Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάση του ΠΑΣΟΚ για απασχόληση και ανεργία
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] Ανοικτά από σήμερα τα φαρμακεία
  • [04] ΕΣΑ-Προσφορές για αναθέρμανση αγοράς
  • [05] Η Βουλή τίμησε τους Παραολυμπιονίκες
  • [06] Σχέδιο 200 δισ. ευρώ
  • [07] "Ιδεολογικά και πολιτικά έτοιμοι"
  • [08] Στη Σάμο ο Αλ. Τσίπρας
  • [09] "Χρειαζόταν Προανακριτική"
  • [10] Η ώρα του Ολυμπιακού

  • [01] Προτάση του ΠΑΣΟΚ για απασχόληση και ανεργία

    Με τον κ.Δ.Χριστόφια θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα. Στις 10.40 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον καθηγητή του LSE, Nicholas Stern.

    Παρουσιάστηκε χθες η πρόταση - νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση αναφέρεται σε ένα 4ετές πρόγραμμα επαγγελματικής ένταξης νέων, σε προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον, και στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

    "Θεωρούμε ότι είναι ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη μέση ελληνική οικογένεια, να μην κάνει απλώς κριτική στην κυβέρνηση - και γνωρίζουμε το μηδενικό έργο αυτής της κυβέρνησης στο ζήτημα της απασχόλησης - αλλά να προσέρχεται με θετικές προτάσεις. Και ελπίζουμε, η κυβέρνηση όταν έρθει η πρόταση αυτή στη Βουλή, να την ψηφίσει", τόνισε.

    Ομιλία Παπανδρέου στην ΚΕΔΚΕ

    Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ, είπε και την επέκρινε ότι έδωσε άδοξο τέλος στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση.

    Χαρακτήρισε παρωδία τον διάλογο αυτό και παρατήρησε πως ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία μεταρρύθμισης.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποτέ δεν πίστεψε σε μια ουσιαστική και ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας και διατύπωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει:

    - Ριζικό μετασχηματισμό του κράτους και μετατροπή του σε επιτελικό κράτος - στρατηγείο, που διαχειρίζεται μόνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές.

    - Δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού συστήματος που απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι σ΄ αυτήν η Ελλάδα εισέρχεται απροετοίμαστη και ακυβέρνητη εξ αιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, περιμένει να αντιγράψει - ως κακέκτυπο- όσα συμβαίνουν αλλού και αντί να πάρει πρωτοβουλίες κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ.

    Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι μια θετική πρωτοβουλία, ένα πρώτο βήμα, αλλά υπολείπεται των αναγκών της Ευρώπης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται να παίξει ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να προστατεύσει και τους πολίτες της από την επερχόμενη ύφεση», είπε και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλει προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, όπως:

    - Να εξαιρεθούν από την μέτρηση του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος κάθε κράτους -μέλους, συγκεκριμένες επενδύσεις. Να εξαιρεθούν ειδικότερα οι δημόσιες επενδύσεις και υποδομές για την παιδεία και την έρευνα, την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την «πράσινη ανάπτυξη», καθώς και οι αμυντικές δαπάνες, που είναι σημαντικές για χώρες όπως η Ελλάδα.

    - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίξει ρόλο, όχι μόνο εποπτικό αλλά να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    - Να δημιουργηθεί ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία.

    - Να αναλάβει η Ευρώπη μια μεγάλη πρωτοβουλία για τη στήριξη της οικονομίας των κρατών των Βαλκανίων.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2009 αποτυπώνονται πλήρως τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της. «Είναι ένας προϋπολογισμός που οδηγεί στη φτώχεια μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή στραγγαλίζει την οικονομική προοπτική της χώρας».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι είδους κράτος θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο, αλλά ισχυρότερο και ικανότερο κράτος», τόνισε. «Απαιτούμε να αλλάξει αυτό το κράτος. Σήμερα είναι συγκεντρωτικό, πελατειακό, μεγάλο, σπάταλο και πλαδαρό, αναποτελεσματικό. Είναι κράτος που κοστίζει πολύ, εξυπηρετεί τους λίγους, τους ασύδοτους, τους ισχυρούς, αφήνει απροστάτευτους τους απλούς, τους νομοταγείς και φιλότιμους πολίτες. Επιβραβεύει τη δήθεν μαγκιά της καπατσοσύνης και του παρασιτισμού. Τιμωρεί καθέναν που θέλει να είναι παραγωγικός και συνεπής. Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή. Ένα κράτος επιτελικό, αποκεντρωμένο και ισχυρό, που τηρεί πρώτο τους κανόνες που θεσπίζει και τους εφαρμόζει, που εποπτεύει και ελέγχει με διαφάνεια αποτελεσματικά την αγορά, την οικονομία, τη διοίκηση ενώ προστατεύει τον πολίτη και εξασφαλίζει τα δικαιώματά του. Ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να είναι κράτος πελατειακό, που άγεται και φέρεται από τον κάθε κομματάρχη, κουμπάρο ή μεγαλοσχήμονα».

    Παρατήρησε ότι «όπως η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς να υπάρχει ένα ευνομούμενο , επιτελικό, κεντρικό κράτος έτσι και η κεντρική διοίκηση είναι ανήμπορη - σχεδόν παράλυτη - εάν δεν έχει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι προφανές ότι ο μετασχηματισμός του κράτους προϋποθέτει έναν διαφορετικό και αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να «προχωρήσουμε αμέσως σε ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης και του κεντρικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και για το ΠΑΣΟΚ η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι πολυτέλεια για επικοινωνιακά παιχνίδια ή για αναβολές, αλλά αποτελεί προσπάθεια μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας».

    Ως προς τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι αναγκαία και επιτακτική η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη διεύρυνση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και την απόδοση των παρακρατηθέντων, τόσο των προηγούμενων ετών, όσο και των παρακρατηθέντων του τρέχοντος έτους. «Από το σύνολο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, το μόνο ποσό που μέχρι στιγμής της έχει δοθεί, είναι 62,5 εκατομμύρια ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους του τρέχοντος έτους».

    Κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σημείωσε ότι υπάρχουν μέτρα, που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό και η εφαρμογή τους μπορεί να ανακουφίσει τους Δήμους (π.χ. το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), και πρότεινε να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και στο πάγωμα ή την αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων.

    Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινωνικές και προνοιακές δομές που λειτουργούν οι Δήμοι, λέγοντας ότι πολλές από αυτές κλείνουν και άλλες κινδυνεύουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να τις προστατεύσει και είπε ότι χρειάζεται άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τα συνθήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που διαμαρτύρονταν με πανό μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου και σημείωσε ότι η αγανάκτησή τους δείχνει τα αδιέξοδα από την έλλειψη της διοικητικής μεταρρύθμισης.

