Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η διασφάλιση της νέας γενιάς"
  • [02] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [03] "Η πολιτική τους τρέφει την κρίση"
  • [04] "Το πρώτο θύμα οι νέοι"
  • [05] Γ.Καρατζαφέρης για Τουρκία

  • [01] "Στόχος η διασφάλιση της νέας γενιάς"

    "Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιστορική φάση που ο κόσμος δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική περίοδο", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ανέφερε πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες "είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των καιρών".

    Επισήμανε πως πρώτον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και δεύτερον πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστεροι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    "Χρειάζεται υπευθυνότητα, ένταση δουλειάς, επαφή με την κοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εν συντομία παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Για την ανεργία των νέων

    "Η ανεργία των νέων είναι η πιο μεγάλη πρόκληση. Το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό. Εφαρμόσαμε το τρίπτυχο εκπαίδευση , ανάπτυξη, απασχόληση. Αναπτύξαμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης εφαρμόσαμε προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά τους νέους και τις νέες. Τώρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού προϋπολογισμού 3 δισ ευρώ", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής." τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ.Αλαβάνου για την ανεργία στη νέα γενιά.

    Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο θα χάσουν τη δουλειά τους 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Η έκρηξη της ανεργίας είναι η σοβαρότερη επίπτωση της οικονομικής κρίσης. Πρώτο μέλημα μας η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η κυβέρνηση συγκρούεται με τα προβλήματα υπεύθυνα και ρεαλιστικά. Όσοι νοιάζονται για το πρόβλημα της ανεργία οφείλουν να πάρουν θέση ευθύνης. Είδαμε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που υπηρετούν την καθήλωση. Δεν μπορεί ο πολιτικός λόγος να εξαντλείται σε ευχολόγια. Η σύγκριση των στοιχείων για την ανεργία δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις, υπογράμμισε.

    Είμαστε σε εποχή αυξημένης ευθύνης. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας. Δεν πρόκειται να κολακέψουμε με ψεύτικα λόγια. Θα κανουμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα στη νέα γενιά. Οι δήθεν απλόχερες πολιτικές δε σημαίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πολίτη, σημαίνουν απόπειρα εμπαιγμού των πολιτών. Η κρίση δεν έχει προηγούμενο, δεν επιτρέπει εύκολα και μεγάλα λόγια. Είμαστε σε εποχή κραδασμών και μηδενικής ορατότητας για τις οικονομίες όλου του κόσμου, υπογράμμισε ο κ. Κ.Καραμανλής.

    Οι ελληνικές είναι θεμελιωμένες στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Η μονομερείς τουρκικές ενέργειες δεν έχουν καμιά νομική βάση, δεν μπορεί να θέσουν σε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Στόχος μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την γείτονα Τουρκία, υπογράμμισε.

    Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος κ.Στ. Δήμα.

    [02] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παρέδωσε, στην Ολομέλεια της Βουλής και στον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Σιούφα, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009.

    «Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση να τεθεί υπό έλεγχο και να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», επεσήμανε ο κ Σιούφας.

    Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο κ Σιούφας, θα οριστικοποιηθεί μετά από συμφωνία των κομμάτων αν θα αρχίσει στις 17 ή στις 18 Δεκεμβρίου.

    Η συζήτηση του ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της πέμπτης μέρας μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Τον προϋπολογισμό παρουσιάζει ο κ.Γ.Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    [03] "Η πολιτική τους τρέφει την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα στις 14:00 με το σωματείο εργαζομένων της Λάρκο στα γραφεία του κόμματος.

    "Κυβέρνηση και ΕΕ δεν έχουν λύσεις"

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού για την οικονομική κρίση, τονίζει ότι "η απάντηση στην κρίση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πολιτική της ΕΕ, που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση" και απαιτεί να μην πληρώσει τις συνέπειες ο λαός.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του, ούτε η ΕΕ έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της. Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της ΕΕ που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση.

    Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες και οι αγρότες για να μην πληρώσουν και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Να αποδυναμώσουν και τους δύο. Γιατί και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο την προστασία του κεφαλαίου. Οι διαφορές τους αφορούν μόνο τον τρόπο που αυτό θα γίνει και το πως θα πληρώσει ο λαός", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • *Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης στην εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

    [04] "Το πρώτο θύμα οι νέοι"

    "Αντί η νεολαία να έχει ορίζοντα μπροστά της, διότι αυτή είναι η υποχρέωση μας, τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει πηγή άγχους για όλη τους τη ζωή. Σε περιόδους ύφεσης η νέα γενιά είναι όπως οι στρατιώτες στο μέτωπο, είναι το πρώτο θύμα" υπογράμμισε ο κ.Α.Αλαβάνος και τόνισε οτι "χρειάζεται μια μεγάλη στροφή στην κοινωνία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 20 σημεία του κόμματος για "άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη νέα γενιά όπως το ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση, ο κοινωνικός μισθός για τους νέους".

    Δηλώσεις για Βατοπαίδιο

    «Νιώθουμε πικρία, δυσφορία και αγανάκτηση για τις αναθυμιάσεις ενός οχετού, από τον οποίο δυστυχώς δεν προφυλάχθηκαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίες αναδύονται από το θέμα του Βατοπαιδίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτκής ομάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι, «όσο δυσάρεστο και αν είναι το θέμα, είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά, κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα, στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι. Και με αυτή την έννοια, το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται σε επίγνωση του λαού είναι μια θετική προσφορά, για τη χώρα, του θεσμού της εξεταστικής επιτροπής».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η δυσκολία του θέματός απαιτεί σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα μέλη της Επιτροπής και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «συμπεριφέρονται -με διαφορετικές, βέβαια, ευθύνες το καθένα- όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13, ανάλογα από το τι λέει, κάθε στιγμή, ο κάθε μάρτυρας».

    «Και για μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η παρουσία του Νίκου Τσούκαλη είναι μια παρουσία σεμνότητας, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης», είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει με τα DVD, δεν μπορεί να ζει με προσωπικές ή με οικονομικές "τσόντες", χωρίς καν η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να αξιοποιήσει εκείνα τα μέτρα ασφαλείας, που θα επιτρεπόταν, αλλά και να σταθεί σύμφωνη με το νόμο».

    Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη παρουσία ψευδομαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία της επιτροπής δεν θα κρίνεται από το αν παρουσιαστούν ή παρουσιάτηκαν τέτοια κρούσματα, αλλά από το κατά πόσο το πόρισμά της θα είναι αξιόπιστο».

    Για την καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αυτές οι καθυστερήσεις μόνο εμπόδιο στη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι και ότι είναι απαραίτητο αυτό που έχουμε ζητήσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής πριν καν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, να ανοίξουν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί της επιχείρησης Εφραίμ».

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα ανεξαίρετα τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, χωρίς την προσπάθεια βέβαια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως, και αυτό το θέμα».

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    "Η απόφαση να ξεκινήσει η προανάκριση για τέσσερα κακουργήματα για τη Μονή Τοπλού, δικαιώνει μια επίμονη προσπάθεια που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και να διαφυλαχθεί ένας μοναδικός τόπος από την οικονομική λεηλασία, όπως είναι το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, μια προσπάθεια που κάναμε, παρά το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου δεν διαθέτουμε καν βουλευτή", δήλωσε ο κ.Αλαβάνος.

    [05] Γ.Καρατζαφέρης για Τουρκία

    Καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν, τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης στη Βουλή, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας.

    «Η λιτότητα που θεσμοθετήθηκε το 1986, από Παπανδρέου - Σημίτη, απβ ότι φαίνεται θα μακροημερεύσει. Οι κυβερνώντες αλλάζουν, αλλά το ζωνάρι παραμένει και όλο και θα σφίγγεται περισσότερο. Φορτώνουν περισσότερη ανεργία και μεγαλύτερη ακρίβεια, απέναντι σε λιγότερη υπομονή. Είναι θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομική κρίση.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την έκρηξη της ανεργίας, δήλωσε:

    «Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι εδώ. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αναποτελεσματική και αντιλαϊκή πολιτική με προγράμματα stage 700 ή 500 ευρώ, νομίζει ότι θα χτυπήσει την ανεργία. Η μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Με ασπιρίνες δεν θεραπεύεις την γάγγραινα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2008 - 9:31:57 UTC