Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για τις τράπεζες
  • [03] Μικρότερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό
  • [04] Δρομολογούνται οι πληρωμές
  • [05] Περιοδεία στην Ξάνθη
  • [06] "Χρεωμένο το κράτος"
  • [07] "Σύμφωνο τιμής με τους πολίτες"
  • [08] Στη Βουλή το ν/σ για τις φυλακές
  • [09] Λύτρα ζητούν οι πειρατές

  • [01] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Νέο dvd με το βίντεο της συνάντησης των κ.κ. Κουκουβίνου και Καραμπέρη προσκομίστηκε και προβλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς το προηγούμενο είχε διαπιστωθεί πως είχε μικρότερη διάρκεια - πιθανότατα ένεκα βλάβης του, όπως εκτίμησαν οι τεχνικοί της Βουλής. Στην προβολή παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, παρουσία και εκπροσώπων των κομμάτων, τα υπόλοιπα πέντε λεπτά του βίντεο, δεν προσθέτουν τίποτα στα όσα είχαν ήδη προβληθεί - πλην της επιβεβαίωσης του ότι ο δικηγόρος Μ. Κουκουβίνος, είχε ήδη λάβει 18000 ευρώ από τον Μ. Καραμπέρη (φίλο του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα που αγόρασε οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου), χωρίς ωστόσο αυτό να τον αποτρέψει από το να επιχειρήσει νέα συνάντηση μαζί του.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Το νομότυπο των ενεργειών του, την αποδοχή εκ μέρους του Δημοσίου των αξιώσεων της Μονής Βατοπαιδίου και το κύρος των κρατικών υπηρεσιών με τις οποίες συναλλάχθηκε ως δικηγόρος της, αντιπρόβαλλε ο Δημήτριος Πελέκης, δεχόμενος τον έλεγχο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ο κος Πελέκης, υποστήριξε επίσης, πως ο γαμπρός του, Γιώργος Βουλγαράκης, δεν είχε γνώση των επίμαχων ανταλλαγών και της διαδρομής των διοικητικών πράξεων που οδήγησαν σβ αυτές.

    Ο μάρτυς υποστήριξε πως τα χρυσόβουλα της Μονής συνιστούν τίτλους, εφόσον αναγνωρίστηκαν από τα Γνωμοδοτικά του υπουργείου Οικονομικών και δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τη Μονή, είχε άγνοια της αμοιβαίας παραίτησης των δύο πλευρών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Στην επιλογή των ανταλλάξιμων εκτάσεων ο ίδιος δεν είχε καμία συμμετοχή και δεν είχε καμία επαφή με πολιτικά πρόσωπα απβ όπου να λάβει εντολές. Όσο για την υπουργική απόφαση 3822, για την οποία η συνήγορος των ακτημόνων της Ν. Ραιδεστού, είχε καταγγείλει πως κρατιόταν κρυφή εκ μέρους της Διοίκησης, ο κος Πελέκης είπε πως «αν ερχόταν σε μας να την ζητήσει, θα της την δίναμε».

    Μέγιστο μέρος της εξέτασης που δέχθηκε ο δικηγόρος της Μονής, αφορούσε την έκταση της Ουρανούπολης, καθώς τα συμβόλαια τα οποία συνέταξε, αναφερόμενα σε «οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα», έχουν δεχθεί την επίκριση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά και του νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο μάρτυς παραδέχθηκε πως η αναφορά σε «οικόπεδα» υπήρξε λανθασμένη, αλλβ εκ παραδρομής («γίνεται μόνον δύο φορές» ανέφερε) και σε κάθε περίπτωση, δεν επηρεάζει επί της ουσίας την χρήση της έκτασης. Για την τελευταία, επέμεινε πως είναι δασική, προοριζόμενη για εποικιστική χρήση και υποκείμενη σε αγροτική εκμετάλλευση - και πως ο ίδιος δεν ήταν απαραίτητο να ζητήσει από το Δασαρχείο τον χαρακτηρισμό της. «Όταν συναλλάσσομαι με το ίδιο το Δημόσιο και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ η απόφαση του νομικού συμβούλου και του υπουργού, από οποιονδήποτε άλλο. Αφού η έκταση δεν υπάγεται στην Διεύθυνση Δασών και έχω το υπουργείο που μου την μεταβιβάζει, τι να τον κάνω τον δασάρχη;»

