Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη
  • [02] Περιοδεία Παπαρήγα
  • [03] "Σε κίνδυνο ο εθνικός πλούτος"
  • [04] "Πρώτο εθνικό μας θέμα"
  • [05] Εκθεση "Νόστοι" στην Ακρόπολη

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά χωριστών συναντήσεων με τους ηγέτες που θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Διεθνούς.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα συμμετάσχει στις εργασίες της τέταρτης ετήσιας συνάντησης του "Ιδρύματος Κλίντον".

    Ο Γ. Παπανδρέου κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα μιλήσει στην ελληνική ομογένεια της αμερικανικής μεγαλούπολης, σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αστόρια.

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    "Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η χώρα δεν κυβερνάται και δεν μπορεί άλλο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις πολιτικές και τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει όσους ανασχηματισμούς θέλει. Αλλά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την κυβέρνησή του δεν μπορεί να την αλλάξει πια", δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στα θέματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως "χωρίς ίχνος αλαζονείας και έπαρσης, με σεβασμό για τις προοδευτικές δυνάμεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, πιστεύουμε βαθιά ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, ο εφικτός στόχος, για αυτοδυναμία και νίκη του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι απολύτως συμβατός με το στόχο της συνεργασίας και των κοινών δράσεων, ώστε το συντομότερο δυνατό η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, το συντομότερο δυνατό να ξανάρθει η ελπίδα στους Έλληνες πολίτες".

    Ερωτηθείς αν οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ συνιστούν τελεσίγραφο, απάντησε λέγοντας πως "έχουμε τοποθετηθεί και θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε πολλές φορές, γιατί το θέμα θα έχει εξέλιξη".

    Σε ερώτηση αν βλέπει προσέγγιση μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "αυτά είναι σενάρια που τους αφορούν. Εμάς, μας αφορά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξοργισμένοι με μία κατάσταση που δεν πάει άλλο".

    Τέλος σχετικά με το ζήτημα με τη Μονή Βατοπαιδίου, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι "θα έχουμε και άλλα στοιχεία για το Βατοπέδιο και, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά την κορυφή της κυβέρνησης και είναι πολιτικό πρόβλημα".

    [02] Περιοδεία Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή περιοδεία στην Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την «Ολυμπιακή», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Ζήμενς.

    Επίσης η κα.Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

    [03] "Σε κίνδυνο ο εθνικός πλούτος"

    «Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «Κρητικό Βατοπαίδι», υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα, σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στην Κρήτη στη Μονή Τοπλού.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή «ΝATURA» με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της oποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.

    Η περιπέτεια αυτή, ανέφερε ο κ.Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και ολοκληρώνεται τώρα.

    Όπως εξήγησε ο κ.Αλαβάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα, η ιστορία ξεκίνησε το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε ότι η Μονή Τοπλού έχει την κυριότητα επί 30.000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε, μια αγγλική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον. Στη δε συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ.Αλαβάνος, λίγο αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση. Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση κάνει δεκτή την επένδυση.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο, παράλληλα δε θα φέρει στη Βουλή την υπόθεση.

    Ακόμα, ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο απευθύνθηκε στον ίδιο το πρωθυπουργό, ζητώντας του να σταματήσει η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, που άρχισαν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων το 2007, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    «Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο και τον κηρύσσει εν κινδύνω. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση και η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της», τόνισε ο κ.Αλαβάνος .

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος επανάφερε το θέμα ελέγχου και έρευνας όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Δηλώσεις Αλ Τσίπρα για μήνυση της MARFIN

    «Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι μπορεί με τέτοιες μεθόδους να φιμώσει την Αριστερά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη σήμερα στον 15ο Πταισματοδίκη Αθηνών για να λάβει γνώση της σε βάρος του μήνυσης της MARFIN INVESTMENT GROUP A.E. «Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι με την ίδια ευκολία που επιβάλει τους όρους του στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας, θα τους επιβάλει στην πολιτική ζωή του τόπου» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας θα υποβάλλει υπόμνημα για το περιεχόμενο της μήνυσης, όπως ανέφερε η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντόπουλου.

