Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική
  • [02] Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο
  • [03] Διαμαρτυρία γονέων για σχολική στέγη
  • [04] Στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική

    Με ανοιχτό το ενδεχόμενο μη διεξαγωγής της σχετικής μυστικής ψηφοφορίας, και με την απουσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του Γ. Παπανδρέου και 100 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο, και για ηθική αυτουργία, από τον τέως υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Λαμβάνοντας το λόγο πριν τους εισηγητές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η απουσία της κυβέρνησης και τα άδεια έδρανα της πλειοψηφίας συνιστούν προσβολή στη Βουλή και κυρίως στην ευαισθησία και τη νοημοσύνη του λαού: «Σήμερα, η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ παραδίδουν τη Βουλή στην αντιπολίτευση και αμέσως μετά θα παραδώσουν και την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή «να πειθαναγκάσει και να μαντρώσει τους βουλευτές του, φοβούμενος τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία» σημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής [...] Μια κυβέρνηση που εγκαταλείπει τη Βουλή παραδέχεται ότι δεν στηρίζεται σε αυτή»

    Κάλεσε ωστόσο τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή τους βουλευτές της ΝΔ «να προσέλθουν έστω και τώρα στη συζήτηση [..] Είναι αδιανόητο, υπουργοί ή τέως υπουργοί που κατηγορούνται και είναι στο στόχαστρο της συζήτησης να καταφρονούν κοινοβούλιο και να μην έρχονται να δώσουν εξηγήσεις». Δυστυχώς η ψήφος και η εντολή του λαού προς τη ΝΔ εξατμίστηκαν προώρως.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του δεν έχει θέση στη Βουλή και δεν θα συμπράξει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία, -κατά την εκτίμησή του- θα ισχυριστεί ότι η σημερινή διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής είναι ατελέσφορος και άρα η Βουλή δεν θα μπορεί να επανέλθει στο θέμα. Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για φυγομαχία της κυβέρνησης και προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει οπερετική εμφάνιση της Βουλής. «Αφήνω τον κ Καραμανλή στο σκότος της συνειδήσεώς του και στον πανικό του. Κάποια μέρα θα έρθει στην αίθουσα της Βουλής να απολογηθεί στο λαό για όσα πράττει σε βάρος της Βουλής» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η στάση αποχής της ΝΔ και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την "προανακριτική" «οδηγεί σε ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου [...] Πρόκειται για μια ακόμα συμπαιγνία» είπε ο κ. Χαλβατζής. Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα που προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή. «Φαίνεται σαν μια μυστική επιδίωξη η παραγραφή» είπε ο κ. Χαλβατζής δηλώνοντας πάντως ότι με τη συμμετοχή του κόμματός του στην εξεταστική, «θα συμβάλλουμε να διερευνηθεί και να ριχτεί φώς στο τεράστιο σκάνδαλο και να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Τέλος, ζήτησε να μείνει ανοιχτή η πρόταση για δημιουργία και συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος είπε ότι είναι παράδοξη η κατάσταση, να ερχόμαστε να ψηφίσουμε υπέρ μιας παραπομπής και στην πράξη το νόημα της ψήφου να είναι η παραγραφή. Παράλληλα σχολίασε την απουσία της ΝΔ λέγοντας ότι φεύγει κανείς όταν δεν έχει θέση και όταν φοβάται. Μίλησε για ακυβέρνητη χώρα και μη αντοχή της κυβέρνησης να σταθεί σε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Όσο για τους «ελιγμούς της ΝΔ» υπέρ της παραγραφής ζήτησε να εξεταστεί η απόσυρση της σημερινής πρότασης στη φάση της ψηφοφορίας ώστε να κρατηθεί ζωντανή η υπόθεση της παραγραφής: «Δεν πρέπει, ψηφίζοντας παραπομπή, στην πράξη, το αποτέλεσμα να βγει ως παραγραφή».

    Σχολιάζοντας τη στάση των προέδρων του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας και να αποδεχτούν το βασικό στρατήγημα της ΝΔ ότι δήθεν, εάν διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία θα οδηγηθούμε σε ουσιαστική παραγραφή [...] Είναι βαθιά υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι την ενδιαφέρει, μην τυχόν αποκλειστεί παραγραφή κατά των υπουργών της. Υπογράμμισε, δε, ότι «άλλο πράγμα η διεξαγωγή της συζήτησης και άλλο πράγμα, όντως, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας και θα δούμε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή της».

  • ** Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας κλικ στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας

    Η ΝΔ απέχει από τη διαδικασία

    Την απόφαση της ΝΔ να μην συμμετάσχει στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει το έργο της και θα βγάλει το σχετικό πόρισμα.

    «Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, υπογράμμισε, η Εξεταστική Επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, δηλαδή, ουσιαστικά έχει τις ίδιες αρμοδιότητες από πλευράς ανακριτικής δουλειάς με εκείνη την οποία έχει και η Προανακριτική Επιτροπή.

    Είναι σαφές ότι, όταν ολοκληρώσει η Εξεταστική Επιτροπή το έργο της, παράλληλα και η δικαιοσύνη συνεχίζει το δικό της, θα υπάρχει δυνατότητα, αφού όλα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και εφόσον έχουν προκύψει πραγματικά ποινικές ευθύνες με τεκμηριωμένα στοιχεία να κατατεθεί και αίτηση για Προανακριτική Επιτροπή, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

    «Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, μόλις καταθέσαμε Εξεταστική Επιτροπή, κατέθεσε αίτηση για Προανακριτική αόριστη, αβάσιμη, σύμφωνα με την περιρέουσα ατμόσφαιρα και με στόχο να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και να πολιτικοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Θίγει, όπως είναι γνωστό, και όπως φάνηκε από τη συζήτηση, τους ίδιους τους θεσμούς, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «είναι δεδομένο ότι εμείς δεν επρόκειτο να τη στηρίξουμε ποτέ και θα την καταψηφίζαμε. Αν μετείχαμε στη διαδικασία, τότε η Βουλή δε θα μπορούσε να επανέλθει στο θέμα καθώς εάν η πρόταση καταψηφιστεί για την ίδια υπόθεση δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή. Θα μπορούσε δηλαδή, να κατηγορηθεί η πλειοψηφία η οποία έχει δεδομένη την άποψη ότι δεν μπορεί να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνη οδήγησε να μην βγουν τα πράγματα στο φως».

    Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην εμμείνει σε αυτή την πρόταση η οποία μαθηματικά, όπως είπε, «θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης», να περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και εφόσον προκύψουν πλήρη στοιχεία, να προχωρήσει η διαδικασία. «Εμείς, τονίσε ο υπουργός, δεν πρόκειται να μετάσχουμε αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να ευτελίσουμε την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ φοβάται τις διαρροές και γι αυτό δεν μετέχει, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε "καθόλου, σας το είπα και το επαναλαμβάνω, είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    Ο υπουργός Οικονομίας, ύστερα από άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «στις παρούσες συνθήκες και μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία ήταν και ομόφωνη και η οποία θα διερευνήσει σε όλη της την έκταση την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα ήταν περιφρόνηση στους θεσμούς και ευτελισμός τους το να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

    Μόλις ξεκίνησε ο διάλογος για τη στάση που θα τηρούσε η ΝΔ στην σημερινή συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ζήτησε να μην παρίσταται λέγοντας «για λόγους πολιτικής ευθιξίας, δεν θα ήθελα να είμαι παρών στη συζήτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος στόχος των συκοφαντιών του ΠΑΣΟΚ».

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    «Η ΝΔ ετράπη σε φυγή. Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να μη συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακρικτικής επιτροπής.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει και να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε το φως [..] Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της ΝΔ, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, που συμμερίζονται τις αρχές της Δημοκρατίας και την ανάγκη του κράτους δικαίου», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, είπε ότι «εφόσον από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν σε δεύτερο στάδιο τη σύσταση προανακριτικής, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    «Δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης. Όλα θα έρθουν στο φως. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης περιγράφοντας τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής του τόπου. "Η κυβέρνηση είναι εδώ, παρούσα, αλλά δεν θα συμβάλει στον ευτελισμό τω, θεσμών", είπε.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι με τη λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου, θα ξέρει η Βουλή "με στοιχεία" εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και εάν προκύψουν, «πρώτοι εμείς θα ζητήσουμε τη σύσταση προανακριτικής».

