Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Παυλόπουλος για δημοτικούς ρ/σ
  • [03] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί
  • [04] Κλειστά αύριο τα φαρμακεία
  • [05] "Μεγάλες οι ανάγκες του λαού"
  • [06] "Σημαντικές οι σχέσεις με Ρωσία"
  • [07] Μείωση των φόρων
  • [08] Θεαματική άνοδος
  • [09] Ημέρα κατά της βίας γυναικών
  • [10] Διαμάχη για την ηγεσία

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    «Λυπούμαι βαθύτατα, όχι για την επίθεση που γίνεται στο πρόσωπό μου, πολλές φορές μάλιστα με χυδαιότατους και βαρύτατους χαρακτηρισμούς, την οποία με τη βοήθεια του Θεού υπομένω, όπως έχω πνευματική υποχρέωση, αλλά γιατί άνευ λόγου έχει γίνει στόχος η ιστορική Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου που υπήρξε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για πάνω από 1000 χρόνια και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Γένος, στην ελευθερία του Έθνους και στην Ορθοδοξία. Η προσφορά αυτής της Μονής, επιχειρείται αδίκως να αμαυρωθεί και να εκμηδενιστεί, τώρα που βρίσκεται σε περίοδο ακμής, με ανιστόρητες, αβάσιμες και συκοφαντικές απόψεις και διαδόσεις».

    Με ένα σύντομο υπόμνημα εκ μέρους του Ηγουμένου Εφραίμ και ένα εκτενέστερο και αναλυτικότερο εκ μέρους του μοναχού Αρσενίου, οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, υπερασπίστηκαν εαυτούς και τη νομιμότητα των ενεργειών τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα,ότι με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί,το κοινωφελές έργο για το οποίο προορίζονταν οι επενδύσεις της Μονής, έχει ακυρωθεί.

    Στα υπομνήματά τους,οι δύο άνδρες τονίζουν πως σε κάθε σημείο εξέλιξης της υπόθεσης, η Μονή φρόντιζε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, δεχόμενη σχετικά και ακυρώσεις συμβολαίων - ενώ δεν υπήρξε και ανάμειξη πολιτικών προσώπων, παρά φυσιολογική αναγνώριση των δικαίων τους από τους θεσμούς του ελληνικού κράτους.

    Τέλος, υποστηρίζουν πως οι εναντίον τους επιθέσεις στοχεύουν να χτυπήσουν την Ορθοδοξία γενικότερα και εφιστούν σχετικά, την προσοχή των βουλευτών.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Εφραίμ,«φοβούμαι ότι όλες αυτές οι καλώς συγχρονισμένες, ενορχηστρωμένες επιθέσεις που επιχειρούν να εκτοπίσουν την ψύχραιμη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν στόχο απώτερο το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία και πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μήπως στην πολεμική τους κατά της Ιεράς Μονής, προξενήσουν ανεπανόρθωτο κακό στην Εκκλησία και στο Έθνος».

    Το υπόμνημα του μοναχού Αρσενίου

    Η Μονή δεν είχε κατβ αρχήν σκοπό ή επιθυμία να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα,η οποία της ανήκει παλαιόθεν, αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Αρσένιος.

    Οι ανταλλαγές έγιναν για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων της Ξάνθης,η έκταση στην Ουρανούπολη παρέμεινε στη Μονή κατόπιν αιτήματος του δήμου Σταγείρων,το ολυμπιακό ακίνητο της δόθηκε αντί εδαφών στην Καβάλα,πάλι ενόψει διαμαρτυριών.Οι λογαριασμοί της Μονής έχουν τεθεί υπόψη του προέδρου της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου και από την κίνησή τους, «καταρρίπτονται πλήρως ως ανυπόστατες, οι κακόβουλες και συκοφαντικές διαδόσεις για δήθεν διακίνηση πολιτικού μαύρου χρήματος».

    Στο αναλυτικό υπόμνημά του,ο μοναχός Αρσένιος ξεκινά να εξιστορεί την δική του εκδοχή επί της υπόθεσης,επικαλούμενος «την ιεραποστολική και φιλανθρωπική δραστηριότητα της αδελφότητας,η οποία διαθέτει περίπου 2 εκατ. ευρώ για υποτροφίες, βοήθεια σε αρρώστους και φυλακισμένους, κατασκηνώσεις και ιδρύματα», την αναστήλωση των 35000 τ.μ. του κτηριακού συγκροτήματος της Μονής και των Σκητών της, με 8,6 εκ. ευρώ από το Γβ ΚΠΣ που κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες.

    Η μονή, παρέχει δωρεάν φιλοξενία σε 25000 επισκέπτες και 150 εργάτες κατβ έτος, εκδίδει βιβλία, διοργανώνει διορθόδοξα θεολογικά συνέδρια, αναφέρει.

