Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οργανωμένο σχέδιο για την κρίση"
  • [02] Εύκολη νίκη

  • [01] "Οργανωμένο σχέδιο για την κρίση"

    "Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο και όχι με μπαλώματα. Αλλιώς θα έχουμε ανταγωνισμούς, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε βαρβαρότητα μέσα από τη δημιουργία πόλων και αξόνων".

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, λίγο πριν το δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προηγείται του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τράπεζες, τονίζοντας ότι: "Σήμερα, με τα μέτρα που παίρνουμε στηρίζουμε τις τράπεζες, αλλά πρέπει να τις βάλουμε σε ένα δρόμο αλλαγών για να λειτουργούν καλύτερα μεθαύριο" και πρόσθεσε ότι: "Η παρέμβαση αυτή δεν πρέπει να αντίκειται στις αλλαγές που έρχονται μακροπρόθεσμα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία για τους σοσιαλιστές για να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές, να μην γίνουν μπαλώματα τα οποία θα έδιναν την ευκαιρία στις ιδιωτικές δυνάμεις να κρυφτούν πίσω από το πρόβλημα για να μην δώσουν τις σωστές λύσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, απαιτούν ένα άλλο είδος διακυβέρνησης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα δίνει απάντηση στην τάση υπερσυγκέντρωσης οικονομικής, πολιτικής ή αλλού είδους εξουσίας.

    Η δημοκρατική εποπτεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συμβάλλει στην ουσιαστική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. "Για αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνική Ευρώπη η οποία θα έχει ως πρώτη επιλογή την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που είναι και τα πρώτα θύματα της κρίσης".

    Ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι το συμπέρασμα των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι η εθνική, η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ατζέντα είναι παράλληλες. Υπάρχουν, είπε, κοινές συνιστώσες και τα προβλήματα. Παγκόσμια ή εθνικά είναι περίπου ίδια.

    Τα όποια μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτά είναι άμεσα, είτε βοηθητικά, πρέπει να συνδυάζουν το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

    Η επένδυση που θα γίνει για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίζει και τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

    Ο ίδιος, όπως είπε, σκοπεύει να αναδείξει τόσο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, όσο και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το πρόβλημα των Βαλκανίων. Όπως είπε, οι Βαλκανικές χώρες, είτε είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε υποψήφια μέλη, πρέπει να ενισχυθούν για να μην αποτελέσουν θρυαλλίδα για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο και χρησιμοποίησε, για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά, τον όρο "αλληλεγγύη χωρίς σύνορα".

    Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Παπανδρέου και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το Μεσανατολικό, το πρόβλημα του Ιράν αλλά και ενέργειες όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Πακιστάν Αλί Ζαρντάρι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του με τη Σόνια Γκάντι.

    Στο αποψινό δείπνο ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το Κυπριακό, καθώς όπως πιστεύει μέσα από την παρούσα κρίση ανοίγει μια νέα φάση, στην οποία η Ευρώπη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα νωρίς το βράδυ συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ και Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με την νέα Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί.

    Αύριο ξεκινούν οι εργασίες του Συνεδρίου με το μανιφέστο για της Ευρωεκλογές να είναι ένα από τα βασικά θέματα, καθώς όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, με αυτό ξεκινάει ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στη διάρκεια του Συμβουλίου θα υιοθετηθεί επίσημα το μανιφέστο του κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2009, ενώ αύριο θα γίνει και εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις αύριο με ηγέτες και άλλων κομμάτων όπως με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Αύριο, σε στρογγυλό τραπέζι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητήσουν και θα δώσουν την τελική μορφή στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές με κεντρικό σύνθημα "μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη" το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή της πλειοψηφίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Μια τέτοια αλλαγή όπως αναφέρεται είναι απαραίτητη ώστε να προωθηθούν πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία που θα κατοχυρώνουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις νέες προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Δεύτερο σύνθημα του μανιφέστου θα είναι το "πρώτα ο πολίτης " ώστε να υπογραμμιστεί η ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης από "κάτω προς τα πάνω" χωρίς δημοκρατικό έλλειμμα, που να απαντά στις ανησυχίες των ευρωσκεπτικιστών.

    Ενεργό συσμμετοχή στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχουν και ακτιβιστές από τη βάση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που είναι παράλληλα και μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης τις εργασίες θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Μεταξύ των ηγετών που βρίσκονται στη Μαδρίτη είναι ο αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουσενμπάουερ, ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανς Μουντεφέρινγκ, από την Κύπρο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κ. α.