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση Παπανδρέου προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν την πρότασή του, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μπορεί να έχει μερικές φορές τα δικά της προβλήματα, αλλά είναι συμπαγής».

    «Εάν ερχόμασταν στην αίθουσα, θα καταψηφίζαμε και η πρόταση θα απορρίπτετο. Δεν ξέρετε τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Ότι για την ίδια υπόθεση δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει νέα πρόταση; Τι είδους εκβιασμός ήταν αυτός; Να ψηφίσουμε μια αβάσιμη πρόταση για να μην υπάρξει αυτή η έμμεση παραγραφή; Αυτό ζητάτε από τη ΝΔ; Έ όχι. Τηρούμε στάση ευθύνης. Λέμε να δούμε μαζί όλα τα στοιχεία στις 15 Δεκεμβρίου. Αλλά δεν συμπράττουμε σε καμία περίπτωση σε αυτό τον εκβιασμό», υπογράμμισε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «η ηττοπάθεια και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι» και ότι «είναι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά», από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους, να αποχωρεί από κρίσιμη, κορυφαία διαδικασία, το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    «Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για να συνεχίσει: «Ξέρετε τι εικόνα δίνει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αποχωρεί φοβούμενη; Την εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου υπάρχει, πράγματι, επιτακτικό ζήτημα πολιτικής αλλαγής στη χώρα».

    Ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, έκανε λόγο για «στάση δειλίας και φυγής» της ΝΔ από το πρόβλημα.

    «Προφανέστατα είναι η φυγή των ενόχων», είπε ο κ. Ροντούλης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλό, που υπέστησαν, θα συνεπάγεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και οδυνηρό κόστος για την κυβέρνηση και την παράταξη της ΝΔ».

    Τελετή παράδοσης-παραλαβής

    Για σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο του Τύπου, μίλησε ο κ.Θ.Ρουσόπουλος που έκανε απολογισμό του έργου του, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Επικρατείας, και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τους συνεργάτες του και του υπαλλήλους των δύο Γενικών Γραμματείων Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για τη συνεργασία τους.

    "Όταν η ΝΔ ανέλαβε κυβέρνηση το 2004 μια από τις πρώτες τομές που έγιναν ήταν η κατάργηση του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Χαράξαμε μια καινούρια πορεία που έγινε πράξη. Η ενημέρωση απέκτησε μια ελευθερία ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του τόπου" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και εξήρε το ρόλο και τη συμβολή του Θ.Ρουσόπουλου. "Με το θ.Ρουσόπουλο με συνδέει μια φιλία μακροχρόνια και θέλω να τονίσω την αφοσίωση σε όλη τη δουλειά που έγινε εδώ, το έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί φέρει το στίγμα ενός ανθρώπου που δούλεψε με μεράκι και συνέπεια"

    Η επιστολή παραίτησης Ρουσόπουλου

    Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Επικρατείας ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπέβαλε με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Το κείμενο της επιστολής του κ. Ρουσόπουλου έχει ως εξής:

    «Σας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις.

    Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα.

    Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

    Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας.

    Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».

    Αποδεκτή έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής την παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για την σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Κώστας Καραμανλής: «Αποδέχθηκε την υποβληθείσα σήμερα το απόγευμα παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και τον ευχαρίστησε για την στενή και αποδοτική συνεργασία καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα 8 αυτά χρόνια. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή, η οποία φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται και οι δυο αποφάσεις του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ανατίθεται η άσκηση της εποπτείας τους στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

    [02] Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο

    Την απόφασή του να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας η ημερομηνία είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:

    «Από τις 22 Μαΐου που ανακοίνωσα την έναρξη των νέων προγραμμάτων κτηματογράφησης και μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει πέντε μήνες, ένα πραγματικά επαρκέστατο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί ο καθένας να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του.

    Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και προβλεπόταν ως προθεσμία υποβολής των δηλώσεων η 30η Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Αυγούστου λόγω του καλοκαιριού ανακοίνωσα την παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Σήμερα ανακοινώνω την απόφασή μου να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

    Οφείλω, όμως να δηλώσω ότι η ημερομηνία είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

    Αναλυτικότερα θέλω να επισημάνω τα εξής :

    1. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα από τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία, να προετοιμαστούν έγκαιρα και να μην περιμένουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή γιατί θα ταλαιπωρηθούν. Και πραγματικά οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανταποκρίθηκαν σ΄αυτή την πρόκληση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Οι πολίτες ενημερώθηκαν, προετοιμάστηκαν και προσήλθαν στα Γραφεία Κτηματογράφησης για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Έτσι, μέχρι σήμερα από τα 4,1 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμούμε ότι κατέχουν οι πολίτες έχουν δηλωθεί ήδη τα 3,8 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 90%. Απομένουν, συνεπώς, να δηλωθούν το 10% των δικαιωμάτων των πολιτών.

    Επίσης, απομένουν και τα δικαιώματα των Νομικών Προσώπων ( δήμοι, μεγάλοι οργανισμοί, τράπεζες κ.α.) τα οποία δηλώνονται μαζικά μέσω ειδικής εφαρμογής σε συνεργασία με την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και για τα οποία ισχύει η ίδια προθεσμία.

    2. Η παράταση που δίνεται, λοιπόν, αφορά τους λίγους, όσους είτε από αμέλεια, είτε για άλλο λόγο, δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν έγκαιρα. Θέλω, όμως, να επαναλάβω για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και για τους εκπρόθεσμους θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Και δεν θα το κάνουμε για εισπρακτικούς λόγους που ενδεχομένως κάποιοι κακόπιστοι θα σπεύσουν να πουν. Αλλά από σεβασμό στα εκατομμύρια των πολιτών που ήταν συνεπείς και γιατί θεωρώ απαράδεκτο να επιβραβεύουμε την ασυνέπεια και την αναβλητικότητα. Πολύ περισσότερο όταν αφορά το Κτηματολόγιο, ένα εθνικό έργο που τόσο έχουμε ανάγκη και θεωρώ ότι αποτελεί μεγάλο βάρος ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στη Ευρώπη που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Και κάτι ακόμα. Τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται μόνο στους πολίτες αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα. Γιατί πραγματικά θεωρώ αδιανόητο, την ώρα που ο πολίτης επιδεικνύει υπευθυνότητα και συνέπεια Οργανισμοί, Τράπεζες, Δήμοι και μεγάλες εταιρείες με ολόκληρους μηχανισμούς και πλήθος υπαλλήλων να είναι ασυνεπείς.

    3. Το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων που υλοποιούμε είναι πραγματικά φιλόδοξο και πρωτόγνωρο. Εντάσσουμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο 107 νέες περιοχές των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και στις έδρες των νομών όλης της χώρας καταγράφοντας 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και 3,1 εκατ. στρέμματα. Έτσι με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

    Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και τεράστιο σε μέγεθος. Ειδικά για τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων δημιουργήσαμε ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό από 78 Γραφεία Κτηματογράφησης, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1400 εργαζόμενοι.

    Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα αντιμετωπίσαμε άμεσα. Σημειώνω χαρακτηριστικά ότι :

    - Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που ανέκυψε από την καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών από τα πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία με την εφαρμογή του συστήματος Επιβεβαίωσης Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Με το σύστημα αυτό όσοι πολίτες έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των παραπάνω δικαιολογητικών μπορούν να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης που έχουν κάνει για να παραλάβουν ένα αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.

    - Εφαρμόσαμε ειδικό σύστημα ραντεβού με στόχο να εκτονώνουμε την κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε ώρες αιχμής. Σήμερα αν ένας πολίτης πάει σε κάποιο Γραφείο Κτηματογράφησης που έχει πολλή κίνηση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μπορεί να πάρει ένα χαρτί προτεραιότητας και να προσέλθει άλλη μέρα με καθορισμένο ραντεβού. Σημειώνω ότι μπορεί κάποιες ώρες η αναμονή στα Γραφεία να είναι μεγάλη όμως υπάρχει πολύ καλή εξυπηρέτηση στους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται την ασφάλεια ότι η δουλειά τους έγινε σωστά και ελέγχθηκαν επαρκώς τα δικαιολογητικά τους.

    Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση και τους υπαλλήλους της «Κτηματολόγιο Α.Ε» και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν ακατάπαυστα στα 78 Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη την χώρα. Οι περισσότεροι απβ αυτούς έχουν υπερβάλει εαυτόν και είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στην επιτυχία της όλης προσπάθειας.

    [03] Διαμαρτυρία γονέων για σχολική στέγη

    "Τα όνειρα του Πλάτωνα ήταν απλά, ο τόπος να γεμίσει σχολεία και παιδιά".

    Με το σύνθημα αυτό οι λιλιπούτειοι μαθητές του 60ου δημοτικού σχολείου και της ιδιωτικής "Λακωνικής Σχολής", αλλά και γονείς και δάσκαλοι, κάτοικοι όλοι της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνα, έκαναν ...''κοπάνα'' από την πρώτη σχολική ώρα για να εκφράσουν το αίτημά τους για ανέγερση του 130ου νηπιαγωγείου σε οικόπεδο της περιοχής.

    Συγκεκριμένα, η προσωρινή επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, διοργανώτρια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ζητά από τη Νομαρχία να παραχωρήσει το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευκλείδου και Αίμωνος, απέναντι από τα δύο σχολεία, προς ανέγερση του 130ου νηπιαγωγείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής το εν λόγω οικόπεδο -όπου έχει αρχίσει αρχαιολογική ανασκαφή και στο οποίο η Νομαρχία Αθηνών σχεδιάζει την κατασκευή διοικητηρίου με δύο πολυόροφα κτίρια- το έχει ζητήσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προ διετίας για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των δημόσιων σχολείων, όμως η απάντηση της Νομαρχίας υπήρξε αρνητική.

    Ακολούθησε επιστολή του διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΚ, Παναγιώτη Παταργιά προς τη Νομαρχία, με την οποία έθετε ζήτημα ασφάλειας για τους μαθητές και ζητούσε το οικόπεδο για την ανέγερση νηπιαγωγείων, όπως αναφέρει η επιτροπή, ενώ ύστερα από σχετική πρόταση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού για ανταλλαγή του οικοπέδου με άλλο στο ιστορικό κέντρο, ο ΟΣΚ πρότεινε την απαλλοτρίωσή του στην τρέχουσα αξία του.

    Επιπλέον, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι πρότειναν την πεζοδρόμηση της σχολικής περιοχής, την ενοποίηση με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα και έθεσαν το ζήτημα της οδικής ασφάλειας των μαθητών.

    Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, η οποία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Γρηγόρη Ψαριανό είχαν θέσει το θέμα στη Βουλή, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος με αρμοδιότητα τη Σχολική Μέριμνα, Χρήστος Τεντόμας.

    "Η Ακαδημία Πλάτωνα είναι ίσως η πιο υποβαθμισμένη περιοχή του δήμου Αθηναίων, ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει αναδειχθεί παρόλο που είχε ενταχθεί στον ΕΑΧΑ" είπε στο ΑΠΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε δε ότι υπάρχει δέσμευση για την ανέγερση νηπιαγωγείου την οποία οι κάτοικοι περιμένουν από το 2000.

    Αφού συνομίλησε με κατοίκους που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υποβάθμιση της περιοχής, ο κ. Τεντόμας είπε πως θα επικοινωνήσει και θα μεταφέρει το ζήτημα στον νομάρχη Αθηνών.

    "Υπάρχει μια πολύ καλή συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Κακλαμάνη, τον κ. Σγουρό και τον κ. Παταργιά για το θέμα" τόνισε στο ΑΠΕ ο κ. Τεντόμας, ο οποίος πρότεινε και τη συγκρότηση επιτροπής με σκοπό τη συνάντηση με τον νομάρχη.

    [04] Στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια

    Βυθίζονται τα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση αλλά και της αγωνίας των επενδυτών για την ενίσχυση του γεν που θα επηρεάσει αρνητικά τις ιαπωνικές εξαγωγές.

    Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 6,32% , στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 7% , ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 6,5%.

    "Ελεύθερη" πτώση εμφανίζουν οι τιμές των μετοχών από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 13:05 η ώρα βρισκόταν κάτω από τις 1.800 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003, στις 1.718,46 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 10,23%.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκανε σήμερα και νέα βουτιά με τον δείκτη Νικκέι να κλείνει με πτώση 811,90 μονάδων (-9,60%) στις 7.649,08 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. Ο δείκτης Νικκέι κατέγραψε αυτή την εβδομάδα απώλειες 12,02% και 32,08% από την αρχή του μήνα.

