Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Παπούλια - Γ.Προβόπουλου
  • [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [03] Ντέρμπι κορυφής
  • [04] ΟΝΝΕΔ : Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο
  • [05] "Από το υστέρημα των πολιτών"
  • [06] Δωρεάν ηλεκτρονική πληροφόρηση
  • [07] Σύνοδος κορυφής για την οικονομία

  • [01] Συνάντηση Κ.Παπούλια - Γ.Προβόπουλου

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

    Η συνάντηση έγινε ύστερα απο πρόσκληση του κ.Παπούλια για να ενημερωθεί για την οικονομική κρίση.

    Υποδεχόμενος τον κ.Προβόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε τέτοιες περιόδους οι τράπεζες πρέπει να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία. "Δίνεται μια μεγάλη μάχη και είναι πάρα πολύ σωστό ότι σε τέτοιες περιόδους οι Τράπεζες πρέπει να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία", τόνισε και αναφέρθηκε στη συνάντηση των G-20.

    Απο την πλευρά του ο κ.Προβόπουλος είπε ότι δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες απο τη συνάντηση αυτή.

    "Φοβούμαι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε και πάρα πολλά από τους G20, να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά βεβαίως και η συζήτηση βοηθάει?", είπε ο διοικητής.

    [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Με διαφορετικά δεδομένα, τα μέλη του Ββ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επεξεργάστηκαν την πρόταση της Μονής Βατοπαιδίου για αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής, από την έκδοση δικαστικής απόφασης σχετικά με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.

    Αυτό προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, του εισηγητή της πλειοψηφίας Κωνσταντίνου Καποτά και του μειοψηφίσαντος μέλους Παναγιώτη Κιούση.

    Αμφότεροι οι σύμβουλοι, ανέφεραν πως το Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν είχε υπόψη του το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης, που δικαίωνε το Δημόσιο. Στο ζήτημα, ωστόσο, εάν γνωρίζαν την αποδοχή εκ μέρους του Π. Δούκα, της τέταρτης (επί σειρά) γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που δικαίωνε τη Μονή, έδωσαν αντίθετες καταθέσεις.

    Ο εισηγητής του Τμήματος, Κ. Καποτάς, επικαλέστηκε τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και τις υπουργικές αποφάσεις του 2003 και 2004. Άλλο τόσο - σημείωσε - ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στη δίκη το Νοέμβριο του 2003, Δ. Χειμώνας, περιελάμβανε ανάμεσα στις προτάσεις του και αίτημα αναβολής της συζήτησης, έως ότου εκδοθεί από το Γνωμοδοτικό του υπουργείου Οικονομικών, «νέα απόφαση γνωμοδότησης, η οποία θα κρίνει αμετάκλητα την ύπαρξη ή μη, δικαιωμάτων κυριότητας της αντιδίκου επί της επιδίκου εκτάσεως».

    Με δεδομένο ότι η απόφαση του Γνωμοδοτικού ήταν αρνητική για το Δημόσιο και επικυρώθηκε στη συνέχεια από τον Π. Δούκα, ήταν - σύμφωνα με τον κο Καποτά - εξαιρετικά πιθανόν, το δικαστήριο στην απόφασή του, να εκλάμβανε την νέα υπουργική απόφαση, ως ομολογία. Αντίθετα, με την παραίτηση από την έκδοση απόφασης, το Δημόσιο θα μπορούσε, είτε να διαπραγματευτεί με τη Μονή, γλιτώνοντας κάποιες από τις διεκδικούμενες εκτάσεις, είτε και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να επαναφέρει την συζήτηση στο ακροατήριο οποτεδήποτε ή και να ασκήσει νέα αγωγή.

    «Δεδομένα άλλα, δεν είχαμε. Με την γνωμοδότησή μας αυτή, λοιπόν, θεωρήσαμε ότι παρείχετο η δυνατότητα στο Δημόσιο να απεγκλωβιστεί, να αποδεσμευτεί από τις προηγηθείσες τέσσερις γνωμοδοτήσεις του», ανέφερε ο κος Καποτάς.

    Ο μειοψηφίσας νομικός σύμβουλος, Παναγιώτης Κιούσης, διευκρίνισε πως διαφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας, όχι επί της ουσίας, αλλά σε επίπεδο δικονομίας, σημειώνοντας πως «πλείστοι έγκυροι συγγραφείς, έχουν ταχθεί υπέρ της απόψεως, ότι μετά τη συζήτηση στο ακροατήριο, τελειώνει το θέμα και θα πρέπει να εκδίδεται απόφαση».