    [02] Εύκολη νίκη

    Υστερα από μια νέα ποδοσφαιρική... παράσταση, που ήρθε ως συνέχεια των τελευταίων εξαιρετικών εμφανίσεών του, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πανιώνιο με 4-1 (31΄ Μπελούτσι, 52΄ Ντιόγκο, 78΄, 80΄ Μήτρογλου - 87΄ Γουνδουλάκης) στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο "Γ. Καραϊσκάκης", στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Ολυμπιακός διατηρεί την απόσταση των 4 βαθμών από τον δεύτερο στην κατάταξη ΠΑΟΚ, ενώ αύξησε τη διαφορά του από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στους 9 και 11 βαθμούς, αντίστοιχα.

    Λεβαδειακός- ΑΕΚ: 0-0

    Παρότι είχε πολύ καλή απόδοση στο β΄ ημίχρονο, οι παίκτες της "σημάδεψαν" τρεις φορές το δοκάρι, ενώ ο Μπασινάς έχασε πέναλτι (απέκρουσε ο Μπλάζιτς) στις καθυστερήσεις. Ετσι, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με τον Λεβαδειακό, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και παραμένει χωρίς εκτός έδρας νίκη στη φετινή σεζόν.

    Πανθρακικός-ΟΦΗ: 2-0

    Άνετο «τρίποντο» για τον Πανθρακικό στο γήπεδο της Κομοτηνής. Το σύνολο του Εμίλιο Φερέρα επικράτησε εύκολα 2-0 του ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, αποτέλεσμα που "κρατάει" την κρητική ομάδα στο... βυθό της βαθμολογίας. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Ντιαλό (47΄), Ενρίκες (50΄).

    Εργοτέλης-Ξάνθη: 0-0

    Υστερα από ένα "μοιρασμένο" αγώνα, ο Εργοτέλης και η Ξάνθη αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στο "Παγκρήτιο" στάδιο, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Αρης-Πανσερραϊκός: 2-0

    Με γκολ των Σέρχιο Κόκε στο 80΄ και Μάριο Ρεγκέιρο στις καθυστερήσεις ο Άρης πήρε τη νίκη επί του Πανσερραϊκού με 2-0, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε το "δεύτερο πιάτο" της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης: 1-1

    Νέα οδυνηρή απώλεια βαθμών μέσα στο ΟΑΚΑ γνώρισε ο Παναθηναϊκός, αυτή την φορά από τον Αστέρα Τρίπολης στο πλαίσιο της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι "πράσινοι" παραχώρησαν ισοπαλία με σκορ 1-1 στους Αρκάδες και πλέον, κινδυνεύουν να χάσουν από πολύ νωρίς και το "τρένο" της δεύτερης θέσης. Ο Πετρόπουλος με κεφαλιά στο 44΄ έδωσε το προβάδισμα στο "τριφύλλι", αλλά στο 71΄ ο Μπαστία με σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΑΟΚ: 1-2

    Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο νεαρός Στέφανος Αθανασιάδης, που είχε μπει ως αλλαγή λίγα λεπτά νωρίτερα, λύτρωσε τον ΠΑΟΚ και χάρισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης τη νίκη μέσα στην έδρα του Θρασύβουλου με 2-1, στο πλαίσιο της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 56ο λεπτό με τον Κονσεϊσάο και ο Θρασύβουλος ισοφάρισε στο 86' με τον Αλβες, ο οποίος πήρε τη μπάλα μετά από πάσα με το χέρι, που του έκανε ο Ρόκας. Τελικά ο Αθανασιάδης χάρισε την πολύτιμη νίκη στον ΠΑΟΚ και τον κράτησε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    ΛΑΡΙΣΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ: 2-0

    Ο Ηρακλής έγινε σήμερα 100 ετών, αλλά δεν μπόρεσε να γιορτάσει τα "γενέθλιά" του με ένα θετικό αποτέλεσμα. Η Λάρισα πήρε τη νίκη στο Αλκαζάρ με 2-0, στον αγώνα για τη 12η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας κι έτσι ανέβηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Τα γκολ σημείωσαν ο Ματσέι Ζουράφσκι στο 47ο και ο Νίκος Νταμπίζας στο 88ο λεπτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 November 2008 - 19:30:25 UTC