Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καταδικάζουμε τη βιαιότητα"
  • [02] "Η κρίση υπονομεύει την προοπτική της χώρας"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 13/12/2008
  • [04] Απεβίωσε ο Τ. Παπαδόπουλος
  • [05] "Ανασύνταξη του κινήματος"
  • [06] "Θλιβερή εικόνα"
  • [07] "Πιο δυνατοί μετά την κρίση"
  • [08] Κρίσιμες αναμετρήσεις

  • [01] "Καταδικάζουμε τη βιαιότητα"

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οικονομική κρίση, αλλά και την ανάγκη να τεθεί τέλος στις πράξεις τυφλής βίας από τις οποίες ταλανίζεται τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ όλης της ύλης, που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ υπό την εξαιρετικά πετυχημένη γαλλική προεδρία, κατάφερε να διαμορφώσει μια ενιαία στάση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

    «Γενική αρχή μας είναι να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη,να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις όλων των κρατών - μελών θα είναι σύμφωνες, τόσο με την ευελιξία που παρέχει το σύμφωνο σταθερότητας, όσο και με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Επίσης,ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να είναι συντονισμένα. Τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε, ο Κ. Καραμανλής, δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της ανάπτυξης, ούτε και να καθυστερήσουν τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών,ο Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς έχει, ήδη, γίνει μια ενδελεχής συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν.

    Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το "νομοθετικό πακέτο" θα συμβάλει τόσο στην προώθηση της ευρωπαϊκής οικολογικής καινοτομίας, όσο και στη στήριξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής επισήμανε ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη για την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας συνέχισης της ΚΑΠ και διατήρησης του δημοσιονομικού της φακέλου και μετά το 2013.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα διεθνή θέματα ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Ιρλανδίας να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας,εντός του 2009.

    ?Από πλευράς μας,θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθειεα, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του ιρλανδικού λαού, και,από την άλλη, να καταστεί δυνατή η κυρωτική διαδικασία, χωρίς να αλλοιωθεί το πνεύμα ή το γράμμα των ρυθμίσεών της?,ανέφερε ο Κ. Καραμανλής. Και σημείωσε ότι εφόσον η Συνθήκη τεθεί σε ισχύ, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε κράτος μέλος.

    ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Ο κ. Καραμανλής απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούσαν την εσωτερική πολιτική σκηνή.

    Σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι αντέχει περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και το πρόγραμμά της είναι μεταξύ των πρώτων που οι Βρυξέλλες ενέκριναν, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης θα συνεχισθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό που προέχει δεν είναι οι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις,αλλά η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

    Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση, τη σοβαρότερη στη μεταπολεμική περίοδο, επισήμαινοντας ότι σε γενικές γραμμές η Ευρώπη ανταποκρίθηκε έγκαιρα στις ανάγκες που προέκυψαν,για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα,αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου σχετικά με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εμείς υπήρξαμε πρωταγωνιστές όχι μόνο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά και στο σχέδιο για τη ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο εγκρίθηκε τρίτο κατά σειρά από την ΕΕ».

    Το μέλημά μας σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η πραγματική οικονομία, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

    Πρόσθεσε ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν μια σειρά από κινήσεις που αποσκοπούν σε στοχευμένες δράσεις ομάδων, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι η στήριξη των ανέργων και δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν στεγαστικό δάνειο, αλλά και άλλα μέτρα όπως το επίδομα στήριξης, τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε σχέση με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και την ενεργητική πολιτική απασχόλησης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των πολιτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς, όμως, να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικές ισορροπίες .

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,η ελληνική οικονομία, χωρίς, όμως, αυτό να δημιουργεί επανάπαυση, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικών συνθηκών, αναφέροντας ενδεικτικά τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης, που είναι σημαντικά ύψηλότερος από άλλες χώρες, αλλά και την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που ήταν αρκετά σημαντική τα τελευταία χρόνια.

    Εχουμε τις δυνατότητες, αλλά πρέπει να είμαστε διαρκώς εν εγρηγόρσει και θα χρειαστεί ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις , τόνισε ο Κ. Καραμανλής .