    Ο ίδιος ανέφερε πως γνώριζε μονάχα τη συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης τον Νοέμβριο του 2003 και πως δεν είχε άλλα δεδομένα, δεν είχε γνώση ότι ο Π. Δούκας είχε προσυπογράψει το τέταρτο πόρισμα του Γνωμοδοτικού του υπουργείου του.

    «Εγώ δεν εγνώριζα για την υπουργική απόφαση, ή τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου. Δεν νομίζω ότι γνώριζαν οι συνάδελφοί μου. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία. Τώρα, αν οι συνάδελφοί μου μπήκαν, εγώ δεν το γνώριζα?» ανέφερε ο μάρτυς.

    Από κει και πέρα, θεωρουμένης συνολικά της υπόθεσης, ο κος Κιούσης εκτίμησε πως το Δημόσιο δεν μπορεί να περίμενε κάτι κακό από την έκβαση της δίκης. «Στη χειρότερη περίπτωση θα εγένετο δεκτή η αγωγή της Μονής», έκρινε ο μάρτυς.

    Σε ερώτηση του Γρ. Νιώτη (ΠΑΣΟΚ), «αν υπήρχε ένα στα χίλια πιθανότητα να είχε συμφέρον το ελληνικό κράτος με την κατάργηση της δίκης», ο μάρτυς απάντησε αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η κρίση του, όπως διευκρίνισε, «έρχεται εκ των υστέρων - απβ όσα διάβασα για την ουσία της υπόθεσης στις εφημερίδες».

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Κιούσης χαρακτήρισε «παράνομες» τις ανταλλαγές, εφβ όσον οι τίτλοι της Μονής ήταν «ακυρώσιμοι».

    Η κατάθεση, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του Άγγελου Αποστολίδη, πρώην στελέχους της LADA HELLAS, εταιρείας των συμφερόντων του Φοίβου Χριστοδουλίδη, (επιχειρηματία που διατηρούσε στενή σχέση με τον γέροντα Εφραίμ), δεν οδήγησε σε περαιτέρω τεκμηρίωση των όσων ο μάρτυς είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης και στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Τουναντίον, έδωσε λαβή για έντονη αμφισβήτηση εκ μέρους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο μάρτυς προέβη σε άλλη μία καταγγελία περί μεταφοράς εγγράφων στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, επέδειξε ασθενή μνήμη σε άλλη μία περίπτωση, αλλά και παραδέχθηκε πως δεν θα είχε, ενδεχομένως, ανακινήσει το όλο θέμα «εάν δεν είχε απολυθεί καταχρηστικώς» από τον πρώην εργοδότη του.

    Ο κος Αποστολίδης επανέλαβε στην κατάθεσή του, πως για ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2006, είχε χρεωθεί να μεταφέρει τον μοναχό Αρσένιο της Μονής Βατοπαιδίου, στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δικηγορικό γραφείο του κου Πελέκη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο υπουργείο Απασχόλησης και μία φορά στο σπίτι του Θοδωρή Ρουσόπουλου στο Ψυχικό, όπου αργότερα κατέφθασε και ο Εφραίμ.

    «Αφότου έβγαινε από τα υπουργεία, επικοινωνούσε πάντα με τον γέροντα Εφραίμ και τον αποκαλούσε "γέροντά μου" λέγοντας πως "τα πράγματα πάνε καλά"», ανέφερε επίσης ο κος Αποστολίδης, χωρίς να θυμάται να έχει ειπωθεί κάτι περισσότερο ενώπιόν του.

    Ο ίδιος, είχε παραλάβει επίσης, μία φορά έναν φάκελο με φαξ που μόλις είχαν φθάσει από τη Θεσσαλονίκη στην Διευθύντρια Πολιτικής Γης, Σ. Μαντέλη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον μετέφερε στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Επβ αυτού, ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μπούγας, παρατήρησε πως ο κος Αποστολίδης δεν ανέφερε τις μεταφορές αυτές των εγγράφων στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα. «Δεν μπορώ να σας δώσω εξήγηση γιβ αυτό», απάντησε ο μάρτυς, ενώ έδειξε να μπερδεύει το επώνυμο του προέδρου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γ. Παπαγεωργίου, (αρχικά συμφώνησε σε λαθεμένη υπόδειξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκη, ότι λεγόταν Γ. Ξηραδάκης) και δεν θυμόταν αν έφερε μουστάκι ή μούσι.

