Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Ερευνα κατά του διευθυντή του ΔΝΤ
  • [03] ΜΕΤΡΟ: Παράνομες οι στάσεις εργασίας
  • [04] Επέστρεψε στην Αθήνα ο Κ.Παπούλιας
  • [05] "Ανασύνταξη του κινήματος"
  • [06] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο.

    Σε έρευνα της Alco για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. με 1,9%. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 27,2%, το ΠΑΣΟΚ 29,1%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,7% και ο ΛΑΟΣ 4,1%.

    Όσον αφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, το 61,4% θεωρεί ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 32,1% των ερωτηθέντων.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση αφορά τις ευρωεκλογές και διενεργήθηκε από τη Rass για την εφημερίδα "Το Παρόν". Το 50,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, το 31,7% ένα από τα μικρότερα κόμματα, το 6,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα στη Βουλή.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, σε ερώτηση για το χρόνο δθεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, το 28,3% απαντά ότι θέλει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, το 20,5 πριν και το 44,% μετά τις ευρωεκλογές.

    [02] Ερευνα κατά του διευθυντή του ΔΝΤ

    Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διενεργεί έρευνα σε βάρος του διευθυντή του, του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης φερόμενου νεποτισμού για στενές σχέσεις του με μια υφιστάμενη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουίλιαμ Μιουρέι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Η έρευνα άρχισε με πρωτοβουλία του Σακούρ Σααλάν, διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

    Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τις οποίες δημοσιοποίησε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη στενές σχέσεις του Στρος-Καν με την Πιρόσκα Ναγκί, ουγγρικής καταγωγής, πρώην υπεύθυνης του τμήματος για την Αφρική του ΔΝΤ και έγγαμης, ο εκπρόσωπος δήλωσε "όλοι οι ισχυρισμοί, κυρίως αυτοί που εμπλέκουν την ανώτατη διοίκηση λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη".

    "Ο διευθύνων σύμβουλος κάλεσε ένα εξωτερικό συμβούλιο για να διεξαγάγει έρευνα και να διαπιστώσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών αυτών", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο, το πόρισμα της έρευνας αναμένεται "έως τα τέλη Οκτωβρίου".

    Αυτοί που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν αν ο Στρος-Καν έχει επιδείξει εύνοια υπέρ της Πιρόσκα Ναγκί, στο πλαίσιο των αποστολών της στο ΔΝΤ.

    Σε ανακοίνωσή του ο Στρος-Καν δήλωσε ότι θα έχει "την πλήρη στήριξή του η έρευνα αυτή που αφορά ένα περιστατικό που συνέβη στην προσωπική του ζωή τον Ιανουάριο του 2008".

    "Συνεργάστηκα και συνεχίζω να συνεργάζομαι", πρόσθεσε δηλώνοντας ότι "ουδέποτε έκανα κατάχρηση της διευθυντικής μου θέσης στο ΔΝΤ".

    [03] ΜΕΤΡΟ: Παράνομες οι στάσεις εργασίας

    Παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση του Μετρό, οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει από χτες και για σχεδόν ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου οι εργαζόμενοι καλούνται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να εργαστούν κανονικά.

    Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας για σήμερα και την προσεχή Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο

    [04] Επέστρεψε στην Αθήνα ο Κ.Παπούλιας

    Επέστρεψε, χθες το απόγευμα, στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Βιετνάμ όπου πραγματοποίησε εξαήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Το ταξίδι του προέδρου παρατάθηκε επί δύο ημέρες λόγω βλάβης που υπέστη το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή λίγο πριν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πόλης Νταν Ναγκ του Βιετνάμ.

    [05] "Ανασύνταξη του κινήματος"

    «Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού ούτε εξανθρωπίζεται ούτε εξυγιαίνεται είτε κρατικοποιούνται χρεοκοπημένες τράπεζες ή και παραγωγικές επιχειρήσεις είτε πτωχεύουν ή απευθείας εξαγοράζονται από άλλες. Σε κάθε περίπτωση τα βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους, άμεσα ή ετεροχρονισμένα» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και «καλεί μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους να πάρουν θέση μάχης και να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος».

    Το ΚΚΕ δεν αιφνιδιάσθηκε από την εκδήλωση της κρίσης -αναφέρει η ανακοίνωση- γιατί «από καιρό και σταθερά αποκάλυψε τις αιτίες της, πρώτβ απβ όλα αυτήν που μεθοδικά κρύβουν οι αστοί αναλυτές και πολιτικοί: τη σχέση εκμετάλλευσης της μισθωτής εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο».

    Σήμερα «οι "εγκέφαλοι" του καπιταλισμού επεξεργάζονται μια νέα μορφή της λεγόμενης "εργασιακής ειρήνης" γιατί θέλουν να προλάβουν και να ματαιώσουν την λαϊκή αντεπίθεση» σημειώνει στην ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    Στην ιδια ανακοίνωση, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γενικόλογες και «"άδειες" από πραγματικό αντιπολιτευτικό περιεχόμενο» γιατί «αποδέχεται την ευρωενωσιακή συγκρότηση», ενώ σημειώνει ότι οι δυνάμεις του δικομματισμού αποπροσανατολίζουν την εργατική και λαϊκή συνείδηση με «την κινδυνολογία - εκφοβισμό αλλά και την απατηλή αισιοδοξία περί ανάκαμψης με λαϊκό όφελος, την απόρριψη προηγούμενων μορφών κρατικού παρεμβατισμού και την υιοθέτηση εκείνων που είχαν απορρίψει σε προηγούμενη φάση».

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν τη συγκέντρωση κρατικών εσόδων απβ τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων (ΤΕΚ) 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο» και να δυναμώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

    - Τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    - Το πάγωμα όλων των δανείων που έχουν λάβει οι σημερινοί άνεργοι και όσοι χάνουν τη δουλειά τους.

