Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με όραμα κοινωνικής ευθύνης"
  • [02] "Προτεραιότητα στον πολίτη"
  • [03] Γ.Καρατζαφέρης: Να κινηθεί η αγορά
  • [04] Ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια
  • [05] Ψηφίστηκε το ν/σ για εργαζόμενους ΟΑ
  • [06] Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ στη Γερμανία
  • [07] Κίνδυνος για τα παιδιά η παχυσαρκία
  • [08] Ομπάμα: Το όνειρο έγινε πραγματικότητα
  • [09] Στη Θεσσαλονίκη η Αλ.Παπαρήγα
  • [10] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση

  • [01] "Με όραμα κοινωνικής ευθύνης"

    Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργός, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

    Την πεποίθηση ότι, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, «οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ, αξιώνουν από την ηγεσία τους έμπρακτες αποδείξεις και όραμα κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την Ευρώπη που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Χανς Πέτερινγκ, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει «με πράξεις να διαλύσει την ανασφάλεια των πολιτών για την εργασία, την ανησυχία τους για την επιβίωση της επιχείρησής τους, το άγχος τους για τις καταθέσεις και τις δανειακές υποχρεώσεις τους». Όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, η μόνη αξιόπιστη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία και η συντονισμένη δράση. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική εποπτεία.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή διεθνής κρίση θα μπορούσε να καταδείξει ξεκάθαρα στους ευρωπαίους τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και τις συνέπειες που θα είχαν οι μεμονωμένες οικονομίες εκτός της ασφάλειας και της προοπτικής που παρέχει η Ένωση. Ακόμη, αναφερόμενος στα οφέλη που έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ευρώ έχει προσφέρει στις οικονομίες των χωρών αυτών προστασία και σταθερότητα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οφείλεται, κατά μέγιστο λόγο, στον πολιτικό οραματισμό και την αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είδε την τότε ΕΟΚ ως εγγύηση σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι αρχικά η πλειοψηφία των Ελλήνων έβλεπε την ΕΟΚ με μεγάλη επιφυλακτικότητα, ωστόσο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων έγιναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, διότι βίωσαν έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε δύο παραδείγματα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το πρώτο, όπως είπε, είναι «ο τρόπος που οι ευρωπαίοι εταίροι μοιράστηκαν την υπερηφάνεια που ένιωσε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν στη γενέτειρά τους» και το δεύτερο είναι η έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη κατά τη δοκιμασία που πέρασε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση είναι ένα παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα: την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση. Δεν υπάρχει δρόμος για μια μόνο χώρα. Θα πρέπει να κολυμπήσουμε μαζί, ή να βουλιάξουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα, ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου, για έξοδο από την οικονομική κρίση, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και στην οικονομική ανάπτυξη.

    Εξάλλου, ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στο «πακέτο για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια» για μια ΕΕ με «λιγότερους ρύπους», που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

    Τέλος, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ, ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ «να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το κλίμα και το εμπόριο».

    Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές της χώρες και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τα τελευταία 16 χρόνια, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ότι η ονομασία θα πρέπει να είναι σύνθετη, για όλες τις χρήσεις και να έχει σαφή προσδιορισμό, ώστε να μην εγείρονται εθνικιστικά και αλυτρωτικά ζητήματα. Τόνισε, τέλος, ότι πραγματική λύση προϋποθέτει ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφης

    Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Όπως τόνισε υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του νέου συστήματος και στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, με ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δυσμενούς διεθνούς κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί. Όπως τόνισε με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Είναι μια πολιτική ευθύνης, μια πολιτική προοπτικής, είπε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οι προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, που καταφέρνει να αντισταθεί στην κρίση που χτυπάει βίαια άλλες οικονομίες.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους, πριν το σχέδιο έρθει προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.

    [02] "Προτεραιότητα στον πολίτη"

    Στην έκτακτη συνάντηση ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων θα συμμετάσχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα συναντηθεί με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς.

    "Η Ευρώπη καλείται σήμερα να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

    "Σε μια εποχή έκτακτων αναγκών και σημαντικής οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο τα εργαλεία και οι πολιτικές που έχει η Ευρώπη, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής, ώστε να προστατεύσουν τον Ευρωπαίο πολίτη, την εργασία, τις συντάξεις, να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλουν στην ουσιαστική και πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πέραν των προαναφερθέντων η Ευρώπη καλείται ταυτόχρονα να παίξει και το διεθνή της ρόλο "ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που πιθανόν να έχουμε στις ΗΠΑ, ένα ρόλο που μπορεί να προωθήσει την προοδευτική ατζέντα σε διεθνές επίπεδο".

    Τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα δημιουργούν κρίσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚσε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης και βιώσιμης ενέργειας και υπογράμμισε ότι υπάρχουν παραδείγματα χωρών, όπως η Δανία, που, κάτω από δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα σε αυτό το θέμα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία ως λόμπι προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

    Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως στάθηκε πρώτα - πρώτα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε θέματα εποπτείας, διαφάνειας και στήριξης της απασχόλησης. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τον Κέινς και να στηρίξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει τη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών, αλλά πρέπει να συμβάλει καθοριστικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόσο αυτό, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ιδιαίτερα το πρώτο, είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία, όμως, τώρα, πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί για χαλαρότητα - δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, διότι αυτοί μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν και να θεωρηθεί ότι μία κυβέρνηση θα μπορούσε "χαλαρά να πετάει λεφτά".

    Το ζήτημα είναι η ρυθμισμένη και η εποπτευόμενη δυνατότητα κάθε χώρας να αναπτύξει κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι τα τωρινά υπαρκτά περιθώρια ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας είναι και μικρά και ανεξέλεγκτα.

    Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι σίγουρα αυτή θα έλθει με προτάσεις, ωστόσο υπάρχουν διαβουλεύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται τόνωση της ανάπτυξης.

    Σε ερώτηση για την έγκριση των 28 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής,διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο δεν έθεσε κανένα τέτοιο θέμα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ήλθε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στον κ.Μπαρόζο τόνισε τις ευθύνες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η Ευρώπη, ιδιαίτερα ενόψει των παγκοσμίων εξελίξεων και εξέφρασε την ελπίδα με τις προτάσεις που ανέπτυξε να συνέβαλε στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης πρότασης στην οποία θα καταλήξει η ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο αναφέρθηκαν και στα θέματα των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απαιτείται προσοχή, καθώς αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις Χριστόφια-Ταλάτ ανοίγουν κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε αυτές τις συζητήσεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να δημιουργηθεί ένα μόρφωμα.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την "εθνική κόκκινη" γραμμή της Ελλάδας και τόνισε στον κ. Ζ.Μ. Μπαρόζο ότι οι ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, δεν συμβάλουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος.

    [03] Γ.Καρατζαφέρης: Να κινηθεί η αγορά

    "Αυτό το οποίο χρειάζεται η αγορά είναι κεφάλαια. Ότι είναι για τον άνθρωπο το οξυγόνο, ότι είναι για τα φυτά το νερό, είναι για την οικονομία το ρευστό, η κίνηση της αγοράς. Άρα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε είναι να κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Το Κράτος να τρίξει τα δόντια στα καρτέλ. Να υπάρξει μια παρέμβαση του Δημοσίου. Τιμή ίδια σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και όχι πλήρη παρέμβαση στην αγορά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [04] Ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια

    Με άνοδο 4,46% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 406,64 μονάδες φτάνοντας τις 9.521,24.

    Με κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τόσο για το δείκτη Dow Jones που σημείωσε άνοδο κατά 3,22% όσο και για το δείκτη Nasdaq που κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 2,61%.

    Στο μεταξύ η τιμή του "ελαφρού αργού" πετρελαίου παράδοσης τέλος Δεκεμβρίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 70,53 δολάρια το βαρέλι, τιμή αυξημένη κατά 6,62 δολάρια από το χθεσινό κλείσιμο.

    Με άνοδο έκλεισαν χθες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε αύξηση κατά 4,42%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στο +5,00 % και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 4,62%.

    Ο δείκτης βαρόμετρο Ibex-35 του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έκλεισε με άνοδο 5,36% ή 9.726,80 μονάδες, έναντι 9.321,8 μονάδων που έκλεισε χθές.

    Και στην Ιταλία ο σημαντικός δείκτης SP/Mib του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, έκλεισε με άνοδο 6,86% ή 23,090 μονάδες συνάδοντας με την Γουόλ Στρίτ στη Νέα Υόρκη, λίγες μόνο ώρες πριν από την εκλογή το νέου αμερικανού προέδρου.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.229,59 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 5,24%.

    [05] Ψηφίστηκε το ν/σ για εργαζόμενους ΟΑ

    Με ψήφους 150 υπέρ και 134 κατά (σε σύνολο 284 ψηφισάντων βουλευτών) έγινε δεκτό επί της αρχής από την Βουλή - κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ - το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών «κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Ολυμπιακές Αερογραμμές».

