Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

  • [01] Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

    Μεγάλη πτώση σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, με αιχμή της πτώσης τις μετοχές των τραπεζών και του τομέα της ενέργειας, αλλά και επηρεασμένα από τη σημαντική πτώση που παρουσιάζει η Wall Street.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 το απόγευμα υποχωρούσε 6,9%, στις 1.014,26 μονάδες, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει και στις 1.012,26 μονάδες, επίπεδα που δεν είχαμε δει από το Νοέμβριο του 2004.

    Αιχμή της πτώσης στην Ευρώπη αποτέλεσαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα, καθώς η μετοχή της Royal Bank of Scotland υποχωρούσε 19,2%, της Barclays 13,9% και της UBS 12,5%. Επίσης, σημαντική πτώση -μεγαλύτερη του 6%- παρουσίαζαν και οι μετοχές της BP, της Total και της Shell, καθώς η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 8,44% καθώς η αγορά εκφράζει σημαντικούς φόβους για την επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε γύρω στις 17:45 πτώση μεγαλύτερη του 8,5%. Ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που βρίσκεται στις 5.297,62 μονάδες, χάνοντας 8,62%.

    Μεγάλη πτώση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με το δείκτη SP/Mib να κλείνει στις 23.776 μονάδες, μειωμένος κατά 8,24% σε σχέση με την Παρασκευή.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα.

    Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεκίνησε τη συνεδρίαση αρνητικά, παρέμεινε στο "κόκκινο" καθ' όλη τη συνεδρίαση αλλά η αρχική πτώση του 3,45% εκτινάχθηκε μετά και το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones του Χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης έπεσε σήμερα κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2004.

    Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίαση του με μεγάλη πτώση της τάξης του 9,14% , καθώς ο πολύ σημαντικός δείκτης AEX έπεσε σήμερα στις 312,56 μονάδες.

    Ο ATX, ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Βιένης, υποχωρεί στις 2.529,79 μονάδες, μειωμένος κατά 10,18% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης SP/Mib γύρω στις 17:25 βρισκόταν στις 23,718 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,46%.

    Ο δείκτης PSI-20 του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχωρεί κατά 8,12% στις 7.089,35 μονάδες ενώ ο δείκτης ΙΜΚΒ του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκλεισε στις 31.574,74 μονάδες, μειωμένος κατά 8,62% ή 2.978,26 μονάδες σε σχέση με την Παρασκευή.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωνε υποχώρηση 3%, και ενώ για λίγο υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων. Επιπλέον, ο δείκτης του τομέα της υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε 3,9% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχανε 3,8%.

    Στη Ρωσία, ο δείκτης RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε στις 866,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση ρεκόρ της τάξης του -19,1%. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε μία και μόνη συνεδρίαση", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι συναλλαγές και στα δύο χρηματιστήρια της Ρωσίας είχαν σταματήσει δύο φορές λόγω της μεγάλης πτώσης.

    Σαφής υποχώρηση ευρώ έναντι δολαρίου ΗΠΑ

    Στις 17.45 ώρα Ελλάδας το ευρώ έπεσε στη λονδρέζικη αγορά συναλλάγματος στο 1,3481 δολάριο, ισοτιμία η οποία δεν είχε καταγραφεί μετά τον Αύγουστο 2007.

    Συναλλασσόμενες πηγές απέδωσαν την εξασθένιση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ του ευρώ "στο διάχυτο φόβο των αγορών, ότι η τραπεζική κρίση επεκτείνεται βέβαια στην Ευρώπη".

    Η κρίση πλήττει και τη Γερμανία

    Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βρέθηκε και η Γερμανία με την 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χωρας Hypo Real Estate AG (HRE), να κινδυνεύει με χρεοκοπία. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκυο.

    Τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και πολύ μεγάλες γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί συμφώνησαν σήμερα να "καλύψουν" μεσοπρόθεσμα την ειδικευμένη στα ακίνητα τράπεζα HRE (4η της χώρας), προικίζοντάς την, από κοινού, με το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώρες αφότου αποσύρθηκε κοινοπρακτικό δάνειο 35 δισ.ευρώ., στη διαπίστωση ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση δεν επαρκούσαν για την ομαλή λειτουργία της HRE.

    Πρόκειται για τράπεζα, η οποία εσχετίζεται με πολλά μεγάλα δημόσια γερμανικά έργα. Για τη σωτηρία της, εκ μέρους της κυβέρνησης συνασπισμού δόθηκαν εντολές να αποδεσμευτούν άμεσα συνολικά 26,5 δισ.ευρώ. Αλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες βοηθούν την κατάσταση από κοινού με "ένεση" σχεδόν άλλων 9 δισ.ευρώ.

