Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Στ.Δαϊλάκης
  • [04] Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης

  • [01] Κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

    Ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των μετοχών στη Γουόλ Στρίτ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 777,68 μονάδες και κατρακύλησε κατά 6,98% στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων, κατέγραψε πτώση 9,14% που κατέληξε στις 1.983,73 μονάδες.

    Δηλώσεις αναμένονται από τον Αμερικανό πρόεδρο για την οικονομική κρίση το μεσημέρι. Ο Αμερικανός πρέσβης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια επιστολή του Τζόρτζ Μπους για τις οικονομικές εξελίξεις.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα επιτεθεί «κατά μέτωπον» με τους οικονομικούς συμβούλους του στην χρηματοπιστωτική κρίση, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον.

    "Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν' αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά", τόνισε ο Μπους.

    Ο Χένρι Πόλσον δήλωσε πως είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και πως ο ίδιος θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να καταρρεύσει.

    «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε κι είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργασθούμε όσο ταχύτερα μπορούμε», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να εξετάσουν την απόρριψη του σχεδίου. Ο ίδιος τόνισε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στέκεται καλά στα πόδια του.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των γαλλικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς το γαλλικό χρηματιστήριο υφίσταται κλυδωνισμούς από χθες στον απόηχο της άρνησης του αμερικανικού Κονγκρέσου να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα.

    Ο σκοπός της συνάντησης στο Μέγαρο Ηλυσίων είναι η "αναθεώρηση της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η διαθεσιμότητα της πίστωσης στα νοικοκυριά και τις εταιρίες", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σαρκοζί τη Δευτέρα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε ότι το γαλλικό κράτος θα βοηθήσει το όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κινδυνεύσει με κατάρρευση, για να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν τις οικονομίες τους.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε συνάντηση σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την μη αναμενόμενη απόρριψη από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον.

    Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πριν το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Νωρίτερα, ο Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών υποχωρούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

    Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

    Αμεσες επιπτώσεις δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους, το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Η κυβέρνηση και η Τράπεζας της Ελλάδας παρακολουθεί την κατάσταση, δήλωσε ο κ. Γ.Αλογοσκούφης αναφερόμενους στις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

    Για τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις σ΄αυτές, η υπεύθυνη επιβλέπουσα αρχή, η Τράπεζα Ελλάδας, είναι καθησυχαστική. Ο διοικητής κ. Γ.Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο στους τοξικούς αμερικανικούς τίτλους.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος.

    Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

    Οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να στηρίξουν την κερδοφορία στην οργανική τους ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, οι οποίες και σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη από το 2002 και επιπροσθέτως δεν επένδυσαν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης, όπως τα ομόλογα από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος, αναφέρει ο κ.Γκόρτσος.

    Κράχ στα διεθνή χρηματιστήρια. Πτώση του πετρελαίου

    Στο "κόκκινο" έκλεισε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών στην Ασία.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,12%. Στο Χονγκ-Κονγκ, o δείκτης Hang Seng κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, για να κλείσει με απώλειες 2,42%.

    Η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 3,55% ενώ, ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως και 6,5%.

    Με απώλειες 0,57% έκλεισε ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ, με απώλειες 2,92% η χρηματιστηριακή αγορά στην Μπανγκόκ και με απώλειες 1,4% η χρηματιστηριακή αγορά στη Μανίλα.

    Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX200 έκλεισε με απώλειες 4,2% και στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 με απώλειες 3,7%.

    Στον αντίποδα, με άνοδο 3,6% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

    Στην Ευρώπη, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 11.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 0,43% ενώ ένα τέταρτο μετά τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωνε απώλειες 0,71%.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, οι απώλειες του δείκτη CAC 40 περιορίζονται σε 0,69% έναντι 2,14% προηγουμένως και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 1,27%, μικρότερη από την αρχική, σε ποσοστό 1,36% λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Πτωτικές τάσεις, οι οποίες εξασθενούν σταδιακά, επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον γενικό δείκτη τιμών στις 12:15 να παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,55%. Χθες έκλεισε με απώλειες 5,87%.

    Στο μεταξύ, το έντονο κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εκτίναξε το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε σε βουτιά δέκα δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έπεσε πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων του βαρέλι, στα 96.