    Της ονομαστικής ψηφοφορίας προηγήθηκε συζήτηση κατά την οποία:

    - Ο εισηγητής της ΝΔ, Ελευθέριος Αυγενάκης, αφού ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι το μόνο που χαίρει της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε πως είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των εργαζόμενων καθώς εξασφαλίζεται με αυτό, τόσο το τακτικό όσο και το εποχικό προσωπικό των εταιρειών.

    - Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, αναφερόμενος στο σχέδιο το χαρακτήρισε «παζάρι ανατολίτικου τύπου» και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Μεταφορών είπε πως «γράφει αρνητική ιστορία» γιατί «περιφέρετε το μαύρο κουτί της Ολυμπιακής» και «μοιράζετε τα ιμάτιά της».

    - Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου καταλόγισε ψευδή ισχυρισμό στην κυβέρνηση όταν υποστηρίζει πως «πουλιέται η Ολυμπιακή για να γλυτώσει ο ελληνικός λαός τα χρέη της» και επισήμανε πως η αλήθεια είναι ότι πουλιέται για λόγους εξυπηρέτησης των κερδών του κεφαλαίου.

    - Ο Αθανάσιος Λεβέντης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει κοινωνικά μέτρα την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων» και πρόσθεσε πως χρησιμοποίησε την λογική του «διαίρει και βασίλευε» στους κόλπους των εργαζόμενων.

    - Από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο ειδικός αγορητής Αστέριος Ροντούλης χαρακτήρισε «δολοφόνους» της Ολυμπιακής τόσο την ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο είπε πως τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες του, ενώ η σημερινή κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του νεκροθάφτη.

    «Την σημερινή μέρα δεν την ξεχνάμε. Είναι η μέρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει το αγγελτήριο κηδείας μιας ιστορικής εταιρείας», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση και προανήγγειλε συνέχιση του αγώνα ώστε η Ελλάδα να εξακολουθεί να έχει εθνικό αερομεταφορέα.

    Ο κ. Αλαβάνος καταλόγισε στην κυβέρνηση «κεκτημένη ταχύτητα να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή», «υποταγή στην ΕΕ» και «παραλογισμό», αιτιολογώντας πως ενώ οι πάντες αυτή την ώρα στρέφονται προς το κράτος, εκείνη παραμένει αμετακίνητη στη θέση της. «Δόθηκαν σε μία νύκτα τεράστια ποσά στις τράπεζες και κανένας Μπαρόζο δεν είναι είπε λέξη» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος και αναφερόμενος στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών απευθύνθηκε προς τον υπουργό Μεταφορών για να ρωτήσει: «Πως μπορείτε να δίνετε στο Κατάρ έναν τέτοιον δημόσιο οργανισμό, που δεν έχει κόμματα, που δεν έχει συνδικάτα. Τι θέλετε δηλαδή να μπαίνω στο αεροπλάνο για το Ηράκλειο και να λέω «σαλάμ αλέκουμ;».

    [06] Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ στη Γερμανία

    "Ζωντανός" στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ έμεινε ο Παναθηναϊκός. Στον αγώνα με την Βέρντερ Βρέμης, για την 4η ημέρα του Β΄ ομίλου, οι "πράσινοι" πήραν μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 3-0, χάρη σε γκολ των Μάντζιου (58΄), Καραγκούνη (70΄) και Τζιόλη (83΄). Το "τριφύλλι" πέρασε στην τρίτη θέση, αφήνοντας στην τελευταία την ομάδα του Τόμας Σάαφ και μετά την ισοπαλία στον άλλο αγώνα του ομίλου (Ανόρθωση-Ιντερ 3-3), τα πάντα, πλέον, μπορούν να συμβούν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές.

    Η εκπληκτική Ανόρθωση βρέθηκε "μια ανάσα" από τον μεγαλύτερο θρίαμβο του κυπριακού ποδοσφαίρου, όμως αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Ιντερ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, για την 4η ημέρα του 2ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Κυρία" παραμένει στη δεύτερη θέση με 5 βαθμούς, τρεις λιγότερους από την πρωτοπόρο Ιντερ. Ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 4 και η Βέρντερ με 3 βαθμούς.

    [07] Κίνδυνος για τα παιδιά η παχυσαρκία

    Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και, το κυριότερο, οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, γι' αυτό και εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθεί το Ίδρυμα Δασκαλόπουλου για τα παιδιά θα εκπονήσει μέσα στο 2009 και πρόγραμμα εκπαίδευσης των γονέων ύψους 1 εκατ. ευρώ.

    Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, για να παρουσιαστεί το νέο εκπαιδευτικό του πλάνο που αφορά τόσο την εκπαίδευση των επιστημόνων της διατροφής και της υγείας όσο και του κοινού (παιδιά, έφηβοι, γονείς κ.ά.).

    Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Δ. Νικολάου, αναφέρθηκε στο σύνθετο πρόβλημα της διατροφής και της ασφάλειας των τροφίμων στις μέρες μας και στα προβλήματα υγείας που έχουν προκύψει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία από τις έρευνες του Ιδρύματος για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων είναι πολύ ανησυχητικά: ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και, το κυριότερο, οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

    Αναλύοντας το στόχο του Ιδρύματος, ο κ. Δ. Νικολάου ανέφερε ότι το Ίδρυμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας των τροφίμων. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε μια κοινωνία που πολλοί μύθοι για τη διατροφή αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικούς φορείς, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, αναδεικνύοντας και μεταφέροντας στον κόσμο τη γνώση και τις σύγχρονες τάσεις για τη διατροφήΒ· τάσεις που προωθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές, χωρίς στερήσεις, χωρίς "κακά και καλά" τρόφιμα, τάσεις που τονίζουν τη σημασία της καθημερινής άσκησης, τάσεις που υποδεικνύουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΑΔ, τόσο για παιδιά όσο και για τους επαγγελματίες της διατροφής. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία του ΙΑΔ με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων-σεμιναρίων για γονείς, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς καθηγητές.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Δ. Νικολάου ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του ΙΑΔ για την υλοποίηση του προγράμματός του, αλλά και ευρύτερων κοινωνικών προγραμμάτων σε θέματα υγείας και διατροφής κατά το έτος 2009, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια την ετοιμότητα, την αρωγή και τη δέσμευση του Ιδρύματος να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος στην υλοποίηση πρωτοβουλιών, όπως αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη δημιουργία και στη χώρα μας πλατφόρμας ευρείας συνεργασίας όλων των κοινωνικών φορέων που σχετίζονται με τη διατροφή, την υγεία και τη σωματική δραστηριότητα.

    Η κ. Φλώρα Μαγκανάρη, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης, ως το σημαντικότερο άξονα της στρατηγικής του Ιδρύματος.

    Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

    - στην εκπαίδευση των επιστημόνων της διατροφής και της υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα 2 σεμινάρια, "Harvard Nutrition Seminar" και "Colorado State University Seminar", που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα και τα οποία συνολικά έχουν παρακολουθήσει 1.400 ειδικοί επιστήμονες. Επιπλέον, ανακοίνωσε την υλοποίηση και άλλων τέτοιων σεμιναρίων, τα οποία θα καλύπτουν παρόμοια εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα.

    - στην εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, μέσω: της συνεργασίας με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που ξεκινάει τη λειτουργία του αύριο, 5 Νοεμβρίου 2008. Μέσω της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Είμαι όπως τρώω", το οποίο ήδη βρίσκεται στο 2ο χρόνο λειτουργίας του και της εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας και Θρησκευμάτων παιδικής ιστοσελίδας, coolfood, δημιουργία του EUFIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα), η οποία έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα από το ΙΑΔ και παρέχεται στο κοινό τα τελευταία 3 χρόνια μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος www.iad.gr.

    Ακόμα, μέσω της διαδραστικής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας "Παιδικός κόσμος ΙΑΔ", η οποία αποτελεί προέκταση της παιδικής ιστοσελίδας του EUFIC, Coolfood, και στην οποία τα παιδιά, μέσω παιχνιδιών, κουίζ και άλλων δραστηριοτήτων, εμπεδώνουν τη θεωρία σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και μέσω του εκπαιδευτικού περιοδικού "Διατροφούπολη", το οποίο διανέμεται δωρεάν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αποτελείται από ενότητες τεσσάρων θεματικών αξόνων: την ισορροπημένη διατροφή, την ασφάλεια στα τρόφιμα, την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και την ενημέρωση των παιδιών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα νέα μας.

    Η κ. Μαίρη Γιαννακούλια, λέκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επιστημονική συνεργάτις του ΙΑΔ, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων βασίζεται στο σχολικό περιβάλλον, ενώ πολύ λιγότερη δράση πραγματοποιείται σε επίπεδο οικογένειας ή ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη πολυδιάστατων παρεμβάσεων, οι οποίες και θα αφορούν ένα εύρος αποδεκτών (όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης), αλλά και θα υλοποιούνται από ένα εύρος φορέων (όχι μόνο το σχολείο, αλλά και άλλους φορείς/επιστήμονες εμπλεκόμενους με θέματα διατροφής και υγείας).

