Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
  • [02] Διασταύρωσαν τα ξίφη τους
  • [03] Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

    Επισκεφθείται το περίπτερο του ΕΟΤ που λειτουργείο στο Θησείο (Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και γνωρίστε τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας.

    "Στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς της εποχής μας, η Ελλάδα καλείται να καταστεί μια δύναμη βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται", επισημαίνει με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που εορτάζεται αύριο 27 Σεπτεμβρίου, έχει ως θέμα την ανταπόκριση του Τουρισμού στην πρόκληση των κλιματικών αλλαγών.

    "Με την συμπλήρωση ενός χρόνου στην εφαρμογή μιας νέας τουριστικής πολιτικής η οποία δίνει έμφαση στην διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, στην ποιότητα, στο περιβάλλον και στην βιωσιμότητα, εκείνο το οποίο έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι ακολουθούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ξεπερνά τα μονοδιάστατα παρωχημένα κλισέ του παρελθόντος και διασφαλίζει στη χώρα μας ένα κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον ασφαλές", υπογραμμίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    "Η ποιότητα που θέλουμε να προσδώσουμε στον τουρισμό της Ελλάδας είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας: τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού".

    "Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθούμε στον τομέα του τουρισμού έχει έντονη περιβαλλοντική αύρα. Ακολουθούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ασελγεί στο περιβάλλον. Που δεν ασελγεί στο «σπίτι» μας. Στο σπίτι που ζούμε εμείς και οι επόμενες γενιές. Στη μάχη που δίνουμε για την εδραίωση της Ελλάδας μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών, η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε αναλάβει. Γιατί το περιβάλλον αποτελεί την πρώτη ύλη του φυσικού μας αντικειμένου, που είναι ο τουρισμός".

    "Η μάχη της ποιότητας και του περιβάλλοντος είναι μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί πλέον μέσα από ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο και ελκυστικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στην ποιότητα, στην παιδεία και στις νέες τεχνολογίες, που αναδεικνύει τον εξειδικευμένο τουρισμό, καθιερώνει τον «πράσινο» τουρισμό και βάζει την περιβαλλοντική συνείδηση στην ατζέντα του τουριστικού χάρτη".

    "Ο ελληνικός τουρισμός είναι η ίδια η Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα".

    Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

    "Μια μέρα γιορτής για τον τουρισμό, μετατράπηκε στη χώρα μας σε ημέρα απεργίας χιλιάδων απασχολουμένων στον κλάδο, εξαιτίας της ανερμάτιστης και χωρίς σχεδιασμό πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση του Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τουρισμό.

    "Σήμερα, αντί να μετράμε τα θετικά αποτελέσματα του τουρισμού γιορτάζοντας την επέτειό του, παρακολουθούμε τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους πράκτορες ολόκληρης της χώρας να απεργούν εναντίον της πολιτικής της Ν.Δ. Να απεργούν για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου τους".

    "Λίγες ημέρες πριν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της χώρας απεργούσαν για το χαμένο ασφαλιστικό τους ταμείο και για την πολιτική της Ν.Δ. που αφορά πάνω από 800.000 απασχολούμενους του χώρου, ενώ την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), χωρίς προσχήματα πια, ασκεί αυστηρότατη κριτική στην Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή".

    "Πολύ γρήγορα τα χαμόγελα και οι ανεύθυνες προβλέψεις του κ. Σπηλιωτόπουλου και της Ν.Δ., έδωσαν τη θέση τους στην οικτρή πραγματικότητα, που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή στον Τουριστικό τομέα. Ο τουρισμός με την Ν.Δ. σημαίνει πια για την χώρα λιγότερες αφίξεις, λιγότερα κέρδη, μείωση της ανταγωνιστικής μας ικανότητας, εγκατάλειψη παραδοσιακών αγορών, κυριαρχία του all inclusive, αισχρή εκμετάλλευση «μαθητευομένων υπαλλήλων» και πλήρης εγκατάλειψη χιλιάδων απασχολούμενων στον τουρισμό".

    "Μια μέρα γιορτής γίνεται με την Ν.Δ. μια μέρα ντροπής. Το ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα θα αντιστρέψει την καθοδική πορεία. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται σ' όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στο σύνολο του κλάδου ότι γρήγορα, μαζί με όλους τους άλλους τομείς, θα επιστρέψουμε και στον τουρισμό μας στα θετικά αποτελέσματα, για να μπορούμε να γιορτάζουμε τις μεγάλες γιορτές χωρίς εμπόδια και ζοφερούς προβληματισμούς για το αύριο".