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καλύπτει και θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τονίζοντας ότι μια από τις αδυναμίες που έχει η ελληνική οικονομία είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο διαμορφώθηκε με αλόγιστες και ανεύθυνες πολιτικές για περισσότερα από 30 χρόνια.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είπε, το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όμως εξακολουθεί να είναι υψηλό και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς φορτώθηκε στους ελληνες πολίτες και στις νεότερες γενιές και θα χρειαστεί συνεπή και υπεύθυνη πολιτική για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα στη ρίζα του.

    Σε συνθήκες πίεσης της ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπισωτικό σύστημα είναι φυσικό να ανεβαίνουν τα επιτόκια,τόνισε.

    Με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και εύκολες υποσχέσεις, μεγαλοστομίες που είναι ανεύθυνες, θα οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία στην κατεύθυνση που πρέπει,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διαχωρισμού των νέων, οι οποίοι εκφράζουν θεμιτά τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς τους,από εκείνους που δρουν ανεξέλεγκτα και οδηγούνται στην τυφλή βία, τονίζοντας ότι η ιδεολογική κάλυψη στην τυφλή βία θα μπορούσε να στραφεί κατά της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

    ?Είναι υποχρέωση όλων μας, κοινωνικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων,να καταδικάσουμε ομόφωνα και απερίφραστα τη βιαιότητα και να την απομονώσουμε κοινωνικά και πολιτικά?,ανέφερε ο Κ. Καραμανλής.

    Για το λόγο αυτό,ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όφειλε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την ώρα είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε με σύνεση και υπευθυνότητα.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συναισθηματική, πολιτική, ή άλλη ανάγκη των νέων να εκφράσουν τη γνώμη τους και να διαμαρτυρηθούν είναι επιθυμητή για μια ανοιχτή κοινωνία όπως αυτή της Ελλάδας. ?Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν φωνή διαμαρτυρίας, να διαδηλώνουν και να λένε το παράπονό τους?, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    ?Αντιλαμβάνομαι ότι οι νέοι έχουν ανησυχίες και προβληματα και ζουν πιεστικά?, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, συμπλήρωσε, ?η συμπάθεια με την οποία βλέπουμε την αγωνία ή την αναζήτηση των νέων δεν μπορεί να συγχέεται με την τυφλή βία, με τη δράση ακράιων στοιχείων που στοχεύουν στους πολίτες και στις περιουσίες τους".

    Εξ άλλου, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες αντιμετώπισαμε ένα ?πολύ σύνθετο φαινόμενο σε πρωτοφανείς συνθήκες έντασης, έκτασης και βιαιοτήτων".

    Και συμπλήρωσε:

    ?Βιώσαμε ένα τραγικό γεγονός,το θάνατο ενός νέου παιδιού, κάτι που τραυμάτισε όλη την ελληνική κοινωνία?.

    Επίσης, τόνισε,ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένος με τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, τις σκηνές βίας και τις λεηλασίες.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι αντικείμενο νηφάλιας και ψύχραιμης αποτίμησης και αξιολόγησης του επιχειρησιακού σκέλους, αλλά δεν συνδέεται με ζητήματα αλλαγής πολιτικής ή αλλαγής προσώπων.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση και η ισχύς της μετριέται με τη βούληση και τον προγραμματισμό που κάνει και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση,που σημαίνει ότι χρειάζεται συνεπής και υπεύθυνη πολιτική,πηδάλιο και στιβαρό χέρι. Αυτό, είπε, είναι το μέλημά μου και όχι σενάρια για διαδοχή και εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Βατοπαιδίου,ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να κάνει μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

    Επανέλαβε,ακόμη, ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να διερευνάται κάθε υπόθεση σε βάθος.

    Προφανώς σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που εξελίσεται εδώ και μια δεκαετία η πολιτείαν δε λειτούργησε όπως έπρεπε και αντικειμενικά η πολιτεία έχει την ευθύνη,σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος,απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο προβολής των γεγονότων από τα ΜΜΕ,ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σέβεται την ανάγκη της ενημέρωσης,τόνισε,ωστόσο,ότι τις τελευταίες ημέρες,στην τηλεόραση υπήρξαν σκηνές υπερβολής και ακρότητας, που δεν απηχούσαν κατ' ανάγκη την πραγματικότητα.