    Σε κάθε περίπτωση, «σε 8600 στρέμματα δασικής έκτασης, μπορεί κάποιος να πάει να κάνει μια κατασκήνωση, ένα νοσοκομείο. Το Αρσάκειο της Εκάλης είναι φτιαγμένο σε δασική έκταση και επεκτάθηκε σε δασική έκταση. Αυτό λέμε άρτιο και οικοδομήσιμο».

    Τέλος, ο μάρτυς εξέφρασε την πεποίθηση, πως «ο κος Βουλγαράκης δεν είχε καμία γνώση των ανταλλαγών. Δεν είχε άγνοια, μπορεί να γνώριζε ότι γίνονταν τα συμβόλαια, αλλά από κει και πέρα, όπως εγώ δεν συζητώ ποτέ με τον κο Βουλγαράκη τις πολιτικές του δραστηριότητες, έτσι και ο κος Βουλγαράκης δεν συζητά ποτέ μαζί μας τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες».

    «Η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, δεν έχει χαρακτηρισθεί - ούτε συνιστά χαρακτηρισμό η γνωμοδότηση που προσυπέγραψε ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης, πως αποτελεί "δασική έκταση". Αρμόδιος για να προβεί σε μια τέτοια εκτίμηση, είναι μόνον ο δασάρχης» - ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Σταύρος Σαγρής, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο κος Σαγρής υπογράμμισε πως η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χριστόδουλου Μπότσιου, ότι η έκταση αποτελεί «εποικιστική δασική έκταση και όχι δάσος», δεν είναι δεσμευτική για το δασαρχείο, μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο αγοραστής της έκτασης, σε περίπτωση που θα θελήσει να την αξιοποιήσει: «Χαρακτηρισμό κάνει μονάχα ο δασάρχης. Όποιος θελήσει να κάνει καθαρές δουλειές, αναγκαστικά θα πάει σβ αυτόν κι όποιος επιχειρήσει να παρακάμψει τις νόμιμες αρχές, θα τις βρει μπροστά του» ανέφερε ο κος Σαγρής.

    Με δεδομένη την απόφαση του Κώστα Κιλτίδη να αποδεχθεί την γνωμοδότηση Μπότσιου, αποστέλλοντάς την στα αρμόδια δασαρχεία, ως «υποχρεωτική για τη Διοίκηση», ο κος Σαγρής εκλήθη επανειλημμένως να αξιολογήσει το υποχρεωτικό της εφαρμογής της.

    «Το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, πουλήθηκε όντως σε τιμή μικρότερη του κόστους κατασκευής του - αλλά αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Η ΚΕΔ έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εξυπηρετήσει το δάνειο που έλαβε για την κατασκευή του» ανέφερε στην κατάθεσή του ο διευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας, Γιώργος Μητρόπουλος.

    [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για τις τράπεζες

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών. Σε περιορισμένες αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, οι αλλαγές έγιναν προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει πιο συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών.

    Με τις νέες ρυθμίσεις αυστηροποιείται καταρχήν το θέμα διάθεσης των μερισμάτων από τις τράπεζες που θα μπουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα όσες τράπεζες έχουν μπει στο πρόγραμμα, δεν θα δίνουν μερίσματα για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, παρά μόνο κατ' εξαίρεση και με απόφαση του υπουργού.

    Επίσης το ανώτατο όριο για τις εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι τρία χρόνια αντί για πέντε, ενώ τα ομόλογα του δημοσίου θα είναι τριετή αντί πενταετή.

