Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εγνοια για τους λιγότερο προνομιούχους"
  • [02] "Ανάγκη για γενναίες πρωτοβουλίες"
  • [03] "Αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση"
  • [04] "Ισχυρός πόλος η Αριστερά"

  • [01] "Εγνοια για τους λιγότερο προνομιούχους"

    Περιοδεία στο νομό Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τις παραγωγικές τάξεις και τους αυτοδιοικητικούς φορείς του νομού.

    Στην ομιλία του κ. Κ.Καραμανλής είπε ότι αισθάνεται ξεχωριστή χαρά που βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα τόπο που αποδεικνύει ότι η ελληνική περιφέρεια έχει και παρόν και μέλλον. Σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα και ακόμη περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία. Σήμερα αυτό που χρειάζεται και χρειάζεται πιεστικά είναι η συνένωση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων. Αυτό που χρειάζεται είναι δέσμευση, είναι σοβαρότητα, είναι αποτελεσματικότητα. Μόνο έτσι ακολουθώντας με συνέπεια το δρόμο της υπευθυνότητας μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι οι μικρότερες δυνατές στην πραγματική οικονομία , στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι φυσικό η έγνοια μας να είναι σε αυτούς που η κρίση πλήττει περισσότερο. Με επτά νέα χειροπιαστά στοχευμένα μέτρα στηρίζουμε τους λιγότερο προνομιούχους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους. Πρώτον, αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε 48,7 δισ. ευρώ για το 2009, περίπου 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2004, δεύτερον προχωρούμε στη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής, αυτό που λέμε επίδομα θέρμανσης από 100 ως 200 ευρώ, τρίτον προχωράμε στη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος στεγαστικού δανείου 500 ευρώ σε δυο δόσεις στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, τέταρτον, διπλασιάζουμε για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές που θα καταβληθεί στα τέλη του Δεκέμβρη, πέμπτον μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης από τον Ιανουάριο για 60.000 πολίτες, έκτον, προκηρύχθηκαν και επεκτείνονται προγράμματα κατάρτισης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και έβδομον επεκτείνουμε τα προγράμματα για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση".

    Ουσιαστικά, είπε ο πρωθυπουργός στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ενίσχυση της ρευστότητας, τη μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου για την ενίσχυσή τους, με διευκόλυνση δανειοδότησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και με προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δείχνει ισχυρές αντοχές στην κρίση και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Οφείλεται επίσης, είπε, στη στρατηγική που επιτρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των φυσικών προσώπων από το 27% στο 25% και στη στρατηγική που επιτρέπει το 2009 να μην επιβαρυνθούν με κανένα νέο φόρο οι πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στηρίζεται ουσιαστικά ο αγροτικός πληθυσμός, διασφαλίσαμε, είπε, την αύξηση της χρηματοδότησης των νέων αγροτών στις 70.000 ευρώ, δόθηκε έγκαιρα η εξισωτική αποζημίωση, μειώνονται κατά μισή μονάδα τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια και παγώνουν οι δόσεις για ένα χρόνο των επενδυτικών δανείων από την ΑΤΕ. Νωρίτερα, είπε, από κάθε άλλη χρονιά, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 800.000 αγροτών ενιαίας ενίσχυσης και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταβληθούν τα δικαιώματα για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι ειδικά για τη Μεσσηνία καταβλήθηκαν περίπου 32 εκατ. ευρώ σε 35.000 αγρότες.

    Ανέφερε επίσης, ότι στο νομό Μεσσηνίας έχουν προκηρυχθεί και δημοπρατήθηκε από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" το έργο κατασκευής του Φιλιατρινού φράγματος, που αποτελεί έργο πνοής για τον τριφυλλιακό κάμπο και φτάνει ο προϋπολογισμός του τα 42,5 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται, είπε και η εκπόνηση μελέτης για τα αρδευτικά δίκτυα του έργου.

    Τόνισε με έμφαση ότι στο πλαίσιο του Γ'ΚΠΣ οι κυβερνήσεις του χθες υλοποίησαν στη Μεσσηνία εννιά μικρά έργα με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση κατά την τέταρτη προγραμματική περίοδο έχει ήδη προεγκρίνει 66 έργα που ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ.

