Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις"
  • [02] "Στο επίκεντρο της οικονομίας ο άνθρωπος"
  • [03] "Διπλά ανήσυχοι"
  • [04] "Επενδύσεις, όχι εξοπλισμοί"
  • [05] "Να αλλάξουμε τον τόπο"

  • [01] "Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις"

    Περιοδεία στο Νομό Κοζάνης πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής θα επισκεφτεί το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, πρότυπες καλλιέργειες και μονάδες διαλογής αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

    "Εγγυημένες οι συντάξεις"

    «Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι εγγυημένη από την ελληνική πολιτεία. Οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για κανένα συνταξιούχο και κανέναν ασφαλισμένο». Τη ρητή αυτή διαβεβαίωση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, η οποία πρότεινε να καλυφθούν οι απώλειες των ταμείων από τη συμμετοχή τους στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα ταμεία σήμερα λειτουργούν σε θωρακισμένο πλαίσιο, ότι δεν έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν ή να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κράτος εγγυάται απόλυτα όλες τις συντάξεις».

    «Εάν σπεύδαμε αυτή τη στιγμή σε μια λογιστική αποκατάσταση των ταμείων τι θα κερδίζαμε; Είναι ωφέλιμο να μετατρέπαμε μια λογιστική διαφορά σε πραγματική διαφορά; Είναι ωφέλιμο να βάλουμε αυτή τη στιγμή πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό και να περιορίσουμε τα περιθώρια που έχει για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές; Ασφαλώς όχι. Εάν υιοθετούσαμε την πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα καταφέρναμε τίποτα άλλο παρά μόνο να μεταθέσουμε στους φορολογούμενος ένα κόστος χωρίς κανένα όφελος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για τις εξοπλιστικές δαπάνες

    ''Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας και της ειρήνης'', δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 15% στον προϋπολογισμό του 2009.

    Αποδεικνύουμε στην πράξη τη θέλησή μας για μείωση των δαπανών, είπε ο κ. Καραμανλής καθώς

    -επιλέξαμε τη διαφάνεια, απέναντι στις κρυφές εγγραφές και τα διπλά βιβλία της περιόδου ΠΑΣΟΚ,

    -έχουμε ήδη μειώσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θωρακίζοντας ωστόσο στον πιο υψηλό βαθμό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας,

    -το υπουργείο Άμυνας έχει για το 2009 τη χαμηλότερη αύξηση δαπανών σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, και

    -οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2009 μειώνονται κατά 15% σε σχέση με τις φετινές.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε ότι δεν χωρούν λαϊκισμοί σε τέτοια ζητήματα, είπε -επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης- ότι η κυβέρνηση μετουσιώνει τη βούληση των Ελλήνων για ασφαλή και περήφανη Ελλάδα, σε πολιτική ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Όπως υπογράμμισε, η πολιτική αυτή απαιτεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, και κόστος που εξαρτάται από το γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Θύμισε μάλιστα "σε όσους προσποιούνται άγνοια, ότι γειτονικές μας χώρες διατηρούν ποσοστά αμυντικών δαπανών, που φτάνουν σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Και αυτό δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Δεν είναι επιλογή μας η αντιπαράθεση. Δεν είναι επιλογή μας η εμπλοκή σε αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις αεροσκαφών. Αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την οφειλόμενη επαγρύπνηση απέναντι σε πρακτικές μέσα από τις οποίες επιχειρείται αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποκλειστικών δικαιοδοσιών της πατρίδας μας. Να είναι σαφές αυτό. Στο ζήτημα αυτό, δεύτερη σκέψη δε χωρά. Λαϊκισμοί σε τέτοιας καίριας σημασίας ζητήματα δεν νοούνται".

    Αναφερόμενος στην συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή στρατιωτική αποστολή στη Σομαλία τόνισε ότι "η Ελλάδα, πρωτοπόρος στην παγκόσμια Ναυτιλία, δεν μπορεί να απουσιάζει από διεθνείς αποστολές απέναντι στους διογκούμενους κινδύνους της πειρατείας".

