Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις"
  • [02] Ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια
  • [03] Επιστρέφει από το Βιετνάμ ο Κ.Παπούλιας
  • [04] Βράβευση του Απολιθωμένου Δάσους
  • [05] Προκήρυξη θέσεων από το ΑΣΕΠ
  • [06] Ανοίγει ο τάφος του Λόρκα
  • [07] "Δεν υπάρχει μαγική συνταγή"
  • [08] "Η κρίση έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό"
  • [09] Μήνυση κατέθεσε ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [10] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου
  • [11] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή
  • [12] Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις"

    Με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς θα συναντηθεί ο κ.Γ.Παπανδρέου, στις 9.30 το πρωί.

    "Από όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι στην Σύνοδο δεν προσήλθε με προτάσεις, δεν συνεισέφερε στην συζήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,που αφορούν σε Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και επανεξέταση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,καθώς και του Συμφώνου Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι "τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν στην ατζέντα του πρωθυπουργού".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του Κινήματος για τυχόν διολίσθηση, όπως είπε, εξαιτίας της κρίσης, των πολιτικών για τις κλιματικές αλλαγές στον ρόλο του "φτωχού συγγενή", ανέφερε ότι υπήρξε διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις πολιτικές αυτές".

    «Στα εσωτερικά θέματα, ο πρωθυπουργός, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε τίποτα, είχαμε μια επανάληψη της παράστασης της ΔΕΘ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «όπως τότε κάλυπτε υπουργούς που αργότερα αναγκάστηκε να αποχωριστεί, έτσι και τώρα καλύπτει υπουργούς».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί άλλαξε άποψη σχετικά με την Εξεταστική, ούτε και γιατί αρνείται την Προανακριτική Επιτροπή, σε ότι αφορά την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    Σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «αισθάνεται ισχυρός», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην πολιτική δεν είναι ανάγκη να το λες, πρέπει να το δείχνουν και οι πράξεις σου».

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για την ερώτηση-αίτηση κατάθεσης εγγράφων από 26 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις ενέργειες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και είπε ότι «φαίνεται πως το εκτελεστικό όργανο ήταν η ΚΕΔ και ο πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γκράτσιος, εκλεκτός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος».

    Κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, πρώτον, ότι το χρονικό όριο παραγραφής των αδικημάτων είναι ο Ιούνιος του 2009 και πρόσθεσε ότι «για να μην υπάρξει παραγραφή πρέπει να έχουν ασκηθεί διώξεις πριν τον Ιούνιο του 2009, και για να ασκηθούν διώξεις πρέπει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, όποιος συνεπώς δεν ψηφίζει την Προανακριτική, στην πράξη οδηγεί σε παραγραφή, σε ατιμωρησία».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε «όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και βουλευτές της ΝΔ» να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αρχική αρνητική τοποθέτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, «φαίνεται ότι γινόταν από την πρόταξη της ανάγκης να μπει «στο κάδρο» και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται και με την Προανακριτική», και χαρακτήρισε «θετική την αλλαγή στάσης που βλέπουμε από χθες το απόγευμα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα υπερψήφισης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε με την εξέταση όλου του ζητήματος και ενδεχόμενων ευθυνών υπουργών του, ασχέτως αν έχει υπάρξει παραγραφή», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Προανακριτική μπορεί να ερευνήσει και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ότι «στην πρόταση (του ΠΑΣΟΚ) λέγεται ότι μπορούν να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα, πέραν των τριών» και έθεσε το ερώτημα: «Το ζητούμενο είναι να αναδειχθούν οι ευθύνες, δεν είναι να αναληφθούν οι ευθύνες;»

    Στην παρατήρηση ότι «το ΠΑΣΟΚ μιλά εκ του ασφαλούς, γιατί έχει υπάρξει παραγραφή», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η τελευταία πράξη του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναπομπή της υπουργικής απόφασης» και έθεσε το ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει την Βιστωνίδα στην Μονή γιατί ήταν στα δικαστήρια η Μονή με το Δημόσιο μέχρι το 2005 που ο κ. Δούκας υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο αποφάσισε το ελληνικό Δημόσιο να μην διεκδικεί την Βιστωνίδα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν έχει πάρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και επειδή δεν υπάρχει απάντηση είναι σαφές ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η μεταβίβαση της κυριότητας».

