Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Γκ.Μπράουν
  • [02] "Δημοκρατική παρέμβαση στην οικονομία"
  • [03] Συζήτηση στη Βουλή
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Τελευταία ευκαιρία

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Γκ.Μπράουν

    Με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής μίλησε σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές ενώ συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

    Τέλος, εγκαινίασε την έκθεση « Byzantium: 330 - 1453» στη Βασιλική Ακαδημία των τεχνών.

    [02] "Δημοκρατική παρέμβαση στην οικονομία"

    Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, όπου το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική οικονομία οδηγείται στο κόκκινο εξαιτίας των νεοσυντηρητικών πολιτικών και των φιλελεύθερων εμμονών, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία της εξουσίας.

    Οι λύσεις στα προβλήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα έρθουν από σοσιαλιστικές πολιτικές, από τον έλεγχο της ασυδοσίας και τη δημοκρατική παρέμβαση στην οικονομία για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος του κάθε πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει σήμερα στην Ελληνική αγορά πιστωτική ασφυξία, η οποία τείνει να οδηγήσει σε κατάρρευση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απέδωσε γι' αυτό τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο για την πολιτική της όσο και για την αδικαιολόγητη, όπως είπε, ολιγωρία της.

    Είναι ώρα ευθύνης και σοβαρών αποφάσεων, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, η οποία όμως δεν θα ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

    Αυτές οι πολιτικές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχουν ως προϋπόθεση μια αξιόπιστη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει τη βούληση να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη. Και γι' αυτό, όπως είπε, είναι ώρα να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αξιόπιστη και υπεύθυνη κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τις εξελίξεις στην οικονομία με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών, τονίζοντας ότι γι' αυτούς τους λόγους ο Έλληνας πολίτης διαμαρτύρεται και απεργεί και για αυτό ζητά να αλλάξει πορεία η χώρα.

    Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στην υπόθεση του Βατοπαιδίου υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια υπόθεση απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση από πλευράς θράσους και αλαζονείας, που χαρακτήριστηκε από τον κεντρικό της σχεδιασμό όπως και στην υπόθεση των ομολόγων.

    Τόνισε επίσης ότι στην υπόθεση αυτή αναδείχθηκε και ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό των κατ΄ εξακολούθηση παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και χαρακτήρισε θαρραλέα την πράξη της παραίτησης των δύο εισαγγελέων, από την οποία φάνηκε ότι η κυβέρνηση παραβίασε κάθε όριο παρέμβασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι το ελάχιστο θα ήταν να παραιτηθεί ο υπουργός της Δικαιοσύνης, αλλά η μη παραίτησή του δείχνει την αντίληψη της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη.

    Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που έφερε τα σκάνδαλα στην ατζέντα, αλλά η ατζέντα αυτή διαμορφώθηκε από τη ΝΔ και την αντίληψή της για την εξουσία.

    Προτάσεις για έξοδο από οικονομική κρίση

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσε επτά προτάσεις για την οικονομία, για την αμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης ως εξής:

    1.Να αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού, διότι,όπως τόνισε, δεν νοείται να μπαίνουν νέοι φόροι και να φορτώνονται οι πολίτες εν μέσω κρίσης. Επίσης να επανέλθει το αφορόλογητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να μειωθούν τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισόδηματα και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

    2. Να στηριχθούν οι ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

    3. Να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες με άμεση νομοθετική ρύθμιση αλλά και αυστηρή εποπτεία για να περάσει στην πραγματική οικονομία.

    4. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες ύπο τον όρο της αναχρηματοδότησης ή της παροχής νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες.

    6. Να αναμορφωθεί το αναποτελεσματικό και κατακερματισμένο πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    7. Να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια.

    Σχετικά με ΠΓΔΜ

    Σχετικά με τις αποκαλύψεις γύρω από τις αμερικανικές περεμβάσεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι δυστυχώς οι εξελίξεις διαμορφώνονται ερήμην της κυβέρνησης της χώρας.

    Εκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για υπέρβαση από τον κ. Νίμιτς της διαπραγματευτικής εντολής που έχει λάβει.

    Πρόκειται, πρόσθεσε, για σαφή διολίσθηση από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και εκτροπή από την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τακτικό λάθος όταν αποδέχεται κάθε νέα πρόταση του κ. Νίμιτς ως καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στο Σκοπιανό δεν διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με σεβασμό στις αποφάσεις του.

    [03] Συζήτηση στη Βουλή

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Τη Παρασκευή, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και επανεξέταση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αύριο το βράδυ, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Γραπτά υπομνήματα του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου

    Γραπτά υπομνήματα κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του, μοναχός Αρσένιος, με τα οποία παρουσιάζουν την εκδοχή τους για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Κανελλόπουλος διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες της προέδρου του δικαστηρίου, κας Ψάλτη, κατά τη συζήτηση της αγωγής της μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου, στο Πρωτοδικείο Ροδόπης.

