Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο
  • [02] "Ανατροπή πολιτικών συσχετισμών"

  • [01] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη ως στιγμής αιτία, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, σε δασική περιοχή του δήμου Καμείρου. Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνονται μόνο από εδάφους, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων, των οποίων η ένταση φτάνει τα 9 μποφόρ, καθιστούν αδύνατη την από αέρος κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα, που διατέθηκαν από τους δήμους και τη νομαρχία.

    Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το δήμο Καμείρου σε κατάσταση εκτάτου ανάγκης, ύστερα από σχετικό αίτημα της νομαρχίας Δωδεκανήσου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει ως τώρα 15.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ, όπως έγινε γνωστό αναμένεται η μετάβαση, στο νησί, ειδικής ομάδας της ΕΜΑΚ, για την ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης.

    Το πρωί, εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά στο νησί, στην περιοχή Γλυφάδα Σιαννών του δήμου Αταβύρου, η οποία αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

    [02] "Ανατροπή πολιτικών συσχετισμών"

    Οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν ανατραπεί οριστικά από τον Σεπτέμβριο, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και παρατηρεί ότι υπάρχει "ιδεολογική και πολιτική κατάρρευση" της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ ο πρωθυπουργός "παραπαίει".

    Ενόψει εκλογών, τις οποίες και θέλει αλλά και τις προβλέπει πρόωρες, τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή δόση ανανέωσης παντού στο ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Θεωρεί ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για το ΠΑΣΟΚ, ελλά τονίζει και την ανάγκη να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

    Σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου ο κ. Σκανδαλίδης θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τη συγκαλύψει με κάθε τρόπο και θεωρεί ότι "τα αλληλοκαρφώματα των υπουργών δείχνουν καθαρή ενοχή". Τάσσεται, εξάλλου, υπέρ της επαναφοράς της πρότασης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο ΑΠΕ:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Θεωρείτε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί ή ότι μπορεί να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αποτέλεσμα των εκλογών βγαίνει στην κάλπη και απαιτείται από μας συνεχής αγώνας για να φτάσουμε, όταν φτάσουμε σ' αυτή. Ωστόσο όλα δείχνουν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί ανατράπηκαν από το Σεπτέμβριο και προϊόντος του χρόνου ανατρέπονται επί το θετικότερο για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής παραπαίει, ακολουθώντας ασθμαίνοντας τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την πολιτική και ιδεολογική κατάρρευση της διακυβέρνησής του την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει τη συσπείρωσή του, τη θετική στάση και πρότασή του. Δε βρίσκω το πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Η ασθένεια της ΝΔ είναι καθολική και οι εφεδρείες αδύναμες για τον Πρωθυπουργό.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν και μια επιφυλακτική στάση των πολιτών απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η στάση τους;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι αυτή η διαπίστωση είναι λίγο μεταχρονολογημένη γιατί δεν είμαστε πια όπως πριν το καλοκαίρι. Τα πράγματα και ενώ άρχισαν να αλλάζουν κι αν αναλογιστεί κανείς τα επί μέρους στοιχεία πριν και τώρα θα δει μια σταθερή βελτίωση όλων των μεγεθών που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Δεν αρνούμαι την επιφυλακτική ακόμα στάση, όμως, αν αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες κρίσης, ανέχειας, σώρευσης προβλημάτων αλλά και απαξίωσης της πολιτικής ζούμε θεωρώ την επιφύλαξη απολύτως δικαιολογημένη. Στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες και γι' αυτό προσπαθούμε αυτό τον καιρό να μετατρέψουμε σε θετική ψήφο, σε ψήφο εμπιστοσύνης για το ΠΑΣΟΚ την πάνδημη άρνηση στη ΝΔ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:. Αρκετοί και κυρίως οι κομματικοί σας αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο, ακόμα, για να κυβερνήσει. Συμμερίζεστε αυτή τη άποψη, υπάρχουν τομείς στους οποίους υστερεί το ΠΑΣΟΚ, σε ποιους; Υπάρχει προγραμματική ετοιμότητα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ό,τι αφορά την προγραμματική ετοιμότητα είναι αλήθεια ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτό τον καιρό γίνεται πιο συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια και κατατίθενται προτάσεις σχεδόν για κάθε πολιτική που προσπαθεί να αρθρώσει η ΝΔ. Αναμφισβήτητα υπάρχουν θέματα για τα οποία οι επεξεργασίες δεν έχουν αποσαφηνίσει τα πάντα, ωστόσο, αυτή η συζήτηση μου θυμίζει παλιότερες εποχές. Πριν το 1981 για παράδειγμα, είχε ανοίξει θέμα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι λες και η πολιτική γίνεται κατά παραγγελία ή μπορεί να ακυρώνει ραντεβού με την ιστορία. Ποτέ δεν είσαι εντελώς έτοιμος. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια πρέπει με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους ψηφοφόρους;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σύνθημα "αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα" έχει διαχρονική αξία. Πρέπει να αλλάζουμε συνέχεια. Νέες ιδέες, νέες πολιτικές και προπαντός νέες πρακτικές και νέο πρόσωπο στην επικοινωνία μας με το λαό. Και, βεβαίως, να αποδεικνύουμε όσο γίνεται περισσότερα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή της μάχης και κεντρικά και περιφερειακά. Δεν μπορεί ο κορμός του κόμματος που θα κυβερνήσει να μείνει ανέγγιχτος από το παρελθόν. Ισχυρή δόση ανανέωσης παντού με πρώτα τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και νέοι τρόποι επικοινωνίας και προβολών των θέσεων μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ζήτημα της αυτοδυναμίας; Είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην αυτοδυναμία. Για το ΠΑΣΟΚ προέχει η νίκη, η μεγάλη νίκη και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερα για τη χώρα και το λαό.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει των εκλογών ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η επιλογή και το σύνθημα αυτοδυναμία ή συνεργασία;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι συγκρουόμενες μεταξύ τους επιλογές. Η αυτοδυναμία είναι αυτονόητος στόχος για ένα μεγάλο κόμμα, εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα, που θέλει να κυβερνήσει ιδιαίτερα όταν οι ηγεσίες των πιθανών εταιριών του κρατούν μια άκαμπτη και απολύτως αρνητική στάση.