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ για «βρώμικο β89», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν θα χρησιμοποιήσω την υπόθεση για γενική τοποθέτηση σχετικά με τις σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο, ούτε έχω ακούσει στελέχη μας να μιλάνε για «βρώμικο β89».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τις προτάσεις διαλόγου που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να θέτουμε προ των ευθυνών τους τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και τους έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική γιατί αντί να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, κάνουν κριτική σε ένα νεφελώδη δικομματισμό».

    «Αυτό που προέχει είναι να απαλλαγεί η χώρα από αυτήν την κυβέρνηση και το πλαίσιο αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή εκτρέφει φαινόμενα όπως αυτό του Βατοπαιδίου. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα συγχωρήσουν την ατιμωρησία και αυτούς που θα ψηφίσουν κατά της Προανακριτικής Επιτροπής» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την Προανακριτική για να αποφευχθούν κάποιες διαρροές ψήφων» σχολιάζοντας διάφορες «συζητήσεις διαδρόμων».

    Ερωτηθείς αν υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης για «σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εργασιών Εξεταστικής Επιτροπής με προοπτική άμεσης ενεργοποίησης Προανακριτικής και στόχο τον Ιούνιο να υπάρξει απόδοση ευθυνών και διαδικασία Ειδικού Δικαστηρίου», τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε Προανακριτική γιατί έχουν προκύψει ευθύνες υπουργών, αυτή η πρόταση είναι χειρότερη από την Προανακριτική, ως προς την Εξεταστική τα αφήνουμε όλα ανοιχτά».

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση που αφορούσε τον Διοικητή του Αγίου Όρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Προανακριτική μπορεί να καλέσει διάφορα πρόσωπα, σε αντίθεση με την Εξεταστική, τόνισε όμως ότι από ότι γνωρίζει ο διοικητής του Αγίου Όρους δεν έχει άμεση σχέση με την διαχείριση της περιουσίας των μονών.

    Μηνυτήρια αναφορά

    Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για "όσα διαπράχθηκαν σε σχέση με την παρεμπόδιση της διαβίβασης της δικογραφίας στην Βουλή και σε σχέση με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους δύο αντιεισαγγελείς που οδήγησαν στην παραίτησή τους", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Η μηνυτήρια αναφορά συγκεντρώνει υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και θα κατατεθεί αμέσως, πρόσθεσε.

    [02] Ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια

    Μικτές τάσεις καταγράφουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή δραματική υποχώρησή τους. Ορισμένα χρηματιστήρια καταγράφουν άνοδο και άλλα υποχωρούν λόγω των μεγάλων ανησυχιών για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

    Στην εν μέρει αντιστροφή της τάσης συνέβαλε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που έκλεισε χθες με άνοδο 4,68%, μετά την προχθεσινή εφιαλτική πτώση κατά 7,87% -τη χειρότερη των τελευταίων 20 ετών.

    Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 235,3 μονάδες (2,78%) φτάνοντας τις 8.693,82.

    Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, το Χόνγκ Κονγκ κατέγραφε κέρδη 0,15% λίγο πριν το κλείσιμο, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατά 1,00%, της Σιγκαπούρης 0,39%, της Μπανγκόκ 1,69% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 1,59%. Αντίθετα, απώλειες σημείωναν το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ κατά 0,51%, της Σεούλ 1,19%,της Ταϊπέι 2,34%, της Βομβάης 2,11%, της Μανίλας 1,14% και της Τζακάρτα 2,67%.

    Η αγορά προσπαθεί να βρεί κατεύθυνση καθώς η εξέλιξη της Γουόλ Στρητ είναι απρόβλεπτη με τους επενδυτές να φοβούνται μήπως "χάσουν τα χρήματά τους αν παραμείνουν εκτεθειμένα για μεγάλο διάστημα" σημειώνει ο αναλυτής Γιουτάκα Μιούρα της Shinko Securities στο Τόκιο.

    Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τριμήνου σειράς εταιριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Ξέρουμε ότι όλες οι εταιρίες πάνε άσχημα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πόσο άσχημα" λέει ο Τοσιχίκο Ματσούνο ,ερευνητής της " SMBC Friend Securities" στο Τόκιο .

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε και πάλι στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007, μετά την ανακοίνωση της μεγάλης ανόδου των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 69,85 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 4,69 δολάρια σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα έφτασε να πωλείται ακόμη και έναντι 68,57 δολαρίων το βαρέλι.

    [03] Επιστρέφει από το Βιετνάμ ο Κ.Παπούλιας

    Αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατευθύνεται προς το Βιετνάμ για να παραλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και την αποστολή που τον συνοδεύει, οι οποίοι παραμένουν στην πόλη Ντανάνγκ από χθες το μεσημέρι, όταν το αεροπλάνο Airbus Α340, με το οποίο επρόκειτο επιστρέψουν στην Ελλάδα υπέστη βλάβη.

    Υπολογίζεται ότι το Boeing 737 της Ολυμπιακής, που μεταφέρει ανταλλακτικά για την αποκατάσταση της βλάβης και πλήρωμα, θα φθάσει στη Νταναγκ γύρω στις 7 τοπική ώρα, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι- ώρα Ελλάδας.

    Εν τω μεταξύ στη Ντανάνγκ αναμένεται το μεσημέρι, από το Ανόι, ο πρόεδρος του Βιετνάμ , Νγκουεν Τριετ προκειμένου να συναντήσει τον κ.Κάρολο Παπούλια.

    [04] Βράβευση του Απολιθωμένου Δάσους

    Το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικοτουρισμού της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Τουρισμού (της SKAL INTERNATIONAL) απέσπασε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, στην κατηγορία «Οικοτουριστικός προορισμός» μεταξύ 54 διαγωνιζόμενων από 24 χώρες! Η σημαντική αυτή διεθνής διάκριση επιβεβαιώνει αλλά και συμβάλει σημαντικά στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και ολόκληρης της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού.

    Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου κατά την εναρκτήρια τελετή του 69ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του SKΑL, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊπέι. Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του SKΑL INTERNATIONAL Ph. Sims και η Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων H. Aslantas.

    Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και την υποψηφιότητά του υποστήριξαν με επιστολές τους ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς αλλά και η Διεύθυνση τουρισμού βορείου Αιγαίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

    Η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας έγινε από τον Διευθυντή του Μουσείου Ν. Ζούρο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Κ. Μπεντάνα με την βοήθεια του συνόλου του δυναμικού του Μουσείου. Περιλάμβανε στοιχεία για την σημασία και αξία του απολιθωμένου δάσους ως μνημείο της φύσης, την παρουσίαση του Μουσείου, των υπαίθριων πάρκων επίσκεψης των ηφαιστειακών γεωτόπων της Λέσβου και των περιπατητικών διαδρομών «μονοπάτια της λάβας», στοιχεία επισκεψιμότητας, τις υποδομές πρόσβασης, τις δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, το ενημερωτικό υλικό και τις εκπαιδευτικές δράσεις.

    Στον παγκόσμιο διαγωνισμό κατατέθηκαν 54 συμμετοχές από 24 κράτη από όλη τον κόσμο ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν πραγματοποιήθηκε από τρεις κριτές οι οποίοι επιλέχθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, και οι οποίοι δρούσαν ανεξάρτητα.

    Η νέα αυτή διάκριση απονέμεται για τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στο Γεωπάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το βραβείο αυτό αποτελεί προφανώς αναγνώριση από την μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού, των μακρόχρονων ενεργειών του Μουσείου για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, την παροχή υψηλής ποιότητας ενημέρωση και υπηρεσίες στους επισκέπτες της περιοχής και στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την διευκόλυνση της πρόσβασης.

    Ποιος είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Οικολογικού Τουρισμού

    Ο διεθνής διαγωνισμός Οικολογικού Τουρισμού έχει καθιερωθεί από το SKΑL από το 2002 και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Φέτος είναι η έβδομη χρονιά που πραγματοποιείται.