    Παράλληλα, στηλίτευσε όσους, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία, "εμφανίζονται με "πακέτα" υποσχέσεων, ακοστολόγητα και ανεφάρμοστα". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, "κάποιοι προσποιούνται ότι παρέχουν "υπηρεσίες υποδείξεων" και επιδίδονται σε ευχολόγια. Κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν μαγικές λύσεις και ότι τάχα δεν μπορεί να τις βρει η κυβέρνηση. Είναι πρωτίστως (αλλ' όχι μόνον) εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι "η οικονομική κρίση τάχα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ένα άλλοθι της Κυβέρνησης". Είναι εκείνοι που δεν νοιάζονται για λύσεις, αλλά μόνο για τις εντυπώσεις της στιγμής. Είναι οι διαχρονικοί δημαγωγοί, οι εκφραστές της αντίδρασης και της καθήλωσης" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε τέλος, ότι η κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και "διανύει μαζί με τους πολίτες, βήμα-βήμα, τη δύσκολη αυτή περίοδο κρατώντας όμως σταθερά, γερά το τιμόνι της πορείας του τόπου. [...] Προχωρούμε με έναν τρόπο που εγγυάται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς όμως να υποθηκεύεται το αύριο".

    [02] "Στο επίκεντρο της οικονομίας ο άνθρωπος"

    "Το μήνυμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τις 20 οικονομικές δυνάμεις του κόσμου που συναντώνται στην Ουάσιγκτον είναι πολύ απλό. Ζητούμε κανόνες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου πριν την ομιλία του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, με θέμα "οικονομία για την ειρήνη και την ασφάλεια".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι: "απαιτούμε η ανάπτυξη και η οικονομία να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορεί την κρίση να την πληρώνει ο πολίτης, ενώ σε άλλους να δίνονται λευκές επιταγές και τεράστια χρηματικά ποσά".

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, στο οποίο θα πάρουν μέρος πολλοί διακεκριμένοι διεθνείς οικονομολόγοι, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνεργασία με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος της ομώνυμης επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που εξετάζει τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Αύριο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε χθες το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Γ.Παπακωνσταντίνου εφ όλης της ύλης

    Για επιλεκτική και παραπλανητική χρήση στοιχείων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος επέκρινε τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η «παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την χώρα είναι η ΝΔ» και επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι σήμερα «πληρώνουμε την ανοησία της απογραφής,την ανικανότητα της κυβέρνησης για σωστή διαχείριση και τις επιλογές της, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό».

    Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για «αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων επί κυβέρνησης ΝΔ»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ξέχασε να μας πει την λέξη «δομημένα ομόλογα» και πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν έφερνε την υπόθεση αυτή στην επιφάνεια,σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν καταρρεύσει».

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού για «κάποιους που εμφανίζονται με πακέτα υποσχέσεων»,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ασθενέστερων σε λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ»,ενώ επέκρινε τον κ. Καραμανλή για αναξιοπιστία,επικαλούμενος τις εξαγγελίες για το Ταμείο κατά της Φτώχειας και λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ».

    Αναφορικά με την δημοσιευθείσα μείωση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα λιγότερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κυριότερο που σημαίνει αυτό είναι «λιγότερη οικονομική δραστηριότητα και λιγότερες θέσεις απασχόλησης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τίποτα», ενώ, από την άλλη, «μια υπεύθυνη αντιπολίτευση,ήδη από την ΔΕΘ και πριν το «τσουνάμι» της κρίσης,έχει ξεδιπλώσει ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος «έωλο» και «αδιαφανές» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επιπλέον ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έθεσε το ερώτημα «απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες τί έχει να αντιπαραθέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το «αν το ΠΑΣΟΚ καλεί τους τραπεζίτες να δείξουν το καλό τους πρόσωπο,όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ως κόμμα εξουσίας θεωρεί ότι πρέπει να συνομιλεί με τους διοικητές των τραπεζών».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα των δανείων και μείωση των επιτοκίων και είπε ότι οι τραπεζίτες -ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση- ανάφεραν πως «ένα μεγαλύτερο σχέδιο παγώματος δανείων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος».

    «Οι βολές που δεχόμαστε ένθεν κακείθεν αποδεικνύουν την γονιμότητα των συναντήσεων μας»,είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας και επί προσωπικού στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κάλεσε να διαβάσει το άρθρο 4 του νόμου που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για την ρύθμιση των επιτοκίων και να ρωτήσει «όποιον οικονομολόγο θέλει για το αν αυτή η διάταξη δεν έχει νόημα και αν αυτή η πρόταση είναι το ελάχιστο που περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς αν θα σύστηνε μελέτη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και στον βουλευτή του Κινήματος Χ. Βερελή (που είπε ότι «η μείωση των επιτοκίων με νόμο για πάνω από μερικές εβδομάδες θα φέρει στρεβλώσεις στην αγορά και θα απομονώσει την χώρα») ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ποτέ δεν μίλησε για νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων,αλλά έχουμε πει το επιτόκιο να αυξομειώνεται ανάλογα με την κύμανση του επιτοκίου βάσης».