    «Στα άμεσα σχέδια της Μονής ήταν η ίδρυση γηροκομείο στη Λεμεσό προϋπολογισμού 5 εκατ.ευρώ,η ίδρυση κέντρου απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η συντήρηση της Αθωνιάδας Ακαδημίας,η εκπλήρωση των σκοπών του Γρηγόριου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος,η ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ στο ακίνητο του Γραμματικού»,αναφέρει ο Αρσένιος.

    Η Μονή δεν είχε κατβ αρχήν σκοπό,ή επιθυμία να ανταλλάξει την λίμνη Βιστωνίδα,η οποία της ανήκει από την εποχή των βυζαντινών χρόνων - αναφέρει ο Αρσένιος. Τα δικαιώματά της,τα είχε αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος ήδη από το 1924, όταν το Δημόσιο παραιτήθηκε από κάθε αξίωση επί της λίμνης,αντί δύο ιδιόκτητων κτημάτων της Μονής, συνολικής έκτασης 40.000 στρεμμάτων. Ενώ όμως το κράτος πήρε τα δύο μετόχια,κωλυσιέργησε για την υλοποίηση της συμφωνίας και μόνον υπό την πίεση του ΣτΕ,επέβαλε όρους που μετέβαλαν ουσιαστικά τη φύση της σύμβασης:Αντί να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Μονής στη λίμνη, της παραχώρησε δικαιώματα εκμετάλλευσης των ιχθυοτροφείων της.

    Με καθυστέρηση, λοιπόν, μερικών δεκαετιών, η Μονή επανέρχεται το 1998, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

    Εξασφαλίζει τρεις θετικές αποφάσεις από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων,που γίνονται δεκτές με υπουργική απόφαση το 2002 και, καθώς η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων, δεν ανταλλάσσει τις καταπατημένες εκτάσεις με άλλες, «αναγκάζεται να εγείρει αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης».

    Σε σχέση με τα τηλεφωνήματά τους προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο μοναχός Αρσένιος διευκρινίζει πως αποσκοπούσαν στο να διερευνήσει «αν τυχόν υπήρχαν σημεία που έχρηζαν διευκρινίσεως και να επισημάνει τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης».

    «Εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός ότι οι παράγοντες της Ξάνθης εδήλωναν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της εισήγησης ή το αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου» αναφέρει ο Αρσένιος. Ακολούθησε δε, άλλο ένα «τυπικό» τηλεφώνημα του ιδίου του Εφραίμ προς την κα Ψάλτη, «ως έμπρακτη έκφραση του σεβασμού της Ιεράς Μονής προς το λειτούργημά της».

    Εφόσον το Γνωμοδοτικό του υπουργείου Οικονομικών,απέρριψε την προσφυγή των φορέων της Ξάνθης το 2004 και ο Πέτρος Δούκας προσυπέγραψε τη γνωμοδότηση,η Μονή περίμενε πως θα σταματούσαν οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων.Δεν συνέβη αυτό - και «οι πιέσεις και παρεμβάσεις διαφόρων τοπικών φορέων, οδήγησαν το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ερώτημα αν μπορεί να γίνει ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων με άλλες, εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης». Δρομολογούνται οι ανταλλαγές, γίνονται οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ και η λίμνη Βισθωνίδα εκτιμάται με βάση την ιχθυολογική της απόδοση, «απολύτως εύλογα σε σχέση με την παραγωγή όμορων λιμνών».

    Σε ό,τι αφορά την έκταση της Ουρανούπολης, «6000 περίπου στρέμματα εκ του ανωτέρω ακινήτου,περιλαμβάνονται στην προ του Αγίου Όρους Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου,στην οποία απαγορεύεται κάθε αλλαγή χρήσης και συνεπώς η δόμηση» αναφέρει ο Αρσένιος.

    Πρόθεση της Μονής,ήταν να διαθέσει μεγάλο μέρος του ακινήτου στον τοπικό δήμο Σταγείρων,αλλβ ύστερα από τις αντιδράσεις του τοπικού συμβουλίου της Ουρανούπολης, δέχθηκε να αφήσει την έκταση διατηρώντας το αντίστοιχο ποσοστό της στη λίμνη.

    Η έκταση παραμένει τελικά στη Μονή, κατόπιν παράκλησης του δημάρχου Σταγείρων Ακάνθου, «διότι έτσι εξυπηρετούνταν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών».

    Σε σχέση με την υπόθεση του ολυμπιακού ακινήτου, ο συντάκτης του υπομνήματος αναφέρει πως το ελληνικό Δημόσιο το πρότεινε στη Μονή αντί εκτάσεων στην Καβάλα,όπου είχαν υπάρξει επίσης αντιδράσεις για τις ανταλλαγές «και η Ιερά Μονή δεν επιθυμούσε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, έστω και μιας μικρής ομάδας κατοίκων».

