Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες"
  • [02] Στο Μεξικό ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Ημερήσια ατζέντα
  • [04] 35 χρόνια απο την εξέγερση
  • [05] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές
  • [06] "Προστασία υπέρ των αδυνάτων"

  • [01] "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες"

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα έχει ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής στις 11 το πρωί.

    "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες"

    "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με κοινωνική ευαισθησία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. O ανέξοδος λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων της Κοζάνης. Επίσης, παρουσίασε μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών.

    «Η πλειοδοσία, ειδικά αυτή την ώρα, είναι απόδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού, απόδειξη δημαγωγίας και ανευθυνότητας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αφορούν την εθνική οικονομία αλλά και κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Στόχος είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και άρα η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις επιχειρηματιών. «Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είπε ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, αλλά θα εξασφαλίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και τις δημόσιες επενδύσεις.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιτείνονται από την οικονομική κρίση και είπε πως το μεγαλύτερο, είναι η ανεργία. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 140.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2009.

    «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές έναντι της κρίσης σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ακόμη, ο Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η προοπτική της οικονομίας μας είναι πολύ καλύτερη. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθούμε. Την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Την αναπτυξιακή πολιτική που έφερε μεγάλες επενδύσεις. Την εξαγωγική πολιτική μας. Την προώθηση μεγάλων δημόσιων έργων σε ολόκληρη τη χώρα. Τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

    Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι όχι μόνο να περιφρουρήσουμε όσα, όλες και όλοι μαζί, με θυσίες έχουμε πετύχει, αλλά να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

    Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί, προτάσσοντας τα μείζονα που μας ενώνουν, βάζοντας πάνω από καθετί άλλο το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στα έργα που έγιναν και γίνονται στο νομό Κοζάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, στο τρίτο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 107 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 106 εκ. ευρώ:

    -στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ εντάχθηκαν 480 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ.

    -στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ εντάχθηκαν 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. ευρώ.

    -υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται 270 ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.

    -επαναδημοπρατήθηκε και ήδη κατασκευάζεται ο κάθετος άξονας της Εγνατίας ββΝίκη- Φλώρινα - Κοζάνηββ. Το τμήμα Φλώρινα-Κοζάνη ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.

    -εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ οι μελέτες για την κατασκευή του οδικού άξονα Κοζάνη-Λάρισα.

    -τα έργα για τις υποδομές του αγροτικού τομέα την τέταρτη προγραμματική περίοδο για την Δυτική Μακεδονία, ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ και είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το Γβ ΚΠΣ.

    -στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας ολοκληρώθηκαν οι νέες πτέρυγες και ο εξοπλισμός τους.

    -προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες παραχώρησης από τη ΔΕΗ 5.000 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και άλλων 1.500 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας. Το καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα διαθέσει τα αγροτεμάχια σε νεοεισερχόμενους αγρότες.-

    Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, όπου έγινε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα.

    Στο κέντρο της πόλης, νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ μοίραζαν φυλλάδια και ύψωσαν μπαλόνια που έγραφαν συνθήματα, για την ανεργία και την ακρίβεια, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

    Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία-διαλογητήρια των Πύργων Κοζάνης και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή.

    Τα μέτρα αυτά είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν νωρίτερα οι δικαιούχοι αγρότες, και η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν τους αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «την έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο την δείχνουμε στην πράξη,

    Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων,

    Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους,

    Τρίτον, με την ένταξη στο Δ' ΚΠΣ, έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια,

    Τέταρτον με το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που στοχεύει στην ποιότητα στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς, και

    Πέμπτον με τη λήξη πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή,

    -με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απβ ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες, και

    -με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.»

    Στις επισκέψεις του οι πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

    [02] Στο Μεξικό ο Γ. Παπανδρέου

    Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα προεδρεύσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Ο κ. Παπανρδέου μετέβη στο Μεξικό για να προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Συνέδριο για την οικονομία

    «Η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές και να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σβ αυτό το σημείο», τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βάλουμε φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας τη ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου».

    Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική». Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι οικονομολόγοι και διοργανώθηκε από οργανισμούς, ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο μελέτης και έρευνάς τους την οικονομία, την ασφάλεια και την ειρήνη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπω τη νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση, από πολλές απόψεις, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος συμβολισμός. Είναι μια τρομακτική πρόκληση, μια τεράστια ευθύνη, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για μια νέα σελίδα που θα γραφτεί. Αλλά δεν πρέπει να γραφτεί με βιασύνη, και ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συμπληρωθούν τα κενά στη σελίδα από τη μοίρα ή την τύχη. Αυτή η νέα ελπίδα μεταφράζεται βέβαια σε νέα πρόκληση και, εμείς οι προοδευτικοί σβ όλον τον κόσμο, είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο και πρόθυμοι, έχοντας την ελπίδα μίας νέας συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο και την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια νέα αλλαγή στον πλανήτη μας».