    Ωστόσο, τονίστηκε ότι παρά την "ένεση ρευστότητας" από το γερμανικό δημόσιο, "σε καμία περίπτωση η HRE εφεξής δεν θα συν-διευθύνεται από αυτό".

    "Η λύση που βρέθηκε εγγυάται την σταθερότητα του ομίλου της HRE, η οποία διαθέτει πλέον ρευστότητα και θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της όσο διαρκεί η οικονομική κρίση", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γκέοργκ Φούνκε πρόεδρος της τράπεζας.

    Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πεερ Στάινμπρουκ δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης από την κυβέρνηση της εγγύησης προς την HRE, καθώς τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ότι το πρόβλημα ρευστότητας της τράπεζας ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το οξύ ταμειακό πρόβλημα ανέκυψε όταν "στέρεψε" το ταμείο μιάς θυγατρικής της HRE στο Δουβλίνο, της Depfa

    Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε αργά χθες Κυριακή ότι "πρόκειται να λογοδοτήσουν όσοι χειρίστηκαν ανεύθυνα τους λογαριασμούς της HRE".

    Παρεμβάσεις της ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε σήμερα τις επιχειρήσεις στήριξης της αγοράς που έχει αποσταθεροποιηθεί μετά τα προβλήματα στη γερμανική στεγαστική τράπεζα Hypo Real Estate.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρωί ότι προχώρησε σε δημοπρασία ποσού έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε μια νέα ένεση ρευστότητας έως και 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,25%.

    Η δημοπρασία του ποσού σε δολάρια θα έχει διάρκεια μιας μέρας.

    Μετά την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στις χρηματαγορές, η ΕΚΤ διοχετεύει στην αγορά μετρητά σε ευρώ και σε δολάρια, ενώ οι τράπεζες δεν δανείζονται πλέον μεταξύ τους. Η ΕΚΤ πραγματοποιεί αρκετές παρεμβάσεις αυτού του είδους ανά ημέρα.

    Η διάσωση για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα της γερμανικής στεγαστικής τράπεζας Hypo Real Estate χθες το βράδυ, έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη.

    Κινήσεις καθησυχασμού των καταθετών

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (προεδρία ΕΕ έως την πρωτοχρονιά), οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Ιταλίας Γκόρντον Μπράουν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συμφώνισαν χθες να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την εγγύηση καταθέσεων, τις ρυθμίσεις αγορών βραχυπροθέσμως και τη διάσωση όσων πιστωτικών ιδρυμάτων προβάλλει αναγκαίο, ώστε "διαρκώς να αποτρέπονται τα χειρότερα".

    Στο πλαίσιο αυτό, στη Γερμανία η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πλήρη κρατική εγγύηση για το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων - η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 568 δισ. ευρώ - με στόχο να αποτρέψει πανικό αναλήψεων, καθώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επεκτείνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

    "Επιθυμούμε να πούμε σε όλους ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς", είπε η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

    Στο Μιλάνο, αναγγέλθηκε για τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της Unicredit -η μετοχή της αντιμετωπίζει στο Μιλάνο προβλήματα- "για να εξεταστούν και να μελετηθούν λύσεις σε όλα τα τελευταία προβλήματα".

    Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι "εγγυάται για τις καταθέσεις στις τράπεζες της Ιρλανδίας, έως του συνολικού ποσού των 400 δισ.ευρώ.

    Αντιμέτωπο με αθρόες αναλήψεις από βρετανικές τράπεζες και καταθέσεις σε ιρλανδικές και την επακόλουθη βρετανική ενόχληση, κρίθηκε σκόπιμο να ανακοινωθεί επίσημα στο Δουβλίνο ότι, "θα επανεξεταστεί, άμεσα, η λειτουργία των υποκαταστημάτων βρετανικών τραπεζών στην Ιρλανδία".

    Η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas επιβεβαίωσε χθες πως εξαγόρασε την Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έναντι 14,7 δις ευρώ, μία κίνηση που θα δημιουργήσει «την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα, όσον αφορά το ύψος των καταθέσεων».

    Η γαλλική τράπεζα θα χρηματοδοτήσει την ανάληψη του ελέγχου του τραπεζικού κλάδου του ομίλου μέσω της αύξησης του κεφαλαίου, που ελέγχει το κράτος του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, τα οποία θβ αναλάβουν αντίστοιχα «άνω του 10%» και «λιγότερο από το 2%» του κεφαλαίου της Fortis, τόνισε εκπρόσωπος της Paribas.