    Η αδελφότητα «είχε σκοπό να εγκαταστήσει στο ολυμπιακό ακίνητο το Ίδρυμά της και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων.Όταν όμως απέκτησε το ακίνητο, διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλά στατικά και άλλα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν επέτρεπαν την αξιοποίησή του για τον σκοπό αυτό - και προτίμησε να το εκποιήσει σε μια εταιρεία που σκόπευε να εγκαταστήσει σύγχρονη καρδιοχειρουργική, γυναικολογική και μαιευτική κλινική, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία προσέφερε και 9 εκ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Γρηγόρειο» και ιδιαίτερα στη διαχείριση του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων που επρόκειτο να ιδρυθεί», αναφέρει.

    «Θλίβομαι γιατί από την ανηλεή και άδικη επίθεση κατά της Ιεράς Μονής, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράνομη πράξη, επιχειρείται να ακυρωθεί η χιλιόχρονη παρουσία και προσφορά της και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην αδελφότητα που εγκαταβιοί σήμερα σε αυτήν, με τη δέσμευση των λογαριασμών της Ιεράς Μονής και τη στέρηση των οικονομικών μέσων για τη διαβίωση των μοναχών και την εκπλήρωση της αποστολής τους», αναφέρει ο κ.Αρσένιος.

    «Ήδη μέχρι σήμερα όσοι βάλλουν κατά της Ιεράς Μονής, έχουν «καταφέρει» να αποτρέψουν τη λειτουργία του «Γρηγόρειου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος» και τις δράσεις που θα ανέπτυσσε, σε βάρος όσων θα ωφελούνταν από αυτές - και τελικά, της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, ουδείς αρμόδιος δείχνει να ενδιαφέρεται γιβ αυτό»,σημειώνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.

    Υπενθυμίζεται, πως οι δύο μοναχοί, δεν δέχθηκαν να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς τους ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, άνευ των συνηγόρων τους.

    Αντιδράσεις στα μέλη της Επιτροπής

    Η στάση των δύο μοναχών προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής, καθώς δεν είχε επιτραπεί σε προηγούμενους μάρτυρες να καταθέσουν ή και να αναγνώσουν υπόμνημα.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπενθύμισε πως στο παρελθόν, άλλη Εξεταστική Επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου, είχε δεχθεί υπόμνημα της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, χωρίς συνέπειες - ενώ επίσης, είχε επιτραπεί στον κ.Εφραίμ να καταθέσει υπόμνημα σε μία άλλη προκαταρκτική εξέταση που γινόταν σε βάρος δικαστίνας.

    Ο Γρηγόρης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε μία ενδιάμεση λύση: Να επιτραπεί στους δύο μοναχούς να αναγνώσουν το υπόμνημά τους και μετά να τους επισημανθεί πως, είχαν μεν το δικαίωμα να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αλλά αυτό θα θεωρείτο προσβολή προς το Κοινοβούλιο - και να οριστεί νέα ημερομηνία κατάθεσης.

    «Αν το υπόμνημα είναι εκατό σελίδες, φαντάζομαι πως δεν μπορεί να αναγνωσθεί, αλλά να κατατεθεί», αντείπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

    «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους συγκεκριμένους μάρτυρες να αναγνώσουν κατβ εξαίρεση το υπόμνημά τους. Αν πιστεύουν ότι πρέπει να μας το στείλουν μέσω ταχυδρομείου, ή με άλλον τρόπο, ας το κάνουν», υποστήριξε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ας κατατεθεί το υπόμνημα στη Βουλή με τη διαδικασία που κατατίθενται όλα τα έγγραφα, αλλά όχι στην Εξεταστική Επιτροπή - ώστε να δείξουμε ότι δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές», πρότεινε ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Αν συμβεί αυτό, η Υπηρεσία θα μας στείλει πάλι σε εμάς το έγγραφο, οπότε πάλι θα το αναγνώσουμε», παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, οπότε με ψήφους 13 (ΝΔ-ΚΚΕ) έγινε δεκτή η κατάθεση του υπομνήματος με παράλληλο σχολιασμό εκ μέρους της Επιτροπής, έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ (9 ψήφοι) και τη θέση του ΛΑΟΣ (1 ψήφος).

