Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Κ. Σημίτη για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία

  • [01] Ομιλία Κ. Σημίτη για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία

    Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αδιαφορία τους να υπάρξει μια κοινή οικονομική πολιτική, απέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που δέχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, που απειλεί με ύφεση ολόκληρη την υφήλιο.

    Ο κ. Σημίτης, προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου μίλησε για την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σβ ένα πολυπληθές ακροατήριο σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ δεν ευθύνεται για την κρίση, ενώ υποστήριξε επικαλούμενος το ελληνικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ότι αν το νόμισμα μας ήταν η δραχμή θα είχαμε εξάντληση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων και υποτίμηση.

    Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκειμένου η χώρας μας να περνά πιο ανώδυνα τέτοιες διεθνείς αναταραχές.

    Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κ. Σημίτη έχουν ως εξής:

    "Στην Ελλάδα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών διπλασιάστηκε και έφτασε το 2007 το 14% του ΑΕΠ. Αν τώρα το νόμισμα μας ήταν η δραχμή μια τέτοια εξέλιξη θα είχε προκαλέσει την εξάντληση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων και την υποτίμηση της δραχμής.

    Το ευρώ δεν ευθύνεται για την ακρίβεια και τις οικονομικές δυσκολίες. Αιτία των πολλών προβλημάτων είναι η πολυδιασπασμένη κατά χώρες, αντιφατική οικονομική πολιτική στην Ένωση και το πολιτικό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το ευρώ. Οι ευθύνες ανήκουν στα κράτη μέλη και στην αδιαφορία τους να υπάρξει μια κοινή οικονομική πολιτική.

    Προβλήματα οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει επομένως να αντιμετωπιστούν στο υπάρχον πλαίσιο. Παράδειγμα ορθής πρακτικής αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση που σκοπεύει στη μετεκπαίδευση εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της μεταφοράς μιας επιχείρησης σε άλλη χώρα. Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν αφορούν στο δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην απελευθέρωση των αγορών των υπηρεσιών, στη χρηματοδότηση καινοτομιών, στην επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη βελτίωση των υποδομών της Ένωσης και στη χρηματοδότηση χωρών που προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές.

    Και μερικές αναφορές στις ελληνικές εξελίξεις:

    Στην διάψευση των προσδοκιών για καλύτερη διαχείριση των κοινών που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία προστέθηκε η διαχειριστική και ιδεολογική ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της τελευταίας τετραετίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχούς προχειρότητας είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό που η ίδια συνέταξε μετά τις εθνικές εκλογές, του 2007. Οι δε μεταρρυθμίσεις, που θ' αποτελούσαν την απάντηση της χώρας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, αποδείχτηκαν μικροπροσαρμογές και χρησιμοποιήθηκαν για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

    Αλλά κυριαρχεί και αβεβαιότητα για το ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση και ποιο το μέλλον. Μετά τη δήθεν απογραφή, την κωμικοτραγική αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ και τη διαδικασία της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε τα στοιχεία της οικονομίας να μη δίνουν αφορμή σε αμφισβήτηση. Δυστυχώς υπάρχει γενικευμένη βεβαιότητα ότι η κατάσταση που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση είναι εικονική. Έτσι, λείπουν βασικές προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα συρρικνώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις για να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα.

    Πράγματι η κρίση δεν απειλεί τις ελληνικές τράπεζες με άμεσες επιπτώσεις. Η καθησυχαστική αυτή εικόνα χρειάζεται συμπλήρωση. Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό επίπεδο του επιτοκίου που καθορίζει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα όσο και την λόγω των συνθηκών σημαντική αύξηση του επιτοκίου στην διατραπεζική αγορά. Υπάρχει κλίμα πιστωτικής στενότητας. Αλλά και οι εργασίες τους έχουν περιοριστεί. Οι δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων που συναντούν οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες απ' ό,τι θα είχαν υπό άλλες συνθήκες.

    Με τη δημιουργία δύο ή περισσότερων ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μελλοντική θέση της Ελλάδας καθίσταται επισφαλής. Αποφασιστικές θα είναι οι προϋποθέσεις τις οποίες θα πληροί, οι δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για να ενταχθεί η κάθε χώρα σε νέα εγχειρήματα. Αν η Ελλάδα δεν συγκλίνει με ταχείς ρυθμούς με τις ανεπτυγμένες χώρες η Ένωση διαφόρων ταχυτήτων θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα. Η διόρθωση των ανισορροπιών που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία είναι επιβεβλημένη για να συμμετέχουμε στην ομάδα των χωρών που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

    Για να αντιμετωπιστούν και τα μικρά και τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας χρειάζεται σήμερα ένας νέος προσανατολισμός ανάπτυξης και παραγωγής. Χρειάζεται να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύγκλισης προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σχεδιάζοντας την πρόοδο που θα περιορίζει το σημερινό υπερδανεισμό και θα αποτρέπει, η χώρα μας να υφίσταται πιο έντονα από άλλους τα αποτελέσματα των διεθνών οικονομικών αναταραχών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 20:48:10 UTC