    Κρίση σε ευρωπαϊκούς ομίλους

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας συμφώνησαν για τη διοχέτευση 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

    Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών έπειτα από τη χθεσινή πτώση κατά 30% της μετοχής της Dexia, δεύτερου θύματος της χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την Fortis , η τμηματική εθνικοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

    "Διασώσαμε τη Fortis και την Dexia, αλλά πέραν αυτού σταθεροποιήθηκε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κοινή αυτή ενέργεια των τριών κυβερνήσεων", δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

    Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Dexia, Πιερ Ρισάρ και Αξελ Μίλερ, παραιτήθηκαν σήμερα από τα καθήκοντά τους, ανακοίνωσε η τράπεζα.

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    «Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θβ ανακοινωθούν αργότερα», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύκτας εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

    Σε "ένεση" ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis προχώρησαν χθες, κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε αυτόν.

    Η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του βελγο-ολλανδικού ομίλου ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από τον βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ, μετά από ένα σαββατοκύριακο πυρετωδών διαβουλεύσεων μεταξύ, υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και υποψήφιων χρηματοδοτών, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Fortis, Μορίς Λίπενς, αναμένεται να παραιτηθεί.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κίνησης των τριών κυβερνήσεων, η τιμή της μετοχής της Fortis κατέγραψε αρχικά άνοδο έως και 5%, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, για να "καταποντιστεί" στη συνέχεια, σημειώνοντας απώλειες 18,9%.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν, επίσης χθες, σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η διεθνής οικονομική κατάσταση και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι.

    Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομίας για την κατάσταση, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και για τις πιέσεις, γενικά, στο δανεισμό και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του κράτους, ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Επιπλέον, ζητεί ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για τα ειδικά μέτρα προστασίας, που προτίθεται να λάβει, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στα νοικοκυριά, που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, αλλά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Συνέντευξη Γ.Δραγασάκη στο ΑΠΕ

    "Ζούμε μια κρίση ασυνήθιστη, διαρθρωτικού χαρακτήρα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικά μέσα, αλλά με αναδόμηση στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία" τονισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο εθνικό πρακτορειο, αναφερόμενος στις σεισμικές δονησεις που πυροδοτει η παγκόσμια χρηματοπιστωτιή κρίση

    "Μιλάμε για ένα βιβλίο που βρισκόμαστε στις πρώτες σελίδες του. Η κρίση θα επεκταθεί και στη λεγόμενη πραγματική οικονομία, βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες κλπ. Θα δημιουργηθεί μια ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή και στην ιαπωνική. Η κρίση αυτή στην Ευρώπη μπορεί να πάρει και πολύ άσχημες μορφές, γιατί η Ευρώπη δεν είναι εξοπλισμένη με μέσα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων", σημειωνει ο κ.Δραγασάκης.

    "Στην Ελλάδα η κρίση αυτή έρχεται να συναντηθεί με ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ σαθρό που βασιζόταν στο δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε σήμερα το αυριανό μας εισόδημα. Σε εμάς η κρίση είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται να έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα, να εμφανίσει ένα σχέδιο αποτροπής της κρίσης. Έχουμε κι ένα πολιτικό πρόβλημα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν ένα σύστημα το οποίο, το ίδιο, είναι σε κρίση. Άρα είναι μέρος του συστήματος.» σημειωνει ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σημείωσε ότι «σε ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα τους ανήκει και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε φιλοξενούμενοι της εκκλησίας. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, είτε αυτοτελώς στο θέμα της περιουσίας, είτε συνολικότερα χωρισμός της εκκλησίας και κράτους, που σημαίνει ένα νέο καταστατικό χάρτη όπου να ξέρουμε τι ρόλο έχει η εκκλησία, τι ρόλο έχει η πολιτεία. Εδώ υπάρχει κι ένα τεράστιο πρόβλημα με το κτηματολόγιο. Το δημόσιο δηλώνει τα ακίνητά του; Ετοιμάζω ερώτηση στη Βουλή διότι το δημόσιο δεν έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο το Ποικίλο Όρος. Το ίδιο έγινε και με τη Μονή Βατοπεδίου. Το δημόσιο δεν άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα. Το πρόβλημα είναι δομικό, είναι διαχρονικό και έχει διαπεράσει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Προφανώς έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί συμφερόντων όπου διαπλέκονται και τα δύο κόμματα. Έχει δημιουργηθεί ένα θερμοκήπιο γύρω από τις εκκλησίες που έχουν περιουσία, με ιδιώτες και οικονομικούς παράγοντες».