    Στόχος των βραβείων είναι να ενθαρρύνει την προώθηση του τουρισμού σε συνάρτηση με την προστασία περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την σπουδαιότητα της αλληλεπίδρασης του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος με τον τουρισμό και την αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον Οικολογικό Τουρισμό.

    Τα βραβεία αποσκοπούν να προβάλουν πρακτικές εφαρμογές οικολογικού τουρισμού, να καταδείξουν το σοβαρό ρόλο της διάδρασης του φυσικού πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στον τουρισμό, και την ανάγκη ενεργού συμμετοχής στον Οικολογικό Τουρισμό.

    Στο διαγωνισμό μπορούσαν να συμμετάσχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες με τις δράσεις τους βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν, μέσα από την δέσμευση προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στην τοπική οικονομία.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Επαγγελματιών Τουρισμού - SKΑL είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα ταξίδια και τουρισμός. Ιδρύθηκε το 1934 και σήμερα έχει 22.000 ενεργά μέλη σε 90 κράτη παγκοσμίως σε 500 περίπου περιοχές. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται περισσότερα από 50 χρόνια μέσω τοπικών λεσχών, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα. Απαρτίζεται από υπευθύνους που ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη κάθε χώρας (διευθυντές και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων, ναυτιλιακών εταιρειών, δημάρχους και υπευθύνους τουριστικής ανάπτυξης Τ.Α.).

    Ο SKΑL International είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, και στόχοι του είναι η ενημέρωση, ανάπτυξη και υποστήριξη τουριστικών θεμάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

    [05] Προκήρυξη θέσεων από το ΑΣΕΠ

    Εκδόθηκε η 8K/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 508/6.10.2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκαπέντε θέσεων (1.215) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης σε φορείς του δημόσιου τομέα.

    Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας. Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

    Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2008.

    Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 8κ/2008, Κατηγορία: ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, Τ.Θ. 14308, ΤΚ 11510, ΑΘΗΝΑ.

    [06] Ανοίγει ο τάφος του Λόρκα

    Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αρμόδιος για να ερευνήσει σχετικά με τους "εξαφανισμένους" του φρανκισμού, διέταξε να ανοίξουν πολλοί κοινοί τάφοι, ανάμεσα στους οποίους και αυτός στον οποίο είναι θαμμένος ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

    Ο Γκαρθόν αποφάσισε να εγκρίνει την εκταφή των λειψάνων του δασκάλου Ντιόσκορο Γκαλίντο, ο οποίος εκτελέστηκε το 1936 κοντά στη Γρανάδα (νότια Ισπανία) από τους φρανκικούς μαζί με τον ποιητή, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του Γκαρθόν.

    Η οικογένεια του Γκαρθία Λόρκα εξακολουθεί να αντιτίθεται στο άνοιγμα αυτού του τάφου, ο οποίος περιέχει επίσης τα λείψανα δύο αναρχικών ταυρομάχων. Όμως η οικογένεια ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο στην εφημερίδα "Ελ Παΐς" ότι τελικά δεν θα αντιταχθεί στο άνοιγμα του κοινού τάφου.

    "Δεν θα εμποδίσουμε την εκταφή. Ακόμη κι αν θα θέλαμε να μην γίνει, σεβόμαστε την επιθυμία των άλλων ενδιαφερομένων μερών", είχε δηλώσει η Λάουρα Γκαρθία Λόρκα, ανιψιά του ποιητή και εκπρόσωπος της οικογένειας.

    Η εγγονή του δασκάλου, η Νιέβες Γκαλίντο, θέλει να ελέγξει αν τα λείψανα του παππού της βρίσκονται πράγματι μέσα στον ομαδικό τάφο και κατέθεσε σχετική προσφυγή στον δικαστή Γκαρθόν με την υποστήριξη μιας ένωσης οικογενειών θυμάτων του φρανκισμού, της ARMH.

    [07] "Δεν υπάρχει μαγική συνταγή"

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζεται ότι "οι αποφάσεις των ηγετών της είναι εντελώς παραπλανητικές", καθώς επίσης και ότι "δεν έχει καμία μαγική συνταγή" για να ματαιώσει την κρίση.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Ούτε λέξη δεν πρέπει να πιστέψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα από την προπαγάνδα της ΕΕ. Παρά τους ισχυρισμούς των ηγετών της, δεν έχει καμία μαγική συνταγή που να ματαιώνει την κρίση, ούτε πολιτική που να μην φορτώνει την κρίση στο λαό.