    Ομοσπονδία ξενοδόχων για τον τουρισμόυ

    Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, βρίσκει τη διεθνή τουριστική κοινότητα σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων, ρευστότητας και προβληματισμού με κύρια αιτία την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε σειρά τομέων και κλάδων της διεθνούς οικονομίας, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Μάλιστα σημειώνει ότι είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης στις αγοραστικές και καταναλωτικές συμπεριφορές των κοινωνιών μεγάλων αγορών προέλευσης τουρισμού και ταξιδιών, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία κ.α., επιπτώσεις οι οποίες θα μετακυλήσουν στις τάσεις της τουριστικής ζήτησης διεθνώς σε εντονότερο βαθμό από τους επόμενους μήνες.

    Μολονότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια τουριστική δραστηριότητα εμφανίζει ισχυρές αντοχές, εκτιμάται ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα καταγραφεί ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα, με σημαντικές διακυμάνσεις και αυξομειώσεις μεταξύ των διαφόρων αγορών προέλευσης τουρισμού και των ανά τον κόσμο προορισμών. Μία άλλη σημαντική παράμετρος θα είναι οι σοβαρές ανακατατάξεις που, ήδη, λαμβάνουν χώρα στον επιχειρηματικό τομέα, με τις πτωχεύσεις σημαντικών τουριστικών οργανισμών, αεροπορικών εταιριών και άλλων σημαντικών κρίκων στην αλυσίδα της διακίνησης ταξιδιωτών και τουριστών.

    Αυτές οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι σε ότι αφορά στα ταξίδια, το επόμενο διάστημα, θα εκδηλωθούν τάσεις που, ενδεχομένως, θα επιφέρουν εκτενείς μεταβολές στο τουριστικό ρεύμα από και προς τις χώρες που παράγουν ή εξυπηρετούν τουριστική δραστηριότητα. Και τούτο σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές αναμένεται όξυνση του ανταγωνισμού, επιθετικότερες πολιτικές προβολής και marketing από ανταγωνιστικούς προορισμούς καθώς και πιο ευέλικτες στρατηγικές διαχείρισης προορισμών.

    Για τον Ελληνικό Τουρισμό, σημειώνει η ΠΟΞ, κύρια πρόκληση αυτό το διάστημα είναι η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς του, η οποία μπορεί να επέλθει μόνον, με την ολοκλήρωση των θεσμικών τομών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν από καιρού επισημανθεί και τεκμηριωθεί προς την Πολιτεία από τους τουριστικούς φορείς και με μακροχρόνιο προγραμματισμό στοχευμένης προβολής και εξειδικευμένου marketing της χώρας διεθνώς.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που είναι η ανταπόκριση του Τουρισμού στην πρόκληση των κλιματικών αλλαγών, η ΠΟΞ τονίζει ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη διάσταση μεταξύ της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    [02] Διασταύρωσαν τα ξίφη τους

    Στην πρώτη τηλεμαχία τους, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, στην διάρκεια της οποίας τέθηκαν κυρίως ζητήματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Τζων ΜακΚέην και Μπαράκ Ομπάμα, συγκρούστηκαν για ζητήματα επικαιρότητας και στρατηγικής, αν και εμφανίστηκαν να συμφωνούν πλήρως για ορισμένα εξ αυτών.

    Όσον αφορά το Ιράκ, ο ΜακΚέην υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "κερδίζουν τον πόλεμο", εξαίροντας την επιτυχία της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη με απόφαση του προέδρου Μπους και σημειώνοντας ότι είχε προτείνει αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων από το 2003. Από την πλευρά του, ο Ομπάμα επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι ήταν εξ αρχής ενάντιος στον πόλεμο αυτό, κι ότι οι ΗΠΑ έχασαν εμπλεκόμενες στον πόλεμο του Ιράκ την "ουσία", την εξουδετέρωση των ταλιμπάν και της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. "Τζων, σου αρέσει να υποκρίνεσαι ότι ο πόλεμος άρχισε το 2007", είπε απευθυνόμενος στον αντίπαλό του. Και οι δύο υποψήφιοι άσκησαν κριτική στον Μπους για "κακή διαχείριση" του πολέμου μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Για το ζήτημα του Πακιστάν, ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δεν θα απειλούσε δημόσια με στρατιωτικά πλήγματα" τη χώρα, ούτε θα "διέκοπτε την οικονομική βοήθεια" προς το Ισλαμαμπάντ εξ αιτίας των διασυνοριακών επιθέσεων και της "συνεργασίας" του με ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο Ομπάμα αντέτεινε ότι θα διέτασσε επίθεση εναντίον εξτρεμιστών εντός του Πακιστάν με ή χωρίς την άδεια της κυβέρνησής του, εάν το Ισλαμαμπάντ αποδειχθεί "απρόθυμο" να τους εξουδετερώσει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει --κάτι που το Ιράν απορρίπτει-- ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δε θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο ολοκαύτωμα", κάνοντας λόγο περί "υπαρξιακής απειλής" για το Ισραήλ. Ο Ομπάμα αντίθετα τάχθηκε υπέρ μιας "σταθερής, και άμεσης, διπλωματίας" έναντι της Τεχεράνης. Ο ΜακΚέην κατηγόρησε τον Ομπάμα για "αφέλεια" στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να "νομιμοποιήσει" τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος, όπως είπε επανειλημμένως, "θέλει να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη".