    ΣΥΡΙΖΑ για ακτοπλοϊα

    Τις δέκα προγραμματικές θέσεις - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ακτοπλοϊα παρουσίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της σύσκεψης - συζήτησης με θέμα "Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοϊας", στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, εργασιακών και επαγγελματικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως «τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Ακτοπλοϊας και την εφαρμογή του μοντέλου μιας κερδοσκοπικής Ακτοπλοϊας επέφεραν αρνητικές συνέπειες» και σημείωσε πως τα αρνητικά αποτελέσματα, «που ζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήταν προκαθορισμένα και προβλεπόμενα».

    Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το μοντέλο των ελεύθερων αγορών οδήγησε στον αυξανόμενο μονοπωλιακό έλεγχο της ακτοπλοΐας, δεν οδήγησε σε μείωση των ναύλων, δε βελτίωσε την εξυπηρέτηση των νησιών, έχει οδηγήσει ήδη σε ένα καθεστώς διαφορετικών ταχυτήτων, επιδείνωσε, επίσης, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «το "νεοφιλελεύθερο" μοντέλο αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος με τις επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων γραμμών που, ωστόσο, δε λύνουν το πρόβλημα».

    Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, εδράζεται στο δεδομένο της νησιωτικής ιδιαιτερότητας της χώρας και τον κοινωνικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Με βάση την φιλοσοφία αυτή, από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται:

    - Η οργάνωση ενός συστήματος παροχής κοινωνικού αγαθού και όχι παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος, με έμπρακτη εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για «τις νησιωτικές περιοχές».

    - Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών που προϋποθέτει: τακτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις, δημόσιου χαρακτήρα εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακή) με συνεχή βελτίωση αεροπορικών υπηρεσιών για τα νησιά, ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμοποίησης και άλλων μέσων όπως υδροπλάνα, ελικόπτερα, κλπ για την κάλυψη ειδικών αναγκών. Αυτό το σύστημα των πολλαπλών και συμπληρωματικών μέσων απαιτεί ένα ενιαίο κέντρο επιτελικής διεύθυνσης, προγραμματισμού εποπτείας και ελέγχου.

    - Διάθεση δημοσιονομικών πόρων, οι οποίοι σήμερα διατίθενται για την επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών - επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου, που φτάνουν το 40% μιας επένδυσης και παροχή δυνατοτήτων χαμηλότοκου δανεισμού, ως τα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ.

    - Δημιουργία ενός δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, υπεύθυνου για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων για την κάλυψη των άγονων γραμμών, την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και την ρύθμιση του συστήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    - Η συνύπαρξη του δημόσιου αυτού φορέα με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων.

    - Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων, όπως: η καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, «ελευθέρας» για τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στα νησιά, έκπτωση 50% έκπτωση για όλη την νεολαία.

    - Θεσμοθέτηση Χάρτας με τα δικαιώματα των πολιτών-επιβατών-χρηστών των υπηρεσιών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

    - Διασφάλιση με αποτελεσματικό τρόπο των συνθηκών ασφαλούς εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή των ναυτικών, διαφύλαξη των κεκτημένων, συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

    - Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών, όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα. Το Ε.Σ.Π.Α. πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών.

    - Δημιουργία ενός Διεθνούς Ευρωπαϊκού Φόρουμ για κοινωνικά υπεύθυνες και οικολογικά συμβατές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ζητώντας και πάλι την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα "όπως εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία" και τόνισε πως «περιμένει, επιτέλους, μια απάντηση από μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

    [03] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Στ.Δαϊλάκης

    Εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον βουλευτή Δράμας Σταύρο Δαϊλάκη.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ Καραμανλής αναφέρει:

    «Κύριε πρόεδρε,

    Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής κ Σταύρος Δαϊλάκης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον κανονισμό της Βουλής από μέρους σας ενέργειες».

