Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να μη μετακυληθεί η κρίση στους πολίτες"
  • [02] "Αλλαγή οικονομικής πολιτικής"

  • [01] "Να μη μετακυληθεί η κρίση στους πολίτες"

    «Η ΕE έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης με τα μέσα που διαθέτει και η σημερινή μας συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε από κοινού τις προτάσεις που θα προωθήσει η ΕΕ στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

    Με αυτά τα λόγια συνόψισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τα αποτελέσματα της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής μια προσέγγιση που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, σε μία νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται μία ισορροπημένη παρέμβαση υποστήριξης του τραπεζικού τομέα. Δεύτερον, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, δηλαδή στη λεγόμενη πραγματική οικονομία.

    O Κώστας Καραμανλής τόνισε, ακόμη, ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΕΕ θα κινηθεί με βάση μία πρόταση τεσσάρων σημείων που παρουσίασε η Γαλλική Προεδρία.

    Το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία. Η εποπτεία θα πρέπει να ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις, όπως η παρούσα.

    «Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή σοβαρότατη κρίση, αν η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν καλύτερη και η διαφάνειά του μεγαλύτερη», ανέφερε ο πρωθυπουργός .

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι «τα νέα για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διόλου ευχάριστα».

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι για την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει καλύτερες επιδόσεις από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι, όπως σημείωσε, φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα.

    Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, γεγονός που, όπως σημείωσε, θωράκισε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας που έχει στόχο την άνετη και με καλούς όρους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Σημείωσε τις πρωτοβουλίες για τη στηριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η εγγύηση του 80% των δανείων τους από το ταμείο εγγυοδοσίας.

    Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ρόλο των τραπεζών στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, τις κάλεσε για μία ακόμη φορά να επιτελούν το έργο τους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλύει στους πολίτες τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν εντατικοποιηθεί με στόχο το χτύπημα της αισχροκέρδιας και ότι όσοι δεν έχουν πάρει το μήνυμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους.

    Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα

    Την ενότητα των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την οικονομική κρίση σφράγισαν σήμερα οι αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία εβδομάδα πριν τη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον για την οικονομία.

    Καταρχήν, οι "27", συμφώνησαν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την έναρξη της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μείζονα ρόλο.

    Οι "27" υιοθέτησαν "κοινές αρχές" για την οικοδόμηση του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν την "πλατφόρμα" της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "27", ζητούν τα εξής:

    -Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

    -Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψηη υπερβολικών κινδύνων)

    - Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται "φούσκες" κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού.

    - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    - Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    - Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

    - Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Τέλος, οι "27" στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ειδικότερα, οι "27" συμφώνησαν ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου, μέσα σε περίοδο 100 ημερών,θα πρέπει να ετοιμασθούν τα μέτρα εφαρμογής των παραπάνω αρχών.

    Κατά τη λήξη της περιόδου αυτής θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής με θέμα την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον, νέες αποφάσεις για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι σημερινές και οι μελλοντικές μακροχρόνιες προκλήσεις.

    [02] "Αλλαγή οικονομικής πολιτικής"

    Τις οικονομικές εξελίξεις, υπό τη σκια της οικονομικής κρίσης, συζήτησαν σε σημερινή συνάντησή τους, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, και έληξε χωρίς δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Προσερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στη χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι είχε επαφές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες, με τον κ. Προβόπουλο να τονίζει ότι υπάρχει απαισιοδοξία και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι υπάρχουν όντως δυσκολίες.

    "'Εχουμε καταθέσει χρήσιμες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο δε κ.Προβοπουλος απάντησε "βεβαίως" και ακολούθησε η κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την ανησυχία του για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ανέφεραν σε συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Είπαν πως ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις και σε επιστολές που έχουν στείλει οι τράπεζες, όπου κάνουν λόγο για περιθώρια αύξησης των επιτοκίων κατά 19% στις επιχειρήσεις και κατά 22% στα νοικοκυριά και τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτό και δεν περάσει στην πραγματική οικονομία η μείωση των επιτοκίων, τότε θα έχουμε ταχεία επιβράδυνση της ανάπτυξης με αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα στον προϋπολογισμό και μεγαλύτερες επισφάλειες στο πιστωτικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον κ. Προβόπουλο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και η ανεξάρτητη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

    Ακόμη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είπαν πως ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συνεχείς τροποποιήσεις και αοριστίες του νομοσχεδίου για την στήριξη των τραπεζών και τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις, η δε ανακοίνωση των μέτρων έγινε στις 14 Οκτωβρίου κι ενώ ο υπουργός της Οικονομίας είπε ότι αναμένονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και θα παρέλθουν και άλλες εβδομάδες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι αυτή η αβεβαιότητα θα προκαλέσει παρενέργειες και τόνισε ότι επείγει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αδιαφάνεια του νομοσχεδίου και είπε ότι αυτό αφήνει περιθώρια επιμέρους διαπραγματεύσεων κάθε τράπεζας με το υπουργείο Οικονομίας και δίνει την δυνατότητα μεταφοράς επισφαλειών στο Δημόσιο και τελικά στους φορολογουμένους.

