Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στα 100.000 β¬ οι εγγυημένες καταθέσεις»
  • [02] Νέες υπηρεσίες προς τις τράπεζες

  • [01] «Στα 100.000 β¬ οι εγγυημένες καταθέσεις»

    Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει την νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα,έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ,ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης,λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

    "Προτιθέμεθα άμεσα,πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή,να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000",ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

    Σημείωσε,ακόμη,ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει ο,τιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση,την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα,τόνισε ο Γ.Αλογοσκούφης.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν σήμερα να αυξήσουν από τις 20.000 σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και των καταθετών.

    "Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποφασισθεί η κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο μέσα σε ένα πλαίσιο συντονισμού", αναφέρουν οι 27 σε κοινό τους ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

    "Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τους συστημικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

    "Δεσμευόμαστε όλοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία και τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προτατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών", προσθέτουν.

    «Ψυχραιμία» συνέστησαν οι ιθύνοντες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το πρωί στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.

    Οι 16 υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες συζήτησαν και στο Ecofin, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη Σύνοδο των 27 υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

    Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Απώλειες στα χρηματιστήρια

    Μαύρη Δευτέρα χθες για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Βουτιά στη Γουόλ Στρίτ με το Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 10000 μονάδες. Στην Ευρώπη οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 9%. Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με απώλειες 5,89%, ενώ σήμερα στις 15:25 η ώρα, ο γενικός δείκτης τιμών βρισκόταν στις 2.618,84 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,83%.

    Στο κόκκινο πέρασε και πάλι σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 υποχωρεί κατά 1,56%.

    Παράλληλα οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών υποχωρούν, με πρώτη την Royal Bank of Scotland, η μετοχή της οποίας έχασε το 30,05% της αξίας της.

    Στο κόκκινο πέρασαν μετά το θετικό άνοιγμα τόσο το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,20% , όσο και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,48%, ως αποτέλεσμα της κρίσης του τραπεζικού τομέα.

    Οι μετοχές των μεγάλων γερμανικών τραπεζών βρίσκονται σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με την Commerzbank να υποχωρεί κατά 8% και την Deutsche Bank κατά 13%.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 317,19 μονάδες (3,03%) φτάνοντας τις 10.155,90 points.

    Το Τόκιο χθες σημείωσε εντυπωσιακή πτώση, πέφτοντας προσωρινά και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.

    "Στην αγορά εξακολουθεί να επικρατεί πανικός" εκτιμά ο αναλυτής Σατόρου Ογκασάουρα της Credit Suisse στο Τόκιο.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές είναι η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γεν, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις ιαπωνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό νόμισμα έχει προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 100 γεν. Χθες το βράδυ, το δολάριο έφτασε τα 100,24 γεν, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, για να ενισχυθεί στη συνέχεια στα 102,06 γεν.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη προκάλεσε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έπεσε χθες στα 1,3441 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

    Το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε επίσης το πρωί κατά 0,92%, της Σανγκάης κατά 1,81%,της Μανίλας κατά 2,45% και της Ταιπέι κατά 0,55%. Το χρηματιστήριο του Σίδνει πάντως αν και υποχωρούσε κατά 0,44%, έκλεισε με άνοδο 1,7%.

    Χθες, όλα τα χρηματιστήρια έζησαν μιά εφιαλτική ημέρα με το Παρίσι να κλείνει με απώλειες 9,04%-το χαμηλότερο επίπεδο από το 1988-το Λονδίνο στο -7,85%,η Φρανκφούρτη στο -7,07% και το Μιλάνο στο -8,24%. Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μόσχας που έκλεισε με πτωση 19,1% .

    Η Γουόλ Στρητ, αν και υποχωρούσε έως και 7%, περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε με πτωση 3,58%.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες πως το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα θβ απαιτήσει χρόνο για νβ αποδώσει καρπούς, όπως επίσης κι η αποκατάσταση της πίστης στις αγορές, όμως δήλωσε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα λειτουργήσει.

    [02] Νέες υπηρεσίες προς τις τράπεζες

    Μια νέα υπηρεσία προς τις τράπεζες που θα συμβάλει στην προσπάθεια που ήδη κάνουν για εξατομικευμένη τιμολόγηση και στους πελάτες της λιανικής τραπεζικής (μέσω ομαδοποίησης τους σε κατηγορίες), προς όφελος των συνεπών πελατών, ετοιμάζει η εταιρία Τειρεσίας ΑΕ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Γιάννης Μούργελας σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο κ.Μούργελας αναφέρεται επίσης σε ένα ακόμη Αρχείο που διατηρεί η Τειρεσίας ΑΕ, που δεν είναι ακόμα γνωστό στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα στο Αρχείο Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων. Στο Αρχείο αυτό καταχωρούνται στοιχεία για ταυτότητες που έχουν κλαπεί ή χαθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι τους να αποφεύγουν όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που προκύπτουν από ενδεχόμενη δόλια χρήση τους.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού για τους πολίτες που συμπεριλαμβάνονται στην καλούμενη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία (Αρχείο Οικονομικής Συμπεριφοράς) ο κ. Μούργελας επισημαίνει ότι η τελική απόφαση απόκειται αποκλειστικά στην κάθε τράπεζα, που θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από την Τειρεσίας καθώς και τα δικά της στοιχεία αλλά και την πολιτική της, εάν θα δώσει ή όχι την συγκεκριμένη χορήγηση κάθε φορά.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Η εταιρία Τειρεσίας ΑΕ είναι περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω της καλούμενης "μαύρης λίστας", του Αρχείου Οικονομικής Συμπεριφοράς, που διατηρεί. Εάν ένας ιδιώτης συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό αρχείο, αυτόματα οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές για αυτόν; Η Τειρεσίας ΑΕ εμπλέκεται στις σχετικές αποφάσεις;

    ΑΠ: Η εταιρία Τειρεσίας είναι μια διατραπεζική εταιρία που διαχειρίζεται Αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, λειτουργώντας ως εργαλείο των τραπεζών και παρέχοντας σε αυτές πληροφόρηση για την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών. Η ευθύνη της Τειρεσίας ΑΕ τελειώνει στο να δώσει ακριβή πληροφόρηση.