    "Η συγκράτηση στην προσπάθεια να μεταδίδονται οι πραγματικότητες και όχι οι υπερβολές, που μπορεί να είναι εργαλεία για δημιουργία εντυπώσεων,ή αύξησης του ποσοστού τηλεθέασης ή ακροαματικότητας, έχει και αυτό τη σημασία του?,ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Συμβιβαστική λύση στα δύο ακανθώδη θέματα της Συνόδου, την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, επέτυχαν σήμερα οι "27" στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν ένα σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ισοδυναμεί περίπου με το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ (ποσό που αντιστοιχεί σε 200 δισ. ευρώ) και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να μειώσουν κατά 20% την εκπομπή ρύπων στην ΕΕ, έως το 2020. Εξάλλου, μετά τη δέσμευση της Ιρλανδίας να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα, οι "27" συμφώνησαν ότι η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2009.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚA KAI ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που ισοδυναμεί περίπου με το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 200 δισ. ευρώ περίπου. Οπως υπογραμμίζεται, η Ευρώπη καθόρισε συντονισμένα τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, απευθύνει δε έκκληση για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή τους.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτές τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται για να διατηρήσουν και να υποστηρίξουν τα δάνεια για την στήριξη της οικονομίας καθώς και να μετακυλήσουν τις μειώσεις των κεντρικών επιτοκίων στους δανειολήπτες. Επισημαίνεται ακόμη ότι είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί πως τα μέτρα του κοινού πλαισίου, ιδίως δε οι μηχανισμοί εγγύησης, εφαρμόζονται πράγματι κατά τρόπο που να συμβάλλει στη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Στα συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι εύθραυστες και για το λόγο αυτό υπογραμμίζεται πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επαγρυπνούν και να εφαρμόζουν κατά προτεραιότητα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της σταθερότητας, του ελέγχου και της διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τώρα την οικονομία και ότι η ζώνη του ευρώ, αν όχι ολόκληρη η Ένωση, απειλούνται πλέον με ύφεση. Κάτω από αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, υπογραμμίζεται ότι η Ευρώπη θα δραστηριοποιηθεί με αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί μια σπείρα ύφεσης και να υποστηριχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες και η απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό καίριο ρόλο θα διαδραματίσουν οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ένταξης των κρατών μελών.

    Όσον αφορά τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ειδικότερα:

    - Την αύξηση των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2009-2010, κυρίως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανανεώσιμης ενέργειας και των καθαρών μεταφορών, ιδίως προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ενέργεια, την αλλαγή του κλίματος και τις υποδομές με ορίζοντα το 2020 , σε σύμπραξη με τους εθνικούς θεσμικούς επενδυτές.

    - Την απλούστευση των διαδικασιών και την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τo Ταμείο Συνοχής, τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές και όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση.

    - Βάσει καταλόγου συγκεκριμένων σχεδίων που θα υποβάλει η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της κατάλληλη γεωγραφική ισορροπία, την κινητοποίηση των δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν, στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, να ενισχυθούν οι επενδύσεις στους τομείς αυτούς και να αναπτυχθεί το Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκώς εξυπηρετούμενων περιοχών.

    - Την ταχεία δρομολόγηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, συμπληρωματικών δράσεων για την υποστήριξη της απασχόλησης, υπέρ των πλέον ευάλωτων πληθυσμών, με ιδιαίτερη προσοχή στις μικρότερες επιχειρήσεις μέσω μειώσεως του κόστους της μη μισθωτής εργασίας.

    - Την κινητοποίηση υπέρ της απασχόλησης στους βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, μεταξύ άλλων χάρη στη βελτίωση και την επίσπευση της διαδικασίας.

    - Διετή προσωρινή ατέλεια πέραν του κατώτατου ορίου «de minimis» όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για ποσό ύψους έως 500.000 ευρώ και την προσαρμογή του πλαισίου που απαιτούνται για την αύξηση της υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τις ΜΜΕ, καθώς και την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τη νομοθετική πράξη περί μικρών επιχειρήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο την 1η Δεκεμβρίου 2008.

    - Τη χρήση για το 2009 των συνοπτικών διαδικασιών στο πλαίσιο των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, που αιτιολογείται από τον έκτακτο χαρακτήρα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, προκειμένου να μειωθεί από 87 σε 30 ημέρες η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο όσον αφορά τα μεγάλα δημόσια προγράμματα.

