Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με εργαζόμενους Ολυμπιακής
  • [02] "Διακριτοί ρόλοι"
  • [03] Η κρίση πλήττει και τη Γερμανία
  • [04] Διαφωνίες για το όνομα

  • [01] Με εργαζόμενους Ολυμπιακής

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει σήμερα στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

    Θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΟΣΠΑ και τα ΔΣ των σωματείων της Ολυμπιακής και θα έχει συζήτηση με τους εργαζόμενους.

    "Δραματικές επιπτώσεις"

    «Οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν σε 3 μήνες, σε 6 μήνες, σε 1,5 χρόνο ή και τώρα ξαφνικά», διατύπωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, στην ομιλία της σε συγκέντρωση του κόμματος, στην πλατεία του Ροδολίβους Σερρών, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «το ένα κόμμα τα φορτώνει στο άλλο». Για δε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η κα Παπαρήγα υποστήριξε ότι «επικεντρώνουν την προσοχή τους στα σκάνδαλα, επειδή τα συμφέρει, και αφήνουν στο απυρόβλητο τα ουσιαστικά προβλήματα».

    Ειδικότερα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρατήρησε ότι «είναι ο κύριος φορέας του οπορτουνισμού. Έχει αριστερό αέρα και όχι ουσία. Δεν διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ και ο βασικός κορμός του αποτελείται από πρώην στελέχη του ΚΚΕ, που αντιπροσώπευαν το οπορτουνιστικό κομμάτι του».

    «Τα εν λόγω στελέχη, είπε, έφυγαν σαν τα ποντίκια από το καράβι και το καράβι πρέπει να τους διώξει να πάνε ακόμα παραπέρα».

    Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα είναι ότι «επικαλείται τη διεθνή οικονομική κρίση για τα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση θα φτάσει και στη χώρα μας, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί οι επιπτώσεις της θα είναι δραματικές για τους εργαζόμενους.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πολιτικές της στους διάφορους τομείς και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

    Νωρίτερα, με δήλωση της στις Σέρρες η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Κάθε μέρα που περνάει, αντί στο επίκεντρο να βρίσκονται τα μεγάλα προβλήματα και ιδιαίτερα τα προβλήματα στο χώρο της οικονομίας, έχουμε κυριολεκτικά ένα θέατρο του παραλόγου μέσα στη Βουλή, όπου με κραυγές, με υψηλούς τόνους διεξάγεται μία αντιπαράθεση, η οποία σπέρνει σύγχυση και αυταπάτες μέσα στο λαό. Εμείς, ιδιαίτερα τώρα και με το 18ο συνέδριο και τις θέσεις που κυκλοφορούν, θα ανοίξουμε μια συζήτηση για την άλλη λύση, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που υπάρχει. Για τον άλλο δρόμο της πάλης για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που όταν θα έρθει στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχει έρθει, θα είναι πολύ βαριές για το λαό. Είμαστε αισιόδοξοι αντιπαλεύουμε τον αποπροσανατολισμό».

    Εκδήλωση τιμής στο Γράμμο

    Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Πέτρου Κόκκαλη στον Γράμμο, όπου βρισκόταν το ορεινό νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1896, σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Βερολίνου και εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.

    Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου βγήκε στο βουνό και στις 24 Δεκεμβρίου του 1947 έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και προσωρινά Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.

    Πρόσφερε τις υπηρεσίες του, ως χειρούργος, στο νοσοκομείο που στήθηκε στον Γράμμο, με ευθύνη της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, και είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει 1000-1200 τραυματίες και αρρώστους.

    «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν διαλεχτό άνθρωπο, ένα ξεχωριστό επιστήμονα, έναν κομμουνιστή, που σε όλη τη ζωή του έκανε πράξη αυτό στο οποίο πρέπει να οδηγούνται όλοι οι αληθινοί επιστήμονες, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την ευτυχία και την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου», είπε για τον Π. Κόκκαλη, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

    Την εκδήλωση οργάνωσε το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων του κόμματος, και παρέστησαν πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ο εγγονός του τιμώμενου Πέτρος Κόκκαλης.

    [02] "Διακριτοί ρόλοι"

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών του.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας "διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο", επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλες τις "ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας" και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, "όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες" και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε "να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους".

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις "διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης" σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή "δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους", με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή "για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά", ενώ ζητά τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

    "Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία", τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Χαρακτήρισε "μαφία" την ηγεσία του Βατοπαιδίου και "άλλων μονών", διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά τόνισε ότι "και η σιωπή είναι συνενοχή".

    Το Άγιον Όρος "θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος ρίαλ εστέιτ και οίκος εμπορίου", είπε και πρόσθεσε: "Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη".

    Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε : "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας".