    Για πρώτη φορά, ανέφερε, ο νομός Μεσσηνίας εντάσσεται στο πρόγραμμα Leader για έργα περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ. "Με το σύνολο των έργων αυτών ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα του νομού και αποκαθίσταται η αδικία του παρελθόντος. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η διαφορά μας με την επικίνδυνη λογική των "δυο Ελλάδων" των κυβερνήσεων του χθες".

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρή ταυτότητα στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Και προς την κατεύθυνση αυτή είπε, βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση η διαδικασία διεύρυνσης της ζώνης για το ελαιόλαδο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης Καλαμάτας, ώστε να καλύπτει όλο το νομό Μεσσηνίας, ενώ σύντομα τόνισε υλοποιείται η δέσμευσή μας για λειτουργία εργοστασίου χημικών αναλύσεων ελαιολάδου στην Καλαμάτα.

    Και τόνισε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο πρόεδρος της Κίνας, τόνισε την σπουδαιότητα ενίσχυσης των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα.

    Για τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ θύμισε ότι το γενικό σύνολο των χρηματοδοτήσεων των πυρόπληκτων περιοχών του 2007 φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Είπε επίσης ότι συνολικά στο νομό Μεσσηνίας υλοποιούνται 728 έργα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, η δημόσια δαπάνη των οποίων φτάνει τα 385 εκατ. ευρώ και μεταξύ αυτών των έργων ανέφερε ότι είναι η εθνική οδός Κυπαρισσίας -Φιλιατρών, το λιμάνι Κυπαρισσίας, τα δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Μεθώνης, Φοινικούντας, Κυπαρισσίας και Νέστορος, η στερέωση του Κάστρου της Καλαμάτας, έργα ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας που έχει ολοκληρωθεί, καθώς και η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης της Καλαμάτας.

    Και μόλις χθες τόνισε, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ επιπλέον πίστωση 8,2 εκατ. ευρώ για τη δημοπρατήσει του έργου παρεμβάσεων σε τμήματα των αξόνων Τρίπολης-Μεγαλόπολης-Καλαμάτας, Καλού Νερού-Κυπαρισσίας- Μεθώνης και Καλού Νερού-Τσακώνας.

    Και συμπλήρωσε ότι ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της Κορώνης, προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη αποκατάσταση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο νομό Μεσσηνίας στο χώρο της εκπαίδευσης όπου είπε ότι έχουν διατεθεί 51 εκατ. ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα από τον ΟΣΚ για σχολικές υποδομές και 33 εκατ. ευρώ για έργα στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ, ενώ τόνισε ότι αναβαθμίζεται το ΤΕΙ Καλαμάτας πρώτον με έργα που γίνονται και φτάνουν τα 11 εκατ. ευρώ, καθώς και με την ίδρυση δυο νέων τμημάτων λογοθεραπείας και ακτινολογίας - ραδιολογίας, όπου μαζί με το πανεπιστήμιο τα κτίρια του οποίου εγκαινίασε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθιστούν την Καλαμάτα εκπαιδευτικό κέντρο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και είπε ότι το 2011 η Πελοπόννησος θα έχει έναν σύντομο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόσταση Κόρινθος - Καλαμάτα θα διανύεται σε μία ώρα και ένα τέταρτο και σε μιάμιση ώρα η απόσταση Κόρινθος - Σπάρτη.

    Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με έργα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και προχωράμε στο δρόμο της ευθύνης που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες.

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι μας χαροποιεί και μας τιμά η παρουσία σας εδώ "γιατί επιλέξατε το Επιμελητήριο για να εξαγγείλετε μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και αυτό αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η πολιτεία στις προτάσεις μας στη φωνή και στις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου. Τις ανησυχίες μας για την κρίση που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη ή μάλλον τις τρεις αλληλένδετες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική, την ενεργειακή και την οικολογική, ένα εφιαλτικό συνοθύλευμα όπου η μία κρίση τροφοδοτεί την άλλη, δημιουργώντας την τέλεια θύελλα". Ο κ. Καραμπάτος πρόσθεσε ότι "το τραγικό για τη Μεσσηνία είναι ότι μπαίνει σε αυτή την κρίση τη στιγμή που βιώνει ήδη μια άλλη απόρροια των καταστρεπτικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2007. Μέσα σε αυτό το κλίμα η προσοχή μας είναι στραμμένη στους αδύναμους κρίκους, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το βλέμμα μας όμως περιστρέφεται σε όλο το τραπέζι".

