Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο στήριξης της οικονομίας
  • [02] Κλίμα εθνικιστικής υστερίας στην ΠΓΔΜ

  • [01] Σχέδιο στήριξης της οικονομίας

    «Με έναν συνδυασμό εγγυήσεων και συμμετοχών του δημοσίου και αύξηση της ρευστότητας έως 28 δισ.ευρώ, θα βοηθήσουμε το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει αυτή τη δυσκαμψία», δήλωσε ο κ. Γ.Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία εξετάστηκε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης .

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι ο στόχος εκτός από την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τους πολίτες, καθώς και για τους επιχειρηματίες με την αύξηση των επιτοκίων και η διασφάλιση της απασχόλησης και να μην πληγεί η πραγματική οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι από την κρίση υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις με την άνοδο των επιτοκίων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ανέφερε ότι συντονισμένα η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας ότι στη δημαγωγία και το λαϊκισμό με παραπλανητικές συγκρίσεις εμείς απαντάμε με αποτελέσματα.

    Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

    Τα μέτρα για την προστασία των τραπεζών, που αποφασίστηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο υπουργείο Οικονομίας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αποφασίστηκε η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου μέχρι το ύψους των 15 δισ. ευρώ προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση του δημοσίου εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.

    Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση ειδικών ομολόγων στα πιστωτικά ιδρύματα έως 8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο θα λάβει επαρκείς διασφαλίσεις από τις τράπεζες για τα ομόλογα αυτά.

    Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων έως τα 5 δισ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αγορά προνομιούχων μετοχών από το δημόσιο.

    Η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί έχει ως εξής. Όποια τράπεζα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στα μέτρα θα υποβάλει αίτηση, η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από την Τράπεζα Ελλάδος και στη συνέχεια εάν δίνεται έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα θα γίνεται η ένταξη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζοντας το σχέδιο στήριξης των τραπεζών και θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και υπάρχουν προβλήματα σε τράπεζες, προβλήματα εμπιστοσύνης και προβλήματα ρευστότητας.

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει υγιείς βάσεις, αλλά λόγω της κρίσης υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα αύξησης των επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, αφού έχουν γίνει σε άλλες χώρες παρεμβάσεις υπέρ των τραπεζών.

    Τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα είναι συμβατά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

    Πάντως, διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι η ελληνική κυβέρνηση απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και κατέληξε ότι οι κατευθύνσεις των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι σαφώς συμβατές με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι καμιά κατάθεση στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση από τα μέτρα αυτά.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, είπε ότι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν χρήση των μέτρων, θα αντιμετώπιζαν "μία παγωμένη αγορά". Οι τράπεζες, προέβλεψε, θα κάνουν χρήση των μέτρων, διότι διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα (ανταγωνιστικότητας).

    Το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε δέκα ημέρες.

  • ** Ο κ.Κ.Καραμανλής θα βρίσκεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί, την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    [02] Κλίμα εθνικιστικής υστερίας στην ΠΓΔΜ

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, είπε ότι "ο κ. Γκρούεφσκι καλλιεργεί κλίμα εθνικιστικής υστερίας στη χώρα του. Εκτρέφει έτσι το αβγό του φιδιού στην καρδιά των Βαλκανίων και κατά συνέπεια ακολουθεί την ασφαλέστερη οδό προς την απομόνωση της χώρας του από τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς". Παρέπεμψε, επίσης, ο εκπρόσωπος, στη χτεσινή τοποθέτησή του, στην οποία αναφέρει ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι (και η αναφορά περί ''Μακεδονικού πληθυσμού'') "συνιστά αποράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας", τονίζει ότι "οι Ελληνες πολίτες δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους συνηγόρους με προφανή μάλιστα κίνητρα" και καλεί τον κ. Γκρούεφσκι "να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη βελτίωση της επιδεινούμενης κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα του, κατά γενική ομολογία των διεθνών οργανισμών".

    Ερωτηθείς ακόμη, αν η Αθήνα έχει αποτύχει να πείσει τον κ Νίμιτς και τον κ. Γκρούεφσκι για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι "η επιτυχία ή αποτυχία μιας προσπάθειας κρίνεται από το τελικό της αποτέλεσμα και όχι από τα στάδια μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 10:30:24 UTC