    Στο υπόμνημά του, ο κ. Αρσένιος υποστηρίζει: «Έλαβα μόνος μου την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με την κ. Ψάλτη, λόγω της γνώσεως που είχα για την υπόθεση (είχα εξεταστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο την 5.10.2003) και της εξοικειώσεώς μου με τα νομικά (λόγω των σπουδών μου στη Νομική Θράκης). Ο θεμιτός, όπως ακραδάντως πίστευα, σκοπός των τηλεφωνημάτων μου προς την κ. Ψάλτη ήταν να διερευνήσω αν τυχόν υπήρχαν σημεία της υποθέσεως, που έχρηζαν διευκρινίσεως από την πλευρά της ιεράς μονής και να επισημάνω τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Επίσης, εξέφρασα προς την κ. Ψάλτη την απορία μου για το γεγονός ότι οι ανωτέρω παράγοντες (πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ροδόπης, Αλεξανδρουπόλεως και Ξάνθης και μητροπολίτης Ξάνθης) εδήλωναν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της εισήγησης ή το αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου. Σε συνομιλία μου με τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, ανέφερα την πρωτοβουλία που είχα λάβει, και εκείνος πρότεινε σε επόμενο τηλεφώνημά μου προς την κ. Ψάλτη (αν υπάρξει) να συνομιλήσει τυπικά με την ίδια, ως έμπρακτη έκφραση του σεβασμού της ιεράς μονής προς το λειτούργημά της, πράγμα που έγινε χωρίς ο γέρων Εφραίμ να αναφερθεί περαιτέρω στην υπόθεση, την οποία άλλωστε γνώριζε σε αδρές γραμμές και της οποίας την εκδίκαση δεν είχε παρακολουθήσει. Στα παραπάνω περιορίζεται η δραστηριότητά μου για την υπό συζήτηση υπόθεση η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για τη μη έκδοση αποφάσεως με την διαδικασία που περιγράφεται στην κατάθεση του κ. Χειμώνα κατόπιν θετικής εισηγήσεως με ημερομηνία 14.6.2004 του αρμοδίου νομικού συμβούλου προς το β' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση του εν λόγω τμήματος (πρακτικών υπ'αριθμ. 3058)».

    Από την πλευρά του, ο ηγούμενος Εφραίμ στο υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Κανελλόπουλο, αναφέρει: «Για την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Ιεράς μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις περί αυτήν εκτάσεις ενημερώθηκα από τον πατέρα Αρσένιο Βατοπαιδινό, ο οποίος συμμετέσχε ως μάρτυς στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Ροδόπης και είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υποθέσεως.

    Ο πατήρ Αρσένιος μού ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την πρόεδρο του δικαστηρίου, λόγω της έντονης φημολογίας που ετροφοδοτείτο από διαφόρους εχθρικώς προς την ιερά μονή διακείμενους παράγοντες περί αρνητικού για την ιερά μονή αποτελέσματος της "διασκέψεως" του δικαστηρίου. Εδήλωσα τότε προς τον πατέρα Αρσένιο ότι σε επόμενο τηλεφώνημά του προς την κ. πρόεδρο, αν υπάρξει, θα επιθυμούσα να εκφράσω προσωπικώς, ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της ιεράς μονής, τον απόλυτο σεβασμό της ιεράς μονής προς το υψηλό έργο της κ. προέδρου και του δικαστηρίου. Τούτο πράγματι έπραξα σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πατρός Αρσένιου με την κυρία προέδρου. Στα ανωτέρω εξαντλείται η ανάμιξή μου στην υπό συζήτηση υπόθεση, η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για την μη έκδοση αποφάσεως. Τελώ γι' αυτό εν τη πεποιθήσει ότι σε καμιά παράνομη ή αθέμιτη ενέργεια δεν έχω συμμετάσχει σε σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση».

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    "Λουκέτο" στα καταστήματα βάζουν σήμερα οι έμποροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Ανεστάλη η απεργία στο Μετρό. Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια.

    Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε χθες η χώρα, ενώ συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ ομάδων νεαρών και της αστυνομίας.

    [05] Τελευταία ευκαιρία

    Το τελευταίο του χαρτί για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζει σήμερα (21:45, NET) ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" υποδέχονται τη Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ, για την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης, και χρειάζονται τη νίκη για να ελπίζουν βάσιμα στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης του 2ου ομίλου, που οδηγεί στους "16".

    Μία ημέρα αργότερα, ο Ολυμπιακός ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη την προσπάθειά του στον 2ο όμιλο του κυπέλλου UEFA. Η Γαλατασαράι είναι η πρώτη αντίπαλος που θα αντιμετωπίσουν οι πρωταθλητές Ελλάδας, την Πέμπτη (21:15, MEGA).

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα του διημέρου για το Τσάμπιονς Λιγκ, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι-Ρόμα, Ατλέτικο Μαδρίτης-Λίβερπουλ το βρετανικό ντέρμπι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σέλτικ, ενώ η εντυπωσιακή Ανόρθωση φιλοξενείται από την Ιντερ στο Σαν Σίρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 2008 - 4:30:27 UTC