    Ο κος Αποστολίδης, είχε κατά τα λεγόμενά του, αναλάβει να συμμετέχει στη διοργάνωση ομιλιών του γέροντα Εφραίμ στα γραφεία της εταιρείας και να συντονίζει τη δραστηριότητα ενός Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού (που εκδίδει και το περιοδικό «Πεμπτουσία»), στην πνευματική επιρροή πάντα, της Μονής Βατοπαιδίου. Στις ομιλίες αυτές, μετείχαν συν τοις άλλοις οι εισαγγελείς Ε. Βροτσέλας, Γ. Γεράκης, Π. Αγγελόπουλος, «αρχηγοί πυροσβεστικής και αεροπορίας», ο Σ. Παπαθεμελής και άλλοι.

    Τέλος, ο κος Αποστολίδης κατήγγειλε πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, ευθύς αμέσως μετά την συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, γεγονός που τον οδήγησε να ζητήσει πολιτική κάλυψη από τον Αλ. Αλαβάνο.

    «Αισθάνομαι όλη την αντιπολίτευση σύσσωμη να μην έχει κάποιο ενδιαφέρον και σαν απλός πολίτης στεναχωριέμαι. Πιστεύω ότι αν σβήσουν τα φώτα της επικαιρότητος, θα έχουμε και άλλες συνέπειες και απλώς φοβάμαι?», εξομολογήθηκε ο μάρτυς.

    [03] Ντέρμπι κορυφής

    Το ντέρμπι κορυφής που θα διεξαχθεί (19:00-ΝΕΤ) την Κυριακή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» του Ερνέστο Βαλβέρδε, θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την έδρα τους και να πάρουν την νίκη, έτσι ώστε να παραμείνουν επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα, ενώ οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, θα παραταχθούν στο φαληρικό γήπεδο, με στόχο να διατηρήσουν το αήττητο που έχουν στην εφετινή διοργάνωση. Ο Ισπανός τεχνικός δεν θα έχει στην διάθεση του τον Στολτίδη που είναι τραυματίας, ενώ αντίθετα αναμένεται να παρατάξει στο αρχικό σχήμα τους Αντζα και Τζόρτζεβιτς. Από την πλευρά του, ο Σάντος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, με μοναδικό «αγκάθι» τον Κονσεϊσάο, η συμμετοχή του οποίου είναι αμφίβολη.

    Παράλληλα, η Ξάνθη που εντυπωσιάζει, δοκιμάζεται στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό σε μία ανοικτή αναμέτρηση, ενώ ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το εκτός έδρας εμπόδιο της απρόβλεπτης Λάρισας. Επίσης, ο Εργοτέλης θα φιλοξενήσει τον Θρασύβουλο και με νίκη θα παραμείνει στα «υψηλά πατώματα» της βαθμολογίας, ενώ η ΑΕΚ που βρίσκεται εν μέσω εξελίξεων, έχει εύκολο έργο υποδεχόμενη τον Πανσερραϊκό.

    Τέλος, ο Πανιώνιος με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, θα φιλοξενήσει τον Ηρακλή, με τους δύο αντιπάλους να θέλουν τους βαθμούς για να βελτιώσουν την θέση τους, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης, έχει δύσκολη αποστολή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Αρη και ο Λεβαδειακός υποδέχεται τον ΟΦΗ σ΄έναν αγώνα χωρίς φαβορί.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:Σάββατο 15 Νοεμβρίου

    16:45 Λάρισα-Παναθηναϊκός ALPHA

    19:00 ΑΕΚ-Πανσερραϊκός NOVA

    19:00 Αρης-Αστέρας Τρίπολης ΝΕΤ

    Κυριακή 16 Νοεμβρίου

    15:00 Εργοτέλης-Θρασύβουλος

    15:00 Λεβαδειακός-ΟΦΗ

    16:45 Πανθρακικός-Ξάνθη NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ΝΕΤ

    19:00 Πανιώνιος-Ηρακλής NOVA

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 9 6-2-1 5-0-0 1-2-1 14-3 20

