Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική
  • [02] "Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική"
  • [03] "Να επιστραφεί η δημόσια περιουσία"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική

    Δεν ετέθη τελικώς προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής επί της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Όπως διαπίστωσαν οι παριστάμενοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προς τούτο προϋποθέσεις, παρατηρώντας παράλληλα -διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ε. Βενιζέλου- ότι η πρότασή τους "δεν απορρίπτεται". Η συζήτηση διεξήχθη απόντων των βουλευτών της ΝΔ. Κατά την έναρξή της διαδικασίας αποχώρησαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν με την ολοκλήρωσή της, ενώ δήλωσαν ότι θα αποχωρούσαν πριν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο πρωθυπουργός γράφει σήμερα, με τα χέρια του, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της κοινοβουλευτικής ιστορίας, προσβάλει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος μας, παρεμποδίζει με οργανωμένο, συνειδητό τρόπο τη λειτουργία της Βουλής», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και πρόσθεσε:

    «Με τη χθεσινή πρωτοφανή του απόφαση που εκβιάζει την συνείδηση του βουλευτή, που τους εξευτελίζει, τους ταπεινώνει και τους στερεί την κατά συνείδηση ψήφο, νοθεύει μια κορυφαία οριακή διαδικασία».

    Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε ότι «η αποχώρηση της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι ομολογία της κατάρρευσης της και ότι δεν υπάρχει ομολογία εμπιστοσύνης της Βουλής», ενώ, σχολιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «η επίθεση κατά του δικομματισμού είναι η άλλη όψη της θεωρίας του συμψηφισμού και της απαλλαγής που επιδιώκει η ΝΔ».

    «Είναι οι δύο όψεις του ίδιου λανθασμένου ιστορικά και θεσμικά νομίσματος», είπε.

    Στη συνέχεια, απέρριψε κατηγορηματικά τα λεγόμενα ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες.

    «Αυτό που έγινε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι το δημόσιο είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα της Μονής Βατοπεδίου. Ποτέ δεν χορηγήθηκαν τίτλοι. Οι αποφάσεις αφορούν τη νομή, όχι την κυριότητα, γι αυτό και η Μονή προσέφυγε στο δικαστήριο για να αποκτήσει τον τίτλο».

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας η οποία, όπως είπε, δεν προσκρούει σε καμιά διάταξη.

    «Το κάθε κόμμα χωριστά καλείται να αποδείξει σήμερα αυτά που λέει και να εγγυηθεί τη διαφάνεια», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του δεν έχει θέση στη Βουλή και δεν θα συμπράξει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία, -κατά την εκτίμησή του- θα ισχυριστεί ότι η σημερινή διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής είναι ατελέσφορος και άρα η Βουλή δεν θα μπορεί να επανέλθει στο θέμα. Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για φυγομαχία της κυβέρνησης και προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει οπερετική εμφάνιση της Βουλής. «Αφήνω τον κ Καραμανλή στο σκότος της συνειδήσεώς του και στον πανικό του. Κάποια μέρα θα έρθει στην αίθουσα της Βουλής να απολογηθεί στο λαό για όσα πράττει σε βάρος της Βουλής» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η στάση αποχής της ΝΔ και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την "προανακριτική" «οδηγεί σε ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου [...] Πρόκειται για μια ακόμα συμπαιγνία» είπε ο κ. Χαλβατζής. Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα που προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή. «Φαίνεται σαν μια μυστική επιδίωξη η παραγραφή» είπε ο κ. Χαλβατζής δηλώνοντας πάντως ότι με τη συμμετοχή του κόμματός του στην εξεταστική, «θα συμβάλλουμε να διερευνηθεί και να ριχτεί φώς στο τεράστιο σκάνδαλο και να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Τέλος, ζήτησε να μείνει ανοιχτή η πρόταση για δημιουργία και συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος είπε ότι είναι παράδοξη η κατάσταση, να ερχόμαστε να ψηφίσουμε υπέρ μιας παραπομπής και στην πράξη το νόημα της ψήφου να είναι η παραγραφή. Παράλληλα σχολίασε την απουσία της ΝΔ λέγοντας ότι φεύγει κανείς όταν δεν έχει θέση και όταν φοβάται. Μίλησε για ακυβέρνητη χώρα και μη αντοχή της κυβέρνησης να σταθεί σε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Όσο για τους «ελιγμούς της ΝΔ» υπέρ της παραγραφής ζήτησε να εξεταστεί η απόσυρση της σημερινής πρότασης στη φάση της ψηφοφορίας ώστε να κρατηθεί ζωντανή η υπόθεση της παραγραφής: «Δεν πρέπει, ψηφίζοντας παραπομπή, στην πράξη, το αποτέλεσμα να βγει ως παραγραφή».