    Το πρωί επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών με ονομασίας προέλευσης Ελιές Καλαμάτας.

    Στη συνέχεια, ο κ.Κ.Καραμανλής επιθεώρησε το εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη-Μεγαλόπολη, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, τον υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ,τους βουλευτές Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σαμπαζιώτη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, το νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρη Ζαγορίτη . Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε αρχικά το τμήμα στη σήραγγα Ραψομάτη, την κατασκευαζόμενη γέφυρα Θωκνίας και στη συνέχεια το τμήμα Παραδείσια -Τσακώνα, όπου κατέρρευσε ο δρόμος το χειμώνα του 2003.

    Σε δήλωσή του ο κ. Καραμανλής είπε ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς το έργο και θα ολοκληρωθούν τα έργα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

    Σημείωσε δε, ότι είναι ένα έργο που κατασκευάζεται για δεύτερη φορά και θα δοθούν δισεκατομμύρια για δεύτερη φορά τα οποία θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό.

    [02] "Ανάγκη για γενναίες πρωτοβουλίες"

    Στην έναρξη των εργασιών της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα μιλήσει, στις 10 το πρωί, ο κ. Γ.Παπανδρέου.

    "Κάθε μέρα που περνάει, ο πρωθυπουργός αποδεικνύει πόσο λίγο έχει αντιληφθεί το βάθος της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, την ανάγκη για γενναίες πρωτοβουλίες.Οι πολίτες όμως έχουν καταλάβει. Γι' αυτό και ζητούν επιτακτικά πλέον, αλλαγή πορείας. Γι' αυτό και στρέφονται όλο και περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

    "Εμείς από την πλευρά μας, ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος. Τη νέα κοινωνική συμφωνία, για ανάπτυξη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Αυτό περιμένουν οι Έλληνες πολίτες", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου

    Η στιγμή είναι δύσκολη για τη γεωργία, η κυβέρνηση σας δίνει ασπιρίνες και σας αντιμετωπίζει λες και είσαστε σε αγρανάπαυση, ενώ εσεις είστε σε απόγνωση.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, σε σύσκεψη που έχει μαζί τους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στις προσπάθειες για αναδιοργάνωση και στήριξη του αγροτικού κόσμου.

    [03] "Αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση"

    "Τα ψίχουλα, με τα οποία η κυβέρνηση ελέησε ορισμένα τμήματα του λαού, ανάμεσα σε άλλους έχουν και τούτο τον στόχο: Να κατασιγάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο να πάρει νέα καρβέλια", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Οι εργατοϋπαλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μετανάστες δεν μπορούν να έχουν καμιά συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης", ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. "Η απάντησή τους πρέπει να είναι διεκδικήσεις με σαφή αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, την αλλαγή αφορολόγητου όριου κ.ά." υπογράμμισε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε "ψίχουλα" τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

    Η κα Παπαρήγα ανέδειξε σε μείζον θέμα των ημερών τις «καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές», που προωθούνται με «λαγό» το ΕΒΕΑ και τον κ. Κ. Μίχαλο, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ακολουθούν τις ίδιες «προκλητικές» πολιτικές, με μικρές διαφορές και το ΣΥΡΙΖΑ πως θίγει ακροθιγώς πλέον το θέμα του εργάσιμου χρόνου.

    «Το θέμα των ημερών που συζητούμε δεν είναι το Βατοπαίδιο - είναι σοβαρό, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχεί. Το θέμα που συζητιέται είναι ένα: Οι καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές που θα έρθουν στον εργάσιμο χρόνο, διότι ο εργάσιμος χρόνος καθορίζει το μισθό. Και βέβαια ο λαγός είναι το ΕΒΕΑ και ο Μίχαλος» είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως απέναντι σβ αυτά «δεν είπε τίποτα» και αναφερόμενη στα όσα περί «πράσινης οικονομίας» τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημείωσε λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν η πράσινη οικονομία θα αλλάξει τον εργάσιμο χρόνο», χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τα λεγόμενά του «να μην γίνουν αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε κατοχυρώσει».