    Ανακοίνωση της Εξεταστικής Επιτροπής

    Η Εξεταστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την στάση των κ.κ. Εφραίμ και Αρσενίου απέναντί της:

    «Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι, μη σεβόμενοι τον θεσμό της Βουλής, το θεσμό και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και την αξίωση του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αντί να έρθουν να καταθέσουν και να συμβάλλουν έτσι στην διερεύνηση της υπόθεσης, έφεραν ένα ψυχρό έγγραφο στο οποίο είναι καταχωρημένες οι απόψεις τους, μη δεχόμενοι ούτε καν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε», αναφέρει η ανακοίνωση της Εξεταστικής Επιτροπής , η οποία συνυπογράφεται απβ όλα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή καταδίκασαν -με ανακοίνωσή τους- τα κόμματα που δέχθηκαν την παραλαβή του υπομνήματος, υποστηρίζοντας πως η πράξη αυτή, «αποδυναμώνει την δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου, καταργούν την ουσία διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και δημιουργούν προηγούμενο, τόσο για τους επόμενους μάρτυρες αυτής, όσο και για μελλοντικές Εξεταστικές Επιτροπές να αρνηθούν την προφορική εξέταση».

    Κατάθεση Μιχάλη Τρεμόπουλου

    «Η επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη για την μεταβίβαση διαθέσιμων γαιών στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, δεν πρωτοκολλήθηκε στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν πρωτοκολλείτο, θα υπήρχε η υποχρέωση της Διοίκησης να απαντήσει. Εκτιμώ, πως με κάποια άνωθεν εντολή κάποιου που συντονίζει την κυβέρνηση, έχει αφαιρεθεί και δεν μπήκε ποτέ».

    Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» στο νομαρχιακό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κος Τρεμόπουλος ξεκίνησε την κατάθεσή του, ζητώντας από τα μέλη της Επιτροπής, να εστιάσουν την προσοχή τους σε διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (17/5/2005), προς τα αντίστοιχα γραφεία των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, με την ένδειξη «επείγον», που ανέφερε: «Παρακαλούμε και προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το γραφείο του υφυπουργού κου Αλ. Κοντού, να μας γνωρίσετε εντός 10 ημερών από της λήψεως του εγγράφου μας, τις κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται η υπηρεσία σας, εντοπίζοντας εκείνες που έχουν οικοπεδική, ή τουριστική αξία, ή είναι παραθαλάσσιες?»

    «Είναι πραγματικά πρωτοφανής η σπουδή, εντός δέκα ημερών, να απαντήσουν για ένα ζήτημα που, από τότε, για να ολοκληρωθεί έκανε χρόνια» ανέφερε ο κος Τρεμόπουλος, συμπληρώνοντας: «Ήταν μια συγκεκριμένη εντολή, ούτως ώστε να μην προλάβουν οι νομαρχίες να ολοκληρώσουν εικόνα περί τίνος πρόκειται και ενδεχομένως να ανταποκριθούν χωρίς να καταλαβαίνουν τη σημασία αυτού του μεγάλου θέματος που μας απασχολεί?»

    Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αποστέλλει τη επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, μια σειρά υπουργούς και την ίδια την διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Λίγες μέρες μετά, ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος: «έγινε επίσκεψη του κου Ψωμιάδη στη Μονή Βατοπαιδίου. Έμεινε εκεί για δύο μέρες και αμέσως μετά, στην πρώτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, στις 20/1/2006, με δική του πρόταση, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος (?) Τρεις μέρες μετά από την απόφαση αυτή του νομαρχιακού συμβουλίου, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου, με υπογραφή της κας Μαντέλη, ανακοινώνει προς τη ΝΑ Θεσσαλονίκης, ότι τα οικόπεδα για τα οποία συζητάμε, ανατέθηκαν στην ΚΕΔ?»

    «Υπάρχει ένα τεράστιο παζλ, ένα μωσαϊκό, που εμείς ψηφίδες του μόνο και συμπτωματικά έχουμε στα χέρια μας. Ελπίζω τη συνολική εικόνα να μπορέσετε εσείς να τη διαμορφώσετε» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κος Τρεμόπουλος.

    Καταθέτουν στον εισαγγελέα την Πέμπτη

    Ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης και της απάτης θα κληθούν να καταθέσουν την Πέμπτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκουβίνος και Σταματίνα Σωτηρουπούλου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται για τον εκβιασμό στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση ύστερα από την προβολή του βίντεο που εμφανίζει τον Μ. Κουκουβίνο να «διαπραγματεύεται» ανταλλάγματα σχετικά με την υπόθεση ακινήτων που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Ν. Ραιδεστό, αξιολογώντας το περιεχόμενο των συγκεντρωθεισών καταθέσεων, διαπίστωσε εμπλοκή στην υπόθεση και της Στ. Σωτηροπούλου, παρά το γεγονός ότι η ίδια διατείνεται ότι δεν γνώριζε για τις «συναλλαγές» του συντρόφου της.

    Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απέστειλε κλήσεις στους δύο δικηγόρους για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις -ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων- την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου. Πάντως, δεν αποκλείεται να ζητήσουν -όπως δικαιούνται- 48ωρη προθεσμία για να ετοιμάσουν τις καταθέσεις τους.

    Από τα στοιχεία που συνέλεξε ο κ. Μαδεμλής, οι δύο δικηγόροι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για τα αδικήματα της «εκβίασης από κοινού και κατβ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα» σε βαθμό κακουργήματος και της μεμονωμένης απάτης από κοινού. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αδίκημα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά μία περίπτωση ακτήμονα της Νέας Ραιδεστού -διεκδικητή οικοπέδου, το οποίο τελικώς κατέληξε στη Μονή Βατοπεδίου- που φέρεται να εξαπατήθηκε από το ζευγάρι.

    Σημειώνεται ότι η Στ. Σωτηροπούλου έχει ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, υποστηρίζοντας ενώπιον του εισαγγελέα ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση του συντρόφου της με τον επιχειρηματία και επιμένοντας ότι αυτή χειρίζονταν τις υποθέσεις των ακτημόνων.

    Κατάθεση Κ. Κάνου

    Στο μεταξύ, το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πέρασε χθες η Κωνσταντίνα Κάνου, που φέρεται να παρέστη στο «ραντεβού» της Στ. Σωτηροπούλου και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, μεσολαβώντας, παράλληλα, στο να έρθουν σε επαφή τα δύο παραπάνω πρόσωπα.

    Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η κα Κάνου υποστήριξε ότι δέχθηκε απειλές από το ζεύγος Στ. Σωτηροπούλου-Μ. Κουκουβίνου. «Έχω ηχητικό ντοκουμέντο από συνομιλία μου με τη Σωτηροπούλου μετά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή. Μου ζήτησε να πω κάτι που θα την καλύπτει», είπε, εκτιμώντας ότι η δράση της δικηγόρου «κρύβει κάποια συμφέροντα».

    Σε ερώτηση για τη σχέση που τη συνδέει με τη Στ. Σωτηρουπούλου, απάντησε: «Δεν είμαστε φίλες. Έχουμε μακρινή συγγένεια». Απαντώντας δε, σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προσφέρθηκε να φέρει σε επαφή τη δικηγόρο με το νομάρχη Θεσσαλονίκης είπε πως «ήθελα να τη βοηθήσω, όπως κάνω με κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη».

    [02] Παυλόπουλος για δημοτικούς ρ/σ

    «Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, μπαίνει τάξη και εξασφαλίζεται η νομιμότητα και στον τομέα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν, εφεξής, με κανόνες βιωσιμότητας και διαφάνειας και να πάψουν να "φυτοζωούν" από τους πόρους που διοχετεύονται σβ αυτούς από τους Δήμους για να κλείνουν, εντελώς προσωρινά, οι "μαύρες τρύπες"».

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη, συμπληρώνοντας ότι: «Οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν υπήρξαν ποτέ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Άρα δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποιήσεις, αφού πάντοτε οι δημοτικές επιχειρήσεις ήταν ειδικού σκοπού και, οπωσδήποτε, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».

    Από την πλευρά της, η κ. Κανέλλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει θεοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα» και πρόσθεσε «στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται είναι να απελευθερωθούν συχνότητες για αγορά από ιδιώτες».

    Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι: «η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών ραδιοσταθμών εντάσσεται στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές και των δύο κομμάτων για την χειραγώγηση τους».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπό τη μορφή της Α.Ε, παραμένει πλήρης και δεν θίγεται ούτε κατβ ελάχιστον».

    Τέλος, ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι «σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών απβ όλες τις πλευρές λύσεων και ύστερα από συνεννόηση με το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας μετασχηματισμού, όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ραδιοτηλεοπτικών μέχρι την 31.12.2009».

    Παράλληλα, κατέληξε ο υπουργός «συμφωνήθηκε να γίνει διαβούλευση ανάμεσα στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και την ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να καταλήξουν στην πλέον πρόσφορη νομική μορφή για τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με πλήρη σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».

    [03] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι πανεπιστημιακοί, που αντιτίθενται στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

    Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι καθηγητές ΤΕΙ, που έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ κλειστά θα μείνουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Ηπείρου.

    [04] Κλειστά αύριο τα φαρμακεία

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων με αίτημα την οριστική επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών προς τα φαρμακεία των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ.

    Στην αναστολή των συμβάσεών τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσουν, από τις 15 Δεκεμβρίου, οι χιλιάδες συμβεβλημένοι, με αυτά, ιδιώτες γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Πυρηνικών γιατρών και Ακτινολόγων.

    Από την ημερομηνία αυτή και «έως ότου να δοθούν λύσεις», οι ασφαλισμένοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν για τις εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, και ακολούθως να παίρνουν τα χρήματά τους από τα ταμεία.

