Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Δ.Χριστόφια-Κ.Παπούλια
  • [02] Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδία

  • [01] Συνάντηση Δ.Χριστόφια-Κ.Παπούλια

    Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ό,τι αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

    Για επίλυση "στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", και για λύση η οποία "θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα", έκανε λόγο ο κ. Χριστόφιας,

    Ο δε κ. Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι "η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη βασικών αρχών του Δικαίου, αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και χαρακτήρισε "μη αποδεκτή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου που έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ο Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι "μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία" και σημείωσε ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική.

    "Μιλούν για δύο κράτη που θα συνομολογήσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Αυτή η θέση απορρίπτεται. Δύο πολιτείες θα δημιουργηθούν, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και τονίζω, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήσουν για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Τότε θα εμφανιστούν οι δύο πολιτείες, οι οποίες θα συναποτελούν τα συστατικά μέρη της ομοσπονδίας. Μετά την υπογραφή λύσης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε χτίστες, όχι χαλαστές, αλλά την ίδια ώρα επαγρυπνούμε υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ασφαλώς και της Ελλάδας από τις επιβουλές του προκλητικού γείτονα".

    Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος, ο κ.Χριστόφιας επανέλαβε ότι "η Κύπρος υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία" και πρόσθεσε:

    "Η ουσία του Κυπριακού είναι η παραβίαση του διεθνούς νόμου, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά και ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος κράτους - μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών και θα ασκεί τα καθήκοντά του ανελλιπώς, χωρίς να δέχεται τον οποιονδήποτε περιορισμό από οπουδήποτε".

    Από την πλευρά του ο κ.Παπούλιας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την στάση της Τουρκίας και τις εν γένει πρακτικές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Τόνισε ότι "δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου, που έχει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία" και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα η Τουρκία να αλλάξει στρατηγική αντίληψη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του Κυπριακού.

    Χαιρέτισε δε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, "κράτος - μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ζώνης του ευρώ, μια χώρα με ακμαία οικονομία" και πρόσθεσε: "Η Κύπρος έχει ωφέλεια από την ευρωπαϊκή της ένταξη, αλλά και η Ευρώπη έχει ωφέλεια από μια Κύπρο μέλος της, που βρίσκεται γεωγραφικά στον στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής. Λυπάμαι γιατί τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν μπορούν να τα γευθούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι της. Ελπίζω σύντομα να αποτελεί παρελθόν η εικόνα της Λευκωσίας ως της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους, ενώ τόνισαν ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό.

    Ο κ.Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και στο πρόσωπό του την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για την συμπαράσταση και την συμπαράταξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    Η υποδοχή

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη, υποδέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια.

    Στην τελετή της επίσημης υποδοχής επί της Ηρώδου Αττικού παρέστησαν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυρίας Ελσης Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κυρία Μαίη Παπούλια και ανταλλαγή παρασήμων και δώρων.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας προσέφερε στον κ. Χριστόφια τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, κεφαλή μεγάλου ειδωλίου, αντίγραφο Κυκλαδικής τέχνης, σε παριανό μάρμαρο και χρυσά μανικετόκουμπα με το εθνόσημο.

    Στην κα Χριστόφια προσέφερε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας και Ασημένια καρφίτσα Βυζαντινής Τέχνης.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου προσέφερε στον κ. Παπούλια αντίγραφο αρχαίου αμφορέα σε ασήμι και στην κυρία Μαίη Παπούλια το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ και κεντητό Λευκαρίτικο τραπεζομάντηλο.

  • ** Ο κ. Χριστόφιας, αύριο και την Παρασκευή, θα έχει συνταντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    [02] Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδία

    Ένοπλοι κρατούν δυτικούς ομήρους στο πολυτελές ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά σημεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας.

    Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και 250 τραυματίστηκαν.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι ένοπλοι στην Βομβάη αναζητούσαν κατόχους βρετανικών και αμερικανικών διαβατηρίων.

    "Ήθελαν οποιονδήποτε με βρετανικό και αμερικανικό διαβατήριο", είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ αναφέροντας ότι ο ίδιος ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Ινδία για επιχειρηματικούς λόγους, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. "Ήθελαν ξένους", τόνισε.

    Από το Φόρεϊν Οφις εκδόθηκε "οδηγία" για τους Βρετανούς, που μένουν στην Ινδία, "να παραμείνουν μέχρι νεοτέρας μέσα στα σπίτιά τους" καθώς "στην Ινδία επιμένει μία υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή".

    Η οδηγία εκδόθηκε μετά από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις ενόπλων με αυτόματα όπλα και με χειροβομβίδες "σε πολλά σημεία της Βομβάης.

    "Αναμείνατε να σάς ενημερώσουν οι ινδικές αρχές, ότι η κατάσταση είναι 'ασφαλής', πριν να ξανακυκλοφορήσετε" αναφέρεται στην "οδηγία" από το Φόρεϊν Οφις για τους Βρετανούς στην Ινδία.

    Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις πολλαπλές επιθέσεις που σχεδόν ταυτόχρονα έπληξαν σε πολλά σημεία της τη Μουμπάι (Βομβάη) και ανακοίνωσε ότι αναζητεί περισσότερα στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση", δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 November 2008 - 21:30:33 UTC