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη,που επικαλείται και σχετική τοποθέτηση του κ. Κ. Σημίτη ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζουν την κρίση με ψηφοθηρικούς όρους»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τελείως αντίθετα την κρίση από την κυβέρνηση,καθώς λέει ότι η κρίση προϋπήρχε στην χώρα μας και σε αυτήν προστέθηκε η διεθνής κρίση και γιβ αυτό απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «δικαιολογημένη την αναπτυσσόμενη τάση για μείωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις καταναγκαστικές αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον σε συνθήκες κρίσης»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, αλλά πρέπει κι αυτές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί».

    Κληθείς να σχολιάσει ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να θίγονται εργασιακά δικαιώματα σε περιόδους κρίσης, εντούτοις ψήφισε στην Ευρωβουλή ρυθμίσεις για το 65ωρο και τον χωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό»,γεγονός που προκάλεσε και αντιδράσεις ευρωβουλευτών του Κινήματος»,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι παραπλανητική η ορολογία του «65ωρου» και πρόσθεσε ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά με τρόπο που να δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενους και όχι να τους αφαιρεί δικαιώματα».

    Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Εθνικής Τράπεζας στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για τις εταιρείες είσπραξης των δανείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο φως την πρακτική της ΕΤΕ και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε ο διοικητής του ΟΕΚ την κυβέρνηση και γιατί δεν έπραξε το ίδιο και ο διοικητής της ΕΤΕ.

    Για την υπόθεση Βατοπεδίου

    «Μαφιόζικη ιστορία»,χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση είχε «κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία,η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει»,ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχω απάντηση» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες και ως που φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Η επίσκεψη στην Κοζάνη

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αφού παρέθεσε στοιχεία για την ανεργία και την μείωση του εισοδήματος στην Δυτική Μακεδονία,κάλεσε τον κ.Καραμανλή να επισκεφθεί και τα εργοστάσια της ΔΕΗ για να «δει πώς έχει διαχειριστεί την επιχείρηση η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια»,καθώς και τα γύρω χωριά για να δει την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν υποστεί.

    Για τις φυλακές

    Χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές τα τελευταία πέντε χρόνια διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    Εξάλλου,ερωτηθείς σχετικά,ο κ.Παπακωνσταντίνου καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από άτομα που επικαλέστηκαν την απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές, στην διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Μ. Βρεττανία.

    «Είναι γνωστή η πολιτική μας διαφωνία με τον κ. Αλογοσκούφη, σε καμία περίπτωση όμως η αντιπαράθεση δεν πρέπει να ξεφεύγει και να πηγαίνει σε αυτό το κλίμα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι σε αυτές «παγιώνεται μια εικόνα ανατροπής» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρές προτάσεις,ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε την θέση του Κινήματος για μη «εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση αν το «ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει θετικά στο αίτημα του ΕΜΠ για την σημαία του Πολυτεχνείου του 1973» είπε ότι «αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι θεματοφύλακας ενός μεγάλου συμβόλου για την χώρα και θα προσθέσω ότι αν δεν υπήρχε η φύλαξη από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα μπορεί η σημαία αυτή να μην υπήρχε»,προσθέτοντας, τέλος, ότι θα ανακοινωθεί η σχετική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΜΠ.

    Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη για τις επιπτώσεις της κρίσης

    Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους βουλευτές Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη.

    Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ.Χρυσοχοϊδης στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασίων 15,5% από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η μείωση ήταν 8,6%, στα τρόφιμα - ποτά - καπνός 6,48%, στα φαρμακευτικά-καλλυντικά 17,93%, στην ένδυση-υπόδηση 40,56%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη - οικ.εξοπλισμό 17,87%, στα βιβλία - Χαρτικά λοιπά είδη 26,25%.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις ακάλυπτες επιταγές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τον Αύγουστο του 2007 στον Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν κατά 52,56% και από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον Σεπτέμβριο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38,42%. Συνολικά, από 8.850 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο του 2008 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 έχουμε φτάσει ήδη τα 77.067 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 815.355.377 εκ ευρώ, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν την ΔΕΗ ο κ. Χρυσοχοϊδης επσήμανε ότι "το μονόπρακτο έχει τίτλο «καλή κυβέρνηση - κακός διοικητής» και παίζεται εναλλάξ από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους "ανησυχούντες" βουλευτές της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΕΗ. "Στην ουσία πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφήνει κυριολεκτικά ακέφαλη τη ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά μεγέθη της επιχείρησης, που έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα", πρόσθεσε. Ο κ.Χρυσοχοϊδης πρότεινε, για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και με δεδομένη τη μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών καυσίμων,την απόσυρση τόσο της αύξησης του περασμένου Ιουλίου κατά 7% όσο και της επικείμενης αύξησης του Ιανουαρίου κατά 5,6% (-12,6%).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες υποχρεούνται και πρέπει να υποχρεωθούν με νόμο ούτως ώστε του χρόνου να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη ποσοστιαία ποσοτική επέκταση προς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις". Δεν μπορεί να επαφίεται η οικονομική πορεία της χώρας, στην καλή θέληση ορισμένων Τραπεζών οι οποίες από τη μια πλευρά πραγματοποιούν ορισμένες διευκολυντικές ενέργειες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες κι από την άλλη πλευρά στέλνουν απειλητικές επιστολές σε πελάτες τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι τα δάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει απληστία, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και δεν έχουν καμία αντίληψη ούτε για την επιχειρηματικότητα αλλά ούτε για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [03] "Διπλά ανήσυχοι"

