Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητείται διέξοδος από την κρίση
  • [02] "Νέα κοινωνική συμφωνία με αμοιβαίες δεσμεύσεις"
  • [03] "Να ληφθούν μέτρα"
  • [04] "Πρωτοβουλίες της Αριστεράς"
  • [05] "Να βρούμε τρόπους συνεννόησης"
  • [06] Στην τελική ευθεία
  • [07] Ποδηλατικός γύρος Αθήνας

  • [01] Αναζητείται διέξοδος από την κρίση

    Σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι για να "καθοριστεί το κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης", όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

    Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και ο Κ.Καραμανλής), στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, μολονότι η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισαν τη βούληση των χωρών τους για μια "συντονισμένη" ευρωπαϊκή δράση απέναντι στην οικονομική κρίση.

    Όπως είπε ο Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Κολμπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, Γαλλία και Γερμανία αναλύουν από κοινού την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και είναι "απόλυτα σύμφωνες" όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές της. "Δεν υπάρχουν σκιές διαφωνίας, όσο μικρές και αν είναι, στα θέματα αυτά", τόνισε.

    Η Μέρκελ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται "σε κοινό δρόμο για την εφαρμογή μιας συντονισμένης δράσης στην ευρωζώνη". Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζονται "τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών για κάθε κράτος-μέλος".

    Οι γερμανικές αρχές, που απέρριπταν μέχρι τώρα κάθε διεθνές σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, υπαναχώρησαν από το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας το δρόμο για συντονισμένη δράση στην Ευρώπη.

    Αποφεύγοντας να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το σχέδιο αυτό, ο Σαρκοζί είπε ότι "ο καλύτερος τρόπος για το συντονισμό δεν είναι να ανακοινώνεις πριν από τη σύνοδο τα αποτελέσματά της".

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή και Γ.Αλογοσκούφη

    "Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Εχουμε αποθέματα", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη Μάλτα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα ασφάλειας προς τους Ελληνες, λέγοντας ότι "στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα με τις τράπεζες, ούτε με τις μικρές". Πρόσθεσε δε ότι "στο εξής πρέπει να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στον περιορισμό της ανεργίας".

    Ο κ. Καραμανλής στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στον Προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι δεν θεωρεί σημαντικό πρόβλημα μια πιθανή αναπροσαρμογή στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού.

    Μιλώντας για την "Ολυμπιακή" είπε ότι δεν θεωρεί πως η κρίση θα επηρεάσει τη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή. Οι πραγματικοί επενδυτές δραστηριοποιούνται σε περιόδους κρίσης, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης είπε ότι η σύνοδος γίνεται την Κυριακή για να προλάβει τις αγορές της Δευτέρας, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα γύρω από την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι είναι ανοικτή η συζήτηση.

    Ο πρωθυπουργός την Τρίτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Το μήνυμα ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής είναι πολύ μικρότερες σε έκταση στην ελληνική οικονομία από ότι σε άλλες χώρες έστειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Τόνισε οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και είναι υγιές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται με την ευκαιρία των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε επανειλημμένα τη σημασία της άμεσης και ταχείας αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις πραγματικές οικονομίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που ο κ.Αλογοσκούφης θεώρησε πρωταρχικό ζήτημα. Ανέφερε οτι είναι αναγκαίες δράσεις σε εθνικό επίπεδο, μετά όμως από συντονισμό σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των κρατών.

    Ερωτηθείς, σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ψυχολογίας των αγορών, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγγύηση των καταθέσεων που προωθείται προς ψήφιση, αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν δράσεις από το ευρωπαϊκό "οπλοστάσιο" άμεσης αντίδρασης που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο χωρών ΕΕ (ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών κλπ)

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς έχουν συνυπολογισθεί οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς, όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να σημαίνει αυτό την κατάργηση των όσων προβλέπει. Ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εστιασθούν στην ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συναίνεσης, σε θέματα οικονομικής πολιτικής με της Αξιωματική Αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συναίνεση στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί και σε άλλες επιλογές προκειμένου να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ομοψυχία αυτή η κρίση.