    Επανέλαβε δε το αίτημα για "διακριτούς ρόλους" και "δομικό χωρισμό εκκλησίας- κράτους" και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι "εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου αρχιεπισκόπου" δεν θα παραστεί στον σημερινό αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

    Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς "και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ" για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπανιάς, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του τοπικού συμβουλίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών από την Ξάνθη, την Κρήτη και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις μοναστηριών.

    Ακολούθησε πορεία μέχρι τη χερσαία οριογραμμή του Αγίου Όρους. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανάρτησαν τα πανό τους στην περίφραξη και αποχώρησαν.

    Ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Κ.Ο. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ δεν θα συμμετάσχει σήμερα, στην τελετή αγιασμού για την έναρξη των εργασιών της Bβ Συνόδου της Βουλής.

    Συνέντευξη Τύπου για τη στάση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει ο Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, στις 12:30 μμ, στα γραφεία της Κ.Ο. στην Βουλή.

    [03] Η κρίση πλήττει και τη Γερμανία

    Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρέθηκε και η Γερμανία με την 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χωρας Hypo Real Estate AG, να κινδυνεύει με χρεοκοπία.

    Τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και πολύ μεγάλες γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί συμφώνησαν να "καλύψουν" μεσοπρόθεσμα την ειδικευμένη στα ακίνητα τράπεζα, προικίζοντάς την, από κοινού, με το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώρες αφότου αποσύρθηκε κοινοπρακτικό δάνειο 35 δισ.ευρώ, στη διαπίστωση ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση δεν επαρκούσαν για την ομαλή λειτουργία της HRE.

    Πρόκειται για τράπεζα, η οποία σχετίζεται με πολλά μεγάλα δημόσια γερμανικά έργα. Για τη σωτηρία της, εκ μέρους της κυβέρνησης συνασπισμού δόθηκαν εντολές να αποδεσμευτούν άμεσα συνολικά 26,5 δισ.ευρώ.

    Αλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες βοηθούν την κατάσταση από κοινού με "ένεση" σχεδόν άλλων 9 δισ.ευρώ.

    Προηγήθηκε της ανακοίνωσης για το επαυξημένο κοινοπρακτικό δάνειο επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, ότι "οι καταθέσεις των αποταμιευτών, είναι απολύτως εγγυημένες" από το δημόσιο.

    Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε αργά χθες Κυριακή ότι "πρόκειται να λογοδοτήσουν όσοι χειρίστηκαν ανεύθυνα τους λογαριασμούς της HRE".

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του νέου κοινοπρακτικού δανείου για την HRE, η βελγο-γαλλική τράπεζα Dexia, η οποία εν μέσω ανεξέλεγκτων φημολογιών και πολύ μεγάλη κάμψη τιμής μετοχής διασφάλισε ομαλή λειτουργία μόλις την Τρίτη που πέρασε, επανήλθε με ανακοίνωση αργά χθες Κυριακή και διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι "ακόμα και πτώχευση της HRE, δεν θα είχε γιαυτήν ένα τόσο καταστροφικό αποτέλεσμα.

    Στο Μιλάνο, αναγγέλθηκε για τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της Unicredit, η μετοχή της οποίας αντιμετωπίζει προβλήματα, "για να εξεταστούν και να μελετηθούν λύσεις σε όλα τα τελευταία προβλήματα".

    Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι "εγγυάται για τις καταθέσεις στις τράπεζες της Ιρλανδίας, έως του συνολικού ποσού των 400 δισ.ευρώ.

    Αντιμέτωπο με αθρόες αναλήψεις από βρετανικές τράπεζες και καταθέσεις σε ιρλανδικές και την επακόλουθη βρετανική ενόχληση, κρίθηκε σκόπιμο να ανακοινωθεί επίσημα στο Δουβλίνο ότι, "θα επανεξεταστεί, άμεσα, η λειτουργία των υποκαταστημάτων βρετανικών τραπεζών στην Ιρλανδία".

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (προεδρία ΕΕ έως την πρωτοχρονιά), οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Ιταλίας Γκόρντον Μπράουν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ αποφάσισαν σε άμεσες ενέργειες για την εγγύηση καταθέσεων, τις ρυθμίσεις αγορών βραχυπροθέσμως και τη διάσωση όσων πιστωτικών ιδρυμάτων προβάλλει αναγκαίο, ώστε "διαρκώς να αποτρέπονται τα χειρότερα".

    Το μεταξύ, η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas επιβεβαίωσε χθες πως εξαγόρασε την Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έναντι 14,7 δις ευρώ, μία κίνηση που θα δημιουργήσει «την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα, όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων».

    Η γαλλική τράπεζα θα χρηματοδοτήσει την ανάληψη του ελέγχου του τραπεζικού κλάδου του ομίλου μέσω της αύξησης του κεφαλαίου, που ελέγχει το κράτος του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, τα οποία θβ αναλάβουν αντίστοιχα «άνω του 10%» και «λιγότερο από το 2%» του κεφαλαίου της Fortis, τόνισε εκπρόσωπος της Paribas.