    "Ύστερα από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της κάλυψης των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχασαν πάνω από 2 δις ευρώ αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    "Ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: Στηρίζουμε τα ταμεία. Όταν ζητήσαμε πως συγκεκριμένα θα στηρίξουν τα ταμεία, απάντησε με τον εξής τρόπο: Κοινωνικές μεταβιβάσεις. Και όταν λέει κοινωνικές μεταβιβάσεις το 95% αφορούσε τα γνωστά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

    Συγκεκριμένα πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπε. Τα ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν θιγεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 μέχρι σήμερα τους χρωστάνε. Και το μόνο που μας εξήγησε είναι ότι είναι σωστό τα ταμεία να παίζουν στο χρηματιστήριο, να παίζουν στον τζόγο όπως λέμε εμείς.

    Υπενθυμίζω το εξής πράγμα: Και όταν ακόμα δεν υπάρχει οικονομική κρίση τα χρηματιστήρια από χώρα σε χώρα και στην Ελλάδα έχουν κρίση γιατί οι μετοχές εκεί που επενδύονται, μπορεί να γίνουν και λάθη, είτε η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να πέσει έξω και επομένως μόνο το γεγονός ότι κάνεις πρόβλεψη να κερδίσεις οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, πολύ περισσότερο που η κρίση θα είναι παρατεταμένη και βαθιά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

    Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε το εξής πράγμα:

    Η κυβέρνηση να αγοράσει από τις τράπεζες τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή αγοράς και όχι την σημερινή τιμή, να καλύψει τις απώλειες και να σταματήσει το τζογάρισμα».

    Σε ερώτηση για τις απολύσεις που θα φέρει η κρίση καν αν το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τον προϋπολογισμό, η κ. Παπαραήγα υπογράμμισε: «Η κρίση δεν έχει αποκλειστική σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είχαν αυτά τα γνωστά «ομόλογα». Έκαναν κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό. Η κρίση ξεκινάει και διεθνώς και στην Ελλάδα από την ίδια την παραγωγή. Έχουμε υπερσυσσώρευση κερδών, κεφαλαίων και εμπορευμάτων, σε συνθήκες όπου η παραγωγή και οι επενδύσεις πραγματοποιούνταν άναρχα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες όπου έχει μεγαλώσει η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.

    Επομένως το ζήτημα ούτε με τον προϋπολογισμό αντιμετωπίζεται. Γιβ αυτό εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα που βελτιώνουν την θέση των εργαζομένων. Πρόκειται στην ουσία για αμυντικά μέτρα και από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι ο λαός να αντιταχθεί με τη γενική γραμμή πλεύσης.

    Όμως η κρίση δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απολύσεις γίνονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία για παράδειγμα που μπαίνει σε τροχιά ύφεσης είχε «τοξικά ομόλογα»; Λοιπόν μην τα μπερδεύουμε αυτά, Το τραπεζικό σύστημα οξύνει την κρίση, την παροξύνει, αλλά δεν την προκαλεί από μόνη του», κετάληξε στη δήλωσή της η κ.Παπαρήγα.

    [04] "Επενδύσεις, όχι εξοπλισμοί"

    Αντί εξοπλισμών, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναπτύσσοσντας στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

    «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι -σε απόλυτους αριθμούς- τέταρτη χώρα στον κόσμο στους εξοπλισμούς. Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όταν ξέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευρωζώνη σε εξοπλιστικές δαπάνες και όταν ξέρει η υπουργός Απασχόλησης ότι "είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες για κοινωνική προστασία..". Κάθε Έλληνας εισφέρει στην Άμυνα 432,8 ευρώ για αγορές όπλων με βάση το προϋπολογισμό του 2009», επισήμανε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος υπολόγισε ότι με κάθε F-16, κόστους 45 εκ ευρώ, που αγοράζουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε μηνιαίο επίδομα σε 100.000 ανέργους και ΕΚΑΣ σε 200.000 συνταξιούχους. Πρότεινε, δε, τα μισά χρήματα για εξοπλιστικές δαπάνες να δοθούν για τη στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων, της απασχόλησης κοκ.