    Από την πλευρά του μιλώντας στη συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους τραπεζίτες "προσελκύουν" καταθέτες διασπείροντας αρνητικές φήμες για άλλες τράπεζες. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να χορηγούν δάνεια με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται

    Για το νέο περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του κόστους χρήματος θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως διεθνώς.

    Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι έτοιμο να θέσει "γρήγορα" στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση "σημαντικές πηγές", συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του ταμείου στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον.

    Η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που είναι "εξαιρετικά σημαντικό" είναι οι πλούσιες και αναδυόμενες χώρες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η νομισματική και χρηματοπιστωτική διεθνής επιτροπή (CFMI) επισήμανε ότι η χρησιμοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται με τον χαρακτήρα του επείγοντος έχει στόχο να καταστήσει εφικτή "τη διάθεση σημαντικών πηγών για να βοηθηθούν οι χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες".

    Η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγνώρισε ότι πολλές από τις ανερχόμενες χώρες θα υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, παρόλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια πολιτικές εξυγίανσης της οικονομίας τους.

    "Το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στα καύσιμα, θα προστεθεί στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αναδυόμενες χώρες για να διατηρήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τη φτώχεια. Γι΄ αυτούς τους λόγους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης,

    αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι τα 185 μέλη του οργανισμού έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από την Ομάδα των 7 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.

    Σχέδιο δράσης από τη G7

    Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών εξέδωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο οποίο τα μέλη της δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την πτώχευση μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα επέφερε επιπτώσεις στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Η G7 συμφώνησε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για λογαριασμό της G7 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

    Η G7 δεσμεύτηκε να διοχετεύσει χρήματα στις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτοδύναμα.

    Τα κράτη μέλη της G7 συμφώνησαν να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα για να απελευθερωθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων και οι χρηματαγορές, προκειμένου οι τράπεζες να έχουν μεγάλη πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια.

    Οι επτά χώρες δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι "οι τράπεζες μας θα μπορούν να σηκώνουν κεφάλαια από το δημόσιο ή και τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, για να συνεχίσουν το δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Οι Επτά θα ενεργήσουν έτσι ώστε τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματά τους να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε οι μικροκαταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη για την ασφάλεια στις καταθέσεις τους.

    Οι ενέργειες αυτές πρέπει να δρομολογηθούν με τρόπο ώστε να προστατεύεται ο φορολογούμενος πολίτης και να μην υπάρχουν εν δυνάμει επιζήμιες συνέπειες σε άλλες χώρες.

    Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G7 είχε ως στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε οι επτά πλουσιότερες χώρες να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο απέναντι στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

    [02] "Νέα κοινωνική συμφωνία με αμοιβαίες δεσμεύσεις"

    Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση και αύριο θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

    Πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, καταθέτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «έφτασε η ώρα για μια νέα κοινωνική συμφωνία, για ένα ελληνικό Νιου Ντιλ, στο οποίο θα συμπράξουμε όλοι και από το οποίο θα κερδίσουμε όλοι: οι εργαζόμενοι, το κράτος, η υγιής- παραγωγική- επιχειρηματικότητα». Παράλληλα, τονίζει ότι σήμερα υπάρχει «άμεση ανάγκη ενός πακέτου μέτρων για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία. όπως και να δώσουμε σιγουριά και ενίσχυση στους πολίτες μας μέσα από ένα σύγχρονο πια κοινωνικό κράτος».

    Ειδικότερα για την τραπεζική κρίση, σημειώνει ότι «είναι καλύτερο το κράτος να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγοράζοντας μετοχές- όπως στη Βρετανία- παρά να αγοράζει απλώς τα «τοξικά» προϊόντα τους, όπως στις ΗΠΑ. Και αυτό, διότι στη δεύτερη περίπτωση, ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη αλλά κοινωνικοποιούνται οι ζημιές. Δηλαδή και πάλι την κρίση την πληρώνει ο μέσος πολίτης. Δεύτερον, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη στις διατραπεζικές αγορές για να αυξηθεί η ρευστότητα. Τρίτον, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των απλών καταθετών αλλά και το αίσθημα δικαίου, χρειάζονται πολύ πιο αυστηροί κανόνες για τους τραπεζίτες».