    Κατέθεσε - προς επίρρωση των λεγομένων της - τον νόμο του ΠΑΣΟΚ 2639 του 1998, που, όπως είπε, βασίζεται σε νόμο της ΝΔ και ο οποίος ρυθμίζει «τι θα κάνουν οι εργοδότες σε περίπτωση κρίσης» και, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει αυτά που σήμερα προτείνει ο κ.Μίχαλος.

    «Αυτά ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Το εκ περιτροπής σύστημα. Αυτά συζητήθηκαν και στην σοσιαλιστική διεθνή», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    "Είναι η ίδια πρόκληση με τα ψίχουλα της κυβέρνησης», τόνισε σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    «Αυτό που κρατώ από τον πρωθυπουργό και που είναι μέσα στην κυρίαρχη αντίληψη μια κλασικής συντηρητικής κυβέρνησης που κινείται μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι τα ψίχουλα που δίνει στα θύματα της κρίσης. Είναι πρόκληση και χαστούκι. Και μακάρι να ήταν τέτοιο το επίπεδο του κινήματος που να μην τα δεχθούν, αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Πρόκληση χαρακτήρισε, επίσης, η κα Παπαρήγα το γεγονός ότι «και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μιλούσε για το 35ωρο, τώρα το θίγει ακροθιγώς».

    Επικεντρώνοντας την κριτική της τόσο στους χειρισμούς της ΝΔ, ως κυβέρνηση, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προτάσεις του ως αντιπολίτευση, απέναντι στην διεθνή κρίση, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως οι πολιτικές είναι ίδιες:

    «Στον ένα δρόμο ανάπτυξης, τον κυρίαρχο, υπάρχουν διαφορές αποχρώσεων, διαφορετικά μείγματα πολιτικής, διαφορετικές τακτικές, αλλά, επί της ουσίας, υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης και εξέλιξης και δύο δρόμοι αντιμετώπισης της κρίσης»:

    «Η προοδευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν είναι ούτε στο μέγεθος της κρατικής παρέμβασης, ούτε αν τα 28 δισ. θα τα πάρουν οι τράπεζες, ή αν θα τα πάρουν οι βιομήχανοι, ούτε σβ αυτό που λένε να πάνε στην πραγματική οικονομία. Γιατί, ποια είναι η πραγματική οικονομία; Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και μάλιστα διεθνικά», συμπλήρωσε.

    Η Αλέκα Παπαρήγα διαφοροποιήθηκε πλήρως από την «λογική των ιδιωτικοποίησεων», τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της κρίσης, από την πολιτική των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων, καθώς παρόλα αυτά δεν αποφεύγονται οι απολύσεις, αλλά και με την στρατηγική της κυβέρνησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και χαρακτήρισε μη αποδοτικά τα μέτρα για τους αγρότες.

    Τόνισε πως το ζήτημα που μπαίνει τούτη την ώρα, δεδομένης της κρίσης, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργατουπάλληλοι, οι μετανάστες και δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης.

    Κάνει προτάσεις με σαφεις κατευθύνσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, τους μισθούς, την αλλαγή του αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ το άτομο, την μείωση των επιτοκίων.

    «Δεν μπορούμε να μπαλώνουμε» πάνω στην κρίση, τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της κρίσης να παραγραφούν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν με την Συνθήκη του Μάαστριχτ».

    Και κατέληξε τονίζοντας πως δεν έχει σημασία τώρα αν θα φθαρεί η ΝΔ, όπως εφθάρη το ΠΑΣΟΚ, δεν απασχολεί η φθορά των δύο κομμάτων «δεν μπαίνει εδώ νερό στο κρασί μας».

    Η δευτερολογία

    Στη δευτερολογία της η κα. Παπαρήγα σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής,είναι αντικειμενικό γεγονός και πρόσθεσε λέγοντας ότι «η κρίση έγινε και θα γίνει ανεξάρτητα από το αν έχουμε τον Αλογοσκούφη σήμερα ή τον Παπαντωνίου χθες».