    Η έκδοση νέων μετοχών θα φθάσει τα 9 εκατ. ευρώ, περίπου. Η γαλλική τράπεζα θα εξαγοράσει επίσης τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της Fortis έναντι 5,7 δις ευρώ. Απεναντίας δεν πρόκειται νβ αναλάβει τα διαθέσιμα υψηλού ρίσκου της Fortis, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θ΄αναλάβουν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση του νέου κοινοπρακτικού δανείου για την HRE, η βελγο-γαλλική τράπεζα Dexia, η οποία εν μέσω ανεξέλεγκτων φημολογιών και πολύ μεγάλη κάμψη τιμής μετοχής διασφάλισε ομαλή λειτουργία μόλις την Τρίτη που πέρασε, επανήλθε με ανακοίνωση αργά χθες Κυριακή και διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι "ακόμα και πτώχευση της HRE, δεν θα είχε για αυτήν ένα τόσο καταστροφικό αποτέλεσμα.

    Η κυβέρνηση της Δανίας ήλθε σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες θα συνεισφέρουν σε ταμείο το ποσό των 35 δισ. δανέζικων κορωνών - ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του δανέζικου ΑΕΠ - τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο την εγγύηση των ιδιωτικών καταθέσεων.

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις έως και 500.000 σουηδικών κορωνών ανά καταθέτη, διπλασιάζοντας το προηγούμενο όριο των 250.000 σουηδικών κορωνών.

    "Σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα"

    Οι συνθήκες σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υψηλότατες και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων, αναφέρει σε δηλώσεις ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος.

    Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο κ. Γκόρτσος σε συνέντευξη του στο in.gr, «οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους -όπως οι τράπεζες του εξωτερικού, που αντιμετώπισαν προβλήματα φερεγγυότητας- ομόλογα των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των αιτίων της πρόσφατης κρίσης, τα καλούμενα πλέον «τοξικά ομόλογα». Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωμένες να καταγράψουν ζημίες από τέτοια ομόλογα».

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν λόγο να επενδύσουν σε τέτοιου είδους ομόλογα, καθώς η ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών βασίστηκε στην επέκταση της δραστηριότητάς τους στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη, η οποία απελευθερώθηκε στην Ελλάδα την ίδια εποχή που ξένες τράπεζες άρχισαν να επενδύουν σε αυτά τα ομόλογα, λόγω έλλειψης άλλων πηγών κερδοφορίας.

    Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και γενικότερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και δεν έχει επηρεαστεί άμεσα από την κρίση, αλλά μόνον έμμεσα με την αύξηση του κόστους του χρήματος, διαβεβαιώνουν κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες.

    Πιέσεις της FED

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ασκεί επίμονες πιέσεις στις τράπεζες Citigroup και Wells Fargo προκειμένου να τις πείσει να έλθουν σε κάποιον συμβιβασμό στη διαμάχη τους για το μέλλον της ανταγωνίστριάς τους Wachovia προτού ανοίξουν οι χρηματαγορές, αναφέρει σε χθεσινό άρθρο της στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ.

    Η ομοσπονδιακή τράπεζα, θέλοντας νβ αποφευχθεί μία μακρά δικαστική διαμάχη για την Wachovia, προτείνει στους δύο αντίζηλους μνηστήρες της να μοιρασθούν το δίκτυο υποκαταστημάτων της τράπεζας της Σαρλότ (Νότια Καρολίνα).

    Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Fed προτείνει έναν επιμερισμό της Wachovia με βάση γεωγραφικά κριτήρια: η Citigroup θα ελέγχει τα υποκαταστήματα στα βορειοανατολικά κι ανατολικά, ενώ στην Wells Fargo θα περάσουν τα υποκαταστήματα του νότου και της Καλιφόρνιας.

    Η Wachovia, τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, διαθέτει ένα δίκτυο 3.346 υποκαταστημάτων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας.

    Την Παρασκευή, η Wells Fargo είχε ανακοινώσει πως αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της Wachovia, ενώ η τελευταία-υπό την πίεση των αμερικανικών αρχών, που φοβούνται μία πιθανή χρεοκοπία της-είχε αποδεχθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα να παραχωρήσει το τραπεζικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της στη Citigroup.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2008 - 16:30:34 UTC