    Απάντηση κ.Π.Παυλόπουλου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου απάντησε εκθέτοντας περιληπτικά το έργο της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα και συγκρίνοντας τις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων .

    Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν . Παρότι η Τ.Α. έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, είπε, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας , έχουν γίνει πολλά. Συγκεκριμένα δίδονται στην Αυτοδιοίκηση , με τον προϋπολογισμό του 2009 , 62 εκατομμύρια , καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης , ο υπουργός τόνισε πως οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2008-2009.

    Όσον αφορά στο θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υπουργός επανέλαβε πως ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι -όταν υλοποιηθεί η Μεταρρύθμιση- 350 με 400 Δήμοι , καθώς και ορισμένες, λίγες, Κοινότητες που θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους.

    Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον 2ο βαθμό, ο υπουργός υποστήριξε παλαιότερες θέσεις της κυβέρνησης για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και διατήρησης του Νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης πως , όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42% , ποσοστό που προσφέρει σταθερότητα στην Αυτοδιοίκηση.

    Τέλος όσον αφορά τις προνοιακές δομές , εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Εξηγήσεις για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δραστηριότητές του στη Μονή Βατοπαιδίου κλήθηκε να δώσει στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Εφραίμ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις στην τρέχουσα συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στο Φανάρι και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Πιέρος, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα της άρνησης των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καλεί στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιόν του, τον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

    Ο κ. Πιέρος ερευνά, κατά εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκου, τη στάση των δύο μοναχών, προκειμένου να κρίνει τις περαιτέρω ενέργειες της εισαγγελίας για το θέμα. Αφορμή για την έρευνα του κ. Πιέρου αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον κ. Σακελάκο, στο οποίο αναφέρει όσα συνέβησαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ζητά από την εισαγγελία να πράξει τα δέοντα.

    Στο μεταξύ, φάκελο με στοιχεία από την κίνηση λογαριασμών σε 17 τράπεζες, σχετιζόμενων με τη Μονή Βατοπεδίου και τους γέροντες Εφραίμ, Αρσένιο, Ευδόκιμο και Βαρνάβα απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Η Επιτροπή, δια του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εξασφάλισε την συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας με δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων και να συντάξουν μία έκθεση με τις πλέον «ενδιαφέρουσες» συναλλαγές, που να τεθεί υπόψη των Εξεταστικής.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε η πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών της RASSADEL (εφόσον δεν περιλαμβάνονται μέσα στο φάκελο), καθώς και των εταιρειών SP CAPITAL HOLDING CYPRUS και ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «βρίσκονται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Πάπιστα».

    Κατάθεση Δ. Πελέκη

    «Ο Γιώργος Βουλγαράκης, ήταν απολύτως άσχετος και αδιάφορος με την υπόθεση» ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πενθερός του, Διονύσιος Πελέκης, άτυπος νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου και παραστάτης στη σύνταξη ενός εκ των επίμαχων συμβολαίων.

    Ο κος Πελέκης, υπογράμμισε πως αυτός, η συμβολαιογράφος κόρη του και ο γιος του, ως δικηγόρος της Μονής, δεν έλαβαν άλλη αμοιβή, πλην των συμβολαιογραφικών γραμματίων και των δικηγορικών παραβόλων. «Προκαλώ 300 εισαγγελείς να ανοίξουν 300 λογαριασμούς να το δουν» ανέφερε σχετικά. Όπως είπε, η οικογένειά του θέλησε να συνεισφέρει αφιλοκερδώς στη σύνταξη των συμβολαίων, κατόπιν δικής του προτροπής, χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα χρειαζόταν τελικά να υπογραφούν δεκάδες, λόγω της αναμεταβίβασης των ακινήτων, της διόρθωσης των σχεδιαγραμμάτων κλπ. Μετά δε, την περαίωση των ανταλλαγών, «επειδή είχε γίνει μια προσπάθεια να εμπλακεί το όνομα του Βουλγαράκη στην ιστορία αυτή, φώναξα τον πατέρα Εφραίμ και του είπα ότι το γραφείο μας, δεν θέλουμε εφεξής να ασχοληθεί με τις υποθέσεις σας».

    Ο κος Πελέκης δήλωσε στην Επιτροπή θαυμαστής του «ησυχαστικού μοναχισμού» και του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, που ίδρυσε την αδελφότητα που μονάζει στη Μ. Βατοπαιδίου. Η εμπειρία του από τους διαδόχους του ωστόσο, δεν ήταν η αναμενόμενη: «Μου κάνουν εντύπωση αυτά που βλέπω και ακούω, ότι σε κάθε τι, έλεγαν ότι δεν έχουν λεφτά. Και για ένα μικρό ποσό που θα μπορούσε να τους ζητήσει κάποιος για κάποια ανάγκη, έλεγαν πως δεν έχουν λεφτά. Γενικά έναντι τρίτων, ήταν άνθρωποι πολύ σφιχτοί στα χρήματα. Πάρα πολύ σφιχτοί. Τώρα αν είχαν, ή δεν είχαν, δεν το ξέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πελέκης.

    Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο μάρτυς δήλωσε άγνοια επί των περισσότερων ερωτημάτων που δέχθηκε, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπήρξε ο χειριστής των δικαστικών αγώνων της Μονής την επίμαχη διετία 2003-2004, ούτε αναμείχθηκε στις διαδικασίες των ανταλλαγών. Κατά την εκτίμησή του ωστόσο, «δεν υπάρχει κάτι που να μην έγινε σωστά, τουλάχιστον από την πλευρά που αφορά το γραφείο και το συμβολαιογραφείο. Οτιδήποτε εγένετο κατά τάξιν και ευσχημόνως».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, ότι με τα δεδομένα που καταγράφηκαν στα συμβόλαια, η αξία της έκτασης της Ουρανούπολης θα ήταν υπερπολλαπλάσια της εκτιμηθείσας, ο κος Πελέκης παρατήρησε πως «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Κληθείς δε, να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες του αρμόδιου Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για παράνομη παραχώρηση έκτασης προστατευόμενης αρχαιολογικά, ο μάρτυρας διευκρίνισε πως δεν χρειαζόταν να καταθέσει ερώτημα στην Εφορία, καθώς ο ίδιος γνώριζε άριστα το καθεστώς της περιοχής. Υποστήριξε δε, ότι ο Έφορος Ι. Ταβλάκης, «κάνει μεγάλο λάθος» και πως «η ΚΕΔ που εκπροσωπεί το Δημόσιο, δηλώνει πως ο χώρος δεν είναι αρχαιολογικός».