    Με βουτιά -8,30% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και -10,6% το χρηματιστήριο της Σεούλ,.

    Το χρηματιστήριο της Βομβάης υποχωρούσε κατά 4% λίγο πριν το κλεισιμο, της Τζακάρτα 6,59%, της Μπανγκόκ κατά 5,10%, της Σιγκαπούρης 4,82%, της Ταϊπέι 3,06%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,36%, του Σίδνεϊ 2,95% και της Μανίλα 2,13%.

    Μικτή ήταν χθες η εικόνα στη Νέα Υόρκη. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στις 8.691,25 μονάδες, αυξημένος κατά 172,04 μονάδες ή +2,02%. Αντιθέτως, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 11,84 μονάδες (-0,73%) και έκλεισε στις 1.603,91 μονάδες.

    Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε σήμερα για πρώτη φορά από τις 26 Οκτωβρίου 2006 κάτω από το όριο των 1,26 δολαρίων, υπό το βάρος των εκτιμήσεων ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πληγούν σφοδρά από την οικονομική κρίση.

    Στο Λονδίνο, η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών ανακοίνωσε ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1992, ενισχύοντας του φόβους ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

    Οι ιάπωνες επενδυτές, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών καθώς το γεν έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έφτασε στα 95,32 γεν που αποτελεί ρεκόρ από τον Αύγουστο του 1995.

    Σημαντικό ρόλο στην υποχωρηση του χρηματιστηρίου του Τόκιο έπαιξε η εταιρία SONY,που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πέσει κατά 12%.

    Η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία: Η σουηδική Βόλβο πρόκειται να απολύσει άλλους 850 εργαζόμενους εκτός των 1400 που ήδη είχε ανακοινώσει και η αμερικανική Κράισλερ άλλους 1800. Σύμφωνα με την Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, η Φολκσβάγκεν ενδέχεται να απολύσει έως 25.000 εποχικούς υπαλλήλους.

    Σύνοδος της ASEM

    Οι αρχηγοί αρχηγών και κυβερνήσεων από 43 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης (ASEM) άρχισαν σήμερα τις εργασίες της συνόδου στο Πεκίνο, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο κήρυξε την έναρξη των εργασιών στο Μέγαρο του Λαού, πριν δώσει τον λόγο στον Πρόεδρο Χου Τζιντάο.

    Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία αποτελεί ένα "ισχυρό σοκ" για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αύξησε την αβεβαιότητα στην Κίνα, τόνισε κατά την τελετή έναρξης της συνόδου Ασίας-Ευρώπης (ASEM) ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο.

    "Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει σαφώς αυξήσει την αβεβαιότητα και τους παράγοντες αστάθειας στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και προκλήσεις", πρόσθεσε ο Χου.

    "Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση επεκτείνεται και επιδεινώνεται συνεχώς, προκαλώντας ισχυρό σοκ στη διεθνή οικονομική ανάπτυξη", τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουεν Τζιαμπάο.

    Το Πεκίνο φιλοξενεί σύνοδο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 16 ασιατικών χωρών κατά την οποία θα συζητηθούν η χρηματοπιστωτική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η διεθνής ασφάλεια.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να επωφεληθεί από αυτή την 7η σύνοδο της ASEM για να ζητήσει από την Ασία, με επικεφαλής την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχει στην εξεύρεση λύσης στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τη στιγμή που οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταποντίζονται και πολλές χώρες απειλούνται με ύφεση.

    Στη Βουλή το σχέδιο για τη στήριξη τραπεζών

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δισ ευρώ, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα».

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συγκαλέσει στην περιοχή της Ουάσινγκτον μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης απαιτούν μία νέα παγκόσμια συνεργασία, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στο Πεκίνο την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής Ασίας-Ευρώπης.

    «Χρειαζόμαστε μία συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για να μεταρρυθμίσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές και χρειαζόμαστε πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας συνεργασίας» είπε για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ απλό: Είτε βυθιζόμαστε μαζί είτε κολυμπάμε μαζί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 10:30:35 UTC