    Κλείνοντας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι περιορισμένες αυτές αλλαγές, είναι απάντηση στη κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό, ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήθηκαν μεγάλες αλλαγές.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υπογράμμισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του να βοηθηθούν οι τράπεζες ώστε, όπως είπε, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά αλλά αυτό, πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις, με διαφάνεια και με την διασφάλιση ότι θα κατευθυνθούν στα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι που δεν γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο.

    «Το νομοσχέδιο δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο μια γενική ευχή ότι τα λεφτά θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά. Δεν είστε σοβαροί όταν λέτε ότι δεν θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο. Το πρώτο που χρειάζεται είναι η διαφάνεια και η αξιοπιστία για την έξοδο από τη κρίση κάτι που δεν κάνετε», πρόσθεσε ο κ. Παπαχρήστος.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος του ν/σ που είναι η θωράκιση και προστασία του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της εργατικής τάξης και της ελληνικής οικογένειας, γιατί είναι εκμεταλλευτικός. Όπως είπε, και αυτό το πακέτο θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ως "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" και πρόσθεσε ότι όλα τα διάφορα μοντέλα που εφαρμόστηκαν αποδεικνύεται ότι απέτυχαν.

    Τόσο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξαν ότι «το ν/σ για τα 28 δισ. στο τραπεζικό κεφαλαίο συνιστά ένα μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με το οποίο υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και κυρίως του ελληνικού λαού». Ακόμα εξέφρασαν την διαφωνία τους και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση υπό προϋποθέσεις των τραπεζών, γιατί, όπως είπαν, στην ουσία συνιστά άλλοθι. Τέλος πρότεινε την επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσια ιδιοκτησία.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι την ίδια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει από πτώχευση, ο πρωθυπουργός απουσιάζει, ενώ συμπλήρωσε ότι όσα και να δώσει στις τράπεζες, του χρόνου θα ξαναζητήσουν και άλλα χρήματα.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για "βαθιά ανήθικη επιλογή της κυβέρνησης" και πρόσθεσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομίας, το κόστος είναι συγκεκριμένο για τον ελληνικό λαό που θα το πληρώσει γιατί είναι ζεστό χρήμα που δεν υπάρχει στο δημόσιο ταμείο και θα βρεθεί από δανεισμό που θα επιβαρύνει το χρέος.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναστείλει όλα τα στεγαστικά δάνεια των αγροτών οι οποίοι, όπως είπε, πλήττονται από όλη αυτή τη κρίση και θα πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρόσθεσε δε ότι "πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τις τράπεζες οι οποίες κέρδισαν τα τελευταία χρόνια πολλά, σε μια περίοδο κρίσης και τα υπερκέρδη τους προήρχοντο από τους οικονομικά ασθενέστερους".

    [03] Μικρότερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό

    Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού κατά την επόμενη εξαετία, 2009 - 2014 προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ που παρουσίασε στους οικονομικούς αναλυτές ο πρόεδρος της επιχείρησης κ.Π.Αθανασόπουλος.

    Και στις δύο περιπτώσεις προτείνεται αύξηση 1 % για το 2009, 5 % ετησίως για την επόμενη τριετία (2010 - 2012) και από εκεί και πέρα η πρόταση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν θα καταργηθεί η όχι η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία. Αν συμβεί αυτό η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 13 % για το 2013 και 6 % το 2014. Στο ευνοϊκό σενάριο οι αυξήσεις γίνονται 4 και 3 % αντίστοιχα.

    Στα ποσοστά αυτά προστίθεται ή αφαιρείται η επίπτωση της ρήτρας καυσίμων, η οποία έχει ήδη αποφασισθεί και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ η ρήτρα θα επιφέρει αυξήσεις 5,6 % στο πρώτο τρίμηνο του 2009, μειώσεις 1,69 και 5,05 % στα δύο επόμενα τρίμηνα και μηδενική μεταβολή στο τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ σε ορυχεία, παραγωγή ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς - διανομής και ανανεώσιμες πηγές. Στοχεύει σε μείωση του κόστους κατά 2,2 δισ. ευρώ σωρευτικά στο διάστημα της εξαετίας, η οποία θα προέλθει κυρίως από τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων.