    [08] Ομπάμα: Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Ομπάμα επικράτησε και στην πολιτεία της Φλόριντα και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 338 εκλέκτορες έναντι 156 του Μακέιν.

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν "χωρίς προηγούμενο", στις κρίσιμες πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πολιτειών αυτών.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνας και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008 αποδέχθηκε λίγο νωρίτερα την ήττα του και συνεχάρη τον Ομπάμα για την εκλογή του ως 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    O Ομπάμα στο διάγγελμά του τόνισε ότι "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική". Εκανε έκκληση για ενότητα και υπογράμμισε ότι "ο δρόμος θα είναι δύσκολος".

    Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έκανε έκκληση για ενότητα και συνεχάρη τον ηττημένο της εκλογικής αναμέτρησης, ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν, για την μακρά και δύσκολη εκστρατεία που διεξήγαγε.

    Κάλεσε τους αμερικανούς να ενωθούν για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και να υιοθετήσουν ένα "νέο πνεύμα θυσίας".

    "Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο. Μπορεί να μην φθάσουμε (στον προορισμό μας) μέσα σε ένα χρόνο ή ούτε μέσα σε μια θητεία, αλλά Αμερική, ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο αισιόδοξος από απόψε για το ότι θα φθάσουμε εκεί", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    " Φθάσαμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού", ξεκίνησε την ομιλία του ο Μακέιν στο κεντρικό εκλογικό του κέντρο στο Φοίνιξ της Αριζόνας. " Ο Αμερικανικός λαός μίλησε και μίλησε με απόλυτη σαφήνεια" τόνισε.

    Το προφίλ του νέου προέδρου

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 47χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η ενσάρκωση του ονείρου του αγωνιστή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έχει παραλληλισθεί με τον Τζον Κένεντι για το χάρισμα και την ελπίδα της αλλαγής που πρεσβεύει.

    "Δεν θα είμαι ένας τέλειος πρόεδρος, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ το εξής: θα είμαι πάντοτε ειλικρινής όταν θα σας λέω τι σκέφτομαι και πού τοποθετούμαι", είχε πει στους υποστηρικτές του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σε μια χώρα όπου οι μαύροι δεν απολαμβάνουν πολιτικών δικαιωμάτων παρά εδώ και μισό αιώνα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ακολούθησε μια υποδειγματική πορεία και ενσαρκώνει το πρόσωπο μιας ανανεωμένης Αμερικής, συμφιλιωμένης με τον εαυτό της.

    Οταν γεννήθηκε, στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χαβάη, από λευκή μητέρα από το Κάνσας και μαύρο πατέρα από την Κένυα, οι μεικτοί γάμοι ήταν απαγορευμένοι σε πολλές από τις πολιτείες του νότου της Ενωσης και δεν νομιμοποιήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο παρά το 1967.

    Ο Ομπάμα βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην "ενότητα" των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου.

    "Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, παρά μόνο μαζί".

    Υπενθυμίζοντας τις καταβολές του δήλωσε: "Εχω μια ιστορία που δεν με καθιστά τον πιθανότερο υποψήφιο. Αλλά είναι μια ιστορία που χάραξε βαθειά μέσα μου την ιδέα ότι αυτή η χώρα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των κομματιών της, ότι πολλοί μαζί είμαστε ένα".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε το τείχος της ανωνυμίας ένα βράδυ του Ιουλίου 2004 όταν πήρε τον λόγο , ως ταπεινός εκπρόσωπος του Σικάγο, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ταυτίστηκαν τότε με αυτόν τον αδύνατο άνδρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφιλίωση των Αμερικανών πέραν από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.

    "Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή , μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα", είχε πει.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να είναι ο πρόεδρος αυτής της συμφιλίωσης και του "αμερικανικού ονείρου". Διεκδικεί την κληρονομιά των δύο ηρώων της νεότητάς του: του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζον Κένεντι.

    Οι ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του αμφισβήτησαν αυτή του τη φιλοδοξία. Ο Τζον Μακέιν έθεσε σε αμφισβήτηση την ικανότητά του να αναλάβει τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο και την ευθυκρισία του και τον πατριωτισμό του, τον χαρακτήρισε ελιτιστή, αφελή και άπειρο.

    Μεγαλωμένος από τη μητέρα του στην Ινδονησία και στη συνέχεια από τους παππούδες του στη Χαβάη, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μπάνω απ΄όλα διανοούμενος.

    Εχοντας μπροστά του μια καριέρα οικονομολόγου μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια , προτιμά τη θέση του εργαζόμενου στις κοινωνικές υπηρεσίες στα γκέτο του νότιου Σικάγο. Στη συνέχεια θα διακόψει για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ. Είναι ο πρώτος μαύρος αρχισυντάκτης της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου.

