Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας
  • [02] Στη Χαλκίδα ο κ. Γ. Παπανδρέου
  • [03] Φεστιβάλ ΚΚΕ- ΚΝΕ
  • [04] Η γιορτή της «ΕΠΟΧΗΣ»
  • [05] Κακοκαιρία
  • [06] "Στιγμιαίο" βιβλίο
  • [07] Στήριξη του τραπεζικού τομέα
  • [08] Οχι στη χρήση

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας

    Την έναρξη των εργασιών για τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού, τόσο στη μείωση των θαλάσσιων ατυχημάτων, όσο και στη διευρυνόμενη ευαισθησία του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) που σήμερα γιορτάζει τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του ως παράδειγμα πολύπλευρης και θεσμικής συνεργασίας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τόσο προς την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο χώρο της Ναυτιλίας, όσο και με την υποστήριξή της σε θέματα έγκαιρης εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

    Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε τιμή για την Ελλάδα τη φιλοξενία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έκλεισε το χαιρετισμό του με την υπόσχεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.

    Τις εορταστικές εκδηλώσεις χαιρέτισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος τόνισε, πως "ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις των καιρών".

    Μετά το 2005 η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας εορτάζεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου όπως η Λισαβόνα, η Σιγκαπούρη και το Σάο Πάολο στο παρελθόν.

    Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Κοινότητας και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ευθ. Μητρόπουλος, είναι ευτυχής συγκυρία που το 2008 ο Οργανισμός γιορτάζει τα 60 χρόνια στην υπηρεσία της ναυτιλίας σε μια χώρα με κορυφαία ναυτική παράδοση.

    Ο κ. Μητρόπουλος έκανε ιδιαίτερο λόγο στην ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση της σύγχρονης ναυτιλίας και δεσμεύτηκε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού, θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων από τα εμπορικά πλοία.

    Τέλος, ο γγ του Οργανισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων της σύγχρονης πειρατίας.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, θα ολοκληρωθούν αύριο με ειδικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι.

    Συνάντηση με τον Δανό πρωθυπουργό

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη δήλωσή του, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο χαρακτήρισε άριστο και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Δανού ομολόγου του στην Αθήνα, υπογραμμίζει την κοινή πρόθεση των δύο για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.

    Οι δυνατότητες στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και της έρευνας είναι μεγάλες, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

    Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στον Καύκασο ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Ετέθη επίσης το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και το ζήτημα της συνεργασίας των χωρών της ΕΕ στον τομέα της φύλαξης των συνόρων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

    Δόθηκε έμφαση, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως επίσης και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας.

    Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ότι ο διεθνής συντονισμός είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια αυτά προβλήματα.

    Τέλος, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συζητήθηκε το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και οι προτεραιότητες για τη διασφάλιση της δυναμικής των οικονομιών και για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις παρενέργειές του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο προβλήματα που προκύπτουν λόγω παρενεργειών της κρίσης στις ΗΠΑ.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν για τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέτοιο θέμα, εξήρε πάντως, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Δανού ομολόγου του.

    Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, τόνισε την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ, όπως είπε, αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και, τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της Γεωργίας και της Ρωσίας καταδικάζοντας με έμφαση, όπως είπε, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γεωργίας.

    Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα να γίνει γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους.

    [02] Στη Χαλκίδα ο κ. Γ. Παπανδρέου

    Στη Χαλκίδα θα βρεθεί αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

    Τα νοσοκομεία Παίδων, "Αγλαΐα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου και συνομίλησε με παιδιά που περέμεναν να εξεταστούν.

    «Επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο άνθρωπος και η υγεία» τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του ΕΣΥ. «Υπάρχει ανάγκη απαραίτητης υποδομής για παιδιά με καρκίνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις ελλείψεις σε βασικά μηχανήματα για την θεραπεία παιδιών με καρκίνο που αντιμετωπίζει το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του "Αγλαΐα Κυριακού".

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Το βράδυ παρέθεσε δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Γ΄Θερινού Τμήματος της Βουλής.

    Συνέντευξη Τύπου υπευθύνων τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ για Ολυμπιακή

    Δριμύτατη κριτική στις εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το θέμα της Ολυμπιακής άσκησαν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κύριοι Σιφουνάκης και Τσιόκας, στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου του παραχώρησαν.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004, με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση της εταιρείας με τελικό στόχο τη συρρίκνωση και εν τέλει την οριστική της διάλυση και την παράδοσης του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στους ανταγωνιστές της.

    Κατηγόρησαν τον κ. Χατζηδάκη, για τον οποίο τόνισαν ότι θα μείνει στην ιστορία, ως ο νεκροθάφτης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ότι προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς ενημέρωση του Κοινοβουλίου, χωρίς καμία συζήτηση με τους εργαζόμενους, υπογράφοντας το πιστοποιητικό θανάτου της εταιρίας.

    Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν ότι με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση:

    - Συρρικνώνεται το πτητικό έργο της στο 65%, ήδη όμως βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο κάτω από αυτό το όριο και εκποιείται άνευ ανταλλάγματος το 1/3.

    - Οδηγείται στη μείωση του προσωπικού της που φτάνει στην τεχνική βάση και παραμένει μόλις το 15%.

    - Προχωρεί στην πώληση όλων των δράσεων της εταιρείας στο 100% πτητικής, επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

    Διερωτήθηκαν επίσης τι θα γίνει αν δεν βρεθεί επενδυτής, όπως αναμένει η κυβέρνηση. Θα μπει οριστικό λουκέτο στην εταιρία; Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για τους εργαζόμενους έκαναν λόγο για μεσαιωνική συμφωνία.

    Οι κύριοι Σηφουνάκης και Τσιόκας αμφισβήτησαν ευθέως τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης για την κατάσταση που βρίσκεται η Ολυμπιακή και για να αποδείξουν ότι η εταιρία εγκαταλείφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση σημείωσαν ότι φέτος μόνο το 1ο πεντάμηνο του 2008 λόγω έλλειψης προσωπικού και 10 λιγότερα αεροσκάφη, ακυρώθηκαν 6.050 πτήσεις, χάθηκαν 140.985 επιβάτες και η εταιρεία ζημιώθηκε το πεντάμηνο με 180 εκ. ευρώ. Παράλληλα επανέλαβαν ότι η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση μέχρι το 2004 κατήγγειλε στις Βρυξέλες τις παράνομες υποτίθεται επιδοτήσεις προς την εταιρεία. Είναι αυτό που έπραττε όμως αυτή.

    [03] Φεστιβάλ ΚΚΕ- ΚΝΕ

    Με επιτυχία άνοιξαν οι πύλες του Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ στην Αθήνα. Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πλήθος κόσμου παρακολούθησε το εορταστικό πολύμορφο, πολιτιστικό, πολιτικό πρόγραμμα προς τιμήν των 90χρονων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 40χρονων από την ίδρυση της ΚΝΕ.

    Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με πλούσιες εκδηλώσεις και τις επόμενες μέρες. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε περίπτερο οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ιστορική προσφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και να συναντηθούν με τις δεκάδες αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών Κομμάτων και των αντιμπεριαλιστικών οργανώσεων που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο.

    Σαν πράξη αλληλεγγύης σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνεται συλλογή χρημάτων, ως βοήθεια προς τον Κουβανικό λαό, μετά την πρόσφατη δοκιμασία από τις καταστροφές των δυο τυφώνων που έπληξαν το νησί.

    Αύριο στις 8:45 μ.μ. θα μιλήσει η Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

    Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνος Ευρώπης του Τμήματος Διεθνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

    [04] Η γιορτή της «ΕΠΟΧΗΣ»

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑκ.Αλ.Αλαβάνος, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» 19-20 Σεπτεμβρίου στο Θησείο.

    Συγκεκριμένα ο Αλ. Αλαβάνος θα συμμετάσχει, το Σάββατο 20/9, στις 8 μ.μ., στη συζήτηση «Mετά το δικομματισμό τι;» μαζί με τους Γ. Μπανιά, βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Χριστοδουλοπούλου, Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, Χριστοφ. Βερναρδάκη, πολιτικό επιστήμονα, πανεπιστημιακό.

    [05] Κακοκαιρία

    Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και πιθανόν 9 μποφόρ

    Σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στο Ιόνιο , τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στην Ανατολική Στερεά , την Εύβοια, τη Θεσσαλία τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα επηρεαστούν και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα .

    Ιδιαίτερα για την Αττική από το απόγευμα του Σαββάτου έως και τις πρωινές της Κυριακής τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά .

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα του Σαββάτου στη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής και στην υπόλοιπη Χώρα.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από την Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας , ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [06] "Στιγμιαίο" βιβλίο

    Ψάχνετε για ένα σπάνιο βιβλίο που έχει εξαντληθεί; Η τεχνολογία λύνει και αυτό το πρόβλημα, αφού η ανατύπωση βιβλίων γίνεται πλέον σε χρόνο μηδέν.

    Στην ουσία απαιτούνται δέκα λεπτά, τουλάχιστον στη Μελβούρνη, για την ανατύπωση ενός βιβλίου 500 περίπου σελίδων από την Espresso book Machine, μια πρωτοποριακή εκτυπωτική μηχανή των μεγάλων βιβλιοπωλείων Angus & Robertson. Σύντομα, οι μηχανές θα αριθμούν 50 και θα βρίσκονται στα διάφορα βιβλιοπωλεία της εταιρίας στην Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία.

