να κατακτήσει το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα εμείς είμαστε αισιόδοξοι που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε αποσπάσει ένα τόσο υψηλό ποσοστό, που μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ σε συνέντευξή του στη City Press, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις.

    Δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Χάνει η ΝΔ και θα συνεχίσει να χάνει όσο ο κ. Καραμανλής κρατάει ανθρώπους οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μεγάλα ερωτηματικά στην εκλογική βάση της μεγάλης παράταξης, υπογράμμισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84%, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, προτείνει στα κόμματα να γίνει μια "συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δούμε πως θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".

    "Είναι απαγορευτικό και απογοητευτικό να μην μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια συζήτηση για την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε όλοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουμε μια κρίση. Γιατί είναι κακό να κάνουμε κουβέντα; Δεν το καταλαβαίνω. Δεν έχουμε κρίση; Δεν την αισθάνεται ο άλλος στο καφενείο, στο super market, στη κοινωνία; Δεν βλέπουμε μια φθορά των θεσμών; Όλα αυτά που μας ενοχλούν καθημερινά και τα βλέπουμε στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες. Να πάμε όλοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δούμε τι μπορεί να προκύψει. Κάτι θα προκύψει καλύτερο απ΄ ότι συμβαίνει σήμερα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    [04] "Η ζωή νικά τον καρκίνο "

    "Η ζωή νικά τον καρκίνο ", είναι το σύνθημα του νέου σχεδίου δράσης που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να αντιμετωπίσει καλύτερα τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης στη Ρωμαϊκή Αγορά ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι ο καρκίνος σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και δυστυχώς καταγράφει σταθερή αυξητική τάση την τελευταία 20ετία στη χώρα μας.

    Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, αν μελετήσει κάποιος τους θανάτους που αποδίδονται στον καρκίνο και τους συγκρίνει με άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες όπου παρατηρείται μείωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες η οποία βασίζεται σε έξι άξονες, 25 δράσεις και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου φτάνει τα 108 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Στόχοι του σχεδίου είναι να ενισχυθεί η έρευνα και να δημιουργηθεί εθνικό αρχείο νεοπλασιών, να καθιερωθεί εθνική αντικαρκινική εκστρατεία, να δημιουργηθούν νέες δομές και προγράμματα που θα αφορούν την έγκαιρη διάγνωση όπως για παράδειγμα η ίδρυση ειδικών κέντρων για μαστογραφία και τεστ ποπ. Επίσης να δημιουργηθούν ξενώνες φιλοξενίας καρκινοπαθών, υπηρεσίες κατ΄οίκον νοσηλείας τους, να εκσυγχρονιστούν τα ιατρεία πόνου και να βελτιωθούν οι δομές παρηγορητικής αγωγής .

    "Υποστείλαμε τη σημαία της προκατάληψης για τον καρκίνο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος και εξήγησε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το υπουργείο να παρουσιάσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

    Η εκδήλωση στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά έκλεισε με συναυλία υπό τον συνθέτη κ. Δ. Παπαδημητρίου .

    [05] "Συστηματική υδατική διαχείριση"

    "Προς το παρόν και στο ορατό μέλλον δε μας λείπει το νερό, μας λείπει η σωστή διαχείρισή του", ήταν η κεντρική ιδέα των όσων διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Γιώργος Στουρνάρας, συνοψίζοντας την προβληματική κατάσταση του υδάτινου αποθέματος στη χώρα μας.

    Στην ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε η Επιτροπή, εν όψει του 8ου Διεθνούς Υδρογεωλογικού Συνεδρίου της Ελλάδας και του 3ου Μεσογειακού Workshop (επιτροπή εργασίας) στην Υδρογεωλογία των Διερρηγμένων Πετρωμάτων, ο κ. Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Γιώργος Μιγκίρος, και η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας, Μαρία-Χαρά Αλεξιάδου, μίλησαν για τις αιτίες του προβλήματος και τις πολιτικές ευθύνες, και πρότειναν λύσεις.

    "Οι ερωτήσεις του τύπου 'θα έχουμε λειψυδρία;', 'μέχρι πότε θα έχουμε αποθέματα νερού;' έχουν γίνει πλέον κενές περιεχομένου", τόνισε ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη, συνεχή και παρατεταμένη λειψυδρία.

    Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, επιδεινώνεται συνεχώς λόγω των κλιματικών αλλαγών, της συνεχούς αύξησης των καταναλωτών και της αύξησης των δραστηριοτήτων, που απαιτούν υδατική κατανάλωση.

    Δίνοντας έμφαση στην πολιτική όψη του ζητήματος, η κ. Αλεξιάδου έκανε λόγο για "τεράστιες πολιτικές ευθύνες" που εντοπίζονται διαχρονικά στην έλλειψη ουσιαστικής υδατικής πολιτικής και σχεδιασμού, με αποτέλεσμα "η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας να γίνεται πάντα με μέτρα πυροσβεστικού χαρακτήρα".

