Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δραματικές επιπτώσεις"

  • [01] "Δραματικές επιπτώσεις"

    Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Πέτρου Κόκκαλη στον Γράμμο, όπου βρισκόταν το ορεινό νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1896, σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Βερολίνου και εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.

    Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου βγήκε στο βουνό και στις 24 Δεκεμβρίου του 1947 έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και προσωρινά Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

    Πρόσφερε τις υπηρεσίες του, ως χειρούργος, στο νοσοκομείο που στήθηκε στον Γράμμο, με ευθύνη της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, και είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει 1000-1200 τραυματίες και αρρώστους.

    «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν διαλεχτό άνθρωπο, ένα ξεχωριστό επιστήμονα, έναν κομμουνιστή, που σε όλη τη ζωή του έκανε πράξη αυτό στο οποίο πρέπει να οδηγούνται όλοι οι αληθινοί επιστήμονες, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την ευτυχία και την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου», είπε για τον Π. Κόκκαλη, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

    Την εκδήλωση οργάνωσε το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του κόμματος, και παρέστησαν πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ο εγγονός του τιμώμενου Πέτρος Κόκκαλης.

    "Δραματικές επιπτώσεις"

    «Οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν σε 3 μήνες, σε 6 μήνες, σε 1,5 χρόνο ή και τώρα ξαφνικά», διατύπωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, στην ομιλία της σε συγκέντρωση του κόμματος, στην πλατεία του Ροδολίβους Σερρών, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «το ένα κόμμα τα φορτώνει στο άλλο». Για δε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι «επικεντρώνουν την προσοχή τους στα σκάνδαλα, επειδή τα συμφέρει, και αφήνουν στο απυρόβλητο τα ουσιαστικά προβλήματα».

    Ειδικότερα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρατήρησε ότι «είναι ο κύριος φορέας του οπορτουνισμού. Έχει αριστερό αέρα και όχι ουσία. Δεν διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ και ο βασικός κορμός του αποτελείται από πρώην στελέχη του ΚΚΕ, που αντιπροσώπευαν το οπορτουνιστικό κομμάτι του».

    «Τα εν λόγω στελέχη, είπε, έφυγαν σαν τα ποντίκια από το καράβι και το καράβι πρέπει να τους διώξει να πάνε ακόμα παραπέρα».

    Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα είναι ότι «επικαλείται τη διεθνή οικονομική κρίση για τα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση θα φτάσει και στη χώρα μας, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί οι επιπτώσεις της θα είναι δραματικές για τους εργαζόμενους.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πολιτικές της στους διάφορους τομείς και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

    Νωρίτερα, με δήλωση της στις Σέρρες η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Κάθε μέρα που περνάει, αντί στο επίκεντρο να βρίσκονται τα μεγάλα προβλήματα και ιδιαίτερα τα προβλήματα στο χώρο της οικονομίας, έχουμε κυριολεκτικά ένα θέατρο του παραλόγου μέσα στη Βουλή, όπου με κραυγές, με υψηλούς τόνους διεξάγεται μία αντιπαράθεση, η οποία σπέρνει σύγχυση και αυταπάτες μέσα στο λαό. Εμείς, ιδιαίτερα τώρα και με το 18ο συνέδριο και τις θέσεις που κυκλοφορούν, θα ανοίξουμε μια συζήτηση για την άλλη λύση, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που υπάρχει. Για τον άλλο δρόμο της πάλης για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που όταν θα έρθει στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχει έρθει, θα είναι πολύ βαριές για το λαό. Είμαστε αισιόδοξοι αντιπαλεύουμε τον αποπροσανατολισμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 October 2008 - 12:30:20 UTC