Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προσήλωση στην πραγματική πολιτική"
  • [02] "Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος"
  • [03] Συνεχίζεται η νευρικότητα

  • [01] "Προσήλωση στην πραγματική πολιτική"

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη θα έχει ο πρωθυπουργός, στη 13.00. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    «Αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική» ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν καθώς «η χώρα δεν έχει περιθώρια να περιμένει, πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά».

    «Το βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο δεν επιτρέπει εφησυχασμούς» είπε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επεσήμανε πως ζήτησε από τους υπουργούς να προωθήσουν σύντομα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα λύνουν προβλήματα.

    «Βασικός στόχος είναι να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας», τόνισε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε ότι εντός των ημερών θα κατατεθούν τα νομοσχέδια για την προστασία και τη θωράκιση των δανειοληπτών και για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ενώ θα δοθεί και επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από τους υπουργούς του να καταγράψουν τους βασικούς στόχους ο καθένας στον τομέα του και τους κάλεσε να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα καθημερινά προβλήματα, στις πραγματικές δυσκολίες των πολιτών, ζητώντας αυστηρή προσήλωση στην πραγματική πολιτική.

    Επίσης ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς και για την πολιτική της κυβέρνησης.

    «Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα έχει μπει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων παρά τις προσπάθειες οργανωμένων συμφερόντων που έχουν βολευτεί εδώ και δεκαετίες στο τέλμα» είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο να επιλέξει. Αυτόν που οδηγεί μπροστά. Και είμαι εδώ να προχωρήσω τα πράγματα μπροστά. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία».

    «Η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε για να αλλάξει τα πράγματα και τα αλλάζει. Αυτή την εντολή έλαβα και θα την τιμήσω απολύτως», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

  • Την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη βουλευτή του γαλλικού Κοινοβουλίου κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών

    Θα απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους ώστε να αποτρέπονται οι εκποιήσεις ακινήτων σε μη εύλογες αξίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση του Σχεδίου Νόμου "Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ειδικότερα ο πλειστηριασμός ακινήτων θα πρέπει να διενεργείται σε αξία τουλάχιστον ίση με την αντικειμενική αξία τους εφόσον το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.

    Εξάλλου ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, όπου δεν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης θα γινεται σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.

    Εξάλλου το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι "με την επέκταση του ακατασχέτου του μισθού και της σύνταξής τους και στην αντίστοιχη τραπεζική κατάθεση, όταν ο μισθός ή η σύνταξη καταβάλλεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου".

    Παράλληλα προβλέπεται η μη επιβολή κατάσχεσης επι μισθών, συντάξεων ή βοηθημάτων οφειλετών του δημοσίου, που το ποσό αυτό αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου η διεξαγωγή του πλειστηριασμού θα γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου στο Ειρηνοδικείο και μάλιστα στην περιφέ΄ρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών.

    Ειδικά στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου περί περιορισμών πλειστηριασμού μοναδικής κατοικίας οφειλέτη, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης για την ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί το ή τη μοναδική κατοικία του.

    Στη διάταξη αυτή προστίθεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    -Η απαίτηση της τράπεζας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

    -Δεν έχει εγγραφεί επί του ακινήτου προσημείωση ή υποθήκη υπέρ του δικαιούχου τράπεζας, και

    -Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.

    [02] "Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος"

    «Δεν μπορεί αυτή η κρίση, δεν θα δεχθούμε εμείς οι σοσιαλιστές, αυτή η κρίση, να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους. Γιβ αυτό, θα παλέψουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες και, είναι σίγουρο ότι, θα έχουμε στενή συνεργασία και με τη Σεγκολέν και με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για τους στόχους αυτούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε, στην Αθήνα, στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες τις οποίες και θα συνεχίσουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε «να υπάρξουν νέες πολιτικές, κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών».

    Από την μεριά της η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι η παρούσα κρίση «αποδεικνύει ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση σε αυτήν».

    Η κ. Ρουαγιάλ είπε ότι πρέπει «η πολιτική να προηγηθεί της οικονομικής λογικής, στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης κατανομής του πλούτου και, κυρίως, σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας και, σε μία οικονομία, που να βρίσκεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάπτυξης».

