Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενάντια στα μονοπώλια"
  • [02] "Να προτάξουμε κοινά ζητήματα"
  • [03] Πυροβολισμοί σε σχολείο
  • [04] Μια λεοπάρδαλη για το Μουντιάλ

  • [01] "Ενάντια στα μονοπώλια"

    «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να καθησυχάσουν από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, αλλά να αντιδράσουν πριν έρθουν τα χειρότερα, οικοδομώντας τη συμμαχία τους ενάντια στα μονοπώλια» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΤτΕ.

    «Η κρίση στον καπιταλισμό δεν είναι ζήτημα διαχείρισης, είναι αναπόφευκτη» τονίζει το ΚΚΕ στην ίδια ανακοίνωση και σημειώνει ότι «τα λαϊκά στρώματα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν την προστασία της κερδοφορίας του κεφαλαίου είτε ως δανειολήπτες, είτε ως φορολογούμενοι, αυτές τις "λύσεις" έχουν οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες».

    «Δεν υπάρχει φάρμακο για τη γιατρειά του, παρά μόνο ο δρόμος της λαϊκής πάλης, της ρήξης και της ανατροπής» καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Πλήγμα στον δικομματισμό"

    Τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ αρνείται να συνεργαστεί με άλλα πολιτικά κόμματα ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα μιλώντας στο Φεστιβάλ ΚΚΕ -ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός της για την πολιτική συμμαχιών.

    Παράλληλα, έντονη ήταν η κριτική της κ. Παπαρήγα προς τα δύο μεγάλα κόμματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ , τις προτάσεις του οποίου χαρακτήρισε ως .

    H κ. Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή της δράσης του κόμματος-καθώς φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του- για να υπογραμμίσει ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την 90χρονη πορεία του.

    Ενδεικτικά η Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αντίθεση του κόμματος στην Μικρασιατική εκστρατεία, στην δράση του ΔΣΕ που >, στην > θέση που πήρε το 1974 ότι >, ενώ υπογράμμισε ότι >

    Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο δικομματισμός έχει υποστεί ρήγματα και σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ απαντά με το κάλεσμα να τον φέρουμε σε πλήρη, ολοσχερή αδυναμία.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η αστική τάξη στη χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να επαναφέρει το ντέρμπι του δικομματισμού ή ένα μεσοδιάστημα κυβερνήσεων συνεργασίας κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, ενώ σχολιάζοντας την διεθνή οικονομική κρίση είπε ότι οι προβληματισμοί, που γίνονται για εθνική, περιφερειακή ή παγκόσμια διακρατική διαχείριση της κίνησης κεφαλαίων στην χρηματαγορά, δεν είναι αποτελεσματικοί, καθώς έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε συνθήκες απελευθερωμένης αγοράς. Είναι ενδεχόμενο, σημείωσε, να χτυπήσει συγχρονισμένη κρίση στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι ενδεχόμενο να προηγηθεί οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες βαλκανικές οικονομίες. Τότε η επίθεση σε βάρος των λαών θα είναι ακόμη χειρότερα. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι.

    Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κ. Παπαρήγα απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η αστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποίησαν και αξιοποιούν, σκανδαλωδώς, τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και προγράμματα, προπαντός την πείρα των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μοιράζοντας απλόχερα χρήματα, βγαλμένα από τον μόχθο των λαών για να δυναμώσει και να διευρυνθεί η εργατική αριστοκρατία. Μοιράζουν απλόχερα χρήματα και προνόμια σε ορισμένα ανώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, για να οργανωθεί η συμμαχία της αστικής τάξης, για να διαβρωθούν συνειδήσεις, να παρεμποδίσουν την συμμαχία των αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ η κα Παπαρήγα είπε ότι όσο ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικές κραυγές του τόσο γίνεται ολοφάνερο ότι η πρότασή του ούτε τoν πονοκέφαλο των εργαζομένων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Οι προτάσεις του είναι ένα τρύπιο σωσίβιο.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η κ. Παπαρήγα παρέθεσε την πολιτική του ΚΚΕ και κυρίως την πολιτική συμμαχιών τονίζοντας ότι >.

    Η συμμαχία που προτείνουμε, πρόσθεσε, εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς. Σ΄ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε και τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας, είτε έχουν είτε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

    Βάση της συμμαχίας, διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα είναι η αντίθεση και η ρήξη με τα μονοπώλια , τον ιμπεριαλισμό κατά συνέπεια και με τα κόμματα που τα υπηρετούν. Δεν απαιτούμε συμφωνία με τον σοσιαλισμό, ταύτιση με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Εκτιμάμε όμως ότι η προοπτική της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, ώστε η συμμαχία να εγγυηθεί αλλαγή κατεύθυνσης, άλλο δρόμο ανάπτυξης, φιλεργατικό, φιλολαϊκό, χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται να υπηρετεί κανείς δύο αφεντάδες, επαναλαμβάνουμε ή το λαό ή τα μονοπώλια.

    Υπό το πρίσμα αυτό η κ. Παπαρήγα απέρριψε το ενδεχόμενο μιας προσωρινής συμμαχίας με κάποιες δυνάμεις για την αντιμετώπιση ορισμένων οξυμένων προβλημάτων τονίζοντας ότι :

    .