    Σχολιάζοντας τη στάση των προέδρων του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας και να αποδεχτούν το βασικό στρατήγημα της ΝΔ ότι δήθεν, εάν διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία θα οδηγηθούμε σε ουσιαστική παραγραφή [...] Είναι βαθιά υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι την ενδιαφέρει, μην τυχόν αποκλειστεί παραγραφή κατά των υπουργών της. Υπογράμμισε, δε, ότι «άλλο πράγμα η διεξαγωγή της συζήτησης και άλλο πράγμα, όντως, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας και θα δούμε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή της».

  • ** Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας κλικ στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας

    Τελετή παράδοσης-παραλαβής

    Με ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και προς τα στελέχη των Γ. Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τους συνεργάτες του, παρέδωσε σήμερα ο Θ.Ρουσόπουλος τη «σκυτάλη» στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

    Στην ομιλία του ο κ. Ρουσόπουλος έκανε απολογισμό του έργου του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επιφορτισμένος πλέον με το έργο της εποπτείας των δύο Γραμματειών, Πρ. Παυλόπουλος, θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα.

    «Αγαπητέ Προκόπη, ξέρω ότι έχεις βαρύ φορτίο ήδη, επιφορτίζεσαι με ένα ακόμη κομμάτι αυτής της πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις πολύ καλά. Άλλωστε, η δική σου εμπειρία και στην πολιτική, αλλά και στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης είναι γνωστή σε όλους τους παρόντες και κυρίως στους δημοσιογράφους. Ευχαριστώ και σου εύχομαι καλή δύναμη», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Αναφερόμενος στο έργο που επιτέλεσε από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ο απερχόμενος υπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης (το πλαίσιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση της αναλογικής και ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και του ραδιοφώνου, το χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, την οριστική ψηφιακή τηλεόραση, για την αναλογική εκπομπή του ραδιοφώνου, τη νομοθεσία για τη διενέργεια και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων), ενώ υπενθύμισε τον «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις κρατικές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο και την ενοποίηση του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων».

    «Θα σταθώ επίσης -είπε- στη σύσταση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, του οποίου σκοπός είναι η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί οι 700 ώρες των γνωστών επικαίρων με θέματα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα, περίπου δηλαδή 100 χρόνια δουλειάς. Έχουν επίσης ψηφιοποιηθεί 50.000 φωτογραφίες με τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα».

    Απευθυνόμενος στον Θ. Ρουσόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

    « Όταν η Νέα Δημοκρατία, με την εντολή του Ελληνικού Λαού, ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Τόπου το 2004, μια από τις πρώτες αλλαγές που έγιναν, ήταν η κατάργηση του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ήμασταν από τις λίγες, ίσως η μόνη στην Ευρώπη χώρα, στην οποία λειτουργούσε αυτό το Υπουργείο. Κι αυτό σήμαινε πολλά. Σε μια εποχή όπου η ποιότητα της Δημοκρατίας μετριέται από την ελευθερία στο χώρο της ενημέρωσης, είναι αδιανόητο να υπάρχει Υπουργείο Τύπου, γιατί μόνο η παρουσία του υποδήλωνε την προσπάθεια ποδηγέτησης, χειραγώγησης της ενημέρωσης. Η κατάργηση την εποχή εκείνη θεωρήθηκε, Θεόδωρε, από κάποιους ότι ήταν κάτι το τυπικό, για να δείξουμε ότι μειώνονται τα υπουργεία.