    Όπως είναι αυτονόητος στόχος της όποιας πολιτικής δύναμης να θέλει να γίνει ο κεντρικός πόλος του προοδευτικού συνασπισμού. Η συνεργασία έχει σχέση με τις ανάγκες μιας μεγάλης ανατροπής που θα ανοίξει για τη χώρα ένα νέο δρόμο σε συνθήκες κρίσεις. Δεν μπαίνει στην προκρούστια κλίνη ηγεσιών που αρνούνται να παρακολουθήσουν και να συμβιβαστούν με τις εξελίξεις. Είναι στρατηγική επιλογή που αφορά τον τόπο και όχι τεχνητή συγκόλληση δυνάμεων που μοιράζουν θέσεις ή αξιώματα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ωστόσο την περίοδο στην οποία το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για συνεργασία με την άλλη αριστερά και συγκροτούσε Επιτροπές, διαδέχθηκε μια περίοδος σιωπής. Αυτό σημαίνει ότι "πάγωσε" το θέμα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για μας δεν παγώνει ποτέ. Όντας στρατηγική επιλογή η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων χρειάζεται ανάλογα με τη συγκυρία και την ωριμότητα της στιγμής να λαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες ή να διατυπώνονται οι προτάσεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι ενδέχεται ή πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και πότε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές είναι σαφές. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για τον τόπο. Γιατί το ζήτημα είναι από ποιο σημείο θα παραλάβεις την πέτρα που κατρακύλησε από το βουνό η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το αν ενδέχεται το βρίσκω πιθανότατο παρ΄ ότι φαντάζομαι ότι ένας πρωθυπουργός στη θέση του κ. Καραμανλή θα ήθελε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Κι αυτό γιατί συντρέχουν δυο δεδομένα. Η ακυβέρνητη κρίση σε μια ακυβέρνητη χώρα και ένας Πρωθυπουργός που δείχνει να χάνει οριστικά την πρωτοβουλία στις εξελίξεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της. Πιστεύετε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής; Θα ζητήσετε, εκ νέου, τη σύστασή της;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τη βαθύτατη απέχθεια της στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στην εμμονή της για συγκάλυψη με κάθε δυνατό τρόπο η Κυβέρνηση απέδειξε τόσο με την άρνησή της να γίνει Προανακριτική Επιτροπή όσο και με τον τρόπο που χειρίζεται την Εξεταστική. Τα αλληλοκαρφώματα των Υπουργών δείχνουν καθαρή ενοχή. Οι εισαγγελείς με τα πορίσματα τους το ίδιο. Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει Προανακριτική Επιτροπή; Προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τον χρόνο που θα επαναφέρει την πρόταση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμμερίζεστε την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και στους διεθνείς σοσιαλιστικούς κύκλους, για μεγάλες αλλαγές ύστερα από την εκλογή και τις πρώτες επιλογές του Μπάρακ Ομπάμα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι προσδοκίες δεν απορρέουν μόνο από το πρόσωπο Ομπάμα, τις διακηρύξεις και τα συνθήματα του που είναι ριζοσπαστικά και προοδευτικά. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος της πολιτικής του. Οι προσδοκίες απορρέουν και από το ότι εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που χτύπησε στην καρδιά της υπερδύναμης ο αμερικανικός λαός βγαίνει από το λήθαργο, συμμετέχει στις εκλογές και ψηφίζει κόντρα στις παραδοσιακές ψυχώσεις και τους ρατσισμούς του. Εδώ βρίσκονται οι πραγματικές ελπίδες. Όσο για τους σοσιαλιστές νομίζω ότι η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει να επιχειρούν τη δική τους υπέρβαση. Και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο Γ. Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο σ΄αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 December 2008 - 13:30:37 UTC