    Όσο για τις υποθέσεις σκανδάλων, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι οι ευθύνες «πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν, όποιον και αν αγγίζουν. Να τελειώνουμε με τη λογική ότι η εξουσία έχει ασυλία».

    Δηλώνει μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται εκλογές «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα τα αμαρτήματα, και ότι δεν έχει κανένα αίσθημα ρεβανσισμού: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά ούτε και να αφήσουμε ατιμώρητες πράξεις που μας προσβάλλουν όλους».

    Κατηγορεί την κυβέρνηση για "πλήρη κατάρρευση των αξιών στη διακυβέρνηση της χώρας. Ολα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τη Wall Street.Εχουν να κάνουν με τη δική μας κρίση και φέρουν την υπογραφή της ΝΔ". Επαναλαμβάνει ότι οι πολίτες σήμερα πληρώνουν πρωταρχικά τις επιλογές και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι για τις δυσκολίες ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η πρόταση διαλόγου που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας «είναι θέση ευθύνης, δεν είναι τακτικισμός» και επισημαίνει ότι «όσα λέγαμε πριν από λίγο καιρό, τα ίδια λέμε και τώρα- εμείς δεν αλλάζουμε ρότα ανάλογα με τις τελευταίες μετρήσεις».

    Εξάλλου, για τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς υπογραμμίζει ότι δεν καλύπτουν τους όρους της «εθνικής κόκκινης γραμμής» που διαμορφώσαμε: «Πρόκειται για καθαρή μορφή διπλής ονομασίας, την οποία εμείς απορρίπτουμε. [..] Επίσης, οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν θέματα, όπως προβλέψεις για την εθνότητα ή τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, τα οποία για μας είναι απαράδεκτα».

    [03] "Να ληφθούν μέτρα"

    Οι ΗΠΑ χάνουν μερίδια στην παγκόσμια αγορά και θα γίνουν πιο επικίνδυνες, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στη διεθνή οικονομική κρίση, και εξέφρασε την ανησυχία για αναζωπύρωση εστιών πολέμου και τη δημιουργία νέων.

    «Όλοι είναι ενωμένοι, σαν μια γροθιά, κατά των λαών, αλλά ο καθένας για πάρτη του όταν πρόκειται για τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς», σχολίασε για τον διεθνή ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τόνισε πως είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα να «ξεπεταχθεί» για να απαντήσει στα χτυπήματα που θα δεχθεί.

    Για την Ελλάδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση είναι ενδεχόμενο να μπει σε μια πρώιμη οικονομική κρίση σε σχέση με τα Βαλκάνια και θα χάσει τη θέση που κατέχει στην περιοχή. Η διεθνής κρίση μπορεί να επιταχύνει αυτή την εξέλιξη.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του, επιτέθηκε στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι στην κρίση.

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι είναι «ανοησίες» η προσωποποιημένη κριτική, ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και σημείωσε πως «ο κ. Καραμανλής μιλάει για τον σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου».

    Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ έχουν μια κοινή θέση, που είναι η υιοθέτηση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατίας όταν είναι στην αντιπολίτευση, με την ελπίδα ότι θα χαλιναγωγήσουν τη δυσαρέσκεια και θα επιστρέψουν στη διακυβέρνηση. Στην ουσία «ξελασπώνουν» τις Τράπεζες και τα μονοπώλια, να συνεχίσουν την κερδοφορία τους, επισήμανε.

    Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για χορήγηση 1.000 ευρώ το μήνα στα χαμηλά εισοδήματα τόνισε ότι «δεν είναι πρόταση αυτή, διότι με 69 λεπτά την ημέρα δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ενδιαφέρεται όταν θα κάνει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ να μην είναι ο «φτωχός συγγενής» και να δείξει ότι το στρίμωξε το ΠΑΣΟΚ και άλλαξε».

    Σχετικά με τις προτάσεις για εγγύηση των καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων, είπε ότι και το ΚΚΕ θέλει να μη χαθούν οι καταθέσεις και να μειωθούν τα επιτόκια, όμως το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο». Και το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να το πληρώσουν οι Τράπεζες και τα μονοπώλια και όχι το κράτος, δηλαδή ο λαός.