    «Όταν ζητήσατε από τον γιο σας να αναλάβει δικηγόρος αυτής της υπόθεσης, είχατε σκεφτεί ότι είναι πολιτευτής κυβερνώσας παράταξης; Ότι η κόρη σας είναι σύζυγος υπουργού που είχε βρεθεί στο κέντρο του κυκλώνα αρκετές φορές» ρώτησε τον μάρτυρα η Φ. Πατριανάκου (ΝΔ). «Δεν έχετε σκεφτεί μήπως πλήρωσε και η παράταξη λόγω αυτής της εμπλοκής;»

    «Δεν νομίζω ότι είχε λόγο να πληρώσει η παράταξη» απάντησε ο κος Πελέκης. «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απέχει από όλη αυτή την ιστορία, όταν δεν αμείβεται από το ελληνικό Δημόσιο και δεν πήρε τη δουλειά μέσω του ελληνικού Δημοσίου».

    Κατάθεση Ε.Φραγκιαδάκη

    Με μακροσκελή του κατάθεση, ο - συνταξιούχος πλέον - πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας, Ελευθέριος Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε στην Εξεταστική Επιτροπή πως «οι δασικές εκτάσεις συρρικνώνονται κατά το μείζον από το ίδιο το Δημόσιο, με 35 επικαλύψεις αρμοδιοτήτων γύρω απβ τα δάση». Εκτίμησε, ακόμη, πως «η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» και πως «γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του κου Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία».

    Τα «χθαμαλά δάση», σαν αυτό της Ουρανούπολης, είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε, προκειμένου να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία, παρά τις απαγορεύσεις της τελευταίας - εξήγησε ο μάρτυς. Αυτή ήταν η αρχική παρανομία του κράτους, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από την αρχή της διαδικασίας αυτής την δεκαετία του β20, μέχρι σήμερα, περί τις 800.000 στρέμματα δασικής γης έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, που τα χρησιμοποιεί διαχρονικά, «σαν δικό της βιλαέτι».

    Το τοπίο επισκιάζεται έτι περαιτέρω, από τις πιέσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, που μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο.

    Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, έχουμε μία σαφή, κατά τον μάρτυρα, μεθόδευση: Συντάσσονται τα συμβόλαια, που συμπεριλαμβάνουν και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ. Μπότσιου, ότι η επίμαχη έκταση είναι «δασική και υπαγόμενη στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας». Καταργείται Οδηγία που είχε συντάξει ο κος Φραγκιαδάκης και που καθόριζε την νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού των διαθεσίμων εκτάσεων, προβλέποντας χαρακτηρισμούς από τα δασαρχεία. Και μετά, με ερώτημα της Διευθύντριας Πολιτικής Γης προς τον κο Μπότσιο, εξάγεται και επίσημα η γνωμοδότηση.

    Με τα συμβόλαια επίσης, «παραβιάζεται και ο ιδρυτικός νόμος της ΚΕΔ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων να παίρνει εκτάσεις από την Πολιτική Γη - όχι όμως δάση και δασικές εκτάσεις». Η περιγραφή δε, της έκτασης ως «κληροτεμάχιο», θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα και την Δικαιοσύνη.

    «Όπου πας να κάνεις προστασία, θα θίξεις συμφέροντα. Εκεί λοιπόν ο υπουργός, όταν ακούει για δάση, ή ότι τον περιμένει ο Γενικός Διευθυντής, εξαφανίζεται» σημείωσε ο μάρτυς. Ενδιάμεσοι ανάμεσα στον υπουργό και την υπηρεσία, στέκουν «σύμβουλοι και παρασύμβουλοι», που τον απομονώνουν. Και στην υπόθεση αυτή, «όλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού και έδιναν εντολές». Όμως από την άλλη, «δεν μπορεί ένας σύμβουλος εν αγνοία του υπουργού να δίνει εντολές τέτοιας υψίστης σημασίας».

    Ο μάρτυρας, είπε ακόμη, ότι υπουργοί έδωσαν στον σύμβουλο "την παραγγελία".

    «Ο υπουργός μπορεί να παραπλανηθεί;» ρώτησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ)

    «Ναι, μπορεί» απάντησε ο μάρτυρας.

    Κατάθεση του επιχειρηματία Σταύρου Παπαδόπουλου

    «Δεν πιστεύω σβ αυτά που διαβάζω. Να το πω ξεκάθαρα: Δεν διαβάζω και τον ελληνικό Τύπο. Τον ξένο Τύπο διαβάζω», ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο τραπεζίτης που συνέδεσε τον νευροχειρούργο Σπύρο Τζαννή και τον χημικό μηχανικό Γιάννη Θεοδωρακόπουλο με τον εφοπλιστή Σπύρο Πολέμη, προκειμένου να ιδρύσουν την εταιρεία NOLIDEN, που αγόρασε, τέσσερις μήνες μετά την συνάντηση, το ολυμπιακό ακίνητο απβ τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα - στο Κιλκίς - και δραστηριοποιείται στο Λονδίνο.

    Όπως ανέφερε, ο ρόλος σταματά στο επίπεδο της σύνδεσης του εφοπλιστή χρηματοδότη, με τους δύο επιχειρηματίες που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο θεραπευτήριο. Δεν γνωρίζει πολύ περισσότερα για την υπόθεση, καθώς στα τέλη του Μαρτίου του 2007, μετέβη στην Αμερική για λόγους υγείας της κόρης του. Από τότε, κάθε μήνα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για δέκα μέρες.

    Ο μάρτυς παραταύτα, ρωτήθηκε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, πώς ο κος Πολέμης, δέχθηκε να διαθέσει 50 εκ. ευρώ στη Μονή Βατοπαιδίου για λογαριασμό της εταιρείας NOLIDEN, χωρίς να κρατά στα χέρια του, ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, ή κάποιο άλλο εχέγγυο πως δεν πρόκειται να χάσει τα λεφτά του.

    «Όταν κάνουμε μία επένδυση, ξέρουμε ότι έχουμε και ένα ρίσκο να χάσουμε χρήματα» απάντησε ο μάρτυς στον Μανούσο Βολουδάκη (ΝΔ). «Φαντάζομαι ότι ο κος Πολέμης, πήρε την απόφαση να μπει σβ αυτήν τη διαδικασία, διότι ίσως, στο πίσω μέρος του μυαλού του, είχε, ότι κι αν όλα τα πράγματα πάνε στραβά, θα είχε ένα ακίνητο, θα είχε real estate, το οποίο ίσως έχανε κάποιο κομμάτι της αξίας του, αλλά θα είχε κάποια αξία, από το να κάνεις κάτι άλλο, που ίσως μπορεί να χάσεις και όλα σου τα χρήματα».

    - «Επειδή ήταν και οι τρεις φίλοι σας δηλαδή, υπήρχε τυφλή εμπιστοσύνη μεταξύ των τριών;» ρώτησε ο βουλευτής.

    - «Δεν ξέρω αν υπήρχε, ή υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη» απάντησε ο μάρτυρας.

