Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προηγείται ο Ομπάμα
  • [02] Προστασία των οικονομικά αδυνάτων
  • [03] Μέτρα για την κρίση

  • [01] Προηγείται ο Ομπάμα

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν "χωρίς προηγούμενο", στις κρίσιμες πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πολιτειών αυτών.

    200 εκλέκτορες κερδίζει ο Ομπάμα, 121 ο Μακέιν

    Για να αναδειχθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών, ένας εκ των δύο βασικών υποψηφίων πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλεκτορικές ψήφους επί του συνόλου των 538. Τα 538 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύουν στην πραγματικότητα πρόεδρο. Οι εκλεκτορικές ψήφοι είναι κατανεμημένες σε κάθε πολιτεία και την περιφέρεια της Κολούμπια.

    Βάσει των προβλέψεων των μεγάλων αμερικανικών δικτύων στις πολιτείες όπου οι κάλπες έχουν κλείσει, η κατανομή των εκλεκτόρων έχει ως ακολούθως:

  • **

    Γερουσιαστής Τζων Μακέιν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα): 121

    Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα (Δημοκρατικό Κόμμα): 200

  • **

    Πολιτείες όπου εκτιμάται ότι κέρδισε ο Μακέιν:

    Γουαϊόμινγκ: 3

    Λουιζιάνα: 9

    Κάνσας: 6

    Τέξας: 34

    Τζώρτζια: 15

    Αλαμπάμα: 9

    Αρκάνσας: 6

    Κεντάκι: 8

    Δυτική Βιρτζίνια: 5

    Νότια Καρολίνα: 8

    Οκλαχόμα: 7

    Τενεσί: 11

  • **

    Πολιτείες όπου εκτιμάται ότι κέρδισε ο Ομπάμα:

    Οχάιο: 20

    Νέα Υόρκη: 31

    Νέο Μεξικό: 5

    Ρόουντ Άιλαντ: 4

    Κονέκτικατ: 7

    Ντέλαγουερ: 3

    Μίσιγκαν: 17

    Μινεσότα: 10

    Ουισκόνσιν: 10

    Περιφέρεια της Κολούμπια: 3

    Ιλινόι: 21

    Μέριλαντ: 10

    Μασαχουσέτη: 12

    Νιού Χάμσιρ: 4

    Νιου Τζέρσι: 15

    Πενσιλβάνια: 21

    Βερμόντ: 3

    Μέην?: 4

    Ουάσινγκτον: 3

  • **

    Σε 48 πολιτείες και την Ουάσινγκτον, στον υποψήφιο που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο κατανέμεται το σύνολο των εκλεκτορικών ψήφωνΒ· στη Νεμπράσκα και το Μέην ισχύει αναλογικό σύστημα κατανομής τους.

    [02] Προστασία των οικονομικά αδυνάτων

    Σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

    Την πεποίθηση ότι, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, «οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ, αξιώνουν από την ηγεσία τους έμπρακτες αποδείξεις και όραμα κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την Ευρώπη που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Χανς Πέτερινγκ, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει «με πράξεις να διαλύσει την ανασφάλεια των πολιτών για την εργασία, την ανησυχία τους για την επιβίωση της επιχείρησής τους, το άγχος τους για τις καταθέσεις και τις δανειακές υποχρεώσεις τους». Όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, η μόνη αξιόπιστη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία και η συντονισμένη δράση. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική εποπτεία.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή διεθνής κρίση θα μπορούσε να καταδείξει ξεκάθαρα στους ευρωπαίους τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και τις συνέπειες που θα είχαν οι μεμονωμένες οικονομίες εκτός της ασφάλειας και της προοπτικής που παρέχει η Ένωση. Ακόμη, αναφερόμενος στα οφέλη που έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ευρώ έχει προσφέρει στις οικονομίες των χωρών αυτών προστασία και σταθερότητα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οφείλεται, κατά μέγιστο λόγο, στον πολιτικό οραματισμό και την αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είδε την τότε ΕΟΚ ως εγγύηση σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι αρχικά η πλειοψηφία των Ελλήνων έβλεπε την ΕΟΚ με μεγάλη επιφυλακτικότητα, ωστόσο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων έγιναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, διότι βίωσαν έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε δύο παραδείγματα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το πρώτο, όπως είπε, είναι «ο τρόπος που οι ευρωπαίοι εταίροι μοιράστηκαν την υπερηφάνεια που ένιωσε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν στη γενέτειρά τους» και το δεύτερο είναι η έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη κατά τη δοκιμασία που πέρασε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση είναι ένα παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα: την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση. Δεν υπάρχει δρόμος για μια μόνο χώρα. Θα πρέπει να κολυμπήσουμε μαζί, ή να βουλιάξουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα, ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου, για έξοδο από την οικονομική κρίση, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και στην οικονομική ανάπτυξη.

    Εξάλλου, ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στο «πακέτο για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια» για μια ΕΕ με «λιγότερους ρύπους», που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

    Τέλος, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ, ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ «να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το κλίμα και το εμπόριο».

    Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές της χώρες και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τα τελευταία 16 χρόνια, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ότι η ονομασία θα πρέπει να είναι σύνθετη, για όλες τις χρήσεις και να έχει σαφή προσδιορισμό, ώστε να μην εγείρονται εθνικιστικά και αλυτρωτικά ζητήματα. Τόνισε, τέλος, ότι πραγματική λύση προϋποθέτει ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Χθες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γουίλφρινγκ Μάρτενς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Την Παρασκευή, στην έκτατη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

  • ** Σήμερα το πρωί, στις 11.00, συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Όπως τόνισε υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του νέου συστήματος και στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, με ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δυσμενούς διεθνούς κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί. Όπως τόνισε με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Είναι μια πολιτική ευθύνης, μια πολιτική προοπτικής, είπε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οι προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, που καταφέρνει να αντισταθεί στην κρίση που χτυπάει βίαια άλλες οικονομίες.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους, πριν το σχέδιο έρθει προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.

    Θετικές οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος δήλωσε ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και γι αυτό όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κινήσει την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ , σε σχετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αναμενόμενη όμως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει στη μείωση νέων θέσεων εργασίας κατά 1% περίπου έως το 2010, ενώ αναμένεται να σημειώσει αύξηση η ανεργία Επίσης το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόσο ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισαν με έμφαση ότι το Σύμφωνο που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί. Ωστόσο οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 δεν ισχύει πλέον και ότι η ημερομηνία επίτευξης αυτού του στόχου θα διαφοροποιηθεί από χώρα σε χώρα. Διαφοροποιημένα θα είναι επίσης από χώρα σε χώρα και τα περιθώρια δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι διαφορές θα είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ανέφεραν οι δύο κοινοτικοί παράγοντες.

    Επίσης απέρριψαν την ιδέα για ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα «στοχευμένα» και «συνεπή» προς τη δέσμευση της βοήθειας στις οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε και την ιδέα να διοργανώνονται τακτικές σύνοδοι της ομάδος σβ επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως επιθυμούσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    [03] Μέτρα για την κρίση

    "Η Ευρώπη καλείται σήμερα να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σήμερα στις Βρυξέλλες.

    "Σε μια εποχή έκτακτων αναγκών και σημαντικής οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο τα εργαλεία και οι πολιτικές που έχει η Ευρώπη, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής, ώστε να προστατεύσουν τον Ευρωπαίο πολίτη, την εργασία, τις συντάξεις, να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλουν στην ουσιαστική και πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πέραν των προαναφερθέντων η Ευρώπη καλείται ταυτόχρονα να παίξει και το διεθνή της ρόλο "ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που πιθανόν να έχουμε στις ΗΠΑ, ένα ρόλο που μπορεί να προωθήσει την προοδευτική ατζέντα σε διεθνές επίπεδο".

    Τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα δημιουργούν κρίσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚσε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης και βιώσιμης ενέργειας και υπογράμμισε ότι υπάρχουν παραδείγματα χωρών, όπως η Δανία, που, κάτω από δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα σε αυτό το θέμα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία ως λόμπι προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

    Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως στάθηκε πρώτα - πρώτα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε θέματα εποπτείας, διαφάνειας και στήριξης της απασχόλησης. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τον Κέινς και να στηρίξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει τη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών, αλλά πρέπει να συμβάλει καθοριστικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόσο αυτό, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ιδιαίτερα το πρώτο, είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία, όμως, τώρα, πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί για χαλαρότητα - δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, διότι αυτοί μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν και να θεωρηθεί ότι μία κυβέρνηση θα μπορούσε "χαλαρά να πετάει λεφτά".

    Το ζήτημα είναι η ρυθμισμένη και η εποπτευόμενη δυνατότητα κάθε χώρας να αναπτύξει κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι τα τωρινά υπαρκτά περιθώρια ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας είναι και μικρά και ανεξέλεγκτα.

    Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι σίγουρα αυτή θα έλθει με προτάσεις, ωστόσο υπάρχουν διαβουλεύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται τόνωση της ανάπτυξης.

    Σε ερώτηση για την έγκριση των 28 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής,διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο δεν έθεσε κανένα τέτοιο θέμα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ήλθε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στον κ.Μπαρόζο τόνισε τις ευθύνες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η Ευρώπη, ιδιαίτερα ενόψει των παγκοσμίων εξελίξεων και εξέφρασε την ελπίδα με τις προτάσεις που ανέπτυξε να συνέβαλε στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης πρότασης στην οποία θα καταλήξει η ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο αναφέρθηκαν και στα θέματα των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απαιτείται προσοχή, καθώς αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις Χριστόφια-Ταλάτ ανοίγουν κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε αυτές τις συζητήσεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να δημιουργηθεί ένα μόρφωμα.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την "εθνική κόκκινη" γραμμή της Ελλάδας και τόνισε στον κ. Ζ.Μ. Μπαρόζο ότι οι ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, δεν συμβάλουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα συναντηθεί και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας Χαβιέ Σολάνα.

    Σήμερα, θα συναντηθεί με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 3:30:24 UTC