    [04] Δρομολογούνται οι πληρωμές

    « Τα ποσά για την εξόφληση των φαρμακοποιών βρίσκονται ήδη στο ταμείο του ΟΠΑΔ, το οποίο όμως θα προχωρήσει στις πληρωμές μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του ταμείου", ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις πληρωμές των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το "αίτημα των εργαζομένων να λάβουν ένα ειδικό επίδομα, θα γίνει αποδεκτό αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για καθαρά τυπικούς λόγους".

    Για την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΑΔ σύμφωνα με Υπηρεσιακό Σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού, προκύπτουν οι εξής ενέργειες:

    1) Μέχρι σήμερα έχουν ήδη πληρωθεί λογαριασμοί:

    α) Γιατρών

    β) Εργαστηρίων

    γ) Κλινικών, μέχρι και κατάθεσης μηνός Φεβρουαρίου.

    δ) Φαρμακοποιών μέχρι και κατάθεσης μηνός Ιουνίου.

    2) Από τις τελευταίες δύο επιχορηγήσεις συνολικού ποσού 297 εκατ. ευρώ (172 εκατ. + 115 εκατ. Ευρώ ) προγραμματίζονται να γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

    α) Έχουν ήδη αποσταλεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες για πληρωμή ιατρών-εργαστηρίων-κλινικών για κατάθεση μηνών Μαρτίου και Απριλίου ποσό 90 εκατ. Ευρώ.

    β) Προωθείται η πληρωμή φαρμακοποιών για κατάθεση μηνός Ιουλίου ποσού 50 εκατ. Ευρώ

    3) Από το υπόλοιπο ποσό των 157 εκατ. Ευρώ (297-140) εκτιμάται ότι θα πληρωθούν:

    α) Για νοσήλεια εξωτερικού 5 εκατ.

    β) Απ΄ ευθείας σε ασφαλισμένους («οίκοι» νοσήλεια) 20 εκατ.

    γ) Για γιατρούς (έως και Ιούλιο 2008) 90 εκατ.

    δ) Εργαστήρια (Μάιος και Β½ Ιούνιος) 23 εκατ.

    ε) Κλινικές (Μάιος και Β½ Ιούνιος) 17 εκατ.

    στ) Λοιπά 2 εκατ.

    Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ.

    [05] Περιοδεία στην Ξάνθη

    Περιοδεία στο Νομό Ξάνθης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κος Αλέξης Τσίπρας. Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Εργοστάσιο ζάχαρης, καθώς επίσης και συνάντηση με τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας. Αύριο θα συναντηθεί με του εργαζόμενους του εργοστασίου Γερμανός Sunlight.

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Aλ. Αλαβάνος. συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Φ. Κουβέλη, τον βουλευτή Τ. Κουράκη και τον Π.Λάμπρου θα επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού.

    Τέλος, η Επιτροπή Πολιτικής Τεκμηρίωσης της ΚΠΕ του ΣΥΝ οργανώνει συζήτηση σήμερα το απόγευμα με κύριο θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση και τις γενικότερες επιπτώσεις της.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κατά τη συνάντησή τους.

    Ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον κ. Παπούλια στοιχεία που είχε συλλέξει η Επιτροπή Συμπαράστασης Φυλακισμένων για την κατάσταση στις φυλακές, τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε, ως "αποθήκες ανθρώπινων ψυχών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι τα περισσότερα αιτήματα των φυλακισμένων μπορούν να ικανοποιηθούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ άλλα από αυτά έχουν ενταχθεί σε προτάσεις διάφορων φορέων, μεταξύ των οποίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο κ. Παπούλιας έχει αναδείξει και δημόσια την ευαισθησία του για το θέμα αυτό και τόνισε, ότι θα τον βρούμε συμπαραστάτη τον κ. Παπούλια στην προσπάθεια για περισσότερη ανθρωπιά και περισσότερο πολιτισμό.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση "να κάνει ένα βήμα μπροστά" και να συζητήσει με τους κρατούμενους για τα προβλήματα στις φυλακές.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός "δεν πρόκειται να μας πάει μέχρι τον Φεβρουάριο" και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα".