    Επιστρέφει στο Σικάγο για να εργασθεί σε δικηγορικό γραφείο, όπου θα συναντήσει και τη μελλοντική του σύζυγο Μισέλ.

    Το 1997 εξελέγη εκπρόσωπος μιας από τις φτωχότερες συνοικίες του Σικάγο και αγωνίσθηκε για να εξασφαλίσει κοινωνικές παροχές και σχολεία για τους φτωχότερους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του συμβούλευε τους γονείς "να κόψουν την τηλεόραση και να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν αυτήν την ανοησία ότι ένα νεαρός μαύρος που κρατά ένα βιβλίο συμπεριφέρεται σαν λευκός".

    Επειτα από μια αποτυχία να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000, ο Ομπάμα εξελέγη γερουσιαστής τον Νοέμβριο 2004.

    Ενισχύονται οι Δημοκρατικοί

    Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει πολλές περισσότερες από τις 270 εκλεκτορικές ψήφους --επί συνόλου 538-- που χρειαζόταν για να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζων ΜακΚέην στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

    Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλεκτορικές ψήφοι αντιστοιχούν σε καθεμιά από τις 51 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

    Βάσει προβλέψεων των μεγάλων αμερικανικών δικτύων και των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων η κατανομή των εκλεκτόρων έχει ως ακολούθως:Γερουσιαστής Τζων ΜακΚέην (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα): 156, Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα (Δημοκρατικό Κόμμα): 338.

    Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία στο Κονγκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικανούς) και κατά τουλάχιστον13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (239 έναντι 156 για τους Ρεπουμπλικανούς) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

    Μεταξύ των νεοεκλεγμένων, ο δημοκρατικός Μαρκ Γουόρνερ (Βιρτζίνια), η Τζιν Σαχίν (Νιού Χάμσιρ), η Κέι Χέιγκαν (Βόρεια Καρολίνα), ο Τομ Γιούνταλ (Νέο Μεξικό) και ο Μαρκ Γιούνταλ (ο εξάδελφός του, Κολοράντο).

    Ωστόσο, η νέα πλειοψηφία στη Γερουσία αναμένεται να μην ξεπεράσει το όριο των 60 εδρών που θα εμπόδιζε την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της συστηματικής παρακώλυσης (filibuster), μιας διαδικασίας που δίνει το δικαίωμα στους γερουσιαστές να μπλοκάρουν ή να καθυστερούν μια ψηφοφορία.

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είναι δυνατόν να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους με μέχρι 27-33 έδρες.

    Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο

    Ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον ηττημένο των εκλογών ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν μετά την ομιλία του, κατά την οποία αναγνώρισε την ήττα του, για να τον συγχαρεί για την προεκλογική του εκστρατεία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την "λαμπρή του νίκη" στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. "Δεχτείτε τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τα συγχαρητήρια του γαλλικού λαού.

    Η λαμπρή σας νίκη είναι το αποτέλεσμα της ακούραστης αφοσίωσής σας στην υπηρεσία του αμερικανικού λαού. Ολοκληρώνει επίσης μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία...", τονίζει ο Σαρκοζί.

    "Η εκλογή σας, είναι η επιλογή της αλλαγής, του ανοίγματος και της αισιοδοξίας για τον αμερικανικό λαό. Τώρα που ο κόσμος ζει την αναστάτωση και την αμφιβολία, ο αμερικανικός λαός πιστός στις αξίες που καθορίζουν την ταυτότητα της Αμερικής, εξέφρασε δυναμικά την πίστη του στην πρόοδο και το μέλλον", επισημαίνει ο γάλλος πρόεδρος.

    "Η Γαλλία και η Ευρώπη που συνδέονται με τις ΗΠΑ με την ιστορία, τις αξίες και την φιλία θα αντλήσουν καινούργια ενέργεια για να συνεργαστούν με την Αμερική για την προστασία και την ευημερία του κόσμου. Να είστε βέβαιος ότι μπορεί να υπολογίζετε στην Γαλλία και στην δική μου προσωπική υποστήριξη", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συνεχάρη τον Ομπάμα τονίζοντας πως "η ιστορική του νίκη δείχνει τον δυναμισμό και την ωριμότητα της αμερικανικής δημοκρατίας".

    Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ είναι "μια ιστορική ευκαιρία για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις", δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, χαιρετίζοντας την εκλογή ενός ανθρώπου που είναι υπέρ του διαλόγου.