    Η έκδοση νέων μετοχών θα φθάσει τα 9 εκατ. ευρώ, περίπου. Η γαλλική τράπεζα θα εξαγοράσει επίσης τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της Fortis έναντι 5,7 δις ευρώ. Απεναντίας δεν πρόκειται νβ αναλάβει τα διαθέσιμα υψηλού ρίσκου της Fortis, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θ΄αναλάβουν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    "Σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα"

    Οι συνθήκες σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υψηλότατες και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων, αναφέρει σε δηλώσεις ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος.

    Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο κ. Γκόρτσος σε συνέντευξη του στο in.gr, «οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους -όπως οι τράπεζες του εξωτερικού, που αντιμετώπισαν προβλήματα φερεγγυότητας- ομόλογα των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των αιτίων της πρόσφατης κρίσης, τα καλούμενα πλέον «τοξικά ομόλογα». Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν ζημίες από τέτοια ομόλογα».

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν λόγο να επενδύσουν σε τέτοιου είδους ομόλογα, καθώς η ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών βασίστηκε στην επέκταση της δραστηριότητάς τους στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη, η οποία απελευθερώθηκε στην Ελλάδα την ίδια εποχή που ξένες τράπεζες άρχισαν να επενδύουν σε αυτά τα ομόλογα, λόγω έλλειψης άλλων πηγών κερδοφορίας.

    Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και γενικότερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και δεν έχει επηρεαστεί άμεσα από την κρίση, αλλά μόνον έμμεσα με την αύξηση του κόστους του χρήματος, διαβεβαιώνουν κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες.

    Πιέσεις της FED

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ασκεί επίμονες πιέσεις στις τράπεζες Citigroup και Wells Fargo προκειμένου να τις πείσει να έλθουν σε κάποιον συμβιβασμό στη διαμάχη τους για το μέλλον της ανταγωνίστριάς τους Wachovia προτού ανοίξουν οι χρηματαγορές, αναφέρει σε χθεσινό άρθρο της στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

    Η ομοσπονδιακή τράπεζα, θέλοντας νβ αποφευχθεί μία μακρά δικαστική διαμάχη για την Wachovia, προτείνει στους δύο αντίζηλους μνηστήρες της να μοιρασθούν το δίκτυο υποκαταστημάτων της τράπεζας της Σαρλότ (Νότια Καρολίνα).

    Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Fed προτείνει έναν επιμερισμό της Wachovia με βάση γεωγραφικά κριτήρια: η Citigroup θα ελέγχει τα υποκαταστήματα στα βορειοανατολικά κι ανατολικά, ενώ στην Wells Fargo θα περάσουν τα υποκαταστήματα του νότου και της Καλιφόρνιας.

    Η Wachovia, τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, διαθέτει ένα δίκτυο 3.346 υποκαταστημάτων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας.

    Την Παρασκευή, η Wells Fargo είχε ανακοινώσει πως αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της Wachovia, ενώ η τελευταία-υπό την πίεση των αμερικανικών αρχών, που φοβούνται μία πιθανή χρεοκοπία της-είχε αποδεχθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα να παραχωρήσει το τραπεζικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της στη Citigroup.

    [04] Διαφωνίες για το όνομα

    Συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη θέση που πρέπει να διαμορφώσει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υποστήριξε χθες την θέση περί «διπλής ονομασίας». Πριν μερικές ημέρες και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε αναφέρει ότι η «διπλή ονομασία» αποτελεί την καλύτερη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    « Η διπλή ονομασία αποτελεί τη βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε έτσι εύκολα τη θέση αυτή την οποία έχουμε επί 15 χρόνια τώρα », ανέφερε χθες ο κ. Μιλόσοσκι.

    Κατά τον εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, η θέση περί «διπλής ονομασίας» δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα.

    «Η διπλή ονομασία, μετά το Βουκουρέστι, είναι θέση εκτός πραγματικότητας. Αυτή πλέον δεν υφίσταται. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ, Γκρούεφσκι εγκατέλειψε τη θέση αυτή, όταν αποδέχτηκε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)". Η επαναφορά της θέσης περί διπλής ονομασίας, αποτελεί ένα φθηνό και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Γκρούεφσκι στο εσωτερικό, το οποίο σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση», ανέφερε ο κ. Ζάεβ.

    Οι νέες αυτές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εκδηλώθηκαν ενόψει της συνάντησης των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, την οποία συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη συνάντηση έχει προσκληθεί να μετάσχει και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Γκρούεφσκι.

    Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας και οι επικείμενες τροπολογίες του εκλογικού νόμου, τις οποίες θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

    Πάντως ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη συνάντηση, να διαμορφώσουν κοινή θέση για το θέμα της ονομασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2008 - 6:30:25 UTC