    2. ΠΑΟΚ 9 5-4-0 3-2-0 2-2-0 11-3 19

    3. Ξάνθη 9 5-3-1 2-1-1 3-2-0 8-3 18

    4. Εργοτέλης 9 4-3-2 2-2-1 2-1-1 13-12 15

    . Παναθηναϊκός 9 4-3-2 2-2-1 2-1-1 14-9 15

    6. ΑΕΚ 9 3-5-1 3-1-0 0-4-1 13-12 14

    7. Άρης 9 4-1-4 3-1-1 1-0-3 8-9 13

    8. Λάρισα 9 3-3-3 2-0-2 1-3-1 14-9 12

    9. Πανθρακικός 9 3-2-4 2-0-2 1-2-2 5-9 11

    . Πανιώνιος 9 3-2-4 1-2-2 2-0-2 12-12 11

    11. Λεβαδειακός 9 2-3-4 2-2-0 0-1-4 4-9 9

    12. Αστέρας Τρίπολης 9 1-5-3 0-4-0 1-1-3 6-8 8

    . Πανσερραϊκός 9 2-2-5 0-1-3 2-1-2 7-13 8

    . Ηρακλής 9 1-5-3 1-4-1 0-1-2 6-8 8

    15. ΟΦΗ 9 1-4-4 0-1-3 1-3-1 10-16 7

    16. Θρασύβουλος 9 1-1-7 0-1-3 1-0-4 7-15 4

    [04] ΟΝΝΕΔ : Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

    Τις απαντήσεις της νέας γενιάς στα ερωτήματα που άφησε "ανοικτά" η εξέγερση του Πολυτεχνείου, προσπάθησε να ανιχνεύσει η ΟΝΝΕΔ στη συζήτηση που διοργάνωσε χθες βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα του 1973.

    Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Αντώνης Μπεχράκης και η Τόνια Μωροπούλου έκαναν τη δική τους προσέγγιση στο χθες και στο σήμερα συμφωνώντας ωστόσο ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι δυνατόν να μονοπωλείται από καμία πολιτική παράταξη, ότι ήταν ένα εθνικό πατριωτικό κίνημα, ένας αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου, μίλησε για τα αιτήματα του χθες στο σήμερα και αναρωτήθηκε κατά πόσο η δημοκρατία για την οποία αγωνίστηκαν τότε είναι αυτή που ζούμε σήμερα.

    Το αγωνιστικό παράδειγμα του Πολυτεχνείου πέφτει στη κοινωνική λήθη, είπε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και μαζί του συμπαρασύρει τις αξίες που το συνόδευαν. Για το κομμάτι εκείνο της νέας γενιάς, πρόσθεσε, που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική το Πολυτεχνείο είναι ζωντανή ιστορική απόδειξη για ιδέες, αρχές και ιδανικά.

    Η Τόνια Μωροπούλου ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο το τιμά κάθε γενιά που ανταποκρίνεται στο μήνυμα της εποχής. "Πήραμε τη ζωή στα χέρια μας τότε, είπε, και ξεπεράσαμε τα εσκαμένα αντιμέτωποι με ένα καθεστώς. Όταν έπεσαν οι πρώτοι νεκροί, όταν ήρθαν τα τανκς, εμείς ήμασταν εκεί. Μείναμε εκεί και βγήκαμε από το Πολυτεχνείο με το κεφάλι ψηλά. Δεν παραδοθήκαμε, αγωνιστήκαμε με γνώμονα την εθνική ενότητα και διεκδικήσαμε ψωμί, παιδεία, αξιοκρατία, λαϊκή κυριαρχία".

    Ο Αντώνης Μπεχράκης, σήμερα πρόεδρος του ΟΛΠ ήταν στο Πολυτεχνείο και αμέσως μετά το 1974 από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ.

    "Πράγματι, αναγνώρισε ο κ. Μπεχράκης, η Αριστερά είχε τον πρώτο λόγο στην εξέγερση αλλά σε καμία περίπτωση το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μονοπωλείται πολιτικά. Είμαστε όλοι εκεί και κανείς δεν ρώτησε τον άλλον που ανήκει. Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα μας η επαναφορά της Δημοκρατίας. Αγαπούσα και αγαπώ όλους όσους αγωνίστηκαν μαζί μας τότε έστω και αν ανήκουν σε διαφορετικό πολιτικό χώρο".

    Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε κατά πόσο δικαιώθηκε η γενιά του Πολυτεχνείου σήμερα. "Τότε, είπε, είχαμε έλλειμμα δημοκρατίας, ξέραμε τί να πολεμήσουμε. Τώρα δεν ξέρω τί να πολεμήσουμε...".

    Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης διευκρίνισε εξ αρχής ότι δεν θα εξωραΐσει τις καταστάσεις. Θυμήθηκε και θύμισε ότι με την Τόνια Μωροπούλου έγραψαν μαζί το κείμενο της συντονιστικής, έστω και αν πήραν μετά διαφορετικούς δρόμους.

    "Είναι φοβερό, είπε, να είσαι παιδί και να σε θαυμάζουν οι γονείς σου, να είσαι βετεράνος σε έναν αγώνα που δεν πρόλαβες να καταλάβεις πότε τον έδωσες και πότε τον κέρδισες γιατί έγιναν όλα τόσο γρήγορα".

    Ο κ. Λαζαρίδης απογοητευμένος, όπως είπε, από την εξέλιξη του εορτασμού του Πολυτεχνείου, πρότεινε να καταργηθεί και να οριστεί μια κοινή γιορτή σε μια άλλη ημερομηνία για όλους τους αγώνες της νεολαίας σε διάφορες φάσεις της ιστορίας μας.

    Μιλώντας για τα επεισόδια που σημειώνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είπε απευθυνόμενος προς τους φοιτητές. Εάν δεν μπορείτε να περιφρουρήσετε μια εκδήλωση μην την κάνετε. Τους νταήδες που κάνουν τα επεισόδια, στην εποχή μας τους είχαμε απομονώσει".

    Ο Χ. Λαζαρίδης πρότεινε επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου "έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα".

    "Το άσυλο έχει νόημα, είπε, μόνο όταν έξω από το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει δημοκρατικό καθεστώς και δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα".

    Με την εκδήλωση αυτή η ΟΝΝΕΔ θέλει να θυμηθεί και να θυμίσει το διαχρονικό μήνυμα των γεγονότων του Νοέμβρη του 1973 τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    "Για τη νεολαία της ΝΔ, είπε ο κ. Παπανικολάου, το Πολυτεχνείο είναι μια αφορμή για το επόμενο βήμα. Νιώθουμε το πραγματικό της νόημα και αρνούμαστε να εγκλωβιστούμε σε πρακτικές που τείνουν να καταστήσουν το εορτασμό απολίθωμα, πρόσθεσε. Η ΟΝΝΕΔ θέλει ένα Πολυτεχνείο που δεν θα βλέπει μόνο τον κόσμο του 1973 αλλά και εκείνον του 2008. Για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τη σύγχρονη μορφή που μπορεί να λάβει ο αγώνας της νεολαίας τόσο στις μέρες μας όσο και στο μέλλον".

    [05] "Από το υστέρημα των πολιτών"

    Την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΤΟΕ στο Εποπτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει τις τράπεζες στη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. για τη στήριξη της ρευστότητας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ.

    Ο κ.Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «το σχέδιο για τη ρευστότητα που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες θα χρηματοδοτηθεί από το υστέρημα του λαού. Και σε αυτό πρέπει να μετέχει εκπρόσωπος των τραπεζοϋπαλλήλων για να ελέγχει πού πάνε τα χρήματα και αν χρησιμοποιούνται σωστά».

    «Προτίμησα να δω τους τραπεζοϋπαλλήλους από τους τραπεζίτες γιατί αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή των τραπεζών», είπε και εκτίμησε ότι τα τετ-α-τετ με τραπεζίτες δεν μπορούν να γίνονται ερήμην των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Ζήτησε επίσης να μη γίνει καμία απόλυση για ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.

    [06] Δωρεάν ηλεκτρονική πληροφόρηση

    «Το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι, πλέον, σε θέση να προσφέρει στον πολίτη άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πληροφόρηση και για τη νομοθεσία που τον ενδιαφέρει». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του έργου «Μελέτη και Ανάπτυξη Συστήματος Αυτοματοποίησης της Διαχείρισης, Αρχειοθέτησης και Διάχυσης της Νομοθεσίας στο Ευρύ Κοινό».

    Ο κ. Παυλόπουλος προχωρώντας προς τη διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει το Εθνικό Τυπογραφείο, με το έργο «Ε-Themis», είπε: «Διαμορφώσαμε ένα νέο διαδικτυακό τόπο όπου κάθε ενδιαφερόμενος έχει δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας (νόμοι, διατάγματα και κανονιστικές αποφάσεις, όπως δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Μέσα από 40 θεματικές ενότητες, αλλά και δυνατότητες αναζήτησης με λέξεις - κλειδιά, οι πολίτες οδηγούνται, εύκολα και γρήγορα, και, το κυριότερο, χωρίς κόστος, στη νομική πληροφορία που χρειάζονται. Μάλιστα, η διαρκής επικαιροποίηση που γίνεται διασφαλίζει την ακρίβεια των στοιχείων».