    Στην απόφαση να μην γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, όπως του Οργανισμού Περίθαλψης Αασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οδηγήθηκαν οι γιατροί κυρίως λόγω της καθυστέρησης της εξόφλησής τους από τα ταμεία «για περισσότερο από 10 μήνες», καθώς επίσης και λόγω της «καθήλωσης» των εργαστηριακών πράξεων και τιμών, τα τελευταία 17 χρόνια.

    Τα παραπάνω εξήγησε αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Γιώργος Ποταμίτης.

    «Το συνολικό ύψος των δαπανών που τα ταμεία χρωστούν στους γιατρούς ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, σύμφωνα με τον οποίο ένας επιπλέον λόγος που οδήγησε στην απόφαση αναστολής των συμβάσεων των γιατρών με τα ταμεία, είναι η «άρνηση των αρμόδιων φορέων να κοστολογήσουν τις νεότερες και απαραίτητες, για τη Διαγνωστική Ιατρική, εργαστηριακές εξετάσεις των βιολογικών υλικών και απεικονιστικών μεθόδων».

    Συνεπώς, από τις 15 Δεκεμβρίου «τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων», όπως εξήγησε ο κ. Ποταμίτης, «θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, αφού όμως πληρώσουν την τιμή, που θα είναι ίση με αυτή που έχει αποφασίσει το ασφαλιστικό τους ταμείο. Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν τις αποδείξεις στον ασφαλιστικό τους φορέα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

    Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου, η αναστολή των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει από χθες για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Ελευθερίου.

    Ο κ. Ελευθερίου, μεταξύ άλλων, ζήτησε να δεσμευτεί ο υπουργός υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, «το οποίο -όπως τόνισε- αποτελεί και προεκλογική δέσμευση».

    [05] "Μεγάλες οι ανάγκες του λαού"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο.

    "Μεγάλες οι ανάγκες του λαού"

    Η κα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κατηγόρησε την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί «τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παίρνονται μέτρα για την ακραία φτώχεια, αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι και προσβλητικά αυτά τα μέτρα γιατί οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και όχι τα 100 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, συνειδητά όμως αφήνουν απβ έξω ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων που επίσης η ζωή τους έχει επιδεινωθεί και θέλουν να τους φορτώσουν και τα βάρη της κρίσης".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα οποία λέγονται από την πλευρά της κυβέρνησης "εμάς μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους ακριβώς γιατί η λογική είναι: Να βοηθήσω την κερδοφορία και να πέσει κυριολεκτικά πέλεκυς πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων».

    Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης η κ. Παπαρήγα είπε πως εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι "ορισμένα πράγματα έχουν υπερωριμάσει κι αν δεν αντιμετωπιστούν από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και γενικότερα από την κυβέρνηση, μπορεί να μιλάμε για φαινόμενα σαπίσματος. Εννοώ το όλο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, της γρήγορης δικαιοσύνης που χρειάζεται, ένα σύστημα που ταλαιπωρεί και τους ίδιους τους συντελεστές της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τους ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτήν".

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "είναι απαράδεκτες οι συνθήκες" και πρόσθεσε ότι "πέραν από όλο το πολιτικό πλαίσιο που μπορεί να βλέπουμε εμείς, υπάρχει γραφειοκρατία ανεξήγητη, δυσκαμψία στο σύστημα. Με όλο τον τρόπο που είναι οργανωμένο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, χιλιάδες υποθέσεις καθημερινά δεν μπορούν να επιλυθούν. Ακόμα και η έλλειψη οικονομικής αυτοτέλειας στη διαχείριση τουλάχιστον των γενικών εξόδων, κι αυτή η αυτοτέλεια δεν υπάρχει".

    [06] "Σημαντικές οι σχέσεις με Ρωσία"

    Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.

    "Σημαντικές οι σχέσεις με τη Ρωσία"

    Την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, που "για τον Συνασπισμό οι σχέσεις αυτές είναι βασική συνιστώσα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θέλουμε για τη χώρα", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα κ. Βαλεντίνοβιτς Βντόβιν.

    Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι εξέφρασε στον κ. Βντόβιν την εκτίμησή του για τη σταθερή θέση της Ρωσίας υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι με τον Ρώσο πρέσβη συζήτησε σειρά διεθνών προβλημάτων και την ανάγκη επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι με προσφυγή σε πόλεμο. Ειδικότερα, πρόσθεσε, μας απασχόλησαν οι κίνδυνοι από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Η δική μας σταθερή θέση, είπε, είναι όχι μόνο κατά της διεύρυνσης, αλλά υπέρ της κατάργησης του ΝΑΤΟ.

