Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίση του συστήματος"
  • [02] Δηλώσεις Γ.Καρατζαφέρη
  • [03] Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
  • [04] Σχέδιο για έξοδο από την κρίση
  • [05] Χιλιάδες παιδιά σε νοσοκομεία

  • [01] "Κρίση του συστήματος"

    Το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και όχι τα νεοαλαιϊστικα κινήματα και η αριστερή προοπτική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη.

    «Έχουμε μια κυβέρνηση που πλέον δεν την αντέχει κανένας. Που ξεκίνησε να κυβερνήσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και αποδεικνύεται βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό σε κάθε προσπάθεια πλουτισμού, σε κάθε κομπίνα εις βάρος του δημόσιου πλούτου», είπε και πρόσθεσε: «Τα γαλάζια παιδιά και τα παιδιά των γαλάζιων παιδιών, περίμεναν υπομονετικά τόσα χρόνια να έρθουν στα πράγματα. Και να το αποτέλεσμα: Οι κουμπάροι, τα δομημένα ομόλογα, τα παραδικαστικά κυκλώματα, οι υποκλοπές, οι απαγωγές, η Siemens, τώρα η μονή Βατοπεδίου. Βυθίζονται όμως και το ξέρουν και κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν το κλίμα αλλά τίποτα δεν τους βγαίνει. Το πέπλο της ευπρέπειας, την υπευθυνότητας και της σοβαρότητας έχει πέσει προ πολλού. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός υπέστη αυτό το Βατερλό, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί στην Διεθνή έκθεση ως υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας».

    Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «αφού χρησιμοποίησε την περίοδο της διακυβέρνησής του για να σταθεροποιήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην εξουσία, προσπαθεί τώρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια, κάνοντας αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σημίτη, γιατί όλα αυτά που είπε στην Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μέτρα, προτάσεις απέναντι σε μια πολιτική που το ίδιο το κόμμα του εφάρμοσε».

    Παρατήρησε πως τώρα στο ΠΑΣΟΚ μετακινούνται προς τις θέσεις που οι ίδιοι χαρακτήριζαν ουτοπικές και ανεφάρμοστες και σημείωσε: «Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να υποτιμά τόσο τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού. Και βέβαια το σχιζοφρενικό του πράγματος είναι ότι την ίδια στιγμή που ο κος Παπανδρέου υιοθετεί την προγραμματική αντιπολίτευση της αριστεράς στις κυβερνήσεις Σημίτη, στήνει γέφυρες επαναπροσέγγισης με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό».

    Για τον ΣΥΝ τόνισε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τη μιζέρια των κομμάτων εξουσίας που «βουλιάζουν μέσα στην αναξιοπιστία τους κι επιστρατεύουν κάθε μέσον που τα εξυπηρετεί για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

    Το ζήτημα για τον ΣΥΝ είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Η δύναμη της κοινωνίας στους μαζικούς χώρους και στον δρόμο. «Και δεν θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να πάρουμε μέρος στη μοιρασιά της εξουσίας. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την δουλειά, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον», είπε. «Η εναλλακτική προοπτική δεν θα έρθει από πάνω, από τα κομματικά γραφεία και από φωτισμένα μυαλά. Θα έρθει από τον δρόμο, από τους κοινωνικούς αγώνες. Στους δρόμους θα καταρρεύσει ο συναινετικός δικομματισμός και όχι στις δημοσκοπήσεις των δελτίων των οκτώ».

    Αναφέρθηκε στους αγώνες της νεολαίας, τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ και απευθυνόμενος στους νέους επισήμανε: «Ξεχάστε το πολιτικό σκηνικό, ξεχάστε τα πολιτικά παιχνίδια, ξεχάστε την μιζέρια του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Και βγείτε έξω να κερδίσετε μάχες. Βγείτε έξω να αλλάξετε τον κόσμο. Βγείτε έξω να αλλάξετε την ίδια την Αριστερά».

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο ΣΥΝ θα δυναμώσει τις παρεμβάσεις του «σε μια πόλη με μεγάλη αγωνιστική παράδοση, που σήμερα διεκδικούν να κυβερνάνε οι παπάδες και οι ακροδεξιοί».

    Προτάσεις Α.Αλαβάνου για αντιπολιτευτική δράση

    Πρόταση έξι σημείων για κοινή αντιπολιτευτική δράση απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής". Ωστόσο, ο κ. Αλαβάνος, στην ίδια συνέντευξη, εξακολουθεί να αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση.