    Μιλώντας για το έργο «Ηλεκτρονικός Ραπτάρχης», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αυτό «συμβάλλει και στην γενικότερη προσπάθεια που βρίσκεται σβ εξέλιξη για την προώθηση της καλής νομοθέτησης. Γιατί η παρουσίαση, με ευσύνοπτο τρόπο, της νομοθεσίας ανά θεματικές κατηγορίες και πεδίο ενδιαφέροντος είναι συστατικό στοιχείο της καλής νομοθέτησης».

    Χαρακτήρισε δε «σημαντική καινοτομία του έργου την αξιόπιστη και συστηματική κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την οποία εγγυάται». «Είναι γνωστό ότι το πλήθος των ισχυουσών κάθε φορά ρυθμίσεων (νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις κλπ.) δημιουργεί ζητήματα κατανόησης, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η πρόσβαση, σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη δράση της Δημόσιας Διοίκησης. Με το έργο «Ε-Themis» γίνεται μία σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια διόρθωσης αυτών των δυσλειτουργιών και των κακώς κειμένων, στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», συμπλήρωσε.

    Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση και εφαρμογή του έργου «E-Themis» είναι ένα ακόμη βήμα προόδου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες δωρεάν ανάγνωσης που παρέχει το Εθνικό Τυπογραφείο, εξασφαλίζει στον πολίτη πλήρη και άμεση δωρεάν πρόσβαση σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της δημόσιας πληροφορίας, όλη την ισχύουσα νομοθεσία. Ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της διαφάνειας, αναβάθμισης της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και ουσιαστικής διευκόλυνσης της συμμετοχής του πολίτη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, στο πλαίσιο της προωθούμενης Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

    [07] Σύνοδος κορυφής για την οικονομία

    Αρχίζει απόψε στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής της "G20" για την εξεύρεση τρόπων εξόδου από την χρηματοοικονομική κρίση.

    Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και στην τελική διακήρυξη, η «ομάδα των 20» σημειώνει ότι η οικονομική κρίση που απειλεί με ύφεση όλον τον κόσμο ήταν το αποτέλεσμα «υπερβολικού ρίσκου και ελαττωματικών πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου στις οικονομικές αγορές».

    Η ομάδα συμφώνησε ότι όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης των κερδών από το δανεισμό, να κάνουν πιο αυστηρή την επιτήρηση των οικονομικών συστημάτων και να διασφαλίσουν την κατάλληλη επίβλεψη των οικονομικών εταιρειών, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν επικριθεί για το ότι αξιολόγησαν καλά στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν είχαν διασφαλιστεί κανονικά πριν πουληθούν σε όλον τον κόσμο.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι δεν περιμένει θαύματα από τη συνάντηση. Μάλλον θα τη δούμε ως την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα πλήρες πρόγραμμα, είπε.

    "Βεβαίως, ελπίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ) και να ενεργήσουμε έτσι ώστε "οποιοδήποτε σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα να μπορεί να ελέγχεται", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

    Διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη "είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης", ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμά επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν "άμεσα" μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας εργαλειοθήκης, όμοιας με εκείνης που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Οταν ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα η καγκελάριος της Γερμανίας για τις προσδοκίες της από τη G20, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διεξαχθούν "δύσκολες επαφές" αλλά πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις τους προσεχείς μήνες.

    Η «ομάδα των 20», ή G20, σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

    Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο, θα ανακοινώσει στη διάρκεια της συνόδου την πρόθεση της χώρας του να χορηγήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στατιστικής Eurostat ανακοίνωσε ότι η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

    Ανοδος στα διεθνή χρηματιστήρια

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς χρηματοταγορές, μετά και την πολύ μεγάλη άνοδο που σημείωσε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το μεσημέρι, ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 3,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 1,61% και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax 3,09%.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις να επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.029,31 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,50%.

    Με άνοδο 2,72% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

    Τέλος, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από πολλα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε χθες με πολύ μεγάλη άνοδο, αφού νωρίτερα είχε φτάσει ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα του Οκτωβρίου.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε αυξημένος σε ποσοστό 6,67%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας 6,50% και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αυξημένος κατά 6,92%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 November 2008 - 13:30:39 UTC