    Κατάθεση Γ. Σαχπαζίδη

    «Θα ήθελα κατηγορηματικά, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, να σας πω ότι εγώ δεν έχω καμία, μα καμία σχέση με τις ανταλλαγές που έχουν γίνει με τη Μονή. Αυτό μπορώ να το φωνάξω όσο πιο δυνατά γίνεται και να το διαπιστώσετε και εσείς», ανέφερε ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπαζίδης, ο οποίος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει μία σειρά επιχειρήσεων - κυρίως στο εξωτερικό (διαθέτει στη Ιταλία εταιρείες real estate, τέσσερις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ συμμετέχει και σε εταιρείες LNG, πετρελαιοειδών και τσιμέντου. Στην Ελλάδα κατέχει μία εταιρεία ακινήτων. Στο παρελθόν, είχε αγοράσει τις εφημερίδες «Ελληνικός Βορράς» και «Μακεδονία»).

    Το όνομα του κου Σαχπαζίδη έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, με δύο τρόπους: Αφβ ενός ήταν ο μόνος επιχειρηματίας που είχε λάβει μέρος στον δεύτερο ανοιχτό διαγωνισμό για την αγορά του ολυμπιακού ακινήτου στα τέλη του 2007, προτείνοντας την τιμή εκκίνησης των 35 εκ. ευρώ - μια προσφορά που απέρριψε η Μονή ως ασύμφορη. Με την απόρριψη αυτή, ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, δίνοντας την ευκαιρία στη Μονή, να πουλήσει αργότερα το ολυμπιακό ακίνητο αντί 41 εκ. ευρώ και με μία «δωρεά υπό όρους» 9 εκ., η οποία εξετάζεται ως κρυφό τίμημα.

    Κατά τη διάρκεια του 2007, εμφανίζονται να εισρέουν στο λογαριασμό του επιχειρηματία 1,75 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκείνος ρευστοποιεί σχεδόν καθβ ολοκληρία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, οπότε λίγες μέρες αργότερα, στέλνει στη Μονή 1,5 εκ. ευρώ, τα οποία του επιστρέφονται προσαυξημένα κατά 300.000 ευρώ τον Μάιο του ίδιου έτους.

    «Αυτό το οποίο πλανάται στην αίθουσα, είναι ότι εσείς επιτελέσατε ένα ρόλο που είχατε συμφωνήσει με τη Μονή, ότι θα προσφέρετε ένα τίμημα, το οποίο δεν θα είναι ικανοποιητικό και θα πάνε σε μία απευθείας διαπραγμάτευση» ανέφερε στον μάρτυρα ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

    Διευκρινίζοντας τη φύση των συναλλαγών του με τη Μονή, ο επιχειρηματίας ανέφερε πως βρέθηκε το 2006, να της πουλά έναν όροφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε ακίνητο της λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα (όπου η Μονή κατείχε δεύτερο όροφο από κάτω) και ένα άλλο ακίνητο στην οδό Κεφαλληνίας. Κατά τις διαπραγματεύσεις, πρότεινε στους συνομιλητές του, την από κοινού αγορά πενταόροφης πολυκατοικίας στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό η Μονή να λάβει το 20%, που αντιστοιχεί σε ένα μαγαζί, ή δύο ορόφους.

    Ο κος Σαχπαζίδης λοιπόν, όπως ανέφερε, λαμβάνει από τη Μονή για τα δύο ακίνητα, 9,7 εκ. ευρώ και για το ποσοστό για το κτήριο της οδού Τσιμισκή, 3,5 εκ. ευρώ, ως η πλευρά που θα διενεργούσε τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες. Τον Φεβρουάριο του 2008, η Μονή του ζητά 1,5 εκ. ευρώ πίσω, προκειμένου να καλύψει ταμειακές της ανάγκες, και τον Μάιο του ίδιου έτους, καθώς ο επιχειρηματίας καταθέτει αγωγή διανομής και συμβιβασμού προς τους υπόλοιπες ιδιοκτήτες της πενταόροφης οικοδομής, η Μονή του αποστέλλει 1,8 εκ. ευρώ, ως εγγύηση πως δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη συνέχεια.

    Εκείνο λοιπόν, που φάνηκε ενδεχομένως και ως αμοιβή του επιχειρηματία για την διευκόλυνση της Μονής κατά τον διαγωνισμό για το ολυμπιακό ακίνητο, κατά τον μάρτυρα, δεν ήταν παρά το τμήμα μιας ευρύτερης, διαφανούς συναλλαγής, η οποία ουδόλως περιελάμβανε το ολυμπιακό ακίνητο: «Με ενημέρωσαν ότι υπήρχε ένας διαγωνισμός για τα τέλη του 2007. Δεν είχα καν χρόνο να το δω και να το ελέγξω. Έβαλα τους μηχανικούς μου, οι οποίοι μου είπαν πως ήθελε πάρα πολλά έξοδα για να συντηρηθεί - και για τον λόγο αυτό, έκαναν προσφορά 35 εκατομμύρια, όσο ήταν και το ελάχιστο τίμημα. Οι μοναχοί θεώρησαν ότι δεν είναι συμφέρον γιβ αυτούς να γίνει και δεν μου το έδωσαν, ευτυχώς».

    [03] Ανοικτά από σήμερα τα φαρμακεία

    Θετική έκβαση είχε η συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλου με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών σχετικά με το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ

    "Δόθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, όλες οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις και τέθηκε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων. Δόθηκε η διαβεβαίωση, αφού είχαν προηγηθεί και οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομίας, για την τακτοποίηση σε άμεσο χρόνο και μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου και δέκα ημερών, όλων των οφειλών", δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση.

    "Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι εμπιστεύονται την διαβεβαίωση της κυβέρνησης όπως αυτή δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε να αποκατασταθεί από σήμερα η κανονική λειτουργία των φαρμακείων και η ομαλή χορήγηση των φαρμάκων από όλα τα φαρμακεία της ελληνικής επικράτειας", ανέφεραν, από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί.

    Σχετικά με τις οφειλές στον ΟΠΑΔ, ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα τις καταβάλει ως εξής:

    1. Στο μέσον της επόμενης εβδομάδος θα πληρωθούν οι οφειλές μέχρι και τον μήνα Αύγουστο 2008.

    2. Στις 2 Ιανουαρίου 2009 θα πληρωθούν τα οφειλόμενα για το μήνα Σεπτέμβριο 2008.

    3. Εντός του Ιανουαρίου 2009 θα πληρωθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

    [04] ΕΣΑ-Προσφορές για αναθέρμανση αγοράς

    Να προχωρήσουν σε προσφορές καλεί τους εμπόρους μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά.

    Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑ χθες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "βιώνουμε μια κρίση με απροσδιόριστες διαστάσεις. Μια κρίση που οφείλεται σε αυτούς τους λίγους που εκμεταλλεύτηκαν την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών με μοναδικό σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό εις βάρος των ομήρων που το σύστημα αυτό δημιούργησε" και συνεχίζει ότι "καθημερινά γινόμαστε θεατές ενός έργου όπου φαίνεται πως η διανομή των ρόλων δεν έχει καμία σημασία, ενώ στις αντίστοιχες παγκόσμιες περιπτώσεις ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα του σκηνοθέτη φέρνει το έργο σε πρεμιέρα.