    Ο ΜακΚέην αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ως μια χώρα η οποία κυβερνάται από "ανθρώπους της KGB". Είπε, σε μια ειρωνική αναφορά στην δήλωση του απερχόμενου προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους ότι είχε κοιτάξει τα μάτια του κι είχε δει την ψυχή του, ότι "κοίταξα τα μάτια του κ. Πούτιν κι είδα τρία γράμματα--ένα K, ένα G κι ένα B". Κατηγόρησε εκ νέου για "αφέλεια" τον αντίπαλό του αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας. Ο Ομπάμα υιοθέτησε επίσης σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία "απειλή για την ειρήνη" και δηλώνοντας ότι "όσα έκανε στη Γεωργία είναι απαράδεκτα".

    Τόσο ο ΜακΚέην όσο και ο Ομπάμα τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η Μόσχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι κατά τη γνώμη του οι δύο χώρες πρέπει να εισέλθουν σε ένα επείγον χρονοδιάγραμμα εισδοχής τους στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

    Όσον αφορά το σχέδιο του προέδρου Μπους για την διάσωση τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ο ΜακΚέην και ο Ομπάμα εμφανίστηκαν σύμφωνοι, δηλώνοντας ότι το στηρίζουν. "Είμαι αισιόδοξος για την δυνατότητά μας να συνεννοηθούμε καταρτίζοντας ένα σχέδιο. Νομίζω ότι ο Γερουσιαστής ΜακΚέην έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα, αλλά δεν την χρειαζόμαστε μόνο σε καιρούς κρίσης". Ο ΜακΚέην είπε ότι "πρέπει να επιδιορθώσουμε το σύστημα", διότι "υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα" σε αυτό, κάνοντας λόγο περί "απληστίας που επιβραβεύεται" στην Γουώλ Στρητ.

    Πάντως οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν αρκετές φορές και όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, με τον ΜακΚέην να κατηγορεί τον Ομπάμα ότι είναι ένας "ακραίος φιλελεύθερος" που "δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο" και τάσσεται υπέρ των "υπέρογκων δημοσίων δαπανών" και τον Ομπάμα να κατηγορεί τον ΜακΚέην ότι "υποστήριζε επί χρόνια τις αποτυχημένες πολιτικές" της κυβέρνησης Μπους.

    Διαφώνησαν επίσης ριζικά στο ζήτημα της φορολογίας, με τον Ομπάμα να προτείνει μείωση των φόρων για το 95% των "εργαζόμενων οικογενειών" και τον ΜακΚέην να τάσσεται γενικά υπέρ της "χαμηλής φορολογίας".

    [03] Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

    Το παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη στη Τούμπα, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 4ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ λίγκα. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε εντυπωσιακά τη φετινή σεζόν και θέλει να πάρει τη νίκη στο ντέρμπι και να δείξει ότι στοχεύει πολύ ψηλά. Από την άλλη πλευρά ο Αρης θα πάει στην «καυτή» Τούμπα για να διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα και να κάνει μια νέα αρχή, μετά τις δύο ήττες από Εργοτέλη και Παναθηναϊκό.

    Από εκεί και πέρα, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα έχει δύσκολη αποστολή στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ, ο οποίος θέλει να ανατρέψει τα προγνωστικά και να πάρει τους τρεις βαθμούς. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θα έχει στη διάθεση του τον τραυματία Ιεροκλή Στολτίδη. Και η ΑΕΚ θα έχει πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς θα παίξει για τη νίκη στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο. Συνοπτικά το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής:

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής:ΣΑΒΒΑΤΟ

    (Ηράκλειο) ΟΦΗ-Ολυμπιακός 19:00 Nova

    (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Λάρισα 19:00 Alpha

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Πανθρακικός 17:00

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Αστ.Τρίπολης 17:00

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-ΑΕΚ 19:00 Nova

    (Ξάνθη) Ξάνθη-Θρασύβουλος 19:00 ΝΕΤ

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Άρης 21:15 Nova

    ΤΕΤΑΡΤΗ 29/10

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Εργοτέλης 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 September 2008 - 6:30:21 UTC