    [07] Μείωση των φόρων

    Με το προεδρείο της Ένωσης Εισαγγελέων συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ευχαρίστησε το προεδρείο της ένωσης αναφέροντας πως "αποτελεί μία όαση στην καταχνιά που πολιορκεί την πολιτεία μας και επαναβεβαίωσε την θέση του, ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στις σκέψεις και τις ιδέες της ένωσης όταν αυτές κινούνται προς το συμφέρον του έθνους".

    "Να μειωθούν οι φόροι"

    "Μείωσε τον ΦΠΑ ο Μπράουν στην Αγγλία, κατά 2,5%, όταν στην Ελλάδα το μόνο που μειώνεται είναι το εισόδημα των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και προσθέτει: "Ας το καταλάβει η Κυβέρνηση, ότι μόνο αν ακούσει τη φωνή της λογικής θα ανακουφίσει τη χειμάζουσα αγορά. Φωνή της λογικής είναι και η μείωση του ΦΠΑ που θα αναστήσει τη νεκρή αγορά. Στην Αγγλία το υλοποιούν, στην Κυβέρνηση δεν ακούν;"

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, ο ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε: "Ο κάμπος αναστενάζει και ο Καραμανλής ακόμα τάζει. Εάν έδινε στους αγρότες το 1/4 από όσα έδωσε στους τραπεζίτες, θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματά τους σε όλη την Περιφέρεια".

    Σχόλιο του κόμματος για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στο Μαξίμου. Η ραγδαία επιδείνωση στην κατάσταση της ΝΔ μεγιστοποιεί τα αδιέξοδα του κ. Καραμανλή".

    "Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η μείωση των φόρων είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση Καραμανλή αμετροεπώς αυξάνει κατά 7 δις τους φόρους για το 2009", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.

  • *Με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Αβ περιφέρεια Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα θα συναντηθεί ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008, στις 11.30 π.μ. στα γραφεία του κόμματος.

    [08] Θεαματική άνοδος

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ασιατικές αγορές μετά την σανίδα σωτηρίας που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση στον τραπεζικό όμιλο "Citigroup" αλλά και την προοπτική υιοθέτησης από το Κογκρέσσο ενός νέου σχεδίου ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, που σύμφωνα με τον Τύπο μπορεί να φτάσει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 5,22% ενώ λίγο πριν το κλεισιμο και τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν ισχυρη άνοδο. Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ ήταν ενισχυμένος κατά 3,24% στα μέσα της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ ενισχυόταν κατά 5,79% και της Μανίλας. Με κέρδη 2,55% έκλεισε το χρηματιστήριο της Ταϊπέι, ενώ της Νέας Ζηλανδίας κατέγραφε άνοδο 2,31%,της Σιγκαπούρης 2,78% και της Μπανγκόκ 1,60%.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηυθυνε χθες έκκληση στο Κογκρέσσο να υιοθετήσει άμεσα ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση.Το σχέδιο "θα πρέπει να έχει το απαραίτητο εύρος και την εμβέλεια για να ξαναβάλει σε τροχιά την οικονομία μας", τόνισε ο Ομπάμα."Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσουμε ότι οικονομολόγοι τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς τάσσονται υπέρ ενός μεγάλου σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα την ξαναβάλει στο δρόμο της", πρόσθεσε.

    Στη Γουόλ Στρητ, ο Ντάου Τζόουνς έκλεισε χθες με ισχυρή άνοδο 4,93% και ο Νάσντακ κατά 6,33%, μετά την ανακοινωση του σχέδιου σωτηρίας της Citigroup ."Το σχέδιο αυτό απομάκρυνε τουςε φόβους επανάληψης του σοκ της Λίμαν Μπράδερς" τόνισε ο Χιντεάκι Χιγκάσι ,αναλυτής της SMBC Friend Securities στο Τόκιο.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου ο δείκτης FTSE κατέγραψε άνοδο 8,95% κλείνοντας στις 4.152,96 μονάδες. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.172,11 μονάδες με άνοδο 9,16%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραψε άνοδο 9,37% στις 4.554,33 μονάδες καθώς και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI ανέβηκε κατά 5,91% στις 5.446,40 μονάδες.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.864,81 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,10%.

    Μείωση του ΦΠΑ στην Αγγλία

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έκανε "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους βρετανούς καταναλωτές καθώς μείωσε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (VAT) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση.

    Ο βρετανός υπουργός Οικονομίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ παρουσίασε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που εκτιμάται ότι το ύψος του θα φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στη Βρετανία.

    Ο κ. Ντάρλινγκ παράλληλα ανακοίνωσε--αυτό που αναμένονταν-- μια μείωση από 17,5% σε 15% του ΦΠΑ, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2009, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό θα κοστίσει στο κράτος συνολικά 12,5 δισεκατομμύρια λίρες.

    Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε τον διορισμό του Τίμοθι Γκάϊτνερ ως υπουργού Οικονομικών της μελλοντικής κυβέρνησης που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του προέδρου Μπίλ Κλίνταν, Λόρενς Σάμερς, 53 ετών, που πιθανολογείτο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, διορίστηκε διευθυντής τους Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

    Ο 47χρονος Γκάϊτνερ είναι πρόεδρος της FED Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της νομισματικής επιτροπής της FED.

    Λαμπρός οικονομολόγος αλλά και διακριτικός, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της χάραξης των μέτρων εξαίρεσης που ελήφθησαν από την FED στην προσπάθεια υπέρβασης της τρέχουσας κρίσης--όπως η διάσωση των τραπεζών και οι πολλές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια για να μην διακοπεί η ροή των πιστώσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας του κ. Ομπάμα θα πρέπει να διαχειριστεί το σχέδιο ανάκαμψης του οικονομικού τομέα που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από το Κογκρέσο για ένα συνολικό ποσό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [09] Ημέρα κατά της βίας γυναικών

    Η 25η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη.

    Μία στις τρεις γυναίκες είναι πιθανό να υποστεί άσκηση φυσικής βίας, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.

    «Η πλήρης και αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σύμφυτη με τη βαθύτερη έννοια της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και ανήκει στον πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου, όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι μορφές βίας που έχουν αναδυθεί δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές μορφές εκδήλωσης αλλά έχουν αποκτήσει πιο υποδόριες και λιγότερο προβλέψιμες διαστάσεις.

    Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αντίστοιχες εκστρατείες, όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια που εγκαινιάσθηκε από τον Ο.Η.Ε., το 2008, με τίτλο «Ενωθείτε να θέσουμε τέλος στη Βία ενάντια στις Γυναίκες», αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία.

    Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας. Καταπολεμούμε τα κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα που υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες της γυναίκας και του άνδρα στη ζωή, την εργασία και την πρόοδο, προωθούμε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη νοοτροπιών που προσβάλλουν τα δικαιώματα της γυναίκας και εγγυόμαστε, έμπρακτα και ουσιαστικά, την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς της", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Πρ.Παυλόπουλος.

    "Η βία κατά των γυναικών παραμένει δυστυχώς παγκόσμιο πρόβλημα στην εποχή μας. Δεν γνωρίζει ήπειρο, σύνορα, θρησκεία, φυλή, πολιτισμό. Εκδηλώνεται με όλες τις μορφές. Τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, το έγκλημα "τιμής", το εμπόριο σαρκός.Δεν είναι ασυνήθιστα τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στο σπίτι. Η ενδοοικογενειακή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, γιατί περιβάλλεται συνήθως από πέπλο σιωπής", αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δ.Σιούφας.

    "Η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη, είναι η βία κατά των γυναικών. Στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στο δρόμο, στις φυλακές, στις περιοχές με πολεμικές συρράξεις, στις μετανάστριες, στα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, η ανδρική εξουσία κάθε μορφής ασκεί πολύμορφη βία λόγω φύλου και διαιωνίζει την εξουσιαστική σχέση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες.

    Ένα φαινόμενο που, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στα θέματα ισότητας είναι αναμφισβήτητη, αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων", αναφέρει ο Τομέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ.

    "Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες", αναφέρει το Φεμινιστικό Τμήμα του ΣΥΝ.

    [10] Διαμάχη για την ηγεσία

    Η διαμάχη για το ποιός θα ηγηθεί του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία είναι πιθανόν να καταλήξει στα δικαστήρια μετά τις δηλώσεις υποστηρικτών της Σεγκολέν Ρουαγιάλ ότι θα κινηθούν δικαστικά για την οριακή ήττα της υποψηφίας.

    Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η Ρουαγιάλ, η οποία ήταν η υποψήφιά τους για τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές για μόλις 42 ψήφους από την Μαρτίν Ομπρί, "αρχιτέκτονα" του 35ωρου.

    Ομως η Ρουαγιάλ αμφισβητεί το αποτέλεσμα και οι σύμβουλοί της κάνουν λόγο για νοθεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

    "Ολες οι πληροφορίες που διαθέτουμε δείχνουν ότι υπήρξαν λάθη, παρατυπίες και νοθεία. Θέλησαν να μας στερήσουν την νίκη", δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, βουλευτής και στενός συνεργάτης της Ρουαγιάλ.

    "Η υπόθεση αναπόφευκτα θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε", είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +, αναφερόμενος σε καταγγελίες για νοθεία στην πόλη Λιλ, όπου είναι δήμαρχος η Ομπρί.

    Σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 7:30:52 UTC