    Ως προς τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για εγγύηση των καταθέσεων σημείωσε πως «αν υπάρξει κραχ, δεν θα τους δώσουν τίποτε. Έχουμε ξαναζήσει τέτοια πράγματα».

    Είπε επίσης ότι είναι ψέμα πως οι Τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά απλώς δεν μπορούν να κερδοσκοπήσουν.

    Ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να «παγώσουν» τα δάνεια στις περιπτώσεις εργαζομένων δανειοληπτών που απολύονται.

    «Τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά, αλλά χρησιμοποιούνται για να διευκολυνθεί ο δικομματισμός», τόνισε αναφερόμενη στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και πρόσθεσε: «Αν θα συναντηθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέκος Αλαβάνος; Ε, και τι έγινε;»

    Καταφέρθηκε εναντίον των συνδικαλιστικών ηγεσιών και ζήτησε να υπάρξει «ξεσηκωμός» για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    Σε ερώτηση αν η διεθνής κρίση θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές ή θα τις απομακρύνει, απάντησε ότι δεν ξέρει πως σκέφτονται στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε, πάντως, πως «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση για να ανακτήσει το κύρος και την επιρροή της».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και σχολίασε πως «αν άλλαξε η σχέση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν άλλαξε από τις συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου».

    [04] "Πρωτοβουλίες της Αριστεράς"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν το μεσημέρι οι Λοτάρι Μπίσκι, Αλέξης Τσίπρας και Graziella Mascia στα γραφεία της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, μετά το τέλος της συνόδου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Η διεθνής οικονομική κρίση και οι προτάσεις του 'Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας' για την αντιμετώπισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βιώνουμε ιστορικές στιγμές καθώς είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία και πρόσθεσε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης. Μαζί του, όμως, κλονίζεται και η ηγεμονία της ενιαίας σκέψης, η οποία επιβλήθηκε στον κόσμο μετά το 1989.

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας είναι αν το σημερινό σύστημα θα απορροφήσει πολύτιμους κοινωνικούς πόρους για να βγει από την κρίση και να εξακολουθήσει την ίδια στρατηγική, ή αν το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα επανακαθοριστεί με διαφορετικά κριτήρια, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού, για να υπογραμμίσει ότι εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη της Αριστεράς αλλά και των κοινωνικών κινημάτων.

    Τώρα είναι η στιγμή για μια μεγάλη αντεπίθεση των σοσιαλιστικών ιδεών και αξιών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσθέτοντας ότι τώρα είναι η στιγμή για μια συνολική παρέμβαση που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία της απορύθμισης και θα βάλει στην ατζέντα νέους κανόνες. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να αναλάβει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    -Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάσταση του με ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

    -Επαναφορά του άμεσου ελέγχου στην νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής, σε συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι από την Κεντρική Τράπεζα, με κριτήρια την ανάπτυξη, την απασχόληση και όχι τα μονεταριστικά δόγματα

    -Έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων

    -Επανεξέταση της απελευθέρωσης της αγοράς

    -Θέσπιση νέων κανόνων στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

    -Αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού σε πρώτη φάση, στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ

    -Επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Όλα αυτά, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την προστασία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την κατοχύρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και την επιβολή κοινωνικού ελέγχου.

    Πέραν αυτών, ευθύνη και καθήκον της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της ΕΕ και υπ΄αυτήν την έννοια οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κατάθεση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που θα οδηγεί σε μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Τα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι προκλήσεις από την οικολογική διάσταση των πολιτικών της ΕΕ Ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας - προσπάθειες του ΚΕΑ για μια νέα βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά το Ιρλανδικό ΟΧΙ - εφαρμογή των αποφάσεων της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Προέδρων στο Παρίσι, Εκστρατεία ενάντια στην επισφάλεια, Επερχόμενες εκλογές 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Διεύρυνση.