    Ωστόσο, είπε, η κυβέρνηση "νοιάζεται μόνο πώς θα στηρίξει τους τραπεζίτες οι οποίοι είχαν υπερκέρδη όλα αυτά τα χρόνια".

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων κυρίως προς την πλευρά υποστήριξης των εργαζομένων και σημείωσε ότι, αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα θα δώσει εντολή ο λαός για να συμβεί.

    [06] "Χρεωμένο το κράτος"

    Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τα μέτρα της για την έξοδο από την οικονομική κρίση και μίλησε για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε μεταξύ άλλων:

    "Οδηγούμαστε σε στιγματισμό και όχι σε ανασχηματισμό. Η παρουσία, η παρέμβαση της Πολιτείας σήμερα δεν είναι ανάλογη με αυτές άλλων χωρών. Κάνω σύγκριση με την Αγγλία που είναι στον κυκλώνα των γεγονότων και τον κ. Μπράουν που από το ναδίρ της δημοτικότητας έφτασε στα ύψη της με τις ενέργειες του. Εδώ το πράγμα κωλυσιεργεί και δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία μονομερώς προσπαθεί να δώσει χρήματα στους τραπεζίτες. Το κράτος μας που είναι χρεωμένο με 252 δις θα δώσει και άλλα 28 δις στις τράπεζες υπό μορφή μετρητών, εγγύησης ή ομολόγων σε εκείνους που πέρυσι είχαν κέρδος 7 δις δηλαδή στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είναι αυτό το σωστό; Μήπως θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην αγορά έτσι ώστε να αρχίσει να τζιράρει. Μήπως θα έπρεπε εμείς ως Πολιτεία να αγοράσουμε τα δάνεια των φτωχότερων για να τους εξυπηρετήσουμε. Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει μια ατελέσφορη πολιτική και η Πολιτεία θα αναγκασθεί να δώσει άλλα 28 δις στο τραπεζικό σύστημα".

    "Εμείς θα δώσουμε μάχη να διπλασιάσουμε το ποσοστό που είχαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [07] "Σύμφωνο τιμής με τους πολίτες"

    «Έχουμε πολύ καιρό ακόμη μπροστά μας», δηλώνει για τη χρονική διενέργεια των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Εύαγγελος Αντώναρος σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ και στον Νίκο Αρμένη.

    Κάνει λόγο για σύμφωνο τιμής της κυβέρνησης με τους πολίτες προκειμένου να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμά της και ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό επαναλαμβάνει πως αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

    Αναφέρει πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου όλων των ελλήνων και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως είναι το τελευταίο που μπορεί να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεφάρμοστους προϋπολογισμούς. Επίσης δηλώνει αισιόδοξος για νίκη στις ευρωεκλογές, αναφέρει πως ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έμαθε πολλά από το Θεόδωρο Ρουσόπουλο και για το δικό του πολιτικό μέλλον δηλώνει πως θα είναι παρών όπου του ζητήσει ο πρωθυπουργός.

    ΕΡ: Κύριε εκπρόσωπε γνωρίζω ότι συνταγματικά οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια και πως έχετε κατβεπανάληψη δηλώσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Πιστεύετε ότι πράγματι είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

    ΑΠ: Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της. Και αυτό το έχει δείξει τους τελευταίους 14 μήνες από την εκλογή της το Σεπτέμβριο του 2007. Μεταρρυθμίσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδύνατες στην Ελλάδα, σαν να μη μπορούσαν ποτέ να πραγματοποιηθούν, όπως φερβειπείν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, έγιναν πράξη. Οι έλληνες πολίτες ξέρουν να αναγνωρίζουν τη δουλειά και την αφοσίωση της σημερινής κυβέρνησης. Ξέρουν να αναγνωρίζουν επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση χωρίς υπερβολές υλοποιεί το πρόγραμμά της μέχρι την τελευταία κεραία.