    Τα δισεκατομμύρια ευρώ που αφειδώς διοχετεύουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ προς τις τράπεζες, δεν έχουν στόχο την ελάφρυνση των δανειοληπτών, αλλά τη στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων γενικότερα. Η μεγάλη τους αγωνία και έγνοια είναι να συνεχιστεί με κάθε κόστος και τίμημα η συγκέντρωση του αμύθητου πλούτου στα χέρια του κεφαλαίου."

    Συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι "είναι εντελώς παραπλανητικές οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ ότι από εδώ και στο εξής θα εποπτεύουν στενά τις αγορές και θα επιβάλλουν κανόνες διαφάνειας και ρύθμισης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα νοσηρά και κρισιακά φαινόμενα. Όλα αυτά τα χρόνια ο σκοπός και ο ρόλος της ΕΕ είναι να παρεμβαίνει διακρατικά υπέρ της ισχυροποίησης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Το σημερινό πλαίσιο της απελευθερωμένης δράσης του κεφαλαίου είναι δικό τους δημιούργημα. Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα καθώς και όλες οι δράσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έγινε με την καθοδήγηση, στήριξη των κυβερνήσεων και των μηχανισμών της ΕΕ.

    Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Μπορεί μόνο να γίνει χειρότερη και πιο επικίνδυνη για τους λαούς. Γιβ αυτό νοιώθει ασφάλεια η ελληνική πλουτοκρατία ενταγμένη σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] "Η κρίση έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό"

    Περιοδεία στην Κέρκυρα πραγματοποίησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας.

    Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Στην ομιλία του, τόνισε ότι "αυτοί που καταγγέλλουν τώρα την ανεξέλεγκτη χρηματαγορά, και ζητούν δημόσιους ελέγχους, είναι οι ίδιοι που μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για «σύγχρονες προκλήσεις».

    Είναι οι ίδιοι που εκθείαζαν την δυναμική της ελεύθερης αγοράς. Στο όνομα της οποίας οι εργαζόμενοι έπρεπε να ξεχάσουν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και οι νέοι έπρεπε να παραιτηθούν από την ελπίδα για ένα αξιοπρεπές μέλλον.

    Σήμερα όλες οι κυβερνήσεις τρέχουν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέχρι εχθές δεν υπήρχαν λεφτά για κοινωνική πολιτική, για στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων, για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος." Και πρόσθεσε ότι "για τον κόσμο, αυτή η κρίση είναι διαρκής, έχει ξεσπάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό."

    Ακόμη, τόνισε ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει ο λαός είναι "να καταδικαστεί οριστικά αυτό το αρπακτικό σύστημα και να επιβληθούν κανόνες και ρυθμίσεις. Να ξαναμπεί στην ατζέντα η αναδιανομή του πλούτου, ο δημόσιος έλεγχος, η φορολογία των υπερκερδών, η κοινωνική αλληλεγγύη, η προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος".

    Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "ο δικομματισμός καταρρέει", καταλήγοντας πως πρέπει "να καταδικαστεί οριστικά αυτό το αρπακτικό σύστημα και να επιβληθούν κανόνες και ρυθμίσεις. Να ξαναμπεί στην ατζέντα η αναδιανομή του πλούτου, ο δημόσιος έλεγχος, η φορολογία των υπερκερδών, η κοινωνική αλληλεγγύη, η προστασία των κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος.

    Είναι λοιπόν η στιγμή για μια νέα πορεία. Για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, γύρω από το πρόγραμμα και τις προτάσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς".

    Συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τοπικούς παράγοντες

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της Κέρκυρας, οι οποίοι του επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Στη συνέχεια, μετέβη στο Εργατικό Κέντρο όπου άκουσε τις παρεμβάσεις των προέδρων του Ε.Κ., Σ. Λίβερη, του Νομαρχιακού Τμήματος τής ΑΔΕΔΥ, Π. Ποζίδη, του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Στ. Πελάη και των Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αλ. Κατσούρη.