  • ** Αύριο, ο κ.Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα την γενιά των 700 ευρώ, εν όψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ (που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου).

  • ** Την Παρασκευή και το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του κ. Τσίπρα, το απόγευμα της Παρασκευής.

    [04] "Πρώτο εθνικό μας θέμα"

    «Η Ελλάδα δεν αδιαφορεί και είναι στο πλευρό μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα».

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είχα την χαρά να συναντηθώ με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και να ανασκοπήσουμε αυτά τα οποία από κοινού μας ενδιαφέρουν. Δηλαδή, κάναμε ενδελεχή ενημέρωση της πορείας των συνομιλιών, με τα καλά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και ανταλλάξαμε απόψεις για το που πάμε, για το που το πάει η άλλη πλευρά. Με ενημέρωσε και η Υπουργός για τις δικές της προσπάθειες σε σχέση με το θέμα της ΠΓΔΜ. Και βεβαίως, κουβεντιάσαμε επίσης και κοινά ευρωπαϊκά ζητήματα, και κοινή δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να εκφράσω την χαρά μου για τη συνάντηση και να πω ξανά τις ευχαριστίες μου προς την Υπουργό, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κυβέρνηση γιατί νιώθουμε πολύ άνετα, νιώθουμε πολύ ωραία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας, και απαντώ σβ αυτούς που λένε ότι η Ελλάδα τάχατες αδιαφορεί. Καθόλου, δεν αδιαφορεί η Ελλάδα. Απλώς, η σχέση μας είναι σχέση αδελφική, φιλίας, συνεργασίας και στήριξης. Και ότι χρειάζεται θα το ζητάμε, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να δίνουμε και το νόημα ότι προσομοιάζουν οι σχέσεις μας με κάποιους άλλους».

    Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε:

    «Εκφράζω και εγώ την χαρά μου για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια. Όπως ξέρετε, η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου είναι συνεχής. Ο συντονισμός μας είναι απαραίτητος. Είμαστε και οι δυο στη Νέα Υόρκη σε μια δύσκολη αναμφισβήτητα στιγμή, όπου οι συναντήσεις μας πρέπει να έχουν ένα κοινό και συντονισμένο μήνυμα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν έχω πολλά να προσθέσω σβ αυτά που ο Πρόεδρος είπε. Η Ελλάδα είναι παρούσα, συμπαραστάτης της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες. Για μας το Κυπριακό, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, είναι το πρώτο εθνικό θέμα και άρα εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας αυτές τις μέρες. Θα έχουμε και οι δυο συναντήσεις με ανθρώπους που παίζουν ρόλο στη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, η συνεργασία μας στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία μας απασχολούν είναι εξίσου καλή. Άρα, και πάλι ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας να τα ξανά πούμε. Η αλληλοενημέρωση είναι απαραίτητη μετά τις επαφές που θα έχουμε».

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ. Από πλευράς Ελλάδας συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, Γιάννης Μουρίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

    Ο Ιταλός Πρόεδρος για το Κυπριακό

    O Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τόνισε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί η λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ναπολιτάνο, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα, χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα του παραθέσει πρόγευμα εργασίας.

    "Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και για τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης αυτής αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ένα ακανθώδες πρόβλημα το οποίο εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια.

    Ο Κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως στις συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του τονίσθηκε "η σημασία της συνεχούς ανάπτυξης των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό, ενεργειακό, μεσογειακό και βέβαια ευρωπαϊκό".

    Ο Έλληνας Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τζ. Ναπολιτάνο για την επιστροφή του θραύσματος του Παλέρμο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. "Αντιλαμβάνεσθε τη συμβολή και τη σημασία μιας τέτοιας χειρονομίας" από τον ιταλό Πρόεδρο, τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    "Είμαι βέβαιος ότι η χειρονομία αυτή ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις πολιτιστικές και μορφωτικές μας σχέσεις και προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στην λειτουργία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ρώμης", πρόσθεσε.

    Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα που απασχολούν την περιοχή και, όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, ο ίδιος τόνισε στον Ιταλό ομόλογό του πως "είναι απαράδεκτο μιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, να εξακολουθεί να χωρίζεται από τείχος". Τού υπογράμμισε δε, "την απόλυτη σημασία της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Καλής Γειτονίας για όλες τις χώρες, που επιθυμούν πρόσβαση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα δε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η κυρωτική διαδικασία της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που έχει περατωθεί στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών. "Είναι σημαντικό η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2009", είπε ο Κ. Παπούλιας και κατέληξε λέγοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ναπολιτάνο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή ανοδική πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι στις συνομιλίες επιβεβαίωθηκε η ιδιαίτερα ικανοποιητική πραγματικότητα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και βεβαίως, οι εξαιρετικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

    "Νέες δραστηριότητες, νέες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα ενδυναμώσουν, θα παγιώσουν τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις, αυτή την εξαιρετική κληρονομιά σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Βεβαίως, στο όνομα όλων όσων μας συνδέουν από τα αρχαία χρόνια", πρόσθεσε και επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι πρωτοβουλίες και οι κοινές δραστηριότητες, στο χώρο της ενέργειας, μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

    Για τις πολιτικές θέσεις, ο κ. Ναπολιτάνο σημείωσε ότι "είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε, να επιβεβαιώσουμε κοινές απόψεις, κυρίως όσον αφορά τη δέσμευση προς τη συνέχιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Προέδρου για την άμεση ανάγκη επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, βεβαίως πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και οι καινοτομίες οι θεσμικές που η Συνθήκη αυτή προβλέπει, αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια διεύρυνση, που βρίσκει σύμφωνες και την Ιταλία και την Ελλάδα, προς τα Δυτικά Βαλκάνια".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην κρίση στη Γεωργία και επανέλαβε "την πραγματικά ομόφωνη άποψη, σε ό,τι αφορά τη θέση που έλαβαν η Ελλάδα και η Ιταλία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία. Στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόρθωσε να εκφράσει μια ισορροπημένη κοινή στάση, με τρόπο επαρκή και αποτελεσματικό. Σας διαβεβαιώνω ότι οι δεσμεύσεις και οι προσπάθειες από την Ιταλία και από την Ελλάδα θα πολλαπλασιάζονται, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση από εδώ και στο εξής να εκφράζεται με μία κοινή φωνή στα πλαίσια των διεθνών υποθέσεων".

    [05] Εκθεση "Νόστοι" στην Ακρόπολη

    Την έκθεση «Νόστοι», που παρουσιάζεται στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, εγκαινίασαν το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Ιταλός ομόλογός του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες παρακολούθησαν την επανατοποθέτηση στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα θραύσματος (μήκους 0,35 μ. και πλάτους 0,34 μ.) που απεικονίζει κομμάτι του δεξιού ποδιού και τις παρυφές ενδύματος της θεάς Αρτέμιδος.

    Αναφερόμενος στην έκθεση, την οποία αποτελούν ευρήματα λαθρανασκαφών και παράνομης διακίνησης που επιστράφηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία μετά από 100ετία περιπλανήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την «πίστη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας στο ότι είναι δυνατή η επιστροφή συλημένων αρχαίων στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται».

    Το θραύσμα από τη γλυπτική παράσταση της Αρτέμιδος δανείζει στην Ελλάδα η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και το μουσείο Σαλίνας του Παλέρμο.

    Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε θερμά για άλλη μια φορά τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για «την εξαιρετικής σημασίας χειρονομία» και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ότι η κνήμη της θεάς Αρτέμιδος "ξαναβρίσκει σήμερα τη θέση στην οποία την έπλασε ο κλασικός δημιουργός".

    «Ας είναι (σ.σ. η κνήμη) προπομπός για την επούλωση του τραύματος που άφησε στο ιερό αυτό μνημείο η αφαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 74 έργα που προέρχονται από λαθρανασκαφές στην Ιταλία και την Ελλάδα και τα οποία εντοπίσθηκαν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 2008 - 14:30:44 UTC