    Έχουμε πολύ καιρό ακόμη μπροστά μας για να πραγματοποιήσουμε όλα εκείνα με τα οποία έχουμε συνάψει ένα σύμφωνο τιμής με τους έλληνες πολίτες.

    ΕΡ: Γνωρίζω ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού όμως αρκετοί εκτιμούν πως πρέπει να γίνει άμεσα. Ποια η δική σας γνώμη;

    ΑΠ: Ειλικρινά πιστεύω ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και είναι εκείνος μόνο ο οποίος έχει το δικαίωμα αλλά και τη γενική εικόνα που χρειάζεται για να κρίνει εάν και πότε πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    ΕΡ: Οι προτεραιότητες στο κυβερνητικό έργο μέχρι το καλοκαίρι ποιες είναι;

    ΑΠ: Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο μέσο της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει όλο τον κόσμο τα τελευταία 80 χρόνια. Η κρίση αυτή είναι φυσικό να έχει συνέπειες και σε εμάς. Δεν είναι μεγάλες για την ώρα και ελπίζω να μείνουν περιορισμένες μέχρι το τέλος της κρίσης. Έχουμε όμως υποχρέωση να φροντίσουμε και την οικονομία μας και τη χώρα μας και τους πολίτες μας, ένα ένα ξεχωριστά. Και αυτό κάνουμε.

    Απόλυτη λοιπόν προτεραιότητά μας για τους επόμενους μήνες, δεν θα έλεγα μόνο για το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές αλλά και πέρα από αυτές, είναι να επικεντρωθούμε στην επίλυση όλων των προβλημάτων που σχετίζονται αφενός μεν με το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και αφετέρου με την κανονική λειτουργία αυτού που ονομάζουμε πραγματική οικονομία. Αυτή η πραγματική οικονομία έχει σχέση με όλους τους πολίτες. Γιβαυτό ακριβώς έχουμε επεξεργαστεί ένα πλήρες σχέδιο που θα εξασφαλίζει ρευστότητα, δηλαδή τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους στην οικονομίας μας. Το σχέδιο αυτό, όπως γνωρίζεται, έρχεται αυτές τις ημέρες για ψήφιση στη Βουλή έτσι ώστε να εξασφαλιστούν και για την οικονομία και για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας οι πόροι που χρειάζονται για να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

    ΕΡ: Με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση είναι βέβαιο πως τα περιθώρια για παροχές και κοινωνική πολιτική είναι περιορισμένα. Οι πολίτες όμως δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα, το γνωρίζετε. Τι μπορούν να περιμένουν;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει στην πράξη ότι λαμβάνει μέτρα ουσιαστικά για εκείνους που πραγματικά έχουνε τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αναφέρω ένα από αυτά. Έχει αυξήσει το ΕΚΑΣ, έχει αυξήσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τα επιδόματα που δίνονται σε εκείνους που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα στη χώρα μας. Παράλληλα έχει αυξήσει το αφορολόγητο κατά 20%, αυτό αφορά εκείνους που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα, τα λιγότερα χρήματα προς το ζην στη χώρα μας. Θα σας θυμίσω ότι πολύ πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη χορήγηση ενός ποσού 170 εκ ευρώ για την ενίσχυση των αγροτών πολλοί από τους οποίους, λόγω της πτώσης που είχαμε ξαφνικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αντιμετωπίζουν εισοδηματικά προβλήματα.

    Κάνουμε λοιπόν πράξη εκείνο που έχουμε πει. Ότι θα σταθούμε κοντά σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και αυτό ξέρετε δεν γίνεται με λόγια. Γίνεται με συγκεκριμένα έργα, με συγκεκριμένες δράσεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεν είμαστε κυβέρνηση που καταφεύγουμε σε μεγάλες υποσχέσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού. Είμαστε κυβέρνηση που θέλουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε έτσι ώστε να ωφελείται ο κάθε έλληνας πολίτης ουσιαστικά και πραγματικά.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί για αποτυχημένη οικονομική πολιτική. Λέει ότι ο προϋπολογισμός δεν θα βγει...