    Οι διαχρονικά αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, στρέβλωσαν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού".

    Στη συγκυρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί τους εμπόρους, που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην έκκληση του, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται για προσφορές με αναγραφή ποσοστού μείωσης τιμών στις προθήκες των καταστημάτων τους, προσβλέποντας σε αναθέρμανση του καθηλωμένου τζίρου και στήριξη της προοπτικής επιβίωσης των επιχειρήσεων και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

    Παράλληλα ζητάει από τις τράπεζες να δείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά και υπευθυνότητα τόσο στους πελάτες τους - επιχειρήσεις, όσο και στους πελάτες τους - καταναλωτές, μειώνοντας κατά 20% τα επιτόκια χορηγήσεων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    Τέλος, ο ΕΣΑ ζητά από την Κυβέρνηση άμεση μείωση του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες του υψηλού συντελεστή (19%) και δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Για την στήριξη της απασχόλησης και ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00 β¬).

    Πρόταση ΕΒΕΑ για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου

    Nα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου ζητάει με επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος.

    Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας στην επιστολή του, σχετικά με τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπέβαλλε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28/12/2008.

    Το επιμελητήριο αναφέρει στην επιστολή του ότι η πρόταση "θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο το καταναλωτικό κοινό και κατά δεύτερο θα ωφελήσει τόσο τις μικρές όσο και τις μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Πιστεύουμε η πρότασή μας αυτή να σας βρει σύμφωνο και αναμένουμε τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος».

    [05] Η Βουλή τίμησε τους Παραολυμπιονίκες

    Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η Βουλή βράβευσε την Ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα, η οποία μετείχε και διακρίθηκε στους Αγώνες του Πεκίνου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε απόψε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας. Η Ελλάδα κατέλαβε στη διοργάνωση την 20η θέση, κατακτώντας 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά, 10 χάλκινα), ενώ είχε ακόμη 37 "πλασαρίσματα" στις θέσεις 4-8.

    «Η βράβευση αυτή είναι αφιερωμένη στους αθλητές και στις αθλήτριες που ανέδειξαν την αξία του αθλητισμού, όχι μόνο με τις νίκες τους, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή τους», τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενώ επισήμανε: «Τιμούμε τη δύναμή σας. Έχετε τον σεβασμό μας. Είσαστε εσείς εκείνοι που προτρέπετε με το δικό σας παράδειγμα όλη την κοινωνία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δίνουν μηνύματα ελπίδας και ισότητας και αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει δύναμη και συμμετοχή. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι παραπάνω από μία διοργάνωση. Εμπνέουν την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Βοηθούν τους αθλητές να ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Δώσατε ένα παράδειγμα διαρκούς αγώνα. Στο Πεκίνο κάνατε την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να μιλάνε για σας».

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε: «Στα πρόσωπά σας αντικρίζουμε τη θέληση για τη ζωή, τη δύναμη για την επιτυχία, το θάρρος για τον αγώνα. Αποδείξατε ότι η δύναμη του χαρακτήρα είναι το ισχυρότερο ανθρώπινο εφόδιο και μπορεί από μόνη της να μεταβάλλει κάθε σωματική αδυναμία σε περίσσευμα ικανότητας. Η Βουλή των Ελλήνων πρόσφατα, στη μόνιμη επιτροπή ισότητας νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνέστησε υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Αντικείμενό της είναι η μελέτη και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και η κατοχύρωση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στα αγαθά της κοινωνίας, της οικονομίας, του πολιτισμού και της ζωής».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας θαυμάζουμε για τα επιτεύγματά σας και σας σεβόμαστε για τις προσπάθειές σας. Το αθλητικό κίνημα των ανθρώπων με αναπηρία αποτελεί απόδειξη ότι μπορούν οι συμπολίτες μας με ιδιαιτερότητες να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Λεβέντης, τόνισε στους αθλητές και τις αθλήτριες ότι πρέπει με τον ίδιο ζήλο να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και στους στίβους της ζωής, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εστίασε την ομιλία του στη διαφορά μεταξύ Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, λέγοντας: «Εσείς χρησιμοποιείτε κυρίως τη δύναμη της ψυχής σας, σε αντίθεση με τους Ολυμπιονίκες, που βασίζονται στις σωματικές δυνατότητές τους».

    Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαϊδου, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στην Παραολυμπιακή ομάδα, ενώ ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Παραολυμπιακή ομάδα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε ότι η σωματική αδυναμία δεν μπορεί να υπερκεράσει τη θέληση και τη δίψα για ζωή. Ακόμη, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη είπε: «Διακρίνεστε για την ευγένεια της ψυχής σας και στέλνετε το μήνυμα ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή».

    Στην εκδήλωση αυτή δεν τιμήθηκαν μόνο οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγωνίστηκαν στη διοργάνωση της Κίνας, αλλά και οι συνοδοί τους. Επίσης, σε όλους απονεμήθηκαν έπαινοι και το μετάλλιο της Βουλής.

    Αναλυτικά η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με αρχηγό τον Αθανάσιο Μήλιο και υπαρχηγό την Κατερίνα Γιαννακοπούλου:

    Στίβος (Αθλητές): Αθανάσιος Μπαράκας, Ευθύμιος Καλαράς, Ιωάννης Πρώτος, Γεράσιμος Βρυώνης, Πασχάλης Σταθελάκος, Αναστάσιος Τσίου, Δημήτριος Ζησίδης, Σεζόν Φερνάντες, Παντελής Καλόγερος, Ιωάννης Λέτκας, Γιώργος Παππάς, Δαμιανός Δακτυλίδης, Μαρίνος Φυλαχτός, Ηλίας Ναλμπαντης, Αριστοτέλης Μαρίνος, Δημήτρης Αξιωτης, Μηνάς Χαρακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κάπελας, Αθανάσιος Δεληγιωργης, Ευθύμιος Κλειτσογάννης, Γιώργος Καραμηνας, Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δημόγλου, Μαρία Σταματουλά, Παρασκευή Κάντζα, Αναστασία Τριανταφυλλίδου, Νικολέτα Παυλίδου, Κατερίνα Μίχου, Κωνσταντίνα Αραμπατζη, Μαρίκα Γαρέφα.

    Συνοδοί-Προπονητές: Ορφανού Χρυσούλα, (Επικεφαλής Προπονήτρια), Σούμπασης Νίκος, Φερφέλης Κών/νος, Κουτσούκης Δημήτριος, Τραπεζανίδης Ιορδάνης, Μανούκα Ελένη, Μίαρης Ναπολέων, Ζώης Αθανάσιος, Κουντουράς Δημήτριος, Παπανικολάου Νικόλαος, Ευσταθίου Ανδρέας, Δελλίδου Ελεονόρα, Παναγιώτης Κυπριανού (Αθλητής-Συνοδός), Νεκτάριος Γιαλλουράκης (Αθλητής-Συνοδός).