    «Συνειδητοποιούμε, δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς. Βλέπουμε στη Γαλλία μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει έναν αριστερό λόγο. Βλέπουμε ξαφνικά μέχρι και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει, από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν δεν τα έβρισκε για να ανακουφίσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων» είπε η κ. Ρουαγιάλ προσθέτοντας ότι οι λόγοι των σοσιαλιστών θα έχουν αποδεχθεί ωφέλιμοι «μόνο αν θέλουμε, πραγματικά, αυτοί οι λόγοι να γίνουν πράξεις και, η κρίση να αποδειχθεί ευεργετική, δηλαδή, να επιτρέψει μια εις βάθος αλλαγή, τόσο των πολιτικών, όσο και του συστήματος, και όχι ένα πρόχειρο μέσο που θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή του συστήματος».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Με την φράση "άνθρακες ο θησαυρός", σχολίασε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μετά από ένα εικοσιτετράωρο "έντονης φημολογίας και σεναρίων περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα ενεργοποιείται το Ταμείο κατά της Φτώχειας, προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες και ζήτησε από τους υπουργούς του να δουλέψουν και να έχουν ανοιχτές πόρτες στους βουλευτές".

    Ο Γ.Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης και την προστασία των δανειοληπτών και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρα καταθέσει προτάσεις για αυτά τα ζητήματα, τις οποίες η κυβέρνηση είχε απορρίψει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην διεθνή κρίση είπε ότι ο πρωθυπουργός μεταθέτει σε αυτήν και βρίσκει άλλοθι για τις αποτυχίες της δικής της πολιτικής.

    "Η διεθνής κρίση που πράγματι υπάρχει, δεν έχει σχέση με την κρίση που βιώνει ο Έλληνας πολίτης", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην χθεσινή σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και σημείωσε ότι από αυτήν προέκυψαν οι κατευθύνσεις, στις οποίες θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

    "Καταθέτουμε πρόταση νόμου που περιλαμβάνει το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης προτάσεις για την θωράκιση της οικονομίας απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση και οι οποίες αφορούν στην καλύτερη εποπτεία του συστήματος.

    "Από τη σύσκεψη προέκυψαν κι οι κατευθύνσεις για διεθνείς πρωτοβουλίες, ο δε Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για νέους διεθνείς κανόνες στις αγορές, που πρέπει να ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις οποίες θα έπρεπε να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν φαίνεται να κατανοεί την ανάγκη", σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι "εξαντλείται σε γενικολογίες, σπασμωδικές κινήσεις, σε χιλιοειπωμένες ανακοινώσεις και είναι καταφανώς κατώτερος των περιστάσεων" και υπογράμμισε ότι "σήμερα χρειάζεται νηφαλιότητα, σχέδιο, ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνουν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αλλά αφορούν, κυρίως, προτάσεις μέσα και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για "αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αλλαγές στους κανόνες που διέπουν στην ΕΕ, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι νέες πραγματικότητες".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμος "να απαντήσει στον πρωθυπουργό, αλλά (ήταν έτοιμος να απαντήσει) σε ένα σχέδιο, σε μια κατεύθυνση, σε κάποιες πρωτοβουλίες, αν υπήρχαν".

    "Αλλαγή πορείας δεν μπορεί να γίνει με αυτή την κυβέρνηση, ούτε με αλλαγές υπουργών, αλλά με εκλογές, όταν ένα άλλο κόμμα, εμείς, αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας", είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση και επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, αλλά "χωρίς παραγραφή και με απόδοση ευθυνών στα σκάνδαλα που υπάρχουν".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν μπορεί να μαντέψει πότε τα πολύ μεγάλα αδιέξοδα θα αναγκάσουν τον κ.Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές, (αλλά) εμείς είμαστε έτοιμοι".

    Τέλος, ερωτηθείς αν μετά το σημερινό "διάγγελμα" του πρωθυπουργού, εξακολουθούν να ισχύουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού, ή μετατίθενται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ερώτημα είναι αν μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού άλλαξε κάτι στον τρόπο που ζει ο Έλληνας πολίτης και από την στιγμή που αυτό δεν έχει συμβεί, δεν έχει απομακρυνθεί απολύτως τίποτα".

    [03] Συνεχίζεται η νευρικότητα

    Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και αναμένουν την έγκριση του σχεδίου Πόλσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα κληθεί να ψηφίσει για δεύτερη φορά για το σχέδιο Πόλσον μετά την έγκριση ενός αναθεωρημένου σχεδίου από τη Γερουσία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς απηύθηνε πάλι έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σωτηρία των τραπεζών, προειδοποιώντας ότι "οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο", λόγω της κρίσης.

    "Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη Νέα Υόρκη και την Γουόλ Στρίτ. Είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά", δήλωσε ο Μπούς κατά την 14η έκκληση του σε 15 ημέρες για να υιοθετήσουν οι κοινοβουλευτικοί το σχέδιο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον.

