Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Θετικές αναφορές
  • [03] Μάχη για τους "16"

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    "Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον άδικο χαμό του 15χρονου.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας, που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, των περιουσιών τους, της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής.

    "Διαβεβαίωνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση των ευθυνών.Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας, αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος", ανέφερε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 συναντήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου και στις 11.15 με την κ. Αλ. Παπαρήγα. Στις 14.30 δέχθηκε τον κ. Αλ. Αλαβάνο και στις 16.45 συναντήθηκε με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, μετά τα συνεχιζόμενα επεισόδια και τις καταστροφές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα θέματα της βίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βίαιες πράξεις.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ακόμη ότι «θεωρείται πως ορισμένες εκδηλώσεις έγιναν επειδή υπήρξε ένα περιστατικό βίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κατέληξε σε βίαιες εκδηλώσεις που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και σε καταστροφές περιουσιών».

    «Καλούνται όλοι, ηγεσίες, παιδιά και κοινωνικές δυνάμεις να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια του νόμου».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανέφερε πως «σήμερα που είναι η μέρα της κηδείας του Αλέξη, είναι χρέος όλων να αναλογιστούμε πώς θα τιμήσουμε ακόμα καλύτερα τη μνήμη του παιδιού, αλλά και πώς θα διδαχθούμε, ώστε να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι οι ένοχοι και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ υπογράμμισε πώς «κανένας δεν δικαιούται να προσβάλλει με τις βίαιες ενέργειές του την ίδια τη δημοκρατία και να προκαλεί το κοινό αίσθημα».

    Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ωμή βία, την οποία πρέπει να καταδικάσουν όλοι, σημειώνοντας πως «όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, με την κυβέρνηση να έχει το μεγαλύτερο».

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δ. Σιούφας είπε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα, καθώς επίσης και για τις συναντήσεις τις οποίες είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Πάνω απ΄όλα μπαίνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής", είπε ο κ. Σιούφας, τονίζοντας ότι χρειάζεται να επιδειχθεί από όλους ψυχραιμία και σύνεση.

    Επιστολές πρωθυπουργού προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Επιστολές προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο απέστειλε ο πρωθυπουγός Κ. Καραμανλής ζητώντας την αναβολή της αυριανής συγκέντρωσης που έχουν εξαγγείλει.

    Ο πρωθυπουργός στις επιστολές του αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή προβαίνουν σε πράξεις πρωτοφανούς βίας που στρέφονται, όπως σημειώνει, κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατα ολόκληρης της κοινωνίας, πράξεις οι οποίες πλήτουν την ίδια τη δημοκρατία.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του συνεχίζει επισημαίνοντας:

    "Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα. Λόγω, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας, ωστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας".

    Επεισόδια

    Ένταση επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας από επεισόδια, που σημειώνονται στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Πατησίων.

    Ομάδες νεαρών, που έφθασαν εκεί από το Σύνταγμα, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί άλλα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας δασκάλων και μαθητών έξω από τη Βουλή, άναψαν φωτιές στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, αλλά οι νεαροί άρχισαν να υποχωρούν προς τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο.

    Τα επεισόδια στο Σύνταγμα σημειώθηκαν, όταν ομάδες μαθητών και άλλων νεαρών άρχισαν να πετούν νεράντζια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες έξω από τη Βουλή.

    Αρχικά, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια, όμως, καταδίωξαν τους νεαρούς προς τις οδούς Πανεπιστημίου και Ερμού. Αρκετοί νεαροί εγκλωβίστηκαν στο σταθμό του Μετρό και όταν βγήκαν, αρκετοί από αυτούς προσήχθησαν από τα ΜΑΤ, ενώ στην περιοχή έγινε και χρήση δακρυγόνων.

    Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

    Στο μεταξύ, στη λεωφόρο Ελευθέριου Βενιζέλου της Νέας Σμύρνης, μεταφέρθηκαν το απόγευμα, τα επεισόδια που ξεκίνησαν από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

    Μικρή ομάδα νεαρών συνεπλάκη με δυνάμεις των ΜΑΤ και προξένησε υλικές ζημιές σε τραπεζικά και άλλα καταστήματα. Στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλοι νεαροί και όλοι μαζί έκλεισαν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου της Νέας Σμύρνης.

    Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο οδόστρωμα προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και προβλήματα κυκλοφορίας τόσο των αυτοκινήτων, όσο και του τραμ το οποίο διασχίζει τη λεωφόρο.