    Κολύμβηση (Αθλητές): Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Ιωάννης Κωστάκης, Χρήστος Ταμπαξής, Γιώργος Καπελάκης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Κωνσταντίνος Φύκας, Βασίλης Τσαγκάρης, Ανδρέας Κατσαρός, Κωνσταντίνος Καραούζος, Νικόλαος Τσότρας, Στυλιανός Τσάκωνας, Μαρία Λιάσκου, Μαρία Καλπακίδου.

    Συνοδοί-Προπονητές: Αλεξάκης Ιωάννης (Επικεφαλής Προπονητής), Νεράντζης Ιωάννης, Νεράντζης Νίκος, Καζάκη Αρχοντία, Σπανούδης Γρηγόρης, Παϊπέτης Παναγιώτης, Μπαξεβάνη Μαρία, Ροκανά Φωτεινή, Μαχίλης Ιωάννης.

    Τοξοβολία (Αθλητές): Άννα Τζίκα, Ρωμαίος Ρουμελιώτης.

    Συνοδοί-Προπονητές: Αλέξανδρος Νασιούλας (Επικεφαλής Προπονητής).

    Μπότσια (Αθλητές): Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Μαρία Σταυροπούλου, Δημήτρης Μίχος.

    Συνοδοί-Προπονητές: Γεώργιος Τζήμας (Επικεφαλής Προπονητής), Ταμαζί Καμπαζί, (Συνοδός Αθλητής), Σωτηρία Τσέτσου (Συνοδός Αθλήτρια), Σπυρίδων Μίχος (Συνοδός Αθλητής).

    Τζούντο (Αθλητές): Μαρία Kεραμιδά, Θεόκλητος Παπαχρήστος.

    Συνοδοί-Προπονητές: Βασίλης Νικολάκαρος (Επικεφαλής Προπονητής), Δημήτριος Αρβανιτίδης.

    Άρση Βαρών σε πάγκο (Αθλητές): Παύλος Μάμαλος, Δημήτριος Ανατολίτης, Γκρέμισλαβ Μωυσιάδης, Αναστασία Καζαντζίδου, Νικόλαος Γκουντάνης.

    Συνοδοί-Προπονητές: Δημήτριος Ιωαννίδης (Επικεφαλής Προπονητής), Ομέλ Φυράνι (Συνοδός-Φορτωτής).

    Ιστιοπλοΐα (Αθλητές): Βασίλης Χρηστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Νικόλαος Πατεράκης, Γεώργιος Δελικούρας.Σ

    Συνοδοί-Προπονητές: Στυλιανός Σωτηρίου, Μάριος Μπενούκας, Ελευθερία Τρεσάκη.

    Σκοποβολή (Αθλητές): Ευάγγελος Κακοσαίος, Παναγιώτης Γιαννούκαρης, Ελένη Ζάμπουρα.

    Συνοδοί-Προπονητές: Θεόδωρος Κοτταρας (Επικεφαλής προπονητής), Ιωάννης Σπυρίδωνος (συνοδός).

    Ξιφασκία με αμαξίδιο (Αθλητές): Εμμανουήλ Μπόγδος, Γεράσιμος Πυλαρινός, Γεώργιος Αλεξάκης,

    Συνοδοί-Προπονητές: Δημήτριος Κάζαγλης (Επικεφαλής προπονητής).

    Ποδηλασία (Αθλητές): Σταμάτης Κοτζιάς, Ιωάννης Καλαϊτζάκης.

    Συνοδοί-Προπονητές: Κωνσταντίνος Γκρέκας (Επικεφαλής προπονητής).

    Αντισφαίριση με αμαξίδιο (Αθλητές): Γιώργος Λαζαρίδης, Γιώργος Κόντος.

    Ακόλουθος Τύπου και Συντονιστής Ομάδας: Σάκης Κωστάρης

    Τεχνικός Αθλήματος - Συντονιστής Αθλημάτων: Βασίλης Καλύβας,

    Τεχνικός Αθλήματος - Συντονιστής Αθλημάτων: Αχιλλέας Τσόγκας

    Τεχνικός Αθλήματος - Συντονιστής Αθλημάτων: Γιώργος Μαθάς

    Διοικητική Υποστήριξη: Σοφία Ντζούβαλη, Διοικητική Υποστήριξη: Χρυσούλα Χαρδαβέλλα.

    Ιατρική Ομάδα: Σπύρος Σπύρου (Ιατρός Ομάδας-Επικεφαλής Ιατρικής Ομάδας), Θεοφάνης Γρέντζελος (Ιατρός Ομάδας), Ιωάννης Κικίλης (φυσιοθεραπευτής-γυμναστής), Γεώργιος Κυρλιγκίτσης (φυσιοθεραπευτής), Ιωάννης Μάκος (φυσιοθεραπευτής), Ιωάννα Βυθούλκα (φυσιοθεραπεύτρια), Μαργαρίτα Καραδημητροπούλου, Μαρίνα Γιανναδάκη (Παραολυμπιακοί Ακόλουθοι).

    [06] Σχέδιο 200 δισ. ευρώ

    Στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο, διευκρίνισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η Επιτροπή, είναι προσωρινά (για τη διετία 2009-2010) και τα αποτελέσματά τους βραχυπρόθεσμα.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι το συνολικό ποσό, με το οποίο θα τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ ( 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ), εκ των οποίων τα 170 δισ. ευρώ (1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ) θα χορηγηθούν από τα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν από την ΕΕ (14,4 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς και 14,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

    Βασικός στόχος, τονίζει η Επιτροπή, θα πρέπει να είναι η στήριξη των "ευάλωτων στρωμάτων", προτείνοντας στα κράτη μέλη που το επιθυμούν, να αυξήσουν, προσωρινά, τα κοινωνικά επιδόματα και το επίδομα ανεργίας, ή να μειώσουν τις κρατήσεις για κοινωνική ασφάλεια στους χαμηλόμισθους.

    Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να δώσουν φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα και η μείωση του ΦΠΑ.

    Επίσης, προτείνεται να επισπευσθούν οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά ταμεία, κυρίως προς τις φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, καθώς και οι εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ύψους 75 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013) κυρίως προς τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

    Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αυξήσει κατά 15 δισ. ευρώ το σύνολο των δανείων που θα χορηγήσει τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια.

    "Η συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, είναι η καλύτερη απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η κάθε χώρα θα λάβει τα μέτρα εκείνα που της επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά της στοιχεία.