    Μ' αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθούν όλοι εκείνοι που ζητούν βιβλία, τα οποία δεν είναι πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Προς το παρόν, εκείνα τα οποία μπορούν να ανατυπωθούν είναι 200, σύντομα όμως θα φτάσουν τις 100.000, αριθμό στον οποίον στοχεύει η εταιρία.

    "Το βιβλίο θα γοητεύει πάντα τον άνθρωπο και θα είναι η όαση φυγής για όσους περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά στο κομπιούτερ", λένε οι υπεύθυνοι της εταιρίας.

    Το πρώτο βιβλίο που θα "αναστηθεί" μ' αυτόν τον τρόπο είναι το βιβλίο που βραβεύτηκε το 1070 με τίτλο "A horse of the air" του Νταλ Στίβενς, το οποίο είναι εκτός κυκλοφορίας εδώ και 20 χρόνια.

    Όσο για την τιμή και την ποιότητα των "στιγμιαίων" βιβλίων θα είναι ίδια με αυτά που εκτυπώνονται στα πιο παραδοσιακά τυπογραφεία.

    [07] Στήριξη του τραπεζικού τομέα

    Το αμερικανικό σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού τομέα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπους μπορεί να κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και το διπλάσιο ποσό, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, γράφει η εφημερίδα New York Times στην ηλεκτρονική της σελίδα.

    Στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι το σχέδιο που στάλθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κογκρέσο προβλέπει την εξαγορά μετοχών αποκλειστικά αμερικανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    Προβλέπει επίσης την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων που εργάζονται για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή του σχεδίου. Είναι μια λύση που προτιμά ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας, υπογραμμίζεται στο άρθρο που επικαλείται ανώνυμες πηγές οι οποίες λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες.

    Σύμφωνα με σημειώσεις που κράτησε ένας μετέχων στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πόλσον είπε ότι τυχόν απόρριψη του σχεδίου από τα μέλη της σώματος, θα οδηγούσε μόνο σε καταστροφή, προστίθεται στο άρθρο.

    Η κυβέρνηση Μπους έστειλε στο Κογκρέσο τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου σχεδίου υποστήριξης των τραπεζών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Το Κογκρέσο υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ταχύτερο το σχέδιο.

    Ο Πόλσον διευκρίνισε από την Πέμπτη το βράδυ ότι θα εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο μελετώντας ένα νόμο που επιτρέπει την ελάφρυνση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών από μετοχές που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ρευστό, οι οποίες επιτείνουν την κακή κατάσταση στην οικονομία.

    Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε από την πλευρά του την "επιτακτικότητα" μιας για πρώτη φορά κυβερνητικής παρέμβασης απέναντι στην "επισφαλή" κατάσταση των χρηματαγορών και παρά τον κίνδυνο που αποτελεί για τον φορολογούμενο ένα σχέδιο που θα του κοστίσει ακριβά, όπως ανέφερε.

    [08] Οχι στη χρήση

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία πρωτοκατασκευάστηκαν στην Κίνα και πωλούνται κυρίως στο Ίντερνετ σε διάφορες χώρες--μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ--γνωρίζουν μία άνοδο της δημοτικότητάς τους παρά το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικές διατάξεις που θα απαιτούνταν για την έγκρισή τους.

    Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, το οποίο αντικαθίσταται. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Ωστόσο, οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη, "και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι", δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, ασκών χρέη διευθυντή της Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό του παγκόσμιου Οργανισμού.

    "Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Δεν έχουν γίνει τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές στο προϊόν αυτό", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνιστά μια αναγνωρισμένη θεραπεία για το κόψιμο του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης κλπ.

    "Αν οι κατασκευαστές και αυτοί που εμπορεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο θέλουν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός των κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων", σημείωσε ο Μπέτσερ, δηλαδή να υποβληθεί το προϊόν τους σε αυστηρούς κλινικούς και τοξικολογικούς ελέγχους.

    Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον ΠΟΥ το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το όνομά του ή το λογότυπό του στο πακέτο τους ή στην ιστοσελίδα τους, υπονοώντας ψευδώς την υιοθέτηση του προϊόντος τους από τον οργανισμό, πρόσθεσε ο Μπέτσερ, αρνούμενος να τους κατονομάσει.

    Ο ΠΟΥ έρχεται σε επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές στις 193 χώρες μέλη του για να τις προειδοποιήσει για αυτούς τους ψευδείς, πλαστούς ισχυρισμούς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη απαγορεύσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.

    Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε μόλις φέτος για την εξάπλωση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων παγκοσμίως, κατέληξε ο ίδιος, σημειώνοντας: "Πραγματικά αιφνιδίασε τις χώρες και τον ΠΟΥ. Πρόκειται για ένα προϊόν που εμφανίστηκε πολύ ξαφνικά στην αγορά σε πολύ μικρή χρονική περίοδο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 September 2008 - 6:30:27 UTC