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «Ο ρόλος σας, ως οικονομολόγων, ως προοδευτικών οικονομολόγων, είναι και θα είναι κρίσιμος, και θα είναι κρίσιμος στο γράψιμο αυτών των νέων σελίδων της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας».

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε:

    «Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου, και η οποία δημοκρατικά θέτει νέες προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και νέους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ χρησιμοποιεί τον κοινό μας πλούτο και τους πόρους με αειφόρο τρόπο. Νέοι κανονισμοί πρέπει να προκύψουν από τη νέα κατανόηση της δημοκρατίας, τόσο στην παγκόσμια κατάσταση, όσο και ως φιλοσοφία, η οποία περιλαμβάνει οικονομικούς οργανισμούς, όχι μόνο πολιτικούς οργανισμούς. Αυτή είναι η πρόκληση, αλλά αυτό έχει επίσης υπάρξει ως πρόβλημα: Πώς τα εθνικά κράτη, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί ανταποκρίνονται στην παγκοσμιοποίηση;».

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η γενιά μας και, σίγουρα η επόμενη γενιά, αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα τα οποία αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: κλιματική αλλαγή σε τεράστια κλίμακα, συνδεδεμένη με την κατανάλωση ενέργειας βασισμένης στον άνθρακα, νέες και παλιές πανδημίες, φτώχεια, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, του οποίου τα κέρδη ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο. Θέματα, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αν είχαμε ενωμένες και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες. Αλλά τι βλέπουμε; Αντί για παγκόσμιες λύσεις, τα προβλήματά μας επιδεινώνονται με την οικονομική κρίση, η οποία έχει αποκαλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα, την εκπληκτική συγκέντρωση του χρήματος από τους λίγους, και η οποία παραλληλίζεται βεβαίως μόνο από την συγκέντρωση της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία έχει οδηγήσει με τη σειρά της στην συγκέντρωση πολιτικής δύναμης και, την ίδια στιγμή, στη διαφθορά των δημοκρατικών μας θεσμών, λόγω αυτής της, ανεξέλεγκτης αν θέλετε, δύναμης».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «αυτό είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου. Αυτή είναι η δημοκρατική μας πρόκληση. Οι θεσμοί, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, το κράτος δικαίου έχουν νικηθεί και περιοριστεί, όπως είπε ο Πολ Ντέιβιντσον, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς νόμους, από τα μεγάλα συμφέροντα. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε, κατά μία έννοια, κράτος πρόνοιας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων. Σε αυτό το πνεύμα, ζήτησα από τον Τζο Στίγκλιτς να προεδρεύσει σε μία Επιτροπή που δημιουργήσαμε, για την παγκόσμια κοινωνική δημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση. Έχουμε καταλήξει σε μία προσωρινή έκθεση, την οποία μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο. Τονίσαμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα να συνεργαστούμε, ώστε να εξομαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής αποτυχίας των απορυθμισμένων αγορών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Καθώς οι αγορές παγώνουν, και η ύφεση ξεκινάει, το καθήκον μας δεν είναι να σκεφτόμαστε μόνο την Γουόλ Στριτ, αλλά και τα δισεκατομμύρια των αντρών, γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο. Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία».

    Μεταξύ άλλων, επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες, και να δείξουμε αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα και πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαίτερα την αντίθεσή του σε πολεμικές επιλογές, υποστηρίζοντας ότι «μερικές φορές, σε καιρούς κρίσης, επιστρατεύονται πόροι μέσω πολέμων, και έτσι η πρόκληση για μας είναι να δείξουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ειρηνικά μέσα, και να το κάνουμε δημιουργώντας ένα νέο αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη μας, κινούμενοι προς τη δημοκρατική ενδυνάμωση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την πράσινη ανάπτυξη, ή θα κινηθούμε προς τη βαρβαρότητα στον πλανήτη μας».

    Τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό μόνος του, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς άλλος. Αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, για τρεις λόγους: 1) Έχουν τεράστια, εάν όχι όλη, την ευθύνη για τη δημιουργία μεγάλου μέρους του κυκεώνα, της κρίσης που βλέπουμε σήμερα. 2) Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν την αλληλοεξάρτηση. 3) Υπάρχει νέα κυβέρνηση, η οποία θα εμπνέει μεγάλο σεβασμό, άρα και νομιμότητα σε όλο τον κόσμο. Αλλά, δεν μπορεί να ηγηθεί με τη βία. Δεν μπορεί να ηγηθεί κατβ επιταγή, όπως είπε ο καθηγητής Πινγκ Τσεν, αναφερόμενος στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μπορεί να ηγηθεί, δίνοντας το παράδειγμα: προληπτική διπλωματία, αντί για προληπτικούς πολέμους, παγκοσμιοποίηση για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους, αγορές στην υπηρεσία του λαού και όχι μόνο του κέρδους, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανανεώσιμη ενέργεια και στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αν δεν κινηθούμε προς μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, οι λαοί μας θα πέσουν θύμα όλων των μορφών εξτρεμισμών, απολυταρχισμών, φονταμενταλισμών και λαϊκισμών. Θα βρουν καταφύγιο ή στην παθητικότητα ή στη βία».

    [03] Ημερήσια ατζέντα

    Ημερήσια Ατζέντα (17/11/2008)

  • Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο στις 11:00

  • Συνάντηση του Α. Αλαβάνου με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - 12:00:00, Αθήνα/Βουλή (GRC)

  • Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, Αθήνα

  • Ο υπ. Πολιτισμού, Μ. Λιάπης εγκαινιάζει στη Σόφια την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των εγκαινίων οργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα «Ελλάδα-Βουλγαρία: Δρόμοι Πολιτισμού & Επικοινωνίας» - 19:00:00, Σόφια/Zala Bulgaria (BGR), Συναυλία της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας με τη συμμετοχή Ελλήνων μουσικών

  • Ο Παπανδρέου στο Μεξικό, Νουέβα Βαγιάρτα

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (10η ημέρα) - 18:00:00, Ατρόμητος-Ιωνικός (ΕΤ3)

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών (Γ΄ Φάση)

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (6η ημέρα), 19.00 (Novasports 1) Παναθηναϊκός - ΕΑ Πατρών

    [04] 35 χρόνια απο την εξέγερση

    Με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 35ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Η πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι, μετά την κεντρική εκδήλωση που θα αρχίσει στις 2, οπότε θα κλείσουν και οι πύλες.

    Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να περιφρουρήσουν τους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα.

    Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

    Αναμένονται αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλει, ενώ θα κλείσουν δρόμοι. Από τις 2 το μεσημέρι και έως το τέλος της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα των δρόμων: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Α', Αθηνάς, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Ομονοίας, Αιόλου, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Μακεδόνων, Δορυλαίου, Βασ. Αμαλίας, Πειραιώς, Ερμού, Τσόχα, Βασ. Αλεξάνδρου, Αρδηττού, Βασ. Κωνσταντίνου, Καρέα, Μεσογείων, Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας, Λούρου, Λαμψάκου, Ποντοηράκλειας, Πυρρή, Βεντήρη, Χατζηγιάννη Μέξη, Ηριδανού, Δ. Αιγινήτου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Καρτάλη, Κηφισίας και Μιχαλακοπούλου.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, οι οδηγοί δεν θα επιτρέπεται να σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπ.Τρικούπη.

    Φόρος τιμής

    Χθές, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, απέτισε φόρο τιμής, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στα ιδανικά της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 και τη σημασία του σήμερα. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, γεγονός που καταμαρτυρεί, κατά την ΟΝΝΕΔ, το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που διακατέχει όλες τις πολιτικές νεολαίες.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Τσίπρας, θα καταθέσει στεφάνι σήμερα. Η ΚΠΕ του κόμματος καλεί, στο μήνυμά της για την επέτειο, όλο το «ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη '73».

    Στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΗΚΚΙ, των συνταξιούχων και δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας.

    Το ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει τη σημαία

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης, μετά το 1980 "η ΠΑΣΠ λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της", προσθέτοντας ότι "η ΠΑΣΠ, η Ν. ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συγκροτηθεί το Προεδρείο του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ώστε να αναλάβει και την ευθύνη για τη διαφύλαξη της σημαίας".

    "Έως ότου το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ αποφασίσει πιστεύουμε ότι, η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων το προεδρείο της οποίας θα μπορεί να παραδίδει τη σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού" σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε δε, ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τoυς εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη".

    [05] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

    Με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν σήμερα επισκέψεις σε φυλακές της χώρας.