    - Την κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια.

    - Τη διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία.

    - Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».

    - Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

    - Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    [06] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    Ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης την μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ.

    «Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς συνιστά από πλευράς ΠΑΣΟΚ μια καθαρή προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών και έρχεται σε συνέχεια της αντίληψης που έχουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υποταγμένη σε κομματικά κελεύσματα. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά το φτηνό εντυπωσιασμό και την αήθη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, υποσκάπτοντας έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Πρόκειται για μια ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός.

    Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    Μηνυτήριες αναφορές

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το ΠΑΣΟΚ δια των βουλευτών του κ. Δ.Ρέππα, Γρ.Νιώτη, Μ.Καρχιμάκη και Μ.Ξενογιαννακοπούλου. Μήνυση, επίσης, σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης

    Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του με πρώτη αυτήν του προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας μετά την κατάθεση της μήνυσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια "ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν".

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μηνύει τον κ. Σανιδά (η πρώτη ήταν για την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση). Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης "ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων της Βουλής αποτελεί ''εσχάτη προδοσία.'' Στραφήκαμε και κατά του υπουργού διότι αμέλησε να διώξει πειθαρχικά τον κ. Σανιδά για το ολίσθημά του".

    «Η προσπάθεια για δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις μηνυτήριες αναφορές.

    Σε ερώτηση αν θα παραστούν στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής οι βουλευτές της Ν.Δ, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως αυτό αφορά τη λειτουργία της Κ.Ο και ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν σχολιάζει.

    Συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή

    Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζήτησαν η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε ξεχωριστή πρωινή συνεδρίαση, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος", τον τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων.

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης" καθώς και η "τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+).

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    "Πουθενά και ποτέ δεν πιέστηκε κανένας, πουθενά και ποτέ δεν εξαναγκάστηκε κανένας" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ Χατζηγάκης στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΝ Κ. Ρόβλια "σχετικά με τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου". Πουθενά στην αίτηση παραίτησης των δύο αντεισαγγελέων δεν φαίνεται ότι έγινε εξαναγκασμός πρόσθεσε ο κ. Χατηγάκης χαρακτηρίζοντας την κατηγορία "τελείως αβάσιμη και ψευδή".

    Ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις παραιτήσεις "κατόπιν εορτής" ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια, "έστω κατ' υπέρβαση της εξουσία μας, αλλά για το καλό της Δικαιοσύνης, και καλέσαμε τους δύο αντεισαγγελείς να παραμείνουν, για να ριχθεί φως (δηλώνοντας έτσι) ότι εμπιστευόμαστε το έργο όλων.

    Τόνισε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση "δεν φοβούμαστε από απειλές, από κραυγές, και από δήθεν απειλές ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις, επερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις εναντίον μας".

    "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, και η κυβέρνηση, μόλις πέσει ο κονιορτός θα λάμψει η αλήθεια" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "με τους εγκάθετους της κυβέρνησής σας, οδηγήσατε τους δύο εισαγγελείς σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα διότι αρνήθηκαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο της μονής". Σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια (οι δύο δικαστικοί) "πιέστηκαν αφόρητα και απειλήθηκαν, και παραιτήθηκαν για να μην παραβιάσουν το Σύνταγμα. Κανείς δεν εγκαταλείπει την καριέρα του για ψύλλου πήδημα".

    "Παριστάνετε την αθώα περιστερά αλλά δεν είστε" είπε ο κ. Ρόβλιας στον κ. Χατζηγάκη, προσθέτοντας ότι συνέδεσε το όνομά του με "μια ακόμα μαύρη σελίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνταξιοδοτήσατε πρόωρα την πολιτική σας αξιοπιστία" είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με τις απειλές του να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και απέδωσε την ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στο ΠΑΣΟΚ. "Το περίφημο σκάνδαλο Βατοπεδίου έγινε, ανδρώθηκε και συντελέστηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ" είπε ο κ. Χατζηγάκης. Απαντώντας μάλιστα σε παρέμβαση του κ. Ρόβλια για το εάν η τελευταία φράση του υπουργού αποτελεί νέα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι υπάρχουν γνωμοδοτικές αποφάσεις και αποφάσεις υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες δίνονταν 25-27.000 στέμματα στη Μονή. "Δεν είναι ένα γεγονός που το ξέρετε αλλά το κρύβετε, και γι' αυτό δεν θέλετε εξεταστική; Γιατί φοβάστε μήπως βγουν οι δικές σας οι βρομιές στη φόρα;" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    ΚΚΕ για επιτροπές

    "Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει, αλλά καταγγέλλει την προσπάθεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ να εγκλωβίσουν το θέμα του μεγάλου σκανδάλου του Βατοπεδίου στο δίλημμα εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή", αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

    Σύμφωνα με το σχόλιο, το ΚΚΕ "που από την αρχή ανέδειξε το σκάνδαλο, τον πολιτικό του χαρακτήρα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει κάθε διαδικασία εντός της Βουλής που μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάδειξη πολιτικών και προσωπικών ευθυνών".

    Προστίθεται δε ότι "για τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί σε χρόνο που η ίδια θα εκτιμήσει".

    Τέλος στο σχόλιο του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ, απαντάμε το εξής: Καμία συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική τους είναι στην ίδια όχθη με αυτή που βρίσκεται και η ΝΔ, η ΕΕ και η πλουτοκρατία. Η διαφορά τους είναι μόνο ποιος έχει την κυβερνητική καρέκλα. Το ΚΚΕ είναι απέναντί τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 October 2008 - 6:31:12 UTC