    Στο επίπεδό τους, τα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει ορισμένα σημαντικά μέτρα, τα οποία ανταποκρίνονται στην δική τους κατάσταση και αντανακλούν διαφορετικά περιθώρια ελιγμών. Ενώπιον του μεγέθους της κρίσης, απαιτείται αυξημένη και συντονισμένη προσπάθεια, στο πλαίσιο κοινής προσέγγισης που βασίζεται στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

    - Τα μέτρα υποστήριξης πρέπει να έχουν στόχο τα άμεσα αποτελέσματα, να είναι χρονικώς περιορισμένα και να αφορούν τους πλέον θιγόμενους και πιο σημαντικούς τομείς σε σχέση με τη δομή της οικονομίας (π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία και τον οικοδομικό τομέα).

    - Τα μέτρα αυτά μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε κράτος, αύξησης των δημόσιων δαπανών, συνετών μειώσεων της φορολογικής πίεσης, μείωσης των κοινωνικών επιβαρύνσεων, υποστήριξης ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, ή άμεσης βοήθειας στα νοικοκυριά και ιδίως τα πλέον ευάλωτα.

    - Τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται από αυξημένες προσπάθειες για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβώνας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως άξονα αυξημένη χρηματοδότηση των επενδύσεων και των υποδομών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, υψηλότερη υποστήριξη προς τις ΜΜΕ και προαγωγή της απασχόλησης, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ακόμη ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, και προσφέρει την ελαστικότητα που απαιτείται για την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης. Έχοντας επίγνωση ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν προσωρινά ελλείμματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένο στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και καλεί τα κράτη μέλη να επανέλθουν σύντομα,βάσει του Συμφώνου, στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς τους στόχους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η εφαρμογή από την Επιτροπή των κανόνων ανταγωνισμού πρέπει επίσης να ανταποκρίνεται στην απαίτηση για ταχείες και ευέλικτες δράσεις. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ιδίως την έγκριση, από την Επιτροπή, νέων κατευθυντήριων γραμμών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ζητά την ταχεία εφαρμογή τους.

    Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι το σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αξιολογεί από τη σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2009 με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπλήρωσής του με νέα μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αρχίσουν διάλογο με τις χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων ώστε να αναζητήσουν τους τρόπους της βιώσιμης σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Σε ότι τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι "27" για το πακέτο κλίμα και ενέργεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ τον Μάρτιο του 2007 και τον Μάρτιο του 2008, στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι, εαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη για την αλλαγή του κλίματος (την μετά το 2012 περίοδο), οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν να επιτύχουν συγκρίσιμες μειώσεις εκπομπών και οι πλέον οικονομικά προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν ανάλογα με τις αντίστοιχες ευθύνες και δυνατότητές τους, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης και τους σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και της ενεργειακής υποδομής, να προωθηθούν τα πράσινα προϊόντα, και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας για την παραγωγή πιο φιλοπεριβαλλοντικών οχημάτων.

    Τέλος, οι "27" υπογραμμίζουν την απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και των διασυνδέσεων και των συνδέσεων των πλέον απομονωμένων χωρών του ευρωπαϊκού συνόλου.

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2009.

    Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η κυβέρνησή της δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος πριν από την 1η Νοεμβρίου 2009, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως, "αντάλλαγμα" τα κράτη μέλη, λαμβάνουν υπόψη και ικανοποιούν όλες τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Ιρλανδικός λαός που τον οδήγησαν στην απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο του 2008. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 27 αναφέρουν ότι εξασφαλίζεται η διατήριση της πολιτικής ουδετερότητας της Ιρλανδίας, ότι οι όροι της Συνθήκης δεν θα επηρεάσουν τη συνεχή εφαρμογή των διατάξεων του Ιρλανδικού Συντάγματος και ότι ο τομέας της φορολογίας της Συνθήκης, ουδόλως μεταβάλλει την εμβέλεια ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινωνική πρόοδο και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στις δημόσιες υπηρεσίες, ως απαραίτητο μέσο κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και στην ευθύνη των κρατών μελών για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας.