    Χαρακτηρίζει "στιγμή μεγάλης απελευθέρωσης" την έλειψη αυτοδυναμίας, καθώς θα αποδειχθεί ότι ο δικομματισμός είναι ανίκανος να κυβερνήσει και ότι "μια νέα ελπίδα, η Αριστερά, έχει ανατείλει".

    "Θα μείνουμε πάντα δύναμη διαμαρτυρίας", αναφέρει επίσης ο κ. Αλαβάνος και προσθέτει ότι, παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται "σε διαδικασία προγραμματικής επεξεργασίας.

    Αναφορικά με τις κατηγορίες από το ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει "στο ίδιο τσουβάλι με τη ΝΔ", ο κ. Αλαβάνος αρνείται την "κατηγορία", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι πόλοι του δικομματικού συστήματος το οποίο ευθύνεται για τα αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας.

    Σε ερώτηση για το αν η στάση του κόμματός του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ προσδιορίζεται από την υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματός του, απαντά λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πλέον συχνότερες από τα μετεωρολογικά δελτία και ότι πρόκειται για έναν "καθημερινό δημοσκοπικό τζόγο".

    Σχετικά με την κατηγορία από πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στηρίζει την "ετοιμόρροπη κυβέρνηση Καραμανλή", ο κ. Αλαβάνος δηλώνει ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ "θέλουν να παίξουν ρόλο Σανιδά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ".

    [02] Δηλώσεις Γ.Καρατζαφέρη

    "Από σήμερα μεγαλώνει ημερολογιακά η νύκτα και απ΄ ότι φαίνεται έχουμε μπροστά μας και μία μεγάλη πολιτική νύκτα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταρρέει και αποκλειστικός υπαίτιος, είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Ο λαός δεν τον συγχώρησε, από την στιγμή που υπέθαλψε, πολιτικά υπόλογους και υπόδικους στην συνείδηση του Ελληνικού λαού", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης ερωτηθείς, για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, εάν οι συναντήσεις του με τον κ. Τατούλη και τον κ. Πολύδωρα, υποδηλώνουν κάποιο φλερτ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, είπε:

    «Φλερτ υπάρχει όταν δεν υπάρχει αγάπη. Εγώ με όλα αυτά τα παιδιά, δώσαμε τη μεγάλη μάχη και στη δεκαετία του ΄80 και στη δεκαετία του ΄90, για να διώξουμε «το κακό ΠΑΣΟΚ». Αυτοί πολέμησαν, αυτοί αγωνίστηκαν και κάποιοι άλλοι τώρα καρπούνται, τον ιδρώτα τους. Είναι κατάντια. Έχω πάντα ευήκοον ους σ΄ αυτούς τους τίμιους αγωνιστές της μεγάλης παράταξης. Και υπενθυμίζω ότι η παράταξη, τώρα πλέον, έχει δύο κόμματα και όχι ένα. Και ως εκ τούτου πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι όσο βρωμίζουν τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, της οποίας είμαστε και οι δύο μέτοχοι, βλάπτουν σοβαρά τη συνύπαρξη, για μελλοντικές αυριανές σκέψεις και ιδέες».

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι "από το κολοβό «Βέτο» φτάσαμε στην πλήρη κυριαρχία των Σκοπιανών, στο θέμα που υπάρχει ανάμεσά μας. Η έλλειψη του κ. Μολυβιάτη είναι καταλυτική.

    «Η κ. Μπακογιάννη οδηγεί το μεγάλο Εθνικό Θέμα σε καταστροφή. Ήδη παρακαλούμε να δεχτούν το «Μακεδονία» με το πρόθεμα «Άνω». Έχουμε φθάσει, να συζητάμε πράγματα, τα οποία ήταν ανήκουστα πριν από ένα χρόνο", υπογράμμισε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Για τον υπουργό Οικονομίας, ο κ.Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "έχει αποτύχει και ο Κ.Καραμανλής κωφεύει", ενώ για τον Θ.Ρουσόπουλο ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός "επιμένει να στηρίζει τον άνθρωπο, ο οποίος έχει καταλύσει σχεδόν όλους τους θεσμούς της χώρας, ακόμα και το Αγιο Όρος".