    Διευκρινίζοντας περαιτέρω τη θέση της αυτή , η κ. Παπαρήγα είπε ότι μια συμφωνία αντιπολίτευσης είναι στην ουσία και μια συμφωνία πιθανής διακυβέρνησης, η με την δική μας αντίληψη πολιτικής εξουσίας. Μια κυβέρνηση όποια μορφή και να έχει, υποχρεώνεται να χαράξει μια συνολική στρατηγική που σε γενικές γραμμές απαντά στο ζήτημα η με τα μονοπώλια ή με το λαό , η με τον ιμπεριαλισμό η με το λαό. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, των χαμένων ελπίδων, με την συμμετοχή και την συναίνεση του ΚΚΕ.

    [02] "Να προτάξουμε κοινά ζητήματα"

    "Εμείς, σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης της Ν.Δ., θεωρούμε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στην Ν.Δ. Και μας έχει κάνει εντύπωση το ότι ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτήν την πόρτα. Εμείς επιμένουμε".

    Τα παραπάνω δήλωσε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με "τις προτάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε τον οικισμό της Κνωσού και είχε συνάντηση με τον πολιτιστικό Σύλλογο και φορείς της περιοχής. Αφού άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων, τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το καθεστώς με τις αρχαιολογικές ζώνες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε:

    "Νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος του ΠΑΣΟΚ που να έχει αντίρρηση με μία από τις προτάσεις που θέσαμε, δηλαδή να μην γίνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας - ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή - και θα πληρωθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Προτείνουμε δηλαδή μια κοινή δράση που στηρίζουν στην Κρήτη όλα τα μέλη, νομίζω, και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς η ηγεσία του αρνείται".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή ανέφερε:

    "Προτείνουμε την παραμονή της Ολυμπιακής - και φυσικά την αναγέννησή της, την αυτοτέλειά της και τον εκσυγχρονισμό της - στον δημόσιο τομέα. Και μας κάνει εντύπωση που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το αρνείται αυτό, δεδομένου ότι το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ο.Α. κατέληξε στην υποστήριξη της θέσης να μείνει εθνικός αερομεταφορέας με την συμμετοχή και τη στήριξη και της ίδιας της ΠΑΣΚΕ. Μας κάνει εντύπωση πώς ένα αίτημα που θέτουμε εμείς και έχει τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ να μην το δέχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ανάλογη λογική υπάρχει και στα άλλα αιτήματα και εμείς θα επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, παρά τις γενικότερες διαφορές που υπάρχουν σε άλλα σοβαρότατα ζητήματα".

    Αναφερόμενος στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου τόνισε: "Νομίζω ότι όλες οι εξελίξεις, που έρχονται από μέρα σε μέρα, και το γεγονός ότι η Βουλή μένει βουβή, ουσιαστικά εξευτελίζουν τη Βουλή, ως θεσμό. Και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για μια Εξεταστική Επιτροπή σε βάθος χρόνου, δηλαδή σε όσα έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία και από τη σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση".

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση που του ζητούσε διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του περί συνεργασίας, ανέφερε: "Οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Εμείς όμως, όπως κάναμε μέχρι τώρα εδώ και χρόνια, επιμένουμε σε συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όχι σε γενικότερο επίπεδο, βεβαία. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα".

    Ο κ. Αλαβάνος μίλησε σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Γαζίου για τα τοπικά προβλήματα και τις πολιτικές εξελίξεις.

    Σήμερα ο κ.Αλαβάνος θα επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Ένωση προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

    [03] Πυροβολισμοί σε σχολείο

    Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε εμπορική σχολή στην πόλη Καουχαγιόκι στη βορειοδυτική Φινλανδία και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά θύματα. Στο σχολικό κτίριο βρίσκονταν 200 μαθητές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο YLE.

    Αντιφατικές οι πληροφορίες για την κατάληξη του συμβάνοτος. τ

    Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο δράστης, ένας 20χρονος, συνελήφθη.

    Σύμφωνα όμως με τον δήμαρχο της πόλης, ο δράστης αυτοκτόνησε.

    Νωρίτερα, τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν μαθητής του σχολείου.

    Τον Νοέμβριο του 2007, ένας μαθητής γυμνασίου σε σχολείο της Φινλανδίας, κοντά στο Ελσίνκι, σκότωσε οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

    [04] Μια λεοπάρδαλη για το Μουντιάλ

    Οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2010, που θα διεξαχθεί στην Νότια Αφρική, παρουσίασαν σήμερα επίσημα, την μασκότ της διοργάνωσης. Πρόκειται για μία λεοπάρδαλη, με πράσινη χαίτη, που ονομάσθηκε Ζακούμι.

    Η επιλογή του συγκεκριμένου ζώου, έγινε επειδή, η λεοπάρδαλη είναι ένα άγριο ζώο που αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου της Νότιας Αφρικής, ενώ το χρώμα της χαίτης του Ζακούμι, παραπέμπει στο χρώμα των αγωνιστικών χώρων. Οσον αφορά στο όνομα της μασκότ, αποτελεί σύνθεση του «ΖΑ» που είναι το ακρωνύμιο της χώρας στα αφρικανικά και κωδικός της Νότιας Αφρικής στις ιστοσελίδες του διαδικτύου και του «Kumi» που σε πολλές τοπικές γλώσσες, σημαίνει δέκα (για το 2010 οπότε και θα διεξαχθεί η διοργάνωση).

    «Ο Ζακούμι αντιπροσωπεύει τον κόσμο, την γεωγραφία και το πνεύμα της Νότιας Αφρικής», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2008 - 10:30:28 UTC