    Εξάλλου, κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδίας να διατηρήσει τον Επίτροπό της και μετά το 2014, οι 27 συμφώνησαν με ομόφωνη απόφαση να διατηρηθεί η θέση του Επιτρόπου για όλα τα κράτη μέλη. Αποφάσισαν, δηλαδή, να καταργήσουν την πρόνοια της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προέβλεπε ότι από το 2014 ο αριθμός των Επιτρόπων δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τα 2/3 των κρατών μελών.

    'Οσον αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι 27 σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ότι, σε περίπτωση που η Συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ μετά τις ευρωπαΪκές εκλογές του Ιουνίου 2009, ο συνολικός αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανέλθει μέχρι τα τέλη της κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2014 από 736 σε 754. Στόχος είναι να τεθεί, αν είναι δυνατόν, σε ισχύ η τροποποίηση αυτή κατά τη διάρκεια του 2010.

    [02] "Η κρίση υπονομεύει την προοπτική της χώρας"

    Απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες και όχι μόνο, επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδριαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επανέφερε το θέμα των εκλογών, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι η καθαρή απόφαση του ελληνικού λαού για το ποιες δυνάμεις μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, διεκδικεί την αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτό στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, με αφορμή τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και την κακή εικόνα που δίνουν για τη χώρα, μια εικόνα, που -όπως είπε- αδικεί την Ελλάδα, ότι αν δεν γίνει αλλαγή κυβέρνησης η χώρα θα πληρώσει αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως γίνεται σήμερα με τον εξωτερικό δανεισμό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση που προκαλείται από το συνδυασμό της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της εσωτερικής οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης.

    Τα τελευταία γεγονότα, ανέφερε, αναδεικνύουν το βάθος αυτής της κρίσης και πρόσθεσε ότι η έκρηξη της νεολαίας έχει βαθύτερα αίτια, από τη δολοφονία του μικρού Αλέξανδρου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη λογική της μη χρήσης βίας στην οποία, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσήλωση και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή που εκφράζεται για τις λεηλασίες από άτομα που ξεφεύγουν από τους ελέγχους, τη στιγμή που συμβαίνει και η δολοφονία.

    Αναφέρθηκε επίσης στο κλίμα πριν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τονίζοντας ότι υπάρχει διάχυτη αίσθηση σκανδάλων, διαφθοράς, συγκάλυψης και παράλυσης και όλα αυτά, όπως τόνισε, τα ανέφερε και στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

    Η κρίση στην οποία έχουμε μπει υπονομεύει την προοπτική της χώρας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ανικανότητα και εμμονή σε νεοσυντηρητικές και πελατειακές αντιλήψεις.

    Η ΝΔ, πρόσθεσε, είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αλληλοσπαρασσόμενη, καταρρέουσα και αποχωρούσα.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της και να βρει εξιλαστήρια θύματα πότε στη νεολαία και πότε στα κόμματα.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, θέλει να είναι φορέας ελπίδας και όχι απλώς φορέας εξουσίας. Καλείται να μπολιάσει με ριζοσπαστισμό τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος και τις μεγάλες τομές στην παιδεία, την οικονομία και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

  • *Αύριο, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στις 12.00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 13/12/2008

  • Ο Μίμης Ανδρουλάκης, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο "Λευκό κοτσύφι, blue tree, μαύρο καράβι Το κραχ και οι σεισμικές μετατοπίσεις στο νέο καπιταλισμό". - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

  • Πορεία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών από το Άγαλμα Βενιζέλου. - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (14η ημέρα)

    ΛΑΡΙΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 16:45 Alpha

    ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 19:00 NET

    Π.Α.Ο.Κ. - SKODA ΞΑΝΘΗ 19:00 NOVA

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (14η ημέρα): Αναγέννηση Καρδίτσας-Καλαμάτα - 15:00:00, Καρδίτσα

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (10η Ημέρα), Καλαμίτσας 16.00 Καβάλα-Μαρούσι Σχινάς-Αναστόπουλος-Κουκουλίτσιος