    Αναφερόμενος στο ίδιο νομοσχέδιο, ο κ. Παπανδρέου είπε στο διοικητή ότι δεν υπάρχει σε αυτό πρόβλεψη για την κατεύθυνση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες και επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης Τραπεζών.

    Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα δανείων ως το τέλος του 2009, ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτή μπορεί να τύχει της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένους όρους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα πλήξει και την Ελλάδα, καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε χθες ρυθμούς ανάπτυξης με αρνητικό πρόσημο της μεν Ευρωζώνης -0,5%, των δε ΗΠΑ -0,7%.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής με απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων, ανακούφιση των δανειοληπτών και μέτρα ρευστότητας στις τράπεζες που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

    Στην συνομιλία της με τους δημοσιογράφους η κα Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και πρόσθεσε ότι πρόβλημα ρευστότητας έχουν όλες οι τράπεζες λόγω της μη ομαλοποίησης της διατραπεζικής αγοράς, το σημείο, όμως στο οποίο υπάρχει διαφοροποίηση είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι για το ζήτημα αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει στοιχεία στην Βουλή και έχει τονίσει ότι στο νομοσχέδιο για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Κίνημα πρέπει να μπει ο όρος ότι η κάθε τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύπτει την κεφαλαιακή της επάρκεια στο ελάχιστο όριο του 8%.

    Ακόμη η κα Κατσέλη άσκησε κριτική για τον χρόνο ένταξης των τραπεζών στο σχέδιο που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2009 και τόνισε ότι αυτό δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να κλείσουν την χρήση του 2008 λαμβάνοντας αμοιβές και μπόνους που θα ελάμβαναν υπό κανονικές συνθήκες.

    Επίσης η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ένσταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας "πώς μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο επί της αρχής όταν γνωρίζουμε πως θα αλλάξει".

    Προτάσεις για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2009, κατάργηση του φόρου 10% και επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις, μέτρα όπως ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις μόνο για μικρομεσαίες, δραστική απλούστευση της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης, συγκαταλέγονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Φ. Σαχινίδη και Α. Κατσιφάρα.

    Επίσης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει δημιουργία μίας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας μίας στάσης για επιχειρήσεις (τύπου ΚΕΠ), έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι πιθανοί επενδυτές, δημιουργία Ταμείου Στήριξης των ΜΜΕ ανάλογο με το Ταμείο Αναχρηματοδότησης των τραπεζών που έχει ήδη προταθεί και επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και σε αυτές του αγροτικού χώρου,

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τις τράπεζες και την κυβέρνηση "για την απόλυτη αυθαιρεσία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και ιδιαίτερα στο λεγόμενο "πλαστικό χρήμα" όπου το επιτόκιο έχει εκτοξευθεί στο 22% με μονομερείς, εκ μέρους των τραπεζών, αναπροσαρμογές των συμβολαίων, χωρίς να τηρείται ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε και πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που κρίνουν ως καταχρηστικές τέτοιες τραπεζικές πρακτικές"

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις κατασχέσεις σπιτιών επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρείται αύξηση, με ιδιαίτερη έξαρση την φετινή χρονιά (το 2003 έγιναν περίπου 35.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, το 2007 έφτασαν τις 120.000). Για το 2008 εκτιμάται ότι οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα ξεπεράσουν τις 150.000, ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία των λεγόμενων εισπρακτικών εταιριών τόνισε λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, δημόσια επίβλεψη ενώ υιοθετούν πρακτικές ηθικά και ποινικά κολάσιμες.

    Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε ότι σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης των τιμών βασικών ενεργειακών αγαθών παγκοσμίως, "με την αύξηση του Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο ένας κύκλος αυξήσεων ύψους 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν το τελευταίο 4μηνο οι τιμές του πετρελαίου, στις οποίες είχαν απόδοθεί από κυβέρνηση και Διοίκηση οι προηγούμενες αυξήσεις, έχουν πέσει κατά 50%.

    Δηλώσεις για δανειολήπτες

    «Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των οικονομικά ασθενέστερων και των μικρότερων επιχειρήσεων, ως το τέλος του 2009, βρήκε απήχηση στην κοινωνία, αλλά και σε τραπεζικά στελέχη που τη χαρακτήρισαν δίκαιη και ρεαλιστική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται κάπου αλλού και φάνηκε και από την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Ουδείς αντιλαμβάνεται για τι ακριβώς συζητάμε, καθώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο που έχει ελάχιστα κοινά με τις διάφορες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών».

    Επικαλούμενος αποστροφή του κ. Αλογοσκούφη ότι «εξετάζεται η (αντίστοιχη) ισπανική πρωτοβουλία», ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει στο παρόν νομοσχέδιο τροπολογία, ώστε να υπάρξει πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των ασθενέστερων, ως το τέλος του 2009.

    Επιπλέον, με αφορμή τη μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 μονάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την προανακοινωθείσα μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι «δεν νοείται κατά κανένα τρόπο αύξηση των επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες».

    «Καλούμε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πολύ περισσότερο καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο και να αναλάβει τις ευθύνες της για μείωση του βάρους των δανειοληπτών είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 17:30:26 UTC