Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"
  • [02] Κρίση στο παγκόσμιο σύστημα

  • [01] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η χρηματοπιστωτική κρίση και οι πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην έδρα του Οργανισμού.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο και τα εθνικά μας θέματα και δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μπαν για τις πρωτοβουλίες του στο Κυπριακό. «Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ τόνισα ότι με την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγονται νέες προοπτικές και χρειάζεται η απόλυτη στήριξη, όπως και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα συμβάλει στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει, για «μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλές ονομασίες» και πρόσθεσε: «Τόνισα ότι για μας το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της ονομασίας».

    Ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε και τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας το Προεδρείο συνεδρίασε την Παρασκευή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Ο κ. Μπαν γνωρίζει τις θέσεις μας. Είχε παρακολουθήσει τις εργασίες μας και περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας για την οικονομική κρίση. Μια προοδευτική πρόταση, έναν «Οδικό Χάρτη», για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση σε διεθνές επίπεδο. Τόνισα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συμβάλει στην υποστήριξη του ΟΗΕ, αλλά και σε μια παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση και μια δίκαιη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο».

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για οικονομία

    «Είτε ο κ. Καραμανλής έκανε δηλώσεις για την διεθνή κρίση, είτε δεν τις έκανε, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τον πολίτη και για τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην προσπάθεια «πολλών στελεχών της ΝΔ να ισχυρισθούν ότι οι πολιτικές Καραμανλή - Αλογοσκούφη έχουν θωρακίσει την ελληνική οικονομία από την κρίση» και επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της.

    «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε παρέμβει για να αποκαλύψει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, των "τοξικών" αυτών προϊόντων που είχαν αγοράσει τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα θα παρακολουθούσαμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ προστάτεψε τις συντάξεις του Έλληνα εργαζόμενου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Στις δηλώσεις του ο κ.Παπακωνσταντίνου ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ποιες είναι ακριβώς οι ζημιές που έχουν καταγραφεί από τα δομημένα ομόλογα, καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών να δηλώσουν ποια είναι η έκθεση της ελληνικής οικονομίας σε προϊόντα τέτοιου είδους.

    «Από τις ιδιωτικές τράπεζες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ζητάμε να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πελάτες τους για τις σχέσεις που έχουν με παρόμοια προϊόντα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Ελλάδα μέχρι στιγμής φαίνεται να μην αγγίζεται άμεσα και με τον ίδιο μαζικό τρόπο που αγγίζονται άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, περιμένουμε, όμως, από τους αρμόδιους να ενημερώσουν υπεύθυνα και να πουν και τι μέτρα θα πάρουν».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σε στιγμές οικονομικής κρίσης, την οποία ζεί η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την διεθνή κρίση, το «αντίδοτο σε αυτήν είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη» και αυτήν θέλουν να στηρίξουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θέλουμε εκλογές παραγραφής. Οι υπόλογοι για τα σκάνδαλα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μετά εκλογές».

    «Η διεθνής κρίση έχει σημάνει το τέλος του καπιταλισμού-καζίνο και το τέλος της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για την ιδεολογική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ στην κρίση και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές, ακόμα και σε συντηρητικές κυβερνήσεις, ότι χρειάζεται μια νέα ρύθμιση των αγορών που βάζει το δημόσιο και κοινό συμφέρον πάνω από το ιδιοτελές συμφέρον ορισμένων χρηματιστών. Αυτό ανακαλύπτει σήμερα η Αμερική και η Ευρώπη. Η μόνη που δεν το ανακαλύπτει είναι η δική μας κυβέρνηση που επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική».

    Ερωτηθείς για τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει μια επιτροπή από οικονομολόγους που θα κάνει προτάσεις για την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις στο πρόγραμμά του, τις οποίες θα εξειδικεύσει.

    «Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν και οι συμπεριφορές. Όταν φέραμε το θέμα των δομημένων ομολόγων, πολλοί έλεγαν ότι μιλάμε για "εξωτικά" προϊόντα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ακριβώς τα δομημένα εντάσσονται στα "τοξικά προϊόντα".