    Έθεσε μάλιστα ζήτημα να ξεκαθαρίσουν οι εργαζόμενοι πού οφείλεται η κρίση,γιατί, όπως είπε,αν την αποδώσουν σε λάθος αιτίες δεν θα ξέρουν τι να διεκδικήσουν.

    Καταλόγισε συμφέρον στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να απομονώνουν το θέμα της κρίσης και να κρύβουν την ουσία «της κρίσης του καπιταλισμού», η οποία«είναι σκέτη κρίση, ανεξάρτητα που εκδηλώνεται".

    «Για την κρίση φταίει ο Ρήγκαν και η Θάτσερ,για την κρίση φταίνε κάποιοι ανήθικοι τραπεζίτες,για την ΝΔ φταίει το ΠΑΣΟΚ και για το ΠΑΣΟΚ φταίει η ΝΔ,εν πάση περιπτώσει το θέμα της κρίσης είναι θέμα διαπάλης, διαχείρισης των κρατικών ταμείων»,ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Και διερωτήθηκε:

    «Το 1929 και το 1973, το 1998, 1999 που οφειλόταν η κρίση;»

    Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «τώρα πυροβολούν τις τράπεζες, την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος,αλλά έτσι πυροβολούν την καρδιά τους".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανήλθε στο θέμα για να συμπληρώσει ότι η κρίση αντιμετωπίζεται σαν ένα ζήτημα «φταίει η σοσιαλδημοκρατία, φταίνε οι φιλελεύθεροι» και να σχολιάσει «ούτε οι μεν,ούτε οι δε,μπορούν να κάνουν κρίση, είναι άλλο πράγμα:ότι με την πολιτική τους υπηρετούν το σύστημα, γιατί είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.Και στο πολιτικό επίπεδο τα κόμματα αυτά,καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Εμφανίζεται η κρίση σαν ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής.Όχι είναι αντικειμενικό γεγονός».

    Επανέλαβε ότι αυτό που απαιτείται είναι να ηττηθεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,γιατί αν δεν γίνει αυτό η κρίση θα γυρίσει από το παράθυρο με άλλη μορφή και τότε το σύστημα θα έχει πολλές δυνατότητες.

    Η κα Παπαρήγα παρ' ότι είπε πως «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την αντίσταση που εκφράζουν οι εργαζόμενοι»,τόνισε ότι η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στους εργαζόμενους δίνει την ελπίδα ότι θα καθαρίσει η σκόνη.

    Συνάντηση με εργαζόμενους του ΗΛΠΑΠ

    «Θα ανταποκριθούμε και μάλιστα άμεσα, στο δίκαιο αίτημα των συνεργαζόμενων σωματείων του ΗΛΠΑΠ, τα οποία διεκδικούν να υπάρξει από την πλευρά της διοίκησης διάθεση συζήτησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και η οποία βεβαίως πρέπει να πάρει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων", τόνισε η κ.Παπαρήγα κατά τη συνάντησή της με το σωματείο.

    Κατά τη δική μας σταθερή άποψη πρέπει να υπογραφεί σύμβαση στο χώρο, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι "αν καταργηθεί και η ιδέα της σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών. Δε δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους, μόνο που διατίθενται αλλού. Επομένως θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, και στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, για να ασκήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, σε συνδυασμό με τον αγώνα που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

    [04] "Ισχυρός πόλος η Αριστερά"

    Πρόταση για «εδώ και τώρα» 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας καταθέτει ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας να ιδρυθεί «μια μεγάλη δημόσια τράπεζα που θα τιθασεύσει τις τράπεζες και τα golden boys», σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    «Οι πολιτικές χαϊδέματος των τραπεζιτών είναι πολιτικές που χρειάζονται συνεργασίες με άλλους, όχι με την αριστερά», δηλώνει, αναφερόμενος στην τρέχουσα κρίση.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απορρίπτει ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Και σε σχέση με το μέλλον αισιοδοξεί: «Ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Εχει ήδη αναδειχθεί ένας νέος ισχυρός πόλος στα αριστερά του πολιτικού συστήματος και ο κόσμος είναι έτοιμος για μια μεγάλη αλλαγή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 December 2008 - 5:30:34 UTC