    Από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομίας, Χ. Αλμούνια, σημείωσε ότι στόχος των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή είναι η αποκατάσταση της χαμηλής εμπιστοσύνης και της ζήτησης που επικρατεί σήμερα.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί η "ευελιξία" που προβλέπεται σε εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν το δημόσιο έλλειμμα ενός κράτους μέλους παρεκκλίνει για λίγες μόνο δεκαδικές μονάδες από το όριο του 3% και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή δεν θα κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, διευκρίνισε ο επίτροπος οικονομίας.

    "Αν δεν δράσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε σ' ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με μείωση της αγοραστικής δύναμης και των φορολογικών εισπράξεων, άνοδο της ανεργίας και διαρκή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων", προειδοποίησε ο Μπαρόζο.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να επικυρωθούν από τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδό τους που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη

    Έκκληση στις κοινωνικές ομάδες να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα αποτελέσματα των συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN στις 3 και 4/11/2008 στις Βρυξέλλες.

    Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία όμως «απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία. Απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις. Απαιτεί από τις κοινωνικές ομάδες να βάλουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, το εθνικό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό τους συμφέρον είπε ο κ. Αλογοσκούφης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και στο κράτος και στα δημόσια οικονομικά». Σημασία έχει, πρόσθεσε, να συμβάλει ο καθένας από το δικό του μετερίζι, από τη δική του πλευρά σε αυτή την προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία είπε ότι ίσως «αποδειχθούν αισιόδοξες», όπως η πρόβλεψη για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης από 1,2% το 2008 στο 0,1% το 2009. Ειδικά για τις προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, και τις διαφορές με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ελληνικού προϋπολογισμού, είπε ότι είναι πολύ μικρές, ενώ σημείωσε ότι και οι δικές μας προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες, και οι προβλέψεις της ΕΕ μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες.

    Όσο για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση (ρευστότητα, στήριξη πληττόμενων κλάδων κλπ) ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης στη δημιουργία και εφαρμογή ενός ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, με το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε και για την «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες του θα εφαρμοστούν, αλλά οι χώρες που θα εμφανίσουν αποκλίσεις δεν θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν άμεσα. Ειδικότερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που προβλέπεται «σε καλές εποχές» να προσαρμόσουν το έλλειμμά τους κατά 0,5% του ΑΕΠ, είπε ότι «σε περίπτωση που δεν πετύχουμε την προσαρμογή, η ευέλικτη εφαρμογή του συμφώνου σημαίνει ότι δεν θα κληθεί η χώρα να πάρει έκτακτα ή προγραμματισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις υστερήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ευελιξίας που θα βοηθήσει από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Σχολιάζοντας μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του επίτροπου της ΕΕ για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια είπε ότι «θεωρείται μάλλον δύσκολο για χώρες που είναι πολύ κοντά στο 3% να τους επιτραπεί να προγραμματίσουν περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος τους, αλλά σε περίπτωση που λόγω κρίσης θα υπάρξουν κάποιες υπερβάσεις δεν θα υπάρξει καμία σπουδή για να διορθωθούν αυτές οι υπερβάσεις και αυτό είναι σημαντικό». Τόνισε, δε, ότι «στη δική μας περίπτωση, όποια περιθώρια δημοσιονομικά υπάρξουν, θα τα αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την απειλούμενη σταθεροποίηση-αύξηση κοκ».

    Απαντώντας στους προβληματισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των προβλέψεων του προϋπολογισμού ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «εμείς εμμένουμε στον προϋπολογισμό που έχουμε σχεδιάσει: Ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο ότι δημιουργούνται περιθώρια ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Θα τα αξιοποιήσουμε μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε».

    Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του κ. Αλογοσκούφη για την πορεία του πληθωρισμού με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως να πέσει κάτω από το 3% το Νοέμβριο (από 3,9% τον περασμένο Οκτώβριο) ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει στο 2,5% το Δεκέμβριο.

    Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και σε χώρες της ΕΕ για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους έντασης εργασίας ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «εμείς επιμένουμε στην άποψή μας για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα».

    [07] "Ιδεολογικά και πολιτικά έτοιμοι"

    Την ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα του ΚΚΕ να προβλέψει την οικονομική κρίση, αλλά και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα των οποίων οι προτάσεις δεν ξεπερνούν τις δοκιμασμένες συνταγές, υπογραμμίζει η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος σε μακροσκελή απόφασή της για την κρίση και την παρέμβαση του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις.

    Η Κεντρική Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν ξεπερνούν τις αναγκαίες, δοκιμασμένες και ξεπερασμένες για το σύστημα, κεϋνσιανές συνταγές για ενίσχυση της ζήτησης και την διασφάλιση της κερδοφορίας, προτάσεις που τελικά δεν προσφέρουν ανακούφιση στο λαό, ούτε αναστέλλουν τις συνέπειες της κρίσης.

    Ειδικότερα για το ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "με τη λεγόμενη αριστερή εναλλακτική του πρόταση αναδεικνύεται ως δύναμη κρούσης στον αποπροσανατολισμό λαϊκών στρωμάτων που αναζητούν διέξοδο και είναι σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "με τη στάση του αντικειμενικά οδηγεί στον ευνουχισμό του κινήματος,στην παρεμπόδιση της χειραφέτησής του από την κυρίαρχη πολιτική και τα ψεύτικα διλήμματα της δικομματικής εναλλαγής".

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ, η ΚΕ επισημαίνει ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις συνέπειες της κρίσης στην "παγκοσμιοποίηση", στην αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών της ΕΕ, ενώ με τη σειρά τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάνε τις αιτίες των προβλημάτων στην αντίθετη άκρη: Αποδίδουν ευθύνες μόνο στη ΝΔ, με κύριο στόχο να βγάλουν "λάδι" την ΕΕ και την ευθύνη που έχουν και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ.

    Εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση και μελέτη των εξελίξεων, γιατί δεν είναι δυνατό σήμερα να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η διεθνής κρίση, πόσο βάθος θα πάρει, τι ανακατατάξεις θα σημειωθούν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τον ανταγωνισμό τους, αφού ξεπεραστεί η φάση της ύφεσης και της συρρίκνωσης της παραγωγής.

    Για την κρίση στην Ελλάδα, η ΚΕ εκτιμά ότι συνδέεται και με την κρίση στα Βαλκάνια και γενικά στην ΝΑ Ευρώπη, θα είναι βαθειά και σχετικά μακρόχρονη.

    Για τις πολιτκές εξελίξεις, η ΚΕ αναφέρει στην απόφασή της ότι νέο σχετικά στοιχείο στον πολιτικό συσχετισμό στη χώρα μας είναι η τάση ενδυνάμωσης της δικομματικής εναλλαγής με την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πολιτικής της ΝΔ, επίσης και λόγω μείωσης της εκλογικής της επιρροής εξ αιτίας των σκανδάλων.