    [03] Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

    Σειρά εκδηλώσεων για το επιβατικό κοινό με τίτλο: Γιορτή Μέσων Μαζικής Μεταφοράς "Βάλε Χ στα Ι.Χ.", διοργανώνει σήμερα στο Σύνταγμα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

    Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως ένας παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Η εκδήλωση θα κλείσει με Live μουσική από το μουσικό σχήμα "Αλχημιστές". Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο ΟΤΕ και η Cosmote. Οι δύο εταιρίες σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα θα ενημερώνουν το κοινό για τα προγράμματα ανακύκλωσης που προωθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν. Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι ειδικά και για τον Προαστιακό, η δωρεάν μετακίνηση αφορά το κομμάτι της διαδρομής από τον Πειραιά έως τη Μαγούλα και από τον Πειραιά έως το Κορωπί, που εντάσσονται στον αστικό κύκλο.

    [04] Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

    Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως αποδέχθηκε να μετατραπούν οι δύο τελευταίες επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs σβεταιρείες χόλντινγκ, μία νέα δομή που θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν την χρηματοοικονομική κρίση.

    Σε ανακοινωθέν της η ομοσπονδιακή τράπεζα προσδιορίζει πως προκειμένου να χορηγήσει «μία αυξημένη βοήθεια στη ρευστότητα» των δύο αυτών τραπεζών, έχει εξουσιοδοτήσει την Fed της Νέας Υόρκης να χορηγήσει πιστώσεις στις μεσιτικές υπηρεσίες τους.

    Η αλλαγή της δομής των δύο τραπεζών θα επιτρέψει στις δύο αυτά κολοσσιαία, αμερικανικά και παγκόσμια, χρηματοοικονομικά ιδρύματα να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μβ όλο που θεωρητικά οι επενδυτικές τράπεζες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών. Μολαταύτα, οι κανονισμοί αυτοί έχουν τροποποιηθεί από τις αρχές του έτους, αλλά μόνον για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, που εκπνέει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

    Το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Μπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια δύο ετών,μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στηριζόμενα σε ένα τρισέλιδο έγγραφο που εστάλη στο κογκρέσο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει ή θα δεσμευθεί να αγοράσει "περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με υποθήκες από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ",αναφέρεται στο έγγραφο.

    Η κυβέρνηση Μπους έστειλε στο Κογκρέσο τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου σχεδίου για υποστήριξη των τραπεζών.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του για την αντιστροφή της οικονομικής κρίσης ήταν "τεράστιο επειδή και το πρόβλημα είναι τεράστιο".

    Η οικονομική κρίση προκάλεσε "ένα σημαντικό κίνδυνο και αυτό απαιτούσε μια ισχυρή απάντηση, κάτι που το Κογκρέσο το αντιλαμβάνεται", είπε ο Μπους μιλώντας από τους κήπους του Λευκού Οίκου και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε.

    "Θα εργαστούμε ώστε να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει από τους ομολόγους του άλλων χωρών να υιοθετήσουν σχέδια για την εξαγορά του επισφαλούς ενεργητικού οικονομικών ιδρυμάτων "εφόσον χρειαστεί".

    "Θα ζητήσω από τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο να μελετήσουν παρόμοια σχέδια για τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματά τους εάν χρειαστεί", είπε ο Πόλσον μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox. "Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο σύστημα", πρόσθεσε.

    Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κογκρέσο ένα σχέδιο διάσωσης οικονομικών οργανισμών με βάση το οποίο θα επενδύσει έως και 700 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το οικονομικό σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή κρίση.

    [05] Χιλιάδες παιδιά σε νοσοκομεία

    Συνολικά 53.000 παιδιά στην Κίνα χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και περίπου 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως χθες Κυριακή νοσηλεύονταν 12.892 παιδιά, από τα οποία 104 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως 39.965 παιδιά που κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες, αλλά έχουν αναρρώσει.

    Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα Dairy Farm της Nestl?, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη.

    "Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο γάλα ανιχνεύτηκε μελαμίνη", επισήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας Welcome.

    Τέσσερα νήπια έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου ύστερα από την κατανάλωση του νοθευμένου με μελαμίνη γάλακτος σε σκόνη. Η μελαμίνη είναι τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και κόλλας.

    Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί γάλα με προέλευση από την Κίνα στην Ευρώπη και υπενθύμισε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας και Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

    "Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί γάλα από την Κίνα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο υπουργός Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε εξάλλου στις 12 Σεπτεμβρίου ότι δεν γίνονται εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η Γαλλία υπενθυμίζει επίσης ότι η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα απαγορεύεται από το 2002 και η απαγόρευση αυτή συμπεριλαμβάνει και το βρεφικό γάλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2008 - 6:30:25 UTC