Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα"
  • [02] "Τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες"

  • [01] "Να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα"

    ''Ενα πρώτο, αλλά μικρό βήμα για ένα μεγάλο πρόβλημα έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται από την Ευρώπη μια νέα πολιτική για να δοθεί απάντηση στα προβλήματα, η οποία θα επενδύει στην ανάπτυξη και δεν θα φορτώνει τα βάρη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα τα προστατεύει και θα τα ενισχύει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης, ότι ο ίδιος ανέμενε μια πιο ουσιαστική παρουσία από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για τα αδιέξοδα που ζει ο Ελληνας πολίτης και τα οποία επιδεινώνονται λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει τη βούληση και δεν μπορεί να τα λύσει.

    Γι'αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου ο λαός ζητά αλλαγή πορείας, μια πορεία την οποία εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε.

    Την Κυριακή, ο κ.Παπανδρέου σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι απουσιάζει ένα ισχυρό κράτος δικαίου το οποίο να προστατεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, δεν είναι προνόμια για λίγους, αλλά δικαιώματα όλων. Γι αυτό, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε μαζί, ασυμβίβαστα, για τον πολίτη και την Ελλάδα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και στις δυνάμεις μας.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και η οποία οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και προειδοποίησε την κυβερνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να πληρώσουν οι πολίτες και πάλι το λογαριασμό της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα εξής:

    -Εγγύηση των καταθέσεων

    -Εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος

    -Εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των Τραπεζών προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία

    -Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προσταστία των χρημάτων των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ορισμένους άλλους στόχους του Κινήματος, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους που είναι απο τις πιο βασικές δεσμεύσες του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στα θέματα υγείας και ασφάλισης, ανέλαβε δέσμευση για ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας και ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Επίσης ανέφερε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα αναμορφωθεί το ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί για να καλύψει άλλες 300.000 συνταξιούχους και θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τις μελλοντικές γενιές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε επίσης οτι το Κίνημα ως κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης θα εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

    Ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με την εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

    Και πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό.

    Η Δικαιοσύνη πλήττεται χωρίς προηγούμενο, τόνισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ζητά τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων σκανδάλων και προσφυγή αμέσως μετά σε εκλογές.

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, ζητεί την παραίτηση του κ. Σ. Χατζηγάκη σήμερα, τονίζοντας ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, από τότε που έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη.

    Ο κ.Ρόβλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην έξοδο τους δυο εισαγγελείς, διότι διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για αήθεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Οσα καταγγέλουν οι δυο αντεισαγγελείς, πρόσθεσε ο κ. Ρόβλιας, δεν έχουν προηγούμενο ούτε στην περίπτωση της υπόθεσης Λαμπράκη.

    Υπάρχει θεσμική εκτροπή και αυτό βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, διότι, όπως τόνισε, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε ένα νέο σκάνδαλο εντός σκανδάλου.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσης να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης των δυο αντεισαγγελέων, ενώ ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

    Ζητεί, επίσης, να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας προς τους δυο εισαγγελείς, με τις υποδείξεις για το πώς θα κάνουν ή δεν θα κάνουν τη δουλειά τους.

    Το ΠΑΣΟΚ δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να φέρει το φάκελο στη Βουλή και ο κ. Ντίνος Ρόβλιας τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εκλαμβάνεται ως νέο επιβαρυντικό στοιχείο.

    Επίσης, το ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών, για τις παρεμβάσεις τους στο έργο των δυο εισαγγελέων.

    Όπως τόνισε ο κ. Ρόβλιας, η μήνυση θα στρέφεται και εναντίον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

    Τόνισε επίσης ότι τα ονόματα των δυο εισαγγελέων θα στέκονται πλέον ισότιμα δίπλα στα ονόματα των Τερτσέτη και Πολυζωΐδη.

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στο εργο των δικαστών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τακτική να συγκαλύψει και όχι να αποκαλύψει την υπόθεση, η οποία είχε ιθύνοντα νου και υψηλή προστασία.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής φέρεται να έδωσε εντολή να κατατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αν αυτό ισχύει δείχνει ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε υπό την πίεση των γεγονότων να κάνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Αποσυνέδεσε πάντως, το θέμα αυτό από το αίτημα περί παραίτησης του κ. Χατζηγάκη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η χθεσινή ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας δεν έχει προηγούμενο και συνέδεσε την ενέργεια αυτή με την ενέργεια του κ. Καρούτσου την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει τη δικογραφία από τους δυο αντεισαγγελείς, την οποία χαρακτήρισε ως προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας.

    [02] "Τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες"

    Έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας "είναι εκτός τόπου και χρόνου", ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες».

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έκανε λόγο για θεσμική κατάρρευση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    «Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, περιφέρονται σε διάφορα διεθνή κέντρα, οικονομικά και πολιτικά της Δύσης για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να πουν ότι συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αποδείχθηκε ότι οι ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές όπως των ΗΠΑ απέτυχαν. Η ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την περιπέτεια την οικονομική στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα».

    «Δεν συμφωνούμε -πρόσθεσε- με τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες, έχουν ευθύνη, δεν δεχόμαστε η στήριξη των τραπεζών να είναι έξω από το πλαίσιο της διαφάνειας».

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ακόμα εγγύηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι οι οποιεσδήποτε χρηματοδοτήσεις τραπεζών από πλευράς Δημοσίου πρέπει να εξασφαλίζουν συμμετοχή του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

    Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης σχολιάζοντας την παραίτηση των δύο εισαγγελέων υποστήριξε ότι δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στη χώρα και ζήτησε να επανέλθουν στο δικαστικό σώμα.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε θεσμικά στοιχεία κατάρρευσης της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, Η παραίτησή τους μαρτυρά αφόρητες πιέσεις ώστε να μην φθάσει ο φάκελος στη Βουλή», είπε.

    Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για άμεση και επιτακτική, όπως είπε, ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και πρόσθεσε:

    «Οι δύο εισαγγελείς παραιτήθηκαν, αρνούμενοι τις πιέσεις που ασκήθηκαν πολιτικά. Πρέπει να επανέλθουν στο Δικαστικό Σώμα γιατί τέτοιους χρειάζεται ο τόπος, τέτοιους έχει ανάγκη η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Όρθιους, ικανούς δικαστές να αποκρούουν τις πολιτικές πιέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 12:30:30 UTC