Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Στη Βουλή κατατίθεται στις 10 το πρωί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009. Νωρίτερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο κ.Γ.Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό, σε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Επίσης, ο κ. Κ.Καραμανλής θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος κ.Στ. Δήμα.

    "Εθνική υπόθεση η οικονομία"

    «Η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση. Η πρόκληση είναι για όλους. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Το διακύβευμα σήμερα είναι η υπευθυνότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης.

    Η σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα είναι εκείνο που θα κρίνει τις επιλογές της κοινωνίας, επεσήμανε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι χρήσιμος δεν είναι εκείνος που τάζει, αλλά εκείνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το εκρηκτικό τοπίο της κρίσης.

    Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, για δημαγωγία, εμπαιγμό της κοινής γνώμης και αμετροέπεια.

    Κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, υπακούοντας σε ιδιοτελείς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιδίδονται στη δημαγωγία, υπηρετούν την αντίδραση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση και ότι ήταν άλλοθι της κυβέρνησης για πολιτικούς λόγους, επεσήμανε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι απέδειξαν ότι δεν μπορούν να δουν τι γίνεται στον κόσμο. Σε δύσκολες καταστάσεις ο καθένας κρίνεται από το κόστος που τολμά να αναλάβει, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έτοιμες συνταγές και λύσεις δεν υπάρχουν. Η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμούς. Απαιτεί σχέδιο, ευθύνη και διαρκή ευελιξία, καθώς και οικονομία δυνάμεων που να εξασφαλίζει ισχυρή αντοχή.

    Στρέφοντας τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Καραμανλής είπε με έμφαση ότι ψεύδονται όσοι λένε ότι χαρίζονται δισεκατομμύρια στις τράπεζες, με το σχέδιο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παραπληροφορούν, πολεμούν την αλήθεια για ιδιοτελείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Χαρακτήρισε ακόμη την αντιπολίτευση ως διαχρονικούς δημοκόπους που διαψεύδονται συνεχώς.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση ανέφερε ότι είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα. Οι εξελίξεις, η ένταση και η διάρκεια της κρίσης δεν μπορούν να προβλεφθούν, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Τόνισε ότι καθώς η ύφεση περνά το κατώφλι της Ευρωζώνης, η οικονομία αναδεικνύεται σε μείζονα εθνική υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

    Και τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, το δε σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πέντε άξονες:

    1.- Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων.

    2.- Στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

    3.- Θωράκιση της απασχόλησης.

    4.- Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και

    5.- Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε στην κατάρτιση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και στις παρεμβάσεις για την απάλειψη των όρων στα ψιλά γράμματα των τραπεζών.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά την ενεργοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, την επιδότηση των νέων αγροτών και τη μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων.

    Ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων και ότι αντίθετα θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.

    Πρόσθεσε ότι θα αρχίσει να χορηγείται επίδομα θέρμανσης μέσα από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο και είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε αναγκαίο και εφικτό μέτρο, αλλά δεν θα τα τινάξει όλα στον αέρα, στο βωμό του εντυπωσιασμού, επεσήμανε.

    Ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

    Για δε το χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι θα πρέπει να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και να μειώσει το περιθώριο κερδών.

    Για τις επιχειρήσεις είπε ότι θα πρέπει να δεχθούν μείωση κερδών, προκειμένου να προστατεύσουν την απασχόληση και να αποφύγουν τις απολύσεις.

    Απευθυνόμενος δε προς την αντιπολίτευση, είπε ότι η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός, στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης, αποκτούν διάσταση σοβαρού κινδύνου για την πορεία της χώρας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωση των συνεπειών από τη διεθνή κρίση και για μια καλύτερη επόμενη ημέρα.

    Είναι αποφασισμένη να μεταβάλλει τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία, τόνισε ο πρωθυπουργός

    Χαιρετισμός κ. Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση για τα 170 χρόνια της Ιατρικής Σχολής

    Το έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήρε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μουσικής, για την συμπλήρωση 170 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε πως η Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί 170 χρόνια, παράγει σημαντικότατο έργο στην ιατρική έρευνα αιχμής και στην προετοιμασία ικανών, ενημερωμένων και υπεύθυνων γιατρών και το έργο της την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων ιατρικών σχολών παγκοσμίως.