    Ο κ. Δαϊλάκης, ζήτησε με δηλώσεις του χθες το βράδυ την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ.Ρουσόπουλου και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ.Αγγέλου.

    «Αυτή τη στιγμή το κόμμα με έβγαλε εκτός Κ.Ο. Θα κάνω ότι θέλει το κόμμα. Ο,τι πει το κόμμα. Αν μου ζητηθεί θα παραιτηθώ. Το σπίτι μου είναι η Ν.Δ.» δήλωσε σήμερα ο κ. Δαϊλάκης.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής Δράμας είπε ότι τις έκανε "για το καλό της παράταξης". «Λυπάμαι που ο Καραμανλής είναι δεύτερος. Αλοίμονο αν είσαι δεύτερος από ένα κόμμα δωματίου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τομές».

    Ο κ. Δαϊλάκης ζήτησε «συγνώμη γιατί η παράταξή μου δεν έκανε αυτά που έπρεπε, είπε ότι θα είναι "ο τελευταίος που θα φύγω από τη Ν.Δ." και πως είναι "ο πιο πιστός βουλευτής" και ανέφερε ότι «ο λαός της Δράμας μου είπε "μείνε"».

    [04] Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης για τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την εκκλησία, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, ενώ από πλευράς πολιτείας ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος και Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης βγαίνοντας από τη σύσκεψη τόνισε, ότι το θέμα που συζητήθηκε είναι διαχειριστικό για την ανάδειξη έργων υποδομής και το θέμα που πραγματεύονται όλοι οι παράγοντες είναι, πώς θα προετοιμαστεί καλύτερα η εκκλησία για να διεκδικήσει τα κοινοτικά κονδύλια.

    Τόνισε ότι δεν είναι συγκεκριμένο το ποσόν αλλά ισχύει η προγραμματική συμφωνία, βάση της οποίας είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να δούμε είπε, ποιά έργα είναι επιλέξιμα για να προωθηθούν.

    Ερωτώμενος ο κ. Αλογοσκούφης για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, απάντησε ότι είναι δυσμενής η εξέλιξη σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά εξέφρασε την πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα βρουν λύσεις.

    Στην Ελλάδα τόνισε, δεν έχουμε άμεσες επιπτώσεις δεν είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες σε κινδύνους και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά, το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές αλλά όσον αφορά τα επιτόκια παντού ανεβαίνουν.

    Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους συνάντηση για την πορεία των έργων, τόνισε τους διακριτούς ρόλους της εκκλησίας-πολιτείας μέσα στο πλαίσιο των οποίων η εκκλησία θα διεκδικήσει τους πόρους σεβόμενη το κοινοτικό δίκαιο και τους πολιτειακούς κανόνες και νόμους. Θα σταθούμε, κατέληξε, δίπλα στην εκκλησία τηρώντας το νόμο.

    Στην ομιλία του μέσα στη σύσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περιουσία που έδωσε η εκκλησία στο κράτος, όπως για παράδειγμα την κεντρική βιβλιοθήκη, το παλιό πανεπιστήμιο, τον Ευαγγελισμό, το Αιγηνίτειο, Αρεταίειο, κλπ και πρόσθεσε "αυτές οι εμπειρίες μπορούν σήμερα να μας οδηγήσουν σε συνεργασίες που θα αποφέρουν αγαθά αποτελέσμα τα στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας. Συνεργασίες διάφανες, ειλικρινείς, όχι μονοβαρείς. Συνεργασίες σε απλές και σε δύσκολες υποθέσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σημερινού ανθρώπου".

    Σύσκεψη για την περιουσία της εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στη Μονή Πεντέλης με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, των υπουργών Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλου και Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να ενταχθούν έργα της εκκλησίας στο ΕΣΠΑ.

    Οι ρόλοι εκκλησίας-πολιτείας είναι απολύτως διακριτοί, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ανέφερε ότι η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να εντάξει έργα που αφορούν την αποστολή της στο ΕΣΠΑ, ακολουθώντας τους πολιτειακούς νόμους.

    Για ενίσχυση του κοινωνικού και πνευματικού έργου της Εκκλησίας, έκανε λόγο ο κ.Γ.Αλογοσκούφης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 10:30:30 UTC