    Μερικές από τις συνέπειες της πρόχειρης αντιμετώπισης είναι η άνθιση φαινομένων, όπως η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η εκμετάλλευση της λειψυδρίας από ιδιώτες, η ελλιπής στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών (Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και Περιφαρειακές Διευθύνσεις Υδάτων) και ο "παροπλισμός" του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της ανάγκης για συστηματική υδατική διαχείριση ως "μοναδικής θεραπείας", η οποία, ωστόσο, "προϋποθέτει τη συμμετοχή του χρήστη, της πολιτείας και των επιστημόνων, για να λειτουργήσει", σύμφωνα με τον κ. Μιγκίρο.

    Τα παραπάνω ζητήματα για την υδατική κατάσταση της χώρας μας θα συζητηθούν διεξοδικά στο 8ο Διεθνές Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Οκτωβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συμμετοχή 400 συνέδρων και πλέον από περισσότερες από 30 χώρες.

    [06] Ανοδος πετρελαίου και χρυσού

    Οι επενδυτές αναζητούν τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου, όπως σε μετρητά και χρυσό, καθώς συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, με συνέπεια η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διαθέσει 85 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την ασφαλιστική εταιρία AIG, να μην έχει αντίκτυπο στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    "Ο φόβος είναι ποιός θα ακολουθήσει", δήλωσε ο Τζον Ο΄Μπράιαν, αντιπρόεδρος της εταιρίας MKM Partners LLC, που εδρεύει στο Κλίβελαντ.

    Αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής κρίσης είναι και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες είχαν υποχωρήσει σημαντικά.

    Στη Γουόλ Στριτ, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 449,36 μονάδες, ή 4,06% και έκλεισε στις 10.609,66. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 57,20 μονάδες, ή 4,71%, για να κλείσει στις 1.156,39. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 109,05 μονάδες, ή 4,94% και έκλεισε στις 2.098,85.

    Ρεκόρ 9ετίας κατέγραψε ο ρυθμός ανόδου της τιμής του χρυσού, ενώ τα κέρδη για το ασήμι ήταν τα μεγαλύτερα από το... 1979.

    Η τιμή του χρυσού (συμβόλαια Δεκεμβρίου) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 70 δολάρια, στα 850,50 η ουγγιά, ενώ το ασήμι κατά 1.158 δολάρια, στα 11.675 δολάρια η ουγγιά.

    Κατά έξι δολάρια το βαρέλι ανέβηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν τα αποθέματα σε μαύρο χρυσό εξαιτίας των κυκλώνων που έπληξαν το τελευταίο διάστημα τον Κόλπο του Μεξικού και της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του Ευρώ.

    Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έρχεται μετά από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών για το μαύρο χρυσό, που αποδώθηκαν στην σοβαρή κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της οποίας πολλοί επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

    "Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν, αφού είχαν μειωθεί σημαντικά, κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές ανέβηκαν λόγω της μείωσης των αποθεμάτων και της προοτικής να μειωθούν περισσότερο τις προσεχείς εβδομάδες", δήλωσε ο Τομ Νάιτ, στέλεχος της εταιρίας Truman Arnold.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού ανέβηκαν κατά 6,10 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα 97,25 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε κατά 5,72 δολάρια και έφτασε στα 94,94 δολάρια το βαρέλι.

    Εκτιμήσεις Ομπάμα για την κρίση

    Η διάσωση της ασφαλιστικής εταιρείας AIG από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) είναι η "τελική ετυμηγορία" για τις οικονομικές πολιτικές που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκτίμησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να λάβει αυτό το χωρίς προηγούμενο μέτρο με την American International Group είναι η τελική ετυμηγορία για τις αποτυχημένες οικονομικές φιλοσοφίες των οκτώ τελευταίων ετών", διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ο Ομπάμα.

    "Αυτή η κρίση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τις αποτυχίες του καπιταλισμού της παρέας και μιας οικονομικής φιλοσοφίας που θεωρεί κάθε κανονισμό ως ακατάλληλο και άχρηστο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η οικονομική φιλοσοφία των Ρεπουμπλικάνων συνίσταται "στο να αφήνουν τους λομπίστες της Ουάσινγκτον να σπάσουν τις προστασίες των καταναλωτών και να στρεβλώσουν την οικονομία μας με τέτοιον τρόπο ώστε να εργάζεται περισσότερο για ιδιωτικά συμφέροντα παρά για τους μισθωτούς".

    "Παρά τη μεταλλαγή της τελευταίας στιγμής και τη χρήση της γλώσσας των μεταρρυθμίσεων, ο γερουσιαστής Μακέιν προυπέγραφε αυτήν την φιλοσοφία επί 26 έτη", τόνισε ο Ομπάμα θέτοντας στο στόχαστρο τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2008 - 6:30:28 UTC