Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές
  • [02] Έκλεισε το Ρόιτερ για 3 ώρες
  • [03] Προβάδισμα για τον Ομπάμα

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές

    "Ανάσα" ανάκαμψης στα χρηματιστήρια Ασιας και Ευρώπης.

    Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο, με το δείκτη Footsie-100 να καταγράφει κέρδη 1,92% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

    Με θετικό πρόσιμο έκλεισε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 σημείωσεε άνοδο 1,55%.

    Ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σημείωσε σημαντικότατη άνοδο καθώς έκλεισε ενισχυμένος κατά 11,28%.

    Το ελβετικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με άνοδο 1,53%, με το δείκτη SMI των 20 σημαντικότερων αξιών να ανέρχεται στις 5.585,35 μονάδες.

    Με άνοδο 7,74% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 589,98 μονάδες φτάνοντας τις 8.211,90.

    Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε σήμερα με άνοδο 2,81%, καθώς οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών κινήθηκαν προς τα πάνω στο τέλος της συνεδρίασης, ενισχυμένες από τα καλά αποτελέσματα των αντίστοιχων μετοχών στο Χονγκ Κονγκ.

    Ο δείκτης Hang Seng κέρδισε 1.580,45 μονάδες και έκλεισε στις 12.596,29 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (8,47 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αργά σήμερα το βράδυ και λίγο πριν από το κλέισιμο σημείωσε μια θεαματική άνοδο: Ο δέικτης Dow Jones κέρδισε 10,91% και ο δέικτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 8,93%.

    Υποχώρηση του ευρώ και πτώση του πετρελαίου

    Στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2006 έφτασε το ευρώ αφού η ισοτιμία του στο Τόκιο έφτασε στο 1,2328 δολάριο ανά ευρώ έναντι 1,2471 που ήταν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.

    Λίγα λεπτά αργότερα πάντως η ισοτιμία διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα, στο 1,2365 δολάριο ανά ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί και έναντι του γεν φτάνοντας στα 114,86 γεν ανά ευρώ έναντι 115,72 που ήταν η ισοτιμία το βράδυ της Δευτέρας.

    Κάτω από τα 64 δολάρια κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η απαισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζήτηση καυσίμων.

    Η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί στις ΗΠΑ (τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο) αλλά και σε άλλες βιομηχανικές χώρες καθώς η πιστωτική κρίση επηρεάζει την ευρύτερη οικονομία και εξαπλώνεται στις αναδυόμενες αγορές.

    Πρωτοβουλίες των ηγετών

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα υποδεχθεί σήμερα το βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου. Την Πέμπτη ο Γκόρντον Μπράουν θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Ζοφερές προβλέψεις για την ανεργία

    Μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

    "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press".

    Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών.

    Μείωση των επιτοκίων ζητούν οι επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην περικοπή περισσοτέρων του 1 εκατ. θέσεων εργασίας το 2009.

    Εξάλλου, η BusinessEurope, στην οποία μετέχουν οι εθνικές ομοσπονδίες επιχειρήσεων από 34 ευρωπαϊκές χώρες, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν τη ροή χρηματοδότησης και να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

    Βάσει των πιο πρόσφατων οικονομικών προοπτικών της BusinessEurope, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2009, σε σύγκριση με το 1,4% το τρέχον έτος, με τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνονται.

    Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 7% στο 7,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με την περικοπή 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ενώ το τρέχον έτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

    [02] Έκλεισε το Ρόιτερ για 3 ώρες

    Τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ εκκενώθηκε χθες για ένα τρίωρο έπειτα από την άφιξη μίας επιστολής που περιείχε μία ύποπτη σκόνη, η οποία μετά την ανάλυσή της αποδείχθηκε αβλαβής, αναφέρεται σβ ανακοινωθέν του πρακτορείου.

    «Η αστυνομία διέταξε το προσωπικό να εγκαταλείψει τα γραφεία στον 19ο όροφο, έπειτα από το άνοιγμα μίας επιστολής από τον αρχισυντάκτη Μπράιαν Ρόαντς, η οποία περιείχε λίγη σκόνη», τόνισε η εκπρόσωπος του πρακτορείου Τζόλι Χαντ.

    Η αστυνομία ασφάλισε τις εγκαταστάσεις και ζήτησε από τους 140 εργαζομένους να εγκαταλείψουν τα γραφεία, που βρίσκονται στην Τάιμς Σκουέαρ, στο κέντρο του Μανχάταν.

    Τρεις ώρες αργότερα η Τζόλι Χαντ ανακοίνωσε πως η σκόνη ελέγχθηκε αβλαβής και πως οι εργασίες στα γραφεία μπορούν να ξαναρχίσουν. Το γραφείο του Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη είναι το σημαντικώτερο του πρακτορείου μετά την έδρα του στο Λονδίνο.

    [03] Προβάδισμα για τον Ομπάμα

    Σταθερό προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζων ΜακΚέην, με μόλις έξι ημέρες να απομένουν για το τέλος της εξαντλητικής κούρσας για την ανάδειξη του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 49% έναντι 44% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων, κι αύξησε κατά μία μονάδα το προβάδισμά του από την Τρίτη. Η τηλεφωνική έρευνα έγινε σε δείγμα 1.179 ψηφοφόρων κι έχει ποσοστό σφάλματος Β±2,9%.

    "Οι καθημερινοί αριθμοί παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι από χθες, με μόνο μια μικρή βελτίωση για τον Ομπάμα", σχολίασε ο δημοσκόπος Τζων Ζόγκμπυ. "Η κούρσα έχει βπαγώσειβ προς το παρόν".

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόι διατηρεί ένα στιβαρό προβάδισμα μεταξύ αρκετών κρίσιμων ομάδων ψηφοφόρων: 15% μεταξύ των ανεξάρτητων, 10% μεταξύ των γυναικών, 8% μεταξύ των καθολικών και 5% μεταξύ των πολιτών άνω των 65 ετών. Ομπάμα και ΜακΚέην είναι ισόπαλοι μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων. Ο ΜακΚέην πήρε ένα ισχνό προβάδισμα, 2%, μεταξύ των εργατών του μπλε κολάρου.

    "Ο Ομπάμα μένει σταθερός", σημείωσε ο Ζόγκμπυ. Διατηρεί το προβάδισμα, από 2 έως 12 μονάδες, καθημερινά από την αρχή της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, προ τριών εβδομάδων. Ο ΜακΚέην δεν έχει καταφέρει να ανέβει πάνω από το 45%, ενώ ο Ομπάμα έφθασε στην "οροφή" του, το 52%, πριν μία εβδομάδα. Περίπου 2% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια εκπλήξεων.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέηντερ έχει ποσοστό 2%, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο φιλελεύθερος Μπομπ Μπαρ 1%.

    Το ποσοστό διαφοράς 5% είναι ακριβώς εκείνο που είχε ο απερχόμενος πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους, τότε κυβερνήτης του Τέξας, έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών Αλ Γκορ το 2000. Ο Γκορ έκλεισε την ψαλίδα σε ελάχιστο χρόνο και απέσπασε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, όμως ο Μπους κέρδισε το Εκλεκτορικό Σώμα και την προεδρία μετά την αμφιλεγόμενη επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα. Το 2004, έξι ημέρες πριν τις εκλογές ο Μπους προηγείτο του Τζων Κέρυ με 3%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 7:30:26 UTC