    Αλεξάνδρειο 17.00 Άρης-Κολοσσός Ρ. Γκόντας-Φούφης-Ξενικάκης

    Αιγάλεω 17.00 Αιγάλεω-ΑΕΛ Χριστοδούλου-Παπαπέτρου-Σταματόπουλος

    ΣΕΦ 18.00 Ολυμπιακός-Πανιώνιος Ζαβλανός-Καρακατσούνης-Μπήτης Πανελληνίου 17.00 Πανελλήνιος-Τρίκαλα Σπυρίδωνος-Μητσόπουλος-Βαρδάλος

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (10η Ημέρα), Ν. Ερυθραίας 17.30 Πανερυθραϊκός-ΑΓΟΡ Γεωργιάδης-Πανταζής-Σαλαβός

    Ιλισίων 17.30 Ηλυσιακός-Παγκράτι Σώμος-Μαλανδρής-Ελευθεριάδης

    Λαγκαδά 17.30 Ερμής Λ.-Ολυμπιάδα Π. Κορομηλάς-Παφίλης-Νικολούλης

    Δάφνης 17.30 Δάφνη-ICBS Διαμαντής-Κατραχούρας-Σιόρεντας

    Ιβανώφειο 17.30 Ηρακλής-Περιστέρι Ηλιόπουλος-Παναγιώτου-Ταρενίδης

    Κραχτίδη 17.30 ΚΑΟΔ-Νήαρ Ηστ Γκούμας-Πολυχρονίδης-Μήτσιου

    Αιγίου 17.30 Κεραυνός Αιγ.-Ξάνθη Ψαριανός-Ανδρικόπουλος-Τραγάκης

    Απόλλωνα Π. 17.30 Απόλλων Π-ΜΕΝΤ Καλδίρης-Μάνος-Κοτσίμπος

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Γ΄ όμιλος, 2η ημέρα): Σίμπενικ-Ολυμπιακός - 20:00:00, Σίμπενικ (HRV)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (5η ημέρα)

    15:00 ΝΟ Πατρών-Εθνικός

    17:00 ΠΑΟΚ-ΝΕ Πατρών

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Φάση «16», β΄ αγώνες)

    14:00 Βουλιαγμένη-Χόνβεντ (στο ΟΑΚΑ)

    20:30 Σαντ Αντρέου-Πανιώνιος

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (2η ημέρα)

    17.00 Γλυφάδα-Βουλιαγμένη

    18.30 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

    18.30 Εθνικός-Νηρέας Χαλ.

  • Κολύμβηση-Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας (3η ημέρα), Ριέκα (HRV)

  • 4η τακτική συνεδρίαση του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στα γραφεία του., Θεσσαλονίκη/Μαρία Κάλλας 23. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος και οι Συντονιστές των νεοσύστατων Δικτύων Νεολαίας από τις επτά Περιφέρειες του ΣΑΕ.

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (10η ημέρα)

    19.00 Λαμία - Π.Α.Ο.Κ.

    19.00 Απόλλων Καλ. - Κηφισιά

    19.00 Μίλων - Εθνικός Αλεξ/λης

    21.00 Ολυμπιακός - Ηρακλής ---Novasports 3---

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (10η ημέρα)

    17.00 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός ---Novasports 3---

    18.00 Ηρακλής Κηφισιάς- Ίωνες

    18.00 Πανιώνιος - ΕΑ Λαρίσης

    19.00 Κτησιφών - Άρης

    20.30 Πανελλήνιος - Ηρακλής

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (8η ημέρα), 18.00 ΓΕ Μεσσηνίας - Παναχαϊκή

    19.00 Κόροιβος - Πανελλήνιος

    19.00 Μεταμόρφωση - Απόλλων Αθηνών

    19.00 Ορεστιάδα - Ν. Μουδανιά

    19.30 ΑΓΕ Κορίνθου - Νίκη Αιγινίου

    20.00 ΑΕΚ - Επίκουρος

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (10η ημέρα), 15.00 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

    15.00 Φίλιππος Β.-Πανελλήνιος

    18.00 Θερμαϊκός-ΑΣΕ Δούκα

    18.00 Διομήδης Άργους-Απόλλων Καλαμ.

    18.00 ΓΑΣ Κιλκίς-Ζαφειράκης Νάουσας

    18.00 ΓΣ Κορωπίου-Ιωνικός Ν.Φ.

    18.00 Μινώταυρος Π.-Βριλήσσια

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (8η ημέρα), 18.00 ΑΕΠ Ξάνθης-Άρης Νικ.