    Η Ιατρική, μαζί με τη Νομική, τη Φιλοσοφική και τη Θεολογική, ήταν μία από τις τέσσερις ιδρυτικές σχολές του πρώτου νεοελληνικού Πανεπιστημίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι το έργο αυτό «συνεχίζεται σήμερα με πληρότητα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αριστείας».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας και ειδικότερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου όπως είπε, «η κυβερνητική πολιτική ενισχύει ήδη το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, την αξιοκρατία στην κρίση και εξέλιξη του προσωπικού τους, την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των δημοσίων δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

    «Θεσπίζει την εύρυθμη λειτουργία τους. Κατοχυρώνει την ελευθερία επιλογής του φοιτητή με την κατάργηση του ενός συγγράμματος και εδραιώνει τη δημοκρατία με την καθιέρωση της καθολικής ψήφου των φοιτητών για την ανάδειξη των οργάνων» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετεξελιχθεί η χώρα μας από χώρα διαρροής φοιτητών, σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο που θα αξιοποιεί την Παιδεία, ως το συγκριτικό πλεονέκτημά μας στο διεθνές περιβάλλον.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συζήτηση για τον ευρωμεσογειακό διάλογο (09:30:00, Αθήνα/Γραφεία ευρωκοινοβουλίου). Μιλούν Γ. Βαληνάκης, Ρόδη Κράτσα, ο πρέσβης της Γαλλίας και ο πρέσβης της Αιγύπτου.

  • Ημερίδα με θέμα "Αμεσες λύσεις στην ενεργειακή κρίση" οργανώνει η εφημερίδα "Απογευματινή" με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ( 09:30:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ - Ακαδημίας 7). Ομιλίες Χρ. Φώλια, Στ. Δήμα και ευρωβουλευτών.

  • Συνάντηση της Επιτρόπου της ΕΕ Ανδρούλας Βασιλείου με τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο -( 09:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Υγείας).

  • Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (09:30:00, Βουλή)

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ" (09:30:00, Αθήνα/Ρίμινι 1, Χαϊδάρι)

  • Διεθνής συνδικαλιστική διάσκεψη της ΓΣΕΕ (21-23/11) με θέμα "Καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων" - Κήρυξη έναρξης εργασιών από τον Κ. Παπούλια (10:00:00, Αθήνα/Αιόλου 82-Μέγαρο Καρατζά, 11:30 - ομιλία Ντ. Μπακογιάννη, 14:30 - ομιλία Γ. Παπανδρέου>

  • Κατάθεση Προϋπολογισμού στη Βουλή (10:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Ο ΥΠΕΘΟ Γ Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009 σε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (11:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου 37)

  • Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Αμερικανών συγγραφέων και εκδοτών με την εταιρεία Google - Η συμφωνία αφορά την ψηφιοποίηση και εκμετάλλευση έργων που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων (12:00:00, Αθήνα/Στοά Βιβλίου).

  • Συνάντηση Καραμανλη - Δήμα (12:30:00, Βουλή)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (13:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Ποδόσφαιρο-ΑΕΚ-Συνέντευξη Τύπου Ντούσαν Μπάγεβιτς (13:00:00, Αθήνα/αιθ. Τύπου ΟΑΚΑ)

  • Συνάντηση της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για θέματα ανθρώπινης διακίνησης Eva Biaudet (13:30:00, ΥΠΕΞ). Στις 13:00:00 η κα Μπακογιάννη θα δεχθεί τον Πρέσβυ του Πακιστάν.

  • Συνάντηση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με το σωματείο εργαζομένων στη Λάρκο (14:00:00, Αθήνα/Περισσός)

  • Ο Κ. Παπούλιας θα δεχθεί το Σουηδό Ελληνιστή Sture Linnear (14:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση Κ. Παπούλια με την Επίτροπο της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου (15:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Φιλίνη "Θεωρία των παιγνίων και Πολιτική Στρατηγική" (19:00:00, Αθήνα/Στοά του Βιβλίου), Θα μιλήσουν: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Αρης Αλεξόπουλος, Θανάσης Γιαλκέτσης, Ρένος-Παναγιώτης Ρώτας

  • Δεξίωση γιά τον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία Κ. Παπούλια (19:30:00, Λέσχη Αξιωματικών)

  • Ωρα του πρωθυπουργού - Απάντηση σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για το σκάφος "Μάλενε Όστερβολντ" και σε ερώτηση του Α. Αλαβάνου για θέματα ανεργίας των νέων (Αθήνα/Βουλή)

    Αθλητική ατζέντα

  • Χάντμπολ-Φιλικός γυναικών: Ελλάδα-Ραντνίσκι Βελιγραδίου - 10:00:00
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2008 - 5:30:27 UTC