    "Η απεργία πείνας των κρατουμένων όλης της χώρας μπαίνει στην δέκατη μέρα, χωρίς να διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση για ουσιαστικές και ριζικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα που θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Τις δικαστικές φυλακές στην Κομοτηνή, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, o οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουμε ένα κατάστημα που θα έπρεπε να έχει περίπου 90 άτομα και στο οποίο όμως είναι στοιβαγμένα πάνω από 330. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 230 από τους φυλακισμένους είναι σε απεργία πείνας και αρκετοί ακόμα σε αποχή συσσιτίου» δήλωσε κατά την έξοδό του από τις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με κρατούμενους οι οποίοι θα μας μετέφεραν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους και να διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για του οποίους οδηγήθηκαν σε συντονισμένο αγώνα απεργίας πείνας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μετά από μία εβδομάδα αγώνα. Αυτή η στάση για μας λέει πολλά. Την καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη».

    Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου «να πιέσουμε την κυβέρνηση να κατευθυνθεί σε πορεία λύσης των προβλημάτων και όχι σε μία προσπάθεια να τα σπρώξει κάτω από το χαλί».

    Ομιλία Αλαβάνου

    Αντί εξοπλισμών, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναπτύσσοσντας στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

    «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι -σε απόλυτους αριθμούς- τέταρτη χώρα στον κόσμο στους εξοπλισμούς. Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όταν ξέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευρωζώνη σε εξοπλιστικές δαπάνες και όταν ξέρει η υπουργός Απασχόλησης ότι "είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες για κοινωνική προστασία..". Κάθε Έλληνας εισφέρει στην Άμυνα 432,8 ευρώ για αγορές όπλων με βάση το προϋπολογισμό του 2009», επισήμανε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος υπολόγισε ότι με κάθε F-16, κόστους 45 εκ ευρώ, που αγοράζουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε μηνιαίο επίδομα σε 100.000 ανέργους και ΕΚΑΣ σε 200.000 συνταξιούχους. Πρότεινε, δε, τα μισά χρήματα για εξοπλιστικές δαπάνες να δοθούν για τη στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων, της απασχόλησης κοκ.

    Όσο για τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν μπορεί να βλέπουμε την κυβέρνηση να θεωρεί ότι την τελική υπογραφή στο νόμο για τις τράπεζες δεν θα την βάλει τυπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά θα την βάλει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ούτε μπορούμε να βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να βγάλουν τις καλές πλευρές και τις ευαισθησίες τους οι τραπεζίτες, που τους είχε μάθει η οικογένειά τους, όταν τους πήγαινε στο κατηχητικό». Ζητάμε νόμο, και να απαγορευτεί το 22% στις πιστωτικές κάρτες, και να μπει το όριο του 10%. Ζητάμε εθνικό τομέα στις τράπεζες, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] "Προστασία υπέρ των αδυνάτων"

    «Πρωθυπουργό σε ομηρία» χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον κ.Κώστα Καραμανλή, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" και εκτιμά ότι η κυβέρνηση πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας και της αμετροέπειάς της.

    Η λύση λοιπόν είναι να ξαναμοιράσει από την αρχή την τράπουλα ο Κ.Καραμανλής με όρους ελεύθερης οικονομίας και με την ομπρέλα της προστασίας υπέρ των αδυνάτων. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος μέσα στη Βουλή, τονίζει ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2010 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τονίζει ότι το κόμμα του θα τηρήσει "στάση υπεύθυνη, με σεβασμό στο θεσμό. Υποχρεούμεθα όλοι με σεβασμό να περιμένουμε πρώτα την απόφαση του Προέδρου Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει ασκήσει άψογα τα καθήκοντά του.

    Από κει και πέρα, αν εκείνος δεν επιθυμεί μια δεύτερη θητεία, υπάρχουν προσωπικότητες με οικουμενική διάσταση, ικανές να ανταποκριθούν στο ύπατο αξίωμα. Ο Παπούλιας έχει την εμπειρία, υπάρχουν όμως και πρόσωπα νεότερης ηλικίας, με στοιχεία σύγχρονα, ευρωπαϊκά, με ώσμωση γι' αυτά που συμβαίνουν στο σύγχρονο κόσμο. Εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, τόνισε.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την πτώση του τζίρου στην αγορά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, στη Βουλή, εάν δοθούν τα λεφτά στις τράπεζες και δεν ενισχυθεί η αγορά, ματαιοπονούμε. Και τα λεφτά θα χαθούν και η αγορά θα τιναχθεί στον αέρα."


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 November 2008 - 5:30:34 UTC