    Για τη διαγραφή Δαϊλάκη

    «Ο κ. Κ. Καραμανλής έστειλε σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όταν οι υπουργοί αποκαλύπτονται τους καλύπτει, όταν οι βουλευτές αποκαλύπτουν διαγράφονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την διαγραφή από την ΚΟ της ΝΔ του βουλευτή Σταύρου Δαϊλάκη.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «απέδειξε πως είναι ανίσχυρος και όμηρος εσωκομματικών προβλημάτων», επέκρινε δε τον κ.Κ. Καραμανλή για κάλυψη "ενόχων υπουργών" στην ΔΕΘ και είπε ότι μετά «έδιωξε τον κ. Δαϊλάκη, όπως είχε κάνει και με τον κ. Πολύζο».

    «Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται ένα πρωθυπουργό που καλύπτει παρανομούντες υπουργούς και διώχνει όποιον τολμάει να το λέει, οι πολίτες δεν θέλουν ένα πρωθυπουργό που ασχολείται με τα δικά του προβλήματα αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά τους», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν η διαγραφή Δαϊλάκη εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο, ώστε ο βουλευτής Δράμας να χρησιμοποιηθεί ως "καβάντζα" από την κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι «εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι έλληνες πολίτες δεν έχουν άλλες "καβάντζες"».

    Ερωτηθείς, τέλος, αν το ΠΑΣΟΚ, που εκτιμά ότι η χώρα δεν κυβερνάται, θα καλούσε όσους βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την πολιτική Καραμανλή να ρίξουν την κυβέρνηση, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν είναι ο ρόλος ενός κόμματος να καλεί βουλευτές άλλου κόμματος για υποδείξεις. Εμείς στους πολίτες απευθυνόμαστε. Ο κ.Καραμανλής ας αναλάβει τις ευθύνες του».

    [02] Κρίση στο παγκόσμιο σύστημα

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε σήμερα λόγο για την ανάγκη αποφασιστικής δράσης της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας, διαφορετικά, προειδοποίησε, η οικονομική ζημία θα είναι "οδυνηρή και διαρκής".

    "Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες ολόκληρου του κόμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας", είπε ο Μπους μία ημέρα μετά την απόρριψη του, ύψους 700 δισ. δολαρίων, σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    "Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας και χρειαζόματε νομοθεσία που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα... που να επιτρέπει την αμερικανική οικονομία να τεθεί και πάλι σε κίνηση", πρόσθεσε.

    "Εάν το έθνος μας συνεχίσει το δρόμο αυτό, η οικονομική ζημία θα είναι οδυνηρή και διαρκής", προειδοποίησε ο αρχηγός του Λευκού Οίκου.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχουν μια συμφωνία για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και προσέφερε μια νέα πρόταση λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη συγκέντρωση υποστήριξης.

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο πρότεινε να αυξηθεί τό όριο των τραπεζικών καταθέσεων που είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 250.000 δολάρια, από τις 100.000 που είναι τώρα.

    "Ένα βήμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την υποστήριξη στο νομοθέτημα και να ενισχύσουμε την οικονομία μας θα ήταν να επεκτείνουμε την ομοσπονδιακή εγγύηση των καταθέσεων για τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις σ' όλη την Αμερική που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στις τράπεζές μας", αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή δήλωσή του.

    "Θα μιλήσω σε ηγέτες και σε μέλη του Κογκρέσου αργότερα σήμερα για να προτείνω αυτή την ιδέα και να τους καλέσω να δράσουν χωρίς καθυστέρηση για να περάσει ένα σχέδιο διάσωσης", δήλωσε ο Ομπάμα.

    Την αύξηση του ορίου των τραπεζικών καταθέσεων που είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα 250.000 δολάρια από τα 100.000 που είναι τώρα, υποστήριξε και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν.

    Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μακέιν διευκρίνισε ότι μίλησε στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους σήμερα το πρωί και ότι συνέστησε το όριο της ομοσπονδιακής εγγύησης καταθέσεων να ανέρχεται στα 250.000 δολάρια.

    "Επίσης το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει υποθήκες αξίας έως και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό καθώς φτιάχνουμε αυτό το σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε ο Μακέιν.

    Την απογοήτευσή της για την απόρριψη του πακέτου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων,από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

    Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊτεμπέργκερ δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται μόνο η τύχη αμερικανικών εταιρειών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

    «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαϊτεμπέργκερ, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σύστημα, σε αντίθεση με το αμερικανικό, απέδειξε (στις περιπτώσεις των τραπεζικών ομίλων Fortis, Dexia και Bradford & Bingley) ότι ξέρει να βρίσκει λύση.