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 63 ξένοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν χθες να λεηλατούν σπασμένα καταστήματα.

    Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα. Όλοι οι αλλοδαποί θα δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο ΑΠΘ.

    Ομάδα νεαρών, που πετούσε πέτρες και ξύλα, απωθήθηκε από τους αστυνομικούς, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές.

    Νωρίτερα, οι άγνωστοι έριξαν μολότοφ και πέτρες στην οδό Εθνικής Αμύνης και στη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης (Σιντριβάνι) και κατέφυγαν στο Πανεπιστήμιο.

    Στην Πάτρα

    Επεισόδια εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όταν ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου, λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την οδό Κορίνθου, όπου και παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές.

    Στο μεταξύ, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και ακολούθως μπήκαν μέσα στο κτήριο, που ήταν άδειο, και κατέλαβαν το γραφείο του Περιφερειάρχη.

    Βουβός θρήνος

    Βουβός θρήνος επικράτησε στην κηδεία του 15χρονου Αλέξη στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου, του 15χρονου που έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου από πυρά αστυνομικού.

    Χιλιάδες δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτισαν τον αδικοχαμένο νέο για την τελευταία του κατοικία.

    Από νωρίς οι μαθητές και φίλοι του Αλέξη κατέκλυσαν το προαύλιο του νεκροταφείου.

    Μαζί τους γονείς, καθηγητές αλλά και πλήθος κόσμου βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στην τραγική οικογένεια.

    Το λευκό φέρετρο με το άψυχο σώμα του Αλέξη κράτησαν συμμαθητές και φίλοι του, ενώ βγαίνοντας από το παρεκκλήσι του νεκροταφείου ο κόσμος φώναζε "αθάνατος" και τον συνόδευσε με παρατεταμένο χειροκρότημα και ραίνοντας με λουλούδια το δρόμο προς την τελευταία του κατοικία.

    Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια από φορείς, κόμματα, σχολεία, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα, ενώ στην κηδεία ανάμεσα στο πλήθος παραβρέθηκε και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μαζί με τα παιδιά του.

    [02] Θετικές αναφορές

    Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η παρότρυνση του Συμβουλίου προς την Τουρκία, να αποφεύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Συμβούλιο εκφράζει απογοήτευση καθώς κατά το 2008, οι μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένες και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει, ειδικότερα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτά τα θέματα το Συμβούλιο επισημαίνει ότι αναμένεται επείγουσα πρόοδος από την πλευρά της Τουρκίας.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου έχουν συμπεριληφθεί αναφορές που υπογραμμίζουν την ανάγκη «επείγουσας εκπλήρωσης» των υποχρεώσεων της Τουρκίας και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι αναφορές στο κείμενο ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις είναι ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενα κείμενα συμπερασμάτων.

    Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Το Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι η ΠΓΔΜ θα είναι σε θέση να κάνει πρόσθετα βήματα στην ευρωπαϊκή της προσέγγιση μόλις ικανοποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων και ελεύθερων εκλογών μέσα στο 2009.

    [03] Μάχη για τους "16"

    Το εισιτήριο της πρόκρισης στους «16» του Champions League διεκδικούν απόψε στις 21.45, στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός και η Ανόρθωση. Για τον ΠΑΟ είναι αρκετή μία ισοπαλία.

    Στην αυτοπεποίθηση της ομάδας στάθηκε ιδιαίτερα ο Χενκ Τεν Κάτε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αγώνα με την Ανόρθωση. Ο Ολλανδός προπονητής του Παναθηναϊκού έχει σήμερα τα γενέθλιά του και σε περίπτωση πρόκρισης στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έκρυψε ότι «... αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο που μου έχει κάνει ποτέ ομάδα στην οποία εργάστηκα».

    Ο Τεν Κάτε απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου για την αναμέτρηση με την κυπριακή ομάδα, τονίζοντας πως «... τα αποτελέσματα μετά την ήττα μας στην Κύπρο μιλούν από μόνα τους», ενώ για το πώς σκοπευει να διαχειριστεί το παιχνίδι επισήμανε ότι «... εμείς χρειαζόμαστε έναν πόντο για να προκριθούμε. Η άλλη ομάδα είναι αυτή που πρέπει να επιτεθεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2008 - 17:31:19 UTC