    Οι Αμερικανοί "ανησυχούν για τις οικονομίες τους, ανησυχούν για τις δουλειές τους, ανησυχούν για την κατοικία τους, ανησυχούν για τις μικρές επιχειρήσεις, και η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να ακούσει τις φωνές τους και να υιοθετήσει το νόμο αυτό", σημείωσε.

    Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε και πάλι εν αναμονή της ψήφισης του σχεδίου διάσωσης.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.482,85 μονάδες, μειωμένος κατά 348,22 μονάδες ή -3,22%.

    Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε στις 1.976,72 μονάδες, χάνοντας 92,68 μονάδες ή -4,48%. Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.114,28 μονάδες, μειωμένος κατά 46,78 μονάδες ή -4,03%.

    Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2005, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Για 13η συνεχόμενη ημέρα, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έριξε στην αγορά 800 δισεκατομμύρια γεν (7,58 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν χρεωκόπησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers , η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διοχετεύσει στην αγορά 24,3 τρισεκατομμύρια γεν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το βράδυ το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής στεγαστικής τράπεζας Hypo Real Estate.

    Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι υπηρεσίες ελέγχου του ανταγωνισμού έκριναν πως οι όροι του σχεδίου αυτού δεν αντιτίθενται στους κανονισμούς που αφορούν την παροχή βοήθειας για τη σωτηρία μιας τράπεζας.

    Το σχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή εγγύησης ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την εγγύηση αυτή θα καταβάλουν το γερμανικό κράτος (26,5 δισ.) και ένας όμιλος ιδιωτικών τραπεζών (8,5 δισ. ευρώ).

    "Η περίπτωση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά ότι η καλή συνεργασία εκ μέρους του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους επιτρέπει στην Επιτροπή να δράσει γρήγορα", υπογράμμισε η επίτροπος Νέλι Κρόες, που είναι αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

    Δηλώσεις Ζ. Κ. Τρισέ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4,25%, όμως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέτασαν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί ενώ περιορίζονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

    Ειδικότερα ο Ζ.Κ.Τρισέ δήλωσε -κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση- πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναγνώρισαν "το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας που απορρέει από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές". Όπως είπε "η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη εξασθενεί με περιοριζόμενη εσωτερική ζήτηση και πιο στενούς όρους χρηματοδότησης".

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως "ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα που αρμόζουν στη σταθερότητα των τιμών για ένα διάστημα", αλλά, όπως πρόσθεσε "με τη μείωση της ζήτησης, οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τρισέ ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε σήμερα και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Όπως σημείωσε "για να πάρουμε την απόφαση μας εξετάσαμε δύο περιπτώσεις - η πρώτη ήταν να διατηρήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και η δεύτερη να μειώσουμε τα επιτόκια" και κατέληξε ότι "το συμπέρασμα μας είναι ότι ήταν σωστό, να λάβουμε την απόφαση για να παραμείνουν τα επιτόκια όπως είχαν".

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι και οι 81 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερ, ανέμεναν τη σημερινή απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο για 3ο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας της ανησυχίας σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις. Έχοντας "πιάσει" ποσοστό της τάξης του 4% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,6% το Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από το στόχο του 2%.

    Πάντως, μεταξύ των οικονομολόγων είναι ευρεία η πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη, το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πότε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η άποψη του για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών στην Ευρώπη, στα πρότυπα του σχεδίου Πόλσον στις ΗΠΑ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε πως "δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και συνεπώς η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που έγινε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης, με τη δομή των θεσμών της Ευρώπης". Όμως, όπως σημείωσε, "υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε αποφάσεις από τις κυβερνήσεις", εξηγώντας ότι αυτό αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι το διακύβευμα και η ΕΚΤ έχει πράξει όλα όσα θα μπορούσε.

    Ν. Σαρκοζί

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε ότι η Γαλλία θα καταθέσει πρόταση για ένα σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης, αντίστοιχου με το σχέδιο Πόλσον που προωθείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

    "Ο πρόεδρος Σαρκοζί επιβεβαίωσε στον πρωθυπουργό ότι δεν ίσχυε ότι η γαλλική πλευρά θα προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης" ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι ο Γ.Μπράουν θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι.

    Νωρίτερα, το γραφείο του γάλλου προέδρου επιβεβαίωσε ότι μια έκτακτη σύνοδος με αντικείμενο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα το προσεχές Σάββατο.

    Στην έκτακτη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης που είναι και μέλη του G8 ( και συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γαλλία, της Γερμανία και της Ιταλίας ) καθώς, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Αν και σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της συνόδου είναι να υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση του G8 σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, θεωρείται βέβαιο ότι η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση θα αποτελέσει μέρος της ατζέντας της συνόδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 October 2008 - 4:30:24 UTC