    Αποδείχθηκε, απβ όσα ξέρει όλος ο κόσμος, ότι δεν ήταν καθόλου μια τυπική διαδικασία. Ήταν πραγματικά η κατάργηση ενός Υπουργείου, το οποίο σκοπό είχε από τη γέννησή του, ακριβώς να ελέγξει την ενημέρωση. Το ότι ένας Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε αυτό το βάρος, αυτή την ευθύνη, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι υπήρχε η προηγούμενη τακτική. Σήμαινε κάτι άλλο: Μια καινούρια πορεία. Κι αυτή η καινούρια πορεία έγινε πράξη. Η ενημέρωση γενικότερα, και ιδίως σε ό,τι αφορά τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ΕΡΤ κι όλο εκείνο το οποίο την περιβάλλει, απέκτησε μια ελευθερία η οποία είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Τόπου. Κι αυτό είναι γνωστό σε όλους. Και αυτή τη συμβολή δεν μπορώ να μην την επισημάνω. Είναι μια πρόοδος στην ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας, είναι μια συμβολή στον ίδιο το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

    Για τον Ευάγγελο Αντώναρο, που ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Παυλόπουλος είπε:

    «Στον τομέα της ενημέρωσης, ο Βαγγέλης Αντώναρος, με τον οποίο πρέπει να πω με συνδέει μια φιλία από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια, γιατί ήμασταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο, θα έχει την ευθύνη. Είναι γνωστό ότι στα θέματα αυτά ο χαρακτήρας μου, μου επιβάλλει να μην έχω παρεμβάσεις τέτοιες, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελεύθερη επικοινωνία των δημοσιογράφων με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο».

    Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

    «Το έργο το οποίο έχει συντελεστεί και το οποίο θα ολοκληρωθεί, θα φέρει τη σφραγίδα ενός ανθρώπου ο οποίος δούλεψε σε αυτές τις υποδομές με μεράκι, δούλεψε πραγματικά με συνέπεια και νομίζω πως σε έναν πολιτικό άνδρα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εκείνο το οποίο αφήνει σαν σφραγίδα και όχι εκείνο το οποίο η καθημερινότητα πολλές φορές αναδεικνύει. Από αυτή την άποψη, νομίζω Θόδωρε, φεύγοντας από αυτό το Υπουργείο, ορθότερα φεύγοντας από την ευθύνη εποπτείας των δύο Γραμματειών, μέσα σου, στην ψυχή σου, έχεις τη βαθιά ικανοποίηση του ανθρώπου που όσο έμεινε εδώ, ούτε το χρόνο του έχασε, ούτε μπορεί να σκεφθεί ότι εκείνα τα οποία έκανε, δεν έπιασαν τόπο.

    [02] "Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική"

    «Η κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος σε παρέμβασή του χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών.

    «Όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτή η κυβέρνηση το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, αλλά θεωρεί ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να περάσει και απαρατήρητη, δηλαδή, να μεθοδεύσει νέες διευθετήσεις συμφερόντων», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Δήλωσε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει άλλοθι η διεθνής κρίση για μια νέα φορολογική αφαίμαξη ή, για την παράδοση, στην ασυδοσία της αγοράς και των συμφερόντων, και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας, και άλλων κοινωνικών πόρων και αγαθών.

    «Δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα 28 δισ ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία εμείς μπορούμε να μιλάμε, επειδή εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο των περιβόητων δομημένων ομολόγων, των τοξικών αυτών προϊόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέος γύρος αρπαγής», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν νοείται, μεσούσης της κρίσης να επιβάλλονται άδικοι φόροι στους εργαζόμενους» και πρότεινε για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος τα εξής:

    1. Να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στην αξιοποίηση αυτού του πακέτου των 28 δισ ευρώ: «Να γνωρίζει ο πολίτης, να γνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα τής κάθε τράπεζας, πόσο σοβαρά είναι, ποιες οι επισφάλειές της, ποιες οι πραγματικές της ανάγκες», όπως είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    2. Το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει μόνον εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και εφόσον έχουν εξασφαλίσει και οι ίδιες τη συμμετοχή τους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    3. Να ενισχυθεί το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    4. Να συνδεθεί η παροχή χρήματος, ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Το ταμείο αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους, προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις (του ΠΑΣΟΚ) για τους δανειολήπτες.