    "Η επιλογή είναι μια", αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, "να απογαλακτισθούν οι εργαζόμενοι από την πολιτική και τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν όσο γίνεται χτύπημα στην δικομματική εναλλαγή με ενίσχυση του ΚΚΕ. Να απορρίψουν τη συστηματική παραπλάνηση και τα τρομοκρατικά διλήμματα περί ασταθούς κυβέρνησης, περί των κινδύνων της μη αυτοδυναμίας, περί του "μικρότερου κακού".

    Επίσης στις εκτιμήσεις της για τις πολιτικές εξελίξεις, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ επέστρεψε στην διακυβέρνηση ως απάντηση και εναλλακτική λύση στα δεινά που συσσώρευσε η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ένα μεγάλο μέρος της αστικής τάξης, επιχειρηματικοί όμιλοι με τα μέσα προπαγάνδας και επηρεασμού που διαθέτουν, ρίχνουν το βάρος προτίμησης στο ΠΑΣΟΚ, που το εμφανίζουν ως την εναλλακτική λύση στη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ.

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να προτιμά τη δικομματική εναλλαγή, καθώς εξασφαλίζει πιο συμπαγείς κυβερνητικές λύσεις που εξυπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία. Παράλληλα προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο μη ανάκαμψης του δικομματικού συστήματος εναλλαγής για τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, αξιοποιώντας τις θέσεις και τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Αυτή η προετοιμασία γίνεται ανεξαρτήτως τι ισχυρίζονται και τα δύο κόμματα σε συνθήκες αναμενόμενων εκλογών,εθνικών και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Το μήνυμα της ΚΕ προς τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος είναι ότι "πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους ακόμα πιο δυνατά με συνεργαζόμενους και άλλους αγωνιστές που, διατηρώντας τις όποιες διαφορετικές απόψεις τους, κατανοούν την ανάγκη της κοινής δράσης με το ΚΚΕ για το κτίσιμο του Μετώπου.

    Να δώσουν μαχητικό παρόν στους τόπους δουλειάς, στους χώρους μάθησης,στον τόπο κατοικίας. Να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων, να πάρουν μέρος σε κάθε μορφή πάλης και αγώνα που προβάλλει αντιμονοπωλιακούς στόχους,υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, εκφράζουν κατηγορηματικό όχι στο κάλεσμα να φορτωθούν για μια ακόμη φορά τα βάρη της κρίσης".

    [08] Στη Σάμο ο Αλ. Τσίπρας

    Τη Σάμο επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας. Το πρωί θα επισκεφθεί το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Προσφύγων και στη συνέχεια τη Νομαρχία, προκειμένου να συνομιλήσει με το νομάρχη για τα θέματα που απασχολούν το νομό.

    Στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στις 12 θα έχει επαφές με τη διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους (ιατρούς και νοσηλευτές), του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

    Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Καρλόβασι.

    Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

    "Ανθρακωρύχους με λευκή στολή" αποκάλεσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", οι οποίοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

    «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα σας, στην κραυγή αγωνίας που βγαίνει από κάθε δημόσιο νοσοκομείο» τόνισε ο κ.Τσίπρας και σημείωσε πως ενώ «δαπανούνται χρήματα για να προστατευθούν οι τραπεζίτες, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη».

    «Πάνω από 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, και αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για πάνω από 20 παιδιά. Κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

    «Δεν υπάρχει σήμερα ασφαλέστερη και αποδοτικότερη επένδυση για το επιχειρηματικό κεφάλαιο από την επένδυση σε ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως περίπου το 60% των δαπανών στο χώρο της υγείας να είναι δαπάνες ιδιωτικές, και κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει δαπάνες από τον Προϋπολογισμό, δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ».

    «Και επειδή το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" δεν είναι τράπεζα για να μπορέσει να στηριχθεί από την κυβέρνηση, ούτε είναι λιμάνι για να το δώσουν στους Κινέζους, μία μόνο λύση υπάρχει: αγώνας, κινητοποίηση, ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε αυτή η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

  • *Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αναχωρεί την Παρασκευή για το Βερολίνο όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη που διοργανώνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Γερμανία 28-30 Νοεμβρίου, για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2009.

    [09] "Χρειαζόταν Προανακριτική"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε για τις εξελίξεις στην εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου:

    «Καθημερινά επιβεβαιώνεται η θέση που ανέπτυξα στη Βουλή, ότι η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή είναι συνήθως ατελέσφορος. Χρειαζόταν Προανακριτική. Να που οι κ. Εφραίμ και Αρσένιος παρέδωσαν ένα υπόμνημα και δεν μπήκαν στη βάσανο των ερωτήσεων. Αν ήταν Προανακριτική η Επιτροπή θα είχε άλλες αρμοδιότητες, άλλες εξουσίες, άλλα αποτελέσματα.

    Οι δύο αυτοί κύριοι πρέπει να περάσουν από τα κελιά του μοναστηρίου στα κελιά των φυλακών».

    [10] Η ώρα του Ολυμπιακού

    Με τους αγώνες της 3ης ημέρας συνεχίζεται σήμερα η φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA.

    Ο Ολυμπιακός, θα υποδεχθεί (21:45) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Μπενφίκα, με μοναδικό στόχο την νίκη προκειμένου να παραμείνει «ζωντανός» στην διεκδίκηση της πρόκρισης. Μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατασαράι, οι πρωταθλητές χρειάζονται οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς, έτσι ώστε στους εναπομείναντες δύο αγώνες να πάρει τα αποτελέσματα που θα του δώσουν μία από τις πρώτες τρεις θέσεις του 2ου ομίλου. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, οι Τούρκοι υποδέχονται την Μέταλιστ Χαρκίβ και εφόσον δεν χάσουν θα εξασφαλίσουν μία από τις προνομιούχες θέσεις, ενώ η Χέρτα Βερολίνου, έχει ρεπό.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν με την Σανταντέρ, την Σάλκε με την Μάντσεστερ Σίτι, της Σαμπντόρια με την Στουτγκάρδη, της Πόρτσμουθ με την Μίλαν, του Αμβούργου με τον Αγιαξ και της Κορούνια με την Φέγενορντ.

    Μεγάλη νίκη του ΠΑΟ

    Πολύ μεγάλη νίκη σημείωσε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Ιντερ, καθώς επικράτησε των "νερατζούρι" με 1-0 μέσα στο "Σαν Σίρο", στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής ημέρας για τη φάση των ομίλων του Tσάμπιονς Λιγκ. Το "χρυσό" γκολ σημείωσε ο Σαριέγκι στο 69ο λεπτό. Σε συνδυασμό με την ισοπαλία (2-2) που απέσπασε η Βέρντερ Βρέμης από την Ανόρθωση στο ΓΣΠ, στον Παναθηναϊκό αρκεί μια ισοπαλία στη συνάντηση της τελευταίας αγωνιστικής με την κυπριακή ομάδα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες του Tσάμπιονς Λιγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 7:30:44 UTC