    [05] "Να βρούμε τρόπους συνεννόησης"

    "Αν τώρα δεν μπορούν οι πολιτικοί αρχηγοί να βρουν τρόπο συνεννόησης, με την οικονομική κρίση να απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά και το Σκοπιανό να οδηγείται σε ταπεινωτικό συμβιβασμό, δεν αντιλαμβάνομαι τι υπηρεσία προσφέρουμε στο έθνος", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ αναφέρομενος στην οικονομική κρίση και στο Σκοπιανό.

    Σε συνέντευξή του στο "ALTER" έκανε λόγο για "μυρωδιά πολέμου και ανέφερε ότι "Η Αμερική πρέπει να βάλει μπρος τις μηχανές. Άρα θα επινοήσει λοιπόν ένα πόλεμο για να μπορέσει να γυρίσει η βαριά της βιομηχανία. Δεν βλέπω με ποιον άλλο τρόπο θα μπορέσει να βάλει μπρος η μηχανή. Φοβάμαι λοιπόν τα χειρότερα. Ελπίζω να μην έρθουν. Πιστεύω όμως πως η κρίση είναι ένα ντόμινο, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια διστακτική πολιτική. Η πρόταση μου προς την κυβέρνηση του κ.Καραμανλή είναι να αναλάβει για ένα χρόνο όλα τα στεγαστικά δάνεια".

    Εκτίμησε ότι η κρίση θα διαρκέσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "όσος καιρός χρειάσθηκε για να γκρεμισθεί το οικοδόμημα, άλλο τόσο θα χρειασθεί για να χτισθεί".

    Μιλώντας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου είπε ότι "υπάρχει μια πληγή η οποία τρέχει και βεβαίως αυτή η πληγή δεν ωφελεί την υγεία της κοινωνίας. Να έρθει και ο κ.Εφραίμ στην Επιτροπή, να ακούσουμε και την άλλη άποψη. Να ακούσουμε και του Δημοσίου αλλά να ακούσουμε και του Εφραίμ".

    [06] Στην τελική ευθεία

    Μια τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, θα έχει αύριο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ουσιαστικά ολοκληρώνει το διάλογο με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα, αύριο ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προκειμένου να τους παραδώσει ολοκληρωμένο το σχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όπως ζήτησε με εξώδικο η Ομοσπονδία, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διάλογος επί της ουσίας για το εργασιακό και ασφαλιστικό.

    Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των Σωματείων, σχετικά με το αν θα προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό. Η ΟΣΠΑ τηρούσε σκληρή στάση, απορρίπτοντας το διάλογο, αλλά οι Ενώσεις των Ιπτάμενων Συνοδών-Φροντιστών, οι πιλότοι και οι συμβασιούχοι, προσήλθαν στο διάλογο και συμφώνησαν σε πάρα πολλά σημεία με τα όσα προβλέπει για το εργασιακό τους μέλλον, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

    Συγκεκριμένα, για τους ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές, ο υπουργός Μεταφορών ικανοποίησε το αίτημά τους για επιπλέον προσαύξηση 50% των ενσήμων τους, σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αεροσυνοδοί θα προσληφθούν στην ΥΠΑ.

    Για τους συμβασιούχους ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά 50%, αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος από 6 μήνες σε 1 χρόνο και επιδότηση με 30.000 ευρώ για κάθε συμβασιούχο της Ολυμπιακής που θέλει να ανοίξει ατομική επιχείρηση.

    Τέλος, για τους πιλότους συμφωνήθηκε η ενίσχυση της σύνταξής τους και η καταβολή επιδόματος μετάβασης, σε άλλη ή στη νέα εταιρεία.

    [07] Ποδηλατικός γύρος Αθήνας

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ θα γίνουν σήμερα, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας εως τις 11 το πρωί, λόγω του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας.

    Ο ποδηλατικός γύρος θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Καλλιμάρμαρο, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Λ. Αλεξάνδρας, Πατησίων, Αιόλου, Σταδίου, Πλ. Συντάγματος, Φιλελλήνων, Ζάππειο.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, η αστική συγκοινωνία θα διεξάγεται ως τα όρια του ποδηλατικού γύρου.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται και να ενημερώνεται για τις τροποποιήσεις, στο τηλ. 185.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 October 2008 - 6:30:34 UTC