    Η επεξεργασία της πληροφόρησης και η τελική απόφαση απόκειται στην κάθε τράπεζα, που θα κρίνει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από την Τειρεσίας, καθώς και τα δικά της στοιχεία που διατηρεί, αλλά και την πολιτική της, εάν θα δώσει ή όχι την συγκεκριμένη χορήγηση κάθε φορά.

    ΕΡ: Ταυτόχρονα όμως η Τειρεσίας ΑΕ έχει δημιουργήσει το Αρχείο για τη Συγκέντρωση Κινδύνων που καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων καθώς και στην εξέλιξή τους στο χρόνο. Κατά πόσο αυτό το αρχείο έχει πλέον καταστεί λειτουργικό εργαλείο για τις τράπεζες;

    Το Αρχείο αυτό ξεκίνησε το 2003 για την καταναλωτική πίστη και το 2005 για την στεγαστική πίστη, με στόχο την εξακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας, δηλαδή την έκθεση του κάθε ανθρώπου σε πιστωτικούς κινδύνους.

    Το Αρχείο έχει πλέον μια ικανοποιητική πληρότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των τραπεζών, συνεχίζει όμως να υπάρχει ένα πρόβλημα αναφορικά με την τροφοδότησή του με τα δεδομένα που αφορούν σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων πριν το 2005 και πιστωτικών καρτών πριν το 2003, καθώς δεν έχουν καταχωρηθεί στο Αρχείο. Υπάρχει μια συζήτηση για την επίλυση του θέματος αυτού και με την κυβέρνηση, κυρίως όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς αυτά τα στοιχεία είναι πολύτιμα δεδομένα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας κάτι που είναι πλέον ζητούμενο για το τραπεζικό σύστημα κάτω από τους αυστηρούς κανόνες εποπτείας της Βασιλείας ΙΙ.

    ΕΡ: Πόσο χρήσιμο για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες είναι το αρχείο Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων που διατηρεί η Τειρεσίας ΑΕ. Κατά πόσο είναι γνωστή η υπηρεσία αυτή στο ευρύ κοινό;

    ΑΠ: Το Αρχείο αυτό έγινε επειδή διαπιστώθηκε ότι πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπής ή έχουν χάσει την ταυτότητά τους έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς αυτός που την έχει κλέψει απευθύνεται στο τραπεζικό σύστημα και παίρνει επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή ακόμη και δάνειο στο όνομα του κατόχου της ταυτότητας

    Το Αρχείο αυτό αποδείχτηκε στην πράξη εξαιρετικά ωφέλιμο, εάν ληφθεί υπόψη ότι μόνον το 2007 εμφανίστηκαν στο τραπεζικό σύστημα για να κάνουν συναλλαγές 15.000 κλεμμένες ταυτότητες. Και βεβαίως οι συναλλαγές αυτές δεν έγιναν με αποτέλεσμα 15.000 συμπολίτες μας να αποφύγουν τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

    Οι πολίτες που χάνουν την ταυτότητα τους θα πρέπει να την δηλώνουν άμεσα στα Γραφεία της Τειρεσίας, είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση είτε με επιστολή ή ακόμη και με τηλεγράφημα προκειμένου να καταχωρείται άμεσα στο σύστημα και να αποφεύγονται παράνομες συναλλαγές στις τράπεζες.

    ΕΡ: Πριν μερικούς μήνες ανακοινώσατε μία νέα υπηρεσία που θα προσφέρει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν έτοιμο το πιστοληπτικό προφίλ των δανειοληπτών Η υπηρεσία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στην εξατομίκευση της τιμολόγησης ακόμη και σε πελάτες λιανικής τραπεζικής. Σε πιο στάδιο βρίσκεται η σχετική διαδικασία;

    Είναι ένα σύστημα "credit scoring", όπως λέγεται διεθνώς, ή πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως ονομάζεται στην Ελλάδα. Η Τειρεσίας ΑΕ με βάση όλα τα δεδομένα που έχει για κάθε συναλλασσόμενο με το τραπεζικό σύστημα, με την χρήση συγκεκριμένου στατιστικού μοντέλού, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο και προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς και στο περιεχόμενο του Αρχείου, καταλήγει σε δύο στοιχεία: Ένα ποσοστό που δείχνει την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του συναλλασσόμενου απέναντι στο τραπεζικό σύστημα καθώς και την πιστοληπτική βαθμολόγηση του συναλλασσόμενου.

    Οι τράπεζες θα μπορούν χρησιμοποιώντας τα δύο αυτά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις δικές τους εσωτερικές αξιολογήσεις της πελατείας τους, να αποφασίζουν εάν θα προχωρήσουν στην χορήγηση ενός δανείου ή μιας πίστωσης.

    Η υπηρεσία αυτή θα συμβάλει ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν πιο εύκολα τη δυνατότητα κατηγοριοποίησης των πελατών της λιανικής τραπεζικής, επιβραβεύοντας του συνεπείς πελάτες με καλύτερη τιμολόγηση, σε σχέση με τους ασυνεπείς και τους κακοπληρωτές.

    Δείτε το βίντεο της συνέντευξης κάνοντας κλικ στη φωτογραφία της πρώτης σελίδας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2008 - 14:30:27 UTC