    Λίγο πριν από την μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νομάρχη Στ. Πουλημένο, ενώ το μεσημέρι μετέβη στο Νοσοκομείο, όπου συνομίλησε με το ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και τους λοιπούς εργαζομένους του ιδρύματος.

    Ακόμη, επισκέφτηκε τη Λευκίμμη και να μιλήσει στους Ριγγλάδες, όπου βεβαίως επικεντρώθηκε στο θέμα της κατασκευής και λειτουργίας τού ΧΥΤΑ.

    [09] Μήνυση κατέθεσε ο Γ.Καρατζαφέρης

    Μήνυση κατά του κ.Σανιδά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ.Χατζηγάκη κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, τάχθηκε ο κ.Γ. Καρατζαφέρης.

    "Δεν συμβιβαζόμαστε,ούτε δεχόμαστε" την πρόταση Καραμανλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: "Θέλουμε προανακριτική επιτροπή,γιατί εξεταστική σημαίνει πολλή κουβέντα, αλλά όχι ουσία",υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [10] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Η σχετική επιστολή των 81 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Η έρευνα που διεξάγεται, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει σημαντικές πτυχές, οι οποίες άπτονται ευθέως του δημοσίου συμφέροντος.

    Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της σχετικά τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Θεωρούμε όμως ότι λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή. Για τον λόγο αυτόν, και χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της, προτείνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατά τ' ανωτέρω διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

    Η παρούσα πρόταση υπογράφεται από τον προβλεπόμενο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, αριθμό Βουλευτών και παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συζήτηση της στην Ολομέλεια του Σώματος."

    Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζήτησαν η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε ξεχωριστή πρωινή συνεδρίαση, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος".

    Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον κ.Δούκα επειδή "εξέδωσε την υπ.΄ αριθμ πρωτ. 1046300/3944/Α0010/10.6.2004 απόφαση με την οποία έγινε αποδεκτή η υπ΄ αριθμ. 26/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας" και επειδή "έκανε αποδεκτό και το υπ' αριθμ. 3058/17-6-2004 πρακτικό του ΝΣΚ σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου προκειμένου να κατατεθεί από κοινού δήλωση για τη μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στο οποίο εκκρεμούσε αγωγή της Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να μείνουν δικαστικώς απροστάτευτα και να βλαβούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου".

    Τον δε κ. Μπασιάκο κατηγορούν επειδή "εξέδωσε την υπ΄ αριθμ πρωτ. 3822/25.1.2005 απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με ποσοστά κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις".

    Αμφότερους τους κατηγορούν επειδή "εξέδωσαν την υπ΄αριθμ. 16651/26.7.2006 κοινή απόφαση τους για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αφού η αξία των ανταλλασσόμενων ακινήτων καθορισθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών καθόσον η έκδοση και η εκτέλεση των παραπάνω αποφάσεων προκάλεσε μείωση της περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει καταφανώς το προσδιοριζόμενο από το εδάφιο β΄ του άρθρου 390 Π.Κ. ποσό".

    Ζητούν επίσης τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, καθώς και για "την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Τέλος, επισυνάπτουν τη παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπου γίνεται "αναφορά σε στοιχεία αξιόποινων πράξεων" καθώς και την αίτηση παραίτησης των αντιεισαγγελέων Εφετών Αθηνών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου - Στεργιούλη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την οποία "προκύπτει ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι παραπάνω Αντεισαγγελείς Εφετών, σε εκτέλεση της 3511/4.9.2008 παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προέκυψαν στοιχεία για την ποινική ευθύνη Υπουργών και η ανάγκη διαβίβασης του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+). Σημειώνεται ότι "αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά".

    Η εισαγγελική έρευνα

    Σε περίπου ένα μήνα στοχεύει η Εισαγγελία Εφετών να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, η έρευνα θα συνεχιστεί απο την Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία μελετά, ήδη, την δικογραφία και αναμένεται απο τη Δευτέρα να προβεί στις πρώτες ενέργειές της, βάση της παραγγελίας που έχει λάβει.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα καλέσει σε εξέταση, με την ιδιότητα των υπόπτων, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και άλλα πρόσωπα.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, μετά την απόφαση του υπουργείου να μην κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν.