    6. Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%.

    7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις.

    «Εμείς -κατέληξε ο κ. Παπανδρέου- σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία».

    Δηλώσεις Λούκας Κατσέλη

    "Το Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της oικονομίας είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πηγαίνει πιο πίσω ακόμα και από τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις 14 Οκτωβρίου. Είναι πρόχειρο, προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών "Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης".

    "Είναι σαφές ότι, στις 9 ημέρες που μεσολάβησαν, από τις αρχικές εξαγγελίες μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παρασκηνιακά και υπέκυψε στις απαιτήσεις τραπεζών, με αποτέλεσμα όλοι οι κρίσιμοι όροι και κυρίως οι προμήθειες να καθορίζονται με αδιαφάνεια σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας", αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.

    Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει τίποτα που να εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της ρευστότητας με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν τόσες άλλες χώρες, τονίζει τέλος η κ. Κατσέλη.

    [03] "Να επιστραφεί η δημόσια περιουσία"

    «Οι εξελίξεις με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράξει πολιτική και ότι φοβάται τον ίδιο της τον ίσκιο», ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    «Υπάρχει κανένας σε αυτή τη χώρα που να αμφισβητεί ότι τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ήξεραν τι υπέγραφαν στο θέμα του Βατοπαιδίου; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι ο κ. Ρουσόπουλος ενεργούσε δίχως την κάλυψη του πρωθυπουργού;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    Έκανε επίσης λόγο για συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που αφορούν τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές και συγκεκριμένες και σε αντίθεση με τις ποινικές, δεν παραγράφονται. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για την υπόθεση με το Βατοπαίδιο, είπε ο κ. Τσίπρας: Πρώτον, να επιστρέψει η περιουσία στο Δημόσιο και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έχουν γίνει, και δεύτερον να αρθεί το άδικο, όπως είπε, καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις εκκλησίες και τις μονές.

    Αναφερόμενος στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είπε ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν έχει νόημα και θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει την πρόταση αυτή ώστε να μπορεί να επανέλθει στη συνέχεια.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά την ίδια ώρα η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει ενίσχυση 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, εκφράζοντας την αντίθεση του. Είπε επίσης ότι ο Συνασπισμός είναι το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που παρουσιάζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Σήμερα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Ρόδο ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν, και στη συνέχεια είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους ροδίτες Παραολυμπιονίκες Θανάση Μπαράκα και Γιάννη Πρώτο.

    Συναντήθηκε επίσης με τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και τον δήμαρχο Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου. Με το νομάρχη συζήτησε θέματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Δωδεκανήσου, το Δβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το θέμα της αναδάσωσης των καμένων περιοχών του νησιού, εκφράζοντας μάλιστα την απορία γιατί οι περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτες, όπως έχουν ζητήσει οι τοπικοί φορείς.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει ο ΣΥΝ πρωτοβουλίες ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία που έχει πάρει την άδεια για το Καζίνο Ρόδου να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις στην πόλη της Ρόδου, που αποτελούν, όπως είπε, συμβατική υποχρέωσή της.

    Χθες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων για τα προβλήματα που υπάρχουν. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα λειτουργίας που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Το μεσημέρι μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και μίλησε σε συγκέντρωση φοιτητών. Αναφερόμενος στα προβλήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παιδεία δεν πρέπει να αφεθεί στα "ψευτοκολέγια" πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ επέκρινε τον υπουργό Παιδείας ότι λειτουργεί ως σπόνσορας των ιδιωτικών κολεγίων.

    Σήμερα το απόυγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού.

    Το βράδυ, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κόμματος στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 14:30:33 UTC