    [09] Στη Θεσσαλονίκη η Αλ.Παπαρήγα

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα μίλησε χθες στην Πάτρα σε εκδήλωση για τον προσυνεδριακό διάλογο, με αφορμή το επικείμενο 18ο συνέδριο του κόμματος.

    Αναφερόμενη στην πορεία του κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «σήμερα το ΚΚΕ βρίσκεται σε μία φάση που μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεσή του από καλύτερες θέσεις». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αυτό το κατάφερε μέσω μιας βασανιστικής πορείας, που απαιτούσε σκληρή δουλεία, μέσα και έξω από το κόμμα», ενώ κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος «να γρονθοκοπήσουν τις αδυναμίες τους».

    Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «ως κόμμα πρέπει να διδαχθούμε από τα θετικά και τα λάθη του Σοσιαλισμού, να απαντήσουμε στους νέους ανθρώπους τι ακριβώς έγινε και να ανεβάσουμε την ταξική συνείδηση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης».

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το ΚΚΕ σταδιακά, αργά αλλά σταθερά ανέβηκε τα τελευταία χρόνια ένα σκαλί παραπάνω». Και πρόσθεσε: «Με την συμβολή όλων των δυνάμεων που μας στηρίζουν, ωριμάσαμε στο να προωθούμε τη γενική στρατηγική και πολιτική γραμμή του κόμματος και να την εξειδικεύουμε κατά χώρο και κατά κλάδο, με βάση τα καθημερινά προβλήματα».

    Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο, που όπως είπε, προσεγγίζουν την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και τις συνέπειες της για τη χώρα μας. Επίσης άσκησε κριτική σε Συνασπισμό και ΛΑΟΣ σημειώνοντας: «Στον καπιταλισμό μπορούμε να κρίνουμε τα άλλα κόμματα από τη στάση τους στην οικονομία. Και όλοι δηλώνουν ότι όλο το πρόβλημα είναι ο τζόγος των τραπεζών. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να αξιοποιηθούν για την επιβεβαίωση των θέσεων του κόμματος μας. Πρόκειται για την τακτική κυκλική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία». Στη συνέχεια η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην παρασυρθούν» όπως ανέφερε «από το κλίμα τρομοκρατίας μπροστά στην κρίση» και με σύνθημα «τα κεφάλια έξω να οργανώσουν την αντεπίθεση τους».

    [10] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση

    Στις Σέρρες θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα επισκεφθεί τα ΤΕΙ Σερρών όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας, ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση. Αύριο θα επισκεφθεί τη Δράμα.

    Αν κάτι σε αυτήν την χώρα πρέπει να αλλάξει, να αναβαθμιστεί, να ανασυγκροτηθεί, αυτό είναι το σύστημα της Παιδείας μας, τόνισε ο κ.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του χθες στο συγκρότημα σχολείων της Γκράβας.

    «Bρισκόμαστε σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων.

    «Γι άλλη μια φορά, την κρίση καλούνται να την πληρώσουν αυτοί που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αισθάνονται ότι είναι σε κρίση. Ακούμε δεξιά και αριστερά ότι η οικονομική κρίση υπήρξε τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Όταν δηλαδή οι τραπεζίτες ανακάλυψαν ότι η απληστία της πολιτικής τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία τούς τεράστιους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, που διοικούσαν, και ταυτόχρονα αυτή η χρεοκοπία συμπαρασύρει σε μία κατάρρευση, αυτό που λέμε χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ίδιοι βέβαια, ούτε σήμερα αισθάνονται καμιά κρίση, διότι έχουν παχυλές αποζημιώσεις, πολύ υψηλά μπόνους, πολύ υψηλούς μισθούς και ακόμα κι όταν κλείνουν -στην Ευρώπη, όχι εδώ- οι οργανισμοί, τα ιδρύματα τα οποία διοικούσαν, παίρνουν παχυλές αποζημιώσεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «κρίση είναι το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που έχει μισθούς Βαλκανίων και τιμές Βρυξελλών, που οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ αν χρειαστεί κανείς να πάει στο σούπερ-μάρκετ, αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται διπλάσια χρήματα απ΄αυτά που χρειαζόταν πριν από μερικούς μήνες. Κρίση έχουμε όταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε εργαζόμενους πτυχιούχους, σαν αυτούς που είδα στους ορόφους των υπηρεσιών του δήμου της Αθήνας, να δουλεύουν ως συμβασιούχοι και με προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας και να μην ξέρουν όταν λήγει το εξάμηνο τι θα τους ξημερώσει και αν ανανεώσουν τη σύμβαση και οι ίδιοι άνθρωποι να θεωρούνται έκτακτοι, παρά το γεγονός ότι είναι πολλά χρόνια στην ίδια υπηρεσία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