    Εξ άλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση.

    «Δεδομένων των καταστάσεων, θα πρέπει να ληφθούν νέες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο μέσο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γ. Λαϊτεμπέργκερ, τονίζοντας ότι «οι κανόνες είναι ευέλικτοι και θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες».

    Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να εντατικοποιήσει την επιτήρησή της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

    Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται αύριο να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των γαλλικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς το γαλλικό χρηματιστήριο υφίσταται κλυδωνισμούς από χθες στον απόηχο της άρνησης του αμερικανικού Κονγκρέσου να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα.

    Ο σκοπός της συνάντησης στο Μέγαρο Ηλυσίων είναι η "αναθεώρηση της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η διαθεσιμότητα της πίστωσης στα νοικοκυριά και τις εταιρίες", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σαρκοζί τη Δευτέρα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε ότι το γαλλικό κράτος θα βοηθήσει το όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κινδυνεύσει με κατάρρευση, για να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν τις οικονομίες τους.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε συνάντηση σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την μη αναμενόμενη απόρριψη από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον.

    Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πριν το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Νωρίτερα, ο Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών υποχωρούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

    Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Κράχ στα διεθνή χρηματιστήρια. Πτώση του πετρελαίου

    Ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των μετοχών στη Γουόλ Στρίτ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 777,68 μονάδες και κατρακύλησε κατά 6,98% στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων, κατέγραψε πτώση 9,14% που κατέληξε στις 1.983,73 μονάδες.

    Στο "κόκκινο" έκλεισε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών στην Ασία.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,12%. Στο Χονγκ-Κονγκ, o δείκτης Hang Seng κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, για να κλείσει με απώλειες 2,42%.

    Η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 3,55% ενώ, ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως και 6,5%.

    Με απώλειες 0,57% έκλεισε ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ, με απώλειες 2,92% η χρηματιστηριακή αγορά στην Μπανγκόκ και με απώλειες 1,4% η χρηματιστηριακή αγορά στη Μανίλα.

    Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX200 έκλεισε με απώλειες 4,2% και στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 με απώλειες 3,7%.

    Στον αντίποδα, με άνοδο 3,6% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

    Στην Ευρώπη, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 11.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 0,43% ενώ ένα τέταρτο μετά τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωνε απώλειες 0,71%.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, οι απώλειες του δείκτη CAC 40 περιορίζονται σε 0,69% έναντι 2,14% προηγουμένως και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 1,27%, μικρότερη από την αρχική, σε ποσοστό 1,36% λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Πτωτικές τάσεις, οι οποίες εξασθενούν σταδιακά, επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον γενικό δείκτη τιμών στις 12:15 να παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,55%. Χθες έκλεισε με απώλειες 5,87%.

    Στο μεταξύ, το έντονο κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εκτίναξε το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε σε βουτιά δέκα δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έπεσε πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων του βαρέλι, στα 96.

    Η κρίση σε ευρωπαϊκούς ομίλους

    Η κυβέρνηση του Βελγίου παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό όμιλο ING και την τράπεζα KBC, μετά την διάσωση της Fortis και της Dexia στην οποία συμμετείχε, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ, κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε λόγο για "μια χιονοστιβάδα, έναν πραγματικό τυφώνα που έπληξε το Βέλγιο".

    Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας συμφώνησαν σήμερα για τη διοχέτευση 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

    Η τμηματική εθνικοποίηση της Fortis ανακοινώθηκε χθες από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν, επίσης χθες, σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    Η ιρλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την απόφασή της να εγγυηθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 τα ομόλογα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society.

    Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι "θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια τα οποία είναι διαθέσιμα στις παγκόσμιες αγορές", δήλωσε στο ραδιοφωνικό κανάλι RTE ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

    "Εμπιστοσύνη" ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν διατρέχουν "κανένα κίνδυνο" εξέφρασε, τέλος, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέντρο Σόλμπες, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση προβλήματος η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της.

    Η ρευστότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος "αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο", διαβεβαίωσε ο Σόλμπες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 14:30:29 UTC