    Όσο για τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν μπορεί να βλέπουμε την κυβέρνηση να θεωρεί ότι την τελική υπογραφή στο νόμο για τις τράπεζες δεν θα την βάλει τυπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά θα την βάλει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ούτε μπορούμε να βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να βγάλουν τις καλές πλευρές και τις ευαισθησίες τους οι τραπεζίτες, που τους είχε μάθει η οικογένειά τους, όταν τους πήγαινε στο κατηχητικό». Ζητάμε νόμο, και να απαγορευτεί το 22% στις πιστωτικές κάρτες, και να μπει το όριο του 10%. Ζητάμε εθνικό τομέα στις τράπεζες, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Κομοτηνή

    Τις δικαστικές φυλακές στην Κομοτηνή, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, o οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουμε ένα κατάστημα που θα έπρεπε να έχει περίπου 90 άτομα και στο οποίο όμως είναι στοιβαγμένα πάνω από 330. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 230 από τους φυλακισμένους είναι σε απεργία πείνας και αρκετοί ακόμα σε αποχή συσσιτίου» δήλωσε κατά την έξοδό του από τις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με κρατούμενους οι οποίοι θα μας μετέφεραν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους και να διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για του οποίους οδηγήθηκαν σε συντονισμένο αγώνα απεργίας πείνας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μετά από μία εβδομάδα αγώνα. Αυτή η στάση για μας λέει πολλά. Την καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη».

    Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου «να πιέσουμε την κυβέρνηση να κατευθυνθεί σε πορεία λύσης των προβλημάτων και όχι σε μία προσπάθεια να τα σπρώξει κάτω από το χαλί».

    [05] "Να αλλάξουμε τον τόπο"

    Σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του κόμματος τόνισε την ανάγκη αλλαγής τοπίου στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμώντας ότι ο ΛΑ.Ο.Σ μπορεί να δώσει ελπίδα στους Έλληνες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα μας αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα, για να αλλάξουμε τον τόπο, να επαναφέρουμε την εθνική αξιοπρέπεια, εδώ στην Ελλάδα, την πατρίδα μας. Ο αγώνας τόσων ετών έρχεται και επιβεβαιώνεται, ο αγώνας δικαιώνεται." Και συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη για "καινούργια πρόσωπα, να αλλάξουμε τον τόπο, να δώσουμε ελπίδα στον καταπονημένο Έλληνα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν, η Ελλάδα δεν ανήκει στους έχοντες, ανήκει στους μη αντέχοντες, γιατί πλέον εμείς δεν αντέχουμε τη δουλεία, δεν αντέχουμε το βάσανο, δεν αντέχουμε την πείνα, δεν αντέχουμε να ασελγούν επάνω στην αξιοπρέπειά μας."

    "Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ανεχόμαστε καμιά παραχώρηση. Δεχόμαστε μόνο να αλλάξει το ρουν της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας. Δεν πάει άλλο. Να ξέρετε ότι, δίκαιο και ηθικό είναι η διεκδίκηση των αγώνων σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να αμφισβητείτε ακόμα και τις φόρμες, οι οποίες έχουν έρθει από κατεστημένες δυνάμεις".

    "Και μου είπαν γιατί δεν πήγα να δω τους τραπεζίτες. Προτίμησα να δω τους τραπεζικούς, τους εργαζόμενους στις τράπεζες και όχι τους κλέφτες τραπεζίτες. Και έρχεται ο κ. Καραμανλής και ζητά από την βουλή να δώσουμε 28 δις, στους τραπεζίτες. Την ίδια ώρα που αυτοί βγάζουνε ισολογισμούς με κέρδη ενός, δύο, τριών και επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Βγάλανε κέρδη πέρυσι 7 δις ευρώ και ζητάνε απ΄ τον φτωχό Έλληνα, από εσάς, από εμάς να δώσουμε 28 δις σε αυτούς που κέρδισαν τα 7. Προτιμώ και καταθέτω και την πρόταση που είπα στη Βουλή. Δώστε 28 δις στο λαό να γυρίσει την αγορά, να δουλέψουν οι τράπεζες και να είναι ευχαριστημένοι όλοι", ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 November 2008 - 5:30:38 UTC