Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταμάτησαν οι έρευνες

  • [01] Σταμάτησαν οι έρευνες

    Ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έστειλε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Μάλενε Όστερβολντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου.

    Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι από χθες, 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Gediz».

    «Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

    Όπως σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος «σήμερα το μεσημέρι, η Υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε» καθώς και ότι «πέραν αυτών και κατόπιν σχετικών οδηγιών της κας Υπουργού, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».

    Πριν από λίγο, καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος στην ανακοίνωσή του «το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με σχετικό σήμα του ενημέρωσε ότι σταματά τις ερευνητικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή».-

    Δήλωση Α.Λοβέρδου

    Για μια ακόμα πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή έρευνες από σκάφος τουρκικών συμφερόντων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    «Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος εκτιμώντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη παρανομία της Τουρκίας προσέλαβε τη μορφή της επίμονης άρνησης προς συμμόρφωση και των επικίνδυνων παιχνιδιών τακτικής». Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία».

    Υποστήριξε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών «βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 November 2008 - 15:30:23 UTC