Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας"
  • [02] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
  • [03] "Απουσία διεξόδου"
  • [04] Διαφωνίες για το όνομα
  • [05] Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

  • [01] "Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας"

    Πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη, καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τον αγιασμό που έγινε για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία εξετάστηκε ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός του Κινήματος.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλους, κάνει πράξη αυτά που λέει. Σήμερα, τόνισε, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τα κοινοβουλευτικά στελέχη που εργάστηκαν για την κατάρτιση της πρότασης νόμου και ανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο εξής.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Έξαρχος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Αθανασάκης.

  • ** Ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλίες κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, από σήμερα εως και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού του Κινήματος.

  • ** Αύριο, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ.Γ.Παπανδρέου.

    [02] Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009. Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου.

    Παρουσιάζοντας το προσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, λαμβάνει υπόψιν τις επιβαρύνσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση προ των υλών τροφίμων, κλπ και η έξαρση του πληθωρισμού.

    Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. 'Ολα αυτά, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, και ότι το 2009 στο πλαίσιο της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εφαρμοστεί η ελάχιστη προσαρμογή που επιτρέπει η ΕΕ (δηλαδή μείωση του ελλείμματος κατά 0,5%).

    Το 2009 θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το 2009 θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 3,6%, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στο 1,8% και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 88,4%. Η ανεργία θα μειωθεί στο 7,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 3,2%.

    Εξάλλου, ο μέσος πραγματικός μισθός θα σημειώσει αύξηση 3,4%.

    Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται, σε πέντε (5) δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ και 3,5 δισ. ευρώ για τα έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.

    Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού

    Οκτώ στόχοι τίθενται με τον προϋπολογισμό του 2009, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    Οι στόχοι αυτοί είναι:

    -Η περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων

    -Η ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας

    -Η εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των δημοσίων επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημόσιων Νοσοκομείων

    -Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης

    -Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας

    -Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

    -Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, και η ενίσχυση των επενδύσεων και η διασφάλιση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 25,1% του ΑΕΠ από το 24,1% του έτους 2008.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 28,2% του ΑΕΠ από το 28,3% του 2008.

    Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ από το 4,2% του 2008, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μειώνεται το 1,8% από το 2,3% εφέτος.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%.

    Εξάλλου, οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, η περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,9 δισ. ευρώ (αύξηση 18,1% σε σχέση με το 2008).

    Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 34,655 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 10,4%).

    [03] "Απουσία διεξόδου"

    Για "δημοσιογραφικού τύπου καταγραφή της πραγματικότητας" κάνει λόγο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού κ.Καραμανλή στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. «Εκείνο που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά είναι η απουσία πολιτικής διεξόδου από την κρίση. Ο κ. Καραμανλής, δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών του, καταρρέει μαζί με την πολιτική του» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αύριο το μεσημέρι, θα συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του συνδυασμού στη Βουλή.

    Την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ απέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συνδυασμού, Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, με αφορμή την αποχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον αγιασμό στη Βουλή. Ο κ.Κουβέλης, ωστόσο, επισήμανε την «ανάγκη κοινής δράσης για να απομακρυνθεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική».

    «Δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής ζωής. Για να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυες πολιτικές προοπτικές. Εκείνο που προέχει είναι η κοινή δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει αποτελεσματικότερη η απομάκρυνση της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων, λόγω πρόωρων εκλογών, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα θέματα αυτά, ανεξάρτητα από το πολιτικό μέρος, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, όπως είπε, να φύγει η νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική, που έχει ωθήσει μεγάλα κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο.

    Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για την ανάγκη διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

    «Θέλαμε να καταγράψουμε την ανάγκη διακριτών ρόλων κράτους - εκκλησίας, καθώς έχουμε την πεποίθηση ότι η εκκλησία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στο χώρο της πολιτείας και της πολιτικής. Επίσης, η ενέργειά μας συνδέεται και με το γεγονός ότι είναι ανοικτό το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ζήτημα διαφορών των Μονών», τόνισε.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τη σύνεση και τη μετριοπάθεια με την οποία χειρίζεται τα θέματα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Απομένει, όμως, να τα δούμε και στη πράξη».

    Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Κουβέλης την χαρακτήρισε αναγκαία πράξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν τακτοποιεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα και «θα χρειαστούν πρωτοβουλίες και νομοθετικές και πολιτικές».

    Αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και υπογράμμισε:

    «Ο δικαστικός έλεγχος είναι αναγκαίος, αλλά αναγκαίος είναι και ο πολιτικός έλεγχος. Είναι απαράδεκτο η Βουλή να παρακολουθεί, ως απαθής, το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Ο πολιτικός έλεγχος μπορεί να βαίνει παράλληλα με τον δικαστικό.

    Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών του.

    Στην ομιλία του στη συγκέντρωση, ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας "διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο", επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλες τις "ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας" και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, "όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες" και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε "να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους".

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, επίσης, τις "διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης" σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη, χαρακτήρισε "μαφία" την ηγεσία του Βατοπαιδίου και "άλλων μονών", διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά τόνισε ότι "και η σιωπή είναι συνενοχή".

    [04] Διαφωνίες για το όνομα

    Συνεχίστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη θέση που πρέπει να διαμορφώσει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υποστήριξε χθες την θέση περί «διπλής ονομασίας». Πριν μερικές ημέρες και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε αναφέρει ότι η «διπλή ονομασία» αποτελεί την καλύτερη λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    «Η διπλή ονομασία αποτελεί τη βάση των περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Δεν εγκαταλείπουμε έτσι εύκολα τη θέση αυτή την οποία έχουμε επί 15 χρόνια τώρα », ανέφερε χθες ο κ. Μιλόσοσκι.

    Κατά τον εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, η θέση περί «διπλής ονομασίας» δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα.

    «Η διπλή ονομασία, μετά το Βουκουρέστι, είναι θέση εκτός πραγματικότητας. Αυτή πλέον δεν υφίσταται. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ, Γκρούεφσκι εγκατέλειψε τη θέση αυτή, όταν αποδέχτηκε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)". Η επαναφορά της θέσης περί διπλής ονομασίας, αποτελεί ένα φθηνό και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του Γκρούεφσκι στο εσωτερικό, το οποίο σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση», ανέφερε ο κ. Ζάεβ.

    Οι νέες αυτές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εκδηλώθηκαν ενόψει της συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων της ΠΓΔΜ, την οποία συγκάλεσε στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Στη σύσκεψη μετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, αν και αρχικά είχε αναγγελθεί ότι σε αυτήν θα παρευρεθούν μόνον οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας (VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM Ζόραν Ζάεβ, DUI Αλί Αχμέτι και DPA Μέντουχ Θάτσι), καθώς και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι διαφώνησε με τον χαρακτήρα της διευρυμένης αυτής σύσκεψης και αποχώρησε από τη συνάντηση. "Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα προσεγγίζεται με μη σοβαρό τρόπο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του DPA Ίμερ Αλίου και ανήγγειλε ότι το αντιπολιτευόμενο αυτό αλβανικό κόμμα δεν πρόκειται και στο μέλλον να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

    Η σύσκεψη πραγματοποιείται ενόψει των νέων συναντήσεων που όρισε στη Νέα Υόρκη, για αύριο και μεθαύριο, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

    Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας και οι επικείμενες τροπολογίες του εκλογικού νόμου, τις οποίες θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

    Πάντως ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη συνάντηση, να διαμορφώσουν κοινή θέση για το θέμα της ονομασίας.

    [05] Σε τρεις το Νόμπελ Ιατρικής

    Σε δύο Γάλλους και έναν Γερμανό απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2008 για την ανακάλυψη δύο ιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

    Ο γερμανός Χάραλντ τσουρ Χάουζεν βραβεύεται για τις εργασίες του σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι γάλλοι Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί και Λικ Μοντανιέ για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2008 - 12:30:35 UTC