    Χθες η κ.Σωτηροπούλου εκτελούσε χρέη εισαγγελέως έδρας σε δικαστήριο που έχει ξεκινήσει απο τις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Κολιούσης δήλωσε ασθενής.

    Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να παρέλθει διάστημα 30 ημερών, προκειμένου η παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών να γίνει αυτοδικαίως αποδεκτή, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ανάκλησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι "δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σβ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης".

    [11] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή

    Το σχέδιο νόμου που αφορά τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής καταθέτει στη Βουλή ο κ.Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    Τo πακέτο των μέτρων για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στο εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην ενίσχυση του ασφαλιστικού και στο ειδικό επίδομα κοινωνικής μετάβασης.

    Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

    Για τους 4.593 τακτικούς υπαλλήλους τους παρέχεται η δυνατότητα μετάταξής τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με αντίστοιχες τακτικές αποδοχές ανά ειδικότητα, ενώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών, προβλέπεται μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.

    Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, για όλους τους εργαζόμενους προβλέπεται ενίσχυση και συγκεκριμένα για όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1-1-1993, η ενίσχυση αφορά την προσαύξηση ενσήμων κατά 50%. Όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν σχετική αίτηση. Ειδικά για τους Ιπτάμενους συνοδούς-Φροντιστές που πλήρωναν κατά 23% μεγαλύτερες εισφορές, προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στα ασφαλιστικά τους ημερομίσθια και επιπλέον προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

    Για το επίδομα κοινωνικής μετάβασης το σχέδιο προβλέπει ότι αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή, κάθε εργαζόμενος που δεν επιλέγει να μεταφερθεί στο Δημόσιο, ούτε να συνταξιοδοτηθεί, δικαιούται ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών και έως την εύρεση νέας εργασίας.

    Για τους πιλότους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από 1 έως 6 χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε η σύνταξη - μαζί με το βοήθημα - να φτάνει το 75% των τακτικών τους αποδοχών. Επιπλέον Επίδομα Κοινωνικής Μετάβασης πέραν του 1 έτους στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο 1ο εξάμηνο του δεύτερου έτους έως 76% στο τέταρτο έτος, προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας. Τέλος, για τους εποχικούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο αντί 6 μήνες και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

    Ο κ Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

    - Συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτούνται επιχειρήσεις με 25 ευρώ την ημέρα για τα δύο πρώτα χρόνια και με 28 για τον τρίτο χρόνο, για την πρόσληψη υπαλλήλων από την Ολυμπιακή.

    - Δυνατότητα επιχορήγησης των ίδιων των εργαζομένων για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης. Για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία μπορεί να δοθεί επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ.

    Μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ δύο εποχικών.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χατζηδάκης, το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου πακέτου θα ανέλθει τελικά στα 1.298 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 132 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αρχικό πακέτο που ανακοίνωσε.

    [12] Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα

    Προβάδισμα 5 μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/C-SPAN/ZOGBY.

    Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται μετά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 49%, που είναι αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Μακέιν έχει ποσοστό 44%. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2,9%.

    Στο μεταξύ,ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε την υποστήριξη της εφημερίδας Washington Post, που γράφει ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι "έχει τη δυναμική να γίνει ένας μεγάλος πρόεδρος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι η επιλογή της κατέστη εύκολη, σε κάποιο βαθμό λόγω της "απογοητευτικής εκστρατείας" του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Τζον Μακέιν και της απόφασής του να επιλέξει τη Σάρα Πέιλιν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

    Η επιλογή "κατέστη εύκολη, κυρίως λόγω της εκτίμησής μας για τον κύριο Ομπάμα και της εντυπωσιακής ποιότητας που έδειξε στη διάρκεια της μακράς κούρσας", γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εφημερίδα στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες για την αμερικανική προεδρία είχε υποστηρίξει τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2008 - 6:30:51 UTC