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί του είναι οι τελευταίοι άνθρωποι επί γης, στην Ελλάδα, που μπορούν να μας κατηγορήσουν ότι δεν εφαρμόζουμε τους προϋπολογισμούς τους οποίους ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων. Θέλω να θυμίσω για μία ακόμη φορά ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που μας παρέδωσε το 2004 με την κυβερνητική αλλαγή, μια οικονομία με τεράστια ελλείμματα, με τεράστια χρέη και με μια πολύ υψηλή ανεργία. Πρώτη μας αποστολή ήταν τότε - και είναι απαραίτητο να κάνω αυτή την αναδρομή στο παρελθόν - να μειώσουμε δραματικά τα ελλείμματα από πάνω από 7% σε κάτω από 3% όπως περιμένει η ΕΕ και να διατηρήσουμε όσο πιο ψηλούς γίνεται τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν δημιουργηθεί λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που γίνονταν στη χώρα και να μειώσουμε την ανεργία που είχε μια τάση να εκραγεί. Είχε φτάσει σε ποσοστό πάνω από 11% και εμείς τη ρίξαμε σε ποσοστό περίπου 7%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες όσο περισσότερο γίνεται δεν περιορίσαμε την ανάπτυξη της χώρας. Δεν περιορίσαμε δηλαδή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που είναι απαραίτητες για κάθε νέα και νέο στην Ελλάδα. Ξέρετε ότι έχουμε στη χώρα μας πολύ μεγάλο αριθμό νέων που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της νότιας Ευρώπης. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν περιμένουν να βρουν στην αγορά εργασίας απασχόληση και εμείς εκείνο που φροντίζουμε είναι με την ανάπτυξη της οικονομίας να εξασφαλίζουμε το πλαίσιο που χρειάζεται ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην απογοητεύονται. Είναι νέοι άνθρωποι και πρέπει να βρίσκουν στήριγμα στην οικονομία και στην κοινωνία.

    Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα στη χώρα μας. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα έλεγε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν αλλά και κάθε έλληνας άνεργος είναι μια επιβάρυνση για τη χώρα, για την κοινωνία. Αλλά νομίζω ότι προχωρούμε με γρήγορα, σταθερά βήματα ώστε να βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα, παρά την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία, την οικονομία της χώρας μας προς όφελος της κοινωνίας φυσικά.

    ΕΡ: Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πρώτο είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι εφικτός ο στόχος της πρωτιάς για τη Ν.Δ στις ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Θα έλεγα ότι όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν είμαστε μία κυβέρνηση, είμαστε ένα κόμμα που ξέρει να μάχεται, ξέρει να διεκδικεί την πρωτιά και ξέρει να κερδίζει την πρωτιά. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά.

    ΕΡ: Αναλάβατε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια κρίσιμη περίοδο. Έχει αλλάξει κάτι για εσάς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που είσαστε αναπληρωτής;

    ΑΠ: Οι ευθύνες είναι μεγάλες αν και πρέπει να πω ότι στο προηγούμενο διάστημα που ήμουν αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είχα την τύχη να συνεργάζομαι με το Θοδωρή Ρουσόπουλο, τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον οποίο πέρα από την προσωπική φιλία που εξακολουθεί να μας συνδέει είχαμε και μία άριστη επαγγελματική συνεργασία. Έμαθα πολλά από αυτόν και έτσι πιστεύω ότι τώρα πια μπορώ να ασκήσω πολύ αποτελεσματικά το έργο που μου ανέθεσε, που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός.

    ΕΡ: Ο επόμενος στόχος του Ευάγγελου Αντώναρου ποιος είναι; Μήπως να γίνει μέλος της Κ.Ο της Ν.Δ μετά τις επόμενες εκλογές;

    ΑΠ: Θα δουλέψω γιβαυτό το κόμμα, θα δουλέψω γιβαυτή την κυβέρνηση από εκεί που θα μου ζητήσει να είμαι παρών ο πρωθυπουργός.