    Επέκρινε δε, έμμεσα την πρόταση του κ. Παπανδρέου για πάγωμα των δανείων για ένα χρόνο, λέγοντας ότι «πρόκληση για την ελληνική κοινωνία αποτελεί και το γεγονός ότι κάποιοι άπληστοι τραπεζίτες, την ώρα που στραγγαλίζουν την κοινωνία και κάποιοι πολιτικοί συμφωνούν μαζί τους, προτείνουν περίοδο χάριτος με κεφαλαιοποίηση των τόκων. Πράγμα που σημαίνει στην πραγματικότητα 3% επιπλέον επιβάρυνση για ένα 20ετές δάνειο. Δηλαδή, το κόστος να το πληρώνει ο δανειολήπτης».

    Σχολιάζοντας την απόφαση για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι «να αφήσουμε τις ψεύτικες υποκριτικές δηλώσεις περί χαλάρωσης ενός Συμφώνου, που είναι ήδη κουρελόχαρτο, κι ας μιλήσουμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο Σύμφωνο με άξονα την κοινωνική ανασυγκρότηση, την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κι ας αφήσουμε τα παχυλά λόγια περί κοινωνικού κράτους -ιδίως όταν τα ακούμε απ΄αυτούς που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος- κι ας δούμε με ποια άμεσα μέτρα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ανάσα στους χαμηλόμισθους, στους εργαζόμενους που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους νέους και τις νέες αυτού του τόπου που αισθάνονται ότι δεν έχουν ελπίδα για το αύριο».

    Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση

    Δεκαέξι προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σνακοίνωσή του, και ταυτόχρονα επικρίνει την κυβέρνηση επειδή «το σχέδιο μυθικού ύψους 28 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε για την χρηματοπιστωτική κρίση, συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των φορολογούμενων πολιτών, προκειμένου να ενισχυθούν οι τραπεζίτες και το τραπεζικό κεφάλαιο».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους Τραπεζίτες και το Τραπεζικό κεφάλαιο» και διευκρινίζει ότι «η θέση αυτή, ισχύει ανεξάρτητα αν τα ποσά που θα χορηγηθούν άμεσα ή έμμεσα προς τις Τράπεζες, δοθούν άνευ προϋποθέσεων ή με προϋποθέσεις, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ».

    Η παράταξη προτείνει σειρά από «άμεσα, ρεαλιστικά και ουσιαστικά» μέτρα, που στοχεύουν στο να ανακουφίσουν την οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, τις πιο αδύνατες κατηγορίες των δανειοληπτών, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ «θα ανοίξουν προοδευτικούς δρόμους διεξόδου από τη σημερινή κρίση».

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου

    «Είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχει οικονομική κρίση να μην υπάρχει ο αναγκαίος δημόσιος ισχυρός πόλος» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν τη ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως, όπως σημείωσε, υπάρχει η εκκρεμότητα με την Αγροτική Ασφαλιστική και έχει ήδη ζητηθεί να κληθεί ο κ. Μηλιάκος στη Βουλή για να ενημερώσει για την κατάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου (σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στον κ. Αλαβάνο και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, σημειώνοντας ότι ορισμένες εκ των προτάσεών τους είναι σωστές) ο ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει που απευθύνεται ο κ. Βγενόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «είναι δεδομένη η ακρότητα της πολιτικής Μπους που βιώσαμε, αλλά βέβαια δεν έχουμε και αυταπάτες στο νέο πεδίο που θα διαμορφωθεί».

    Σε ερώτηση αν πείστηκε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Ρουσόπουλου, σχολίασε ότι αυτά «δεν είναι θέματα που λύνονται μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις» και πρόσθεσε ότι «παρότι μόνοι τους υποστήριξαν το αίτημα της εξεταστικής, σήμερα η εξεταστική επιτροπή λειτουργεί στη Βουλή και με βάση τα κριτήρια θα υπάρξει λύση».

    Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις που έχουν εκφράσει οι κκ Κύρκος και Παπαγιαννάκης σχετικά με το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάλογο με όλους, δεν είναι μία αυθαίρετη επιλογή αυτό που μας ενώνει και αυτό που μας χωρίζει. Εξαρτάται από το πρόγραμμα του καθενός. Θέλουν να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την Εθνική Τράπεζα, για το ''άρθρο 16''; Ευχαρίστως. Κάθε κόμμα έχει προαπαιτούμενο όταν σέβεται τον εαυτό του. Δεν πας με λευκό τετράδιο για να ζητήσεις θέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 7:30:35 UTC