    [08] Στη Βουλή το ν/σ για τις φυλακές

    Περίπου τα 2/3 των καταδικασθέντων για ναρκωτικά ευεργετούνται με το νομοσχέδιο για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο νομοσχέδιο - που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη -περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ικανοποιούν 14 από τα 16 αιτήματα των κρατουμένων στις φυλακές, όπως επίσης και "νέες ευεργετικές διατάξεις που έχει από καιρό καταρτίσει και μελετήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για χρήστες και καταδικασμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών, υπόδικους, οικονομικά αδύναμους κρατούμενους, κ.ά".

    Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή "ανακριβείς ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων" σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις, διευκρινίζει ότι με τα νέα μέτρα:

    1. Όλοι οι κρατούμενοι και οι καταδικασθέντες γενικώς, για διάπραξη πλημμελημάτων, απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Για αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.

    2. Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, που έχουν καταδικαστεί με ποινές μέχρι πέντε χρόνια. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, η οποία ειδικώς για τις περιπτώσεις αυτές αποφυλάκισης ορίζεται σε τρία ευρώ για κάθε ημέρα υπολειπόμενης ποινής, τότε το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.

    3. Στις κοινές διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους, υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών γενικώς, εφόσον εκτίσουν 3/5 της ποινής τους αντί των 4/5 που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αυτούς, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και ιδιαίτερα όσοι εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

    [09] Λύτρα ζητούν οι πειρατές

    Σομαλοί πειρατές "κατέλαβαν ένα ελληνικό πλοίο" χθες Τρίτη στον Κόλπο του Άντεν, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο το East African Seafarers' Assistance Programme.

    Η πειρατεία σημειώθηκε παρά την έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες στα ανοικτά της Σομαλίας και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Βοήθειας Ναυτικών της Ανατολικής Αφρικής, το πλοίο είναι το δεύτερο που καταλήφθηκε μετά την πειρατεία σε Σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο που αποτέλεσε την μεγαλύτερη του είδους στην ιστορία.

    "Οι πειρατές στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο, πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, μπορούν να σκεφτούν το αδιανόητο, να κάνουν το απροσδόκητο", δήλωσε ο Άντριου Μουανγκούρα, συντονιστής του Προγράμματος, το οποίο εδρεύει στην Μομπάσα της Κένυας.

    Κατά τον Μουανγκούρα, το Ελληνικό φορτηγό πλοίο έχει πλήρωμα 23-25 ναυτικών.Δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.

    Στο μεταξύ, οι πειρατές που έχουν καταλάβει το σαουδαραβικό υπερ-δεξαμενόπλοιο "Sirius Star" ζητούν λύτρα για να αποσυρθούν και να αφήσουν ελεύθερο το πλήρωμα, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτιικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας από τους δράστες.

    "Διαπραγματευτές βρίσκονται στο πλοίο και στην ακτή και η υπόθεση θα επιλυθεί μόλις δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τα λύτρα και μεταφερθούν τα χρήματα στο δεξαμενόπλοιο" δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ένας εκ των πειρατών που κατονομάστηκε ως Φάραχ Αμπντ Τζάμεν,δίχως να προσδιορίσει πάντως το ποσό.

    Ο πειρατής τόνισε ότι είναι "εγγυημένη η ασφάλεια του πληρώματος" και πρόσθεσε ότι διαθέτουν "ειδικές συσκευές για να διαπιστώσουν αν τα χαρτονομίσματα είναι πλαστά"

    Οι σομαλοί πειρατές κατέλαβαν στον Ινδικό ωκεανό στις 15 Νοεμβρίου το μήκους 330 μέτρων δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 300.000 τόνους πετρελαίου και το οδήγησαν στο λιμάνι του Χαράρντερε ,300 χιλιόμετρα βορείως του Μογκαντίσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 November 2008 - 7:30:43 UTC