    18.00 Αναγέννηση Άρτας-Εθνικός Κοζ.

    18.00 Αναγέννηση Βύρωνα-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών

    19.30 Ελπίδες Δράμας-Άρης Θεσ.

    [04] Απεβίωσε ο Τ. Παπαδόπουλος

    Σε ηλικία 74 χρόνων και χτυπημένος από μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σύμφωνα το ιατρικό ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Κυπριανού, «αντιμετώπισε την ασθένειά του με σθένος και αξιοπρέπεια καθ' όλη τη διάρκειά της».

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2003 ως το 2008.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο θάνατος του επήλθε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Στο πλευρό του βρίσκονταν η σύζυγός του, Φωτεινή, τα παιδιά του και άλλοι συγγενείς και φίλοι.

    Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934. Σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου και ήταν παντρεμένος με τέσσερα παιδιά.

    Ευχαριστίες προς τον Υπουργό Υγείας, τους θεράποντες γιατρούς και προσωπικό του νοσοκομείου για την υποδειγματική νοσηλεία, που προσέφεραν στον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και το πλήθος των Κυπρίων και μη, που μοιράστηκαν μαζί της την αγωνία για την πορεία της υγείας του, εκφράζει με δημόσια δήλωσή της, η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου.

    Στη δήλωση, που ανέγνωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος της Φωτεινής Παπαδόπουλου από τον πρώτο γάμο της με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, αναφέρεται:

    «Σήμερα, Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε. Έφυγε μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια, την οποία έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή, που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του.

    Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπηρέτησε την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση σε αρχές και αξίες.

    Η οικόγενεια ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλλαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, για να θεραπεύσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να απαλύνουν τον πόνο του.

    Ευχαριστεί επίσης θερμά τις χιλιάδες συνανθρώπους μας, που όλες αυτές τις μέρες μοιράστηκαν την αγωνία μας και με τις ευχές και την αγάπη τους έδιναν δύναμη στον Τάσσο και σε εμάς.

    Σήμερα η οικογένειά μας έχασε έναν αφοσιωμένο σύζυγο, ένα στοργικό παππού, ένα, αγαπημένο αδελφό, έναν υπέροχο πατέρα. Στο μεγάλο ταξίδι του, που αρχίζει σήμερα, θα τον συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας, η υπόσχεσή μας πως δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε, μας δίδαξε και όσα ζήσαμε μαζί του».

    Ενός λεπτού σιγή

    Ενός λεπτού σιγή κράτησε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, εξέφρασε τη θλίψη του Προεδρείου για τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου και «συμμετέχοντας στο πένθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού», κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, όπερ και εγένετο.

    Εξ άλλου, οι εκπρόσωποι των παρισταμένων κομμάτων, σε σύντομες αναφορές τους, εξήραν το έργο του εκλιπόντος ως αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Κύπρου, πατριώτη και πολιτικού, συμφωνώντας πως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για τον Ελληνισμό.

    Τη Δευτέρα η κηδεία

    Τη Δευτέρα θα τελεσθεί, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως, η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει στις 11.00, στο Στρόβολο, προάστιο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.

    Στην κηδεία θα παραστουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο κηρύσσεται δημόσιο πένθος από τις 12 έως τις 15 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν επίσημες εκδηλώσεις και δεν θα συμμετέχουν σε δημόσιες δραστηριότητες τα μέλη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι του κράτους.

    Αποφασίστηκε επίσης, να ανοιχτεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο υπουργείο Εξωτερικών και σε όλες τις πρεσβείες της Δημοκρατίας.

    Στο βιβλίο συλλυπητηρίων θα κατατεθεί κείμενο, στο οποίο θα αναγράφεται ότι «με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του, Κύπρο, από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της βουλής, υπουργού, πραγματιστή και προέδρου της Δημοκρατίας».

    Επιπλέον, αποφασίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του υπουργικού, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μεταβούν στο υπουργείο Εξωτερικών και να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Συλληπητήρια μηνύματα

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αναφέρει:

    «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υπηρέτησε πιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και τον τίμησε αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της. Αγωνίσθηκε με πάθος και συνέπεια για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και για τα πιστεύω του, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία υπερασπίσθηκε σε δύσκολες στιγμές. Επί Προεδρίας του, η Κύπρος βρήκε την θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε.

    Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και να τον γνωρίσω προσωπικά, ως άνθρωπο και πολιτικό ηγέτη. Με συγκίνηση, υποκλίνομαι στην μνήμη του αγαπητού μου φίλου.

    Στον λαό και στην κυβέρνηση της Κύπρου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και συμπαρίσταμαι στο βαθύτατο πένθος τους».

    «Με βαθειά συγκίνηση και θλίψη αποτίω, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πατριώτη. Ολόκληρος ο Ελληνισμός, ολόκληρη η αγωνιζόμενη Κύπρος χάσαμε σήμερα, έναν αλύγιστο μαχητή, έναν αγωνιστή που υπηρέτησε με πίστη και πάθος τα δίκαια και τα δικαιώματα της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας και πρόσθεσε: «Η απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι πάντα ζωντανές. Η μνήμη του θα είναι αιώνια».

    Δήλωση κ. Κ. Καραμανλή

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Τόνισε ότι ο Τ.Παπαδόπουλος υπήρξε μια ιστορική μορφή του Κυπριακού Ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση όλη του τη ζωή.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Καραμανλής ανέφερε για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο:

    "Είχα την ευκαιρία να εργαστώ στενά μαζί του τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της Προεδρικής του θητείας. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κυπριακό ελληνισμό και την πορεία του εθνικού ζητήματος. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε με συνέπεια και πατριωτισμό τη δύσκολη μάχη για το μέλλον της μαρτυρικής του πατρίδας. Η μεταξύ μας συνεργασία χαρακτηρίστηκε από απόλυτη σύμπνοια, φιλία και εξαιρετική προσωπική συνεννόηση σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο.Ο Ελληνισμός του οφείλει πολλά. Σε όλη αυτήν την περίοδο, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τον αγώνα του για τα εθνικά συμφέροντα, την αγωνία του για το μέλλον της πατρίδας του, αλλά και την ειλικρινή του βούληση για την εξεύρεση λύσης στο εθνικό πρόβλημα".-

    Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας:

    "Στον Ελληνισμό της Κύπρου εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια. Στη σύζυγό του, τα παιδιά του και τη λοιπή οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα ήθελα να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συναισθήματα συμπαράστασης για το βαθύτατο πένθος τους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:

    «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

    Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την Κύπρο σε όλη του την ζωή.

    Αγωνίστηκε για την ελευθερία του Nησιού και στην συνέχεια για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης δημοκρατίας.

    Ήταν ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο φίλος, που μαζί ολοκληρώσαμε την δύσκολη προσπάθεια για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε εσάς και σε ολόκληρο τον Kυπριακό λαό και σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην οικογένειά του την αμέριστη συμπαράστασή μου».

    «Τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο. Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του εκλιπόντος» αναφέρει τηλεγράφημα που απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα προς την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

    «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπήρξε σημαντική πολιτική προσωπικότητα σε όλη την ιστορική διαδρομή του Κυπριακού κράτους. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του καθώς και στο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ηγέτης για πολλά χρόνια», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΝ.

    «Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ηγέτης του Ελληνισμού. Ο Τάσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημα του στις επιβουλές και τις επιβολές των Αμερικανών στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Αιωνία του η μνήμη, ο Ελληνισμός έγινε φτωχότερος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Κρατζαφέρης.

    Την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρυ Χρυσόστομος.

    "Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε με την όλη ζωή και την προσφορά του όλους τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας αλλά και ο Εθνικός Ηγέτης και ο μεγάλος πατριώτης ο οποίος στην κρίσιμη ώρα του εθνικού μας προβλήματος ανέλαβε προσωπικά τη μεγάλη ευθύνη στους ώμους του, διαφυλάσσοντας έτσι την κρατική μας οντότητα και διασώζοντας την πατρίδα μας", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Αναμφίβολα, προσθέτει, η ιστορία θα καταγράψει με χρυσά γράμματα το πολύμορφο και πολυσήμαντο έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια του προς τη σύζυγο και τα παιδιά του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εύχεται, όπως ο δικαιοκρίτης Θεός αναπαύσει την ψυχή του σε σκηνές δικαίων και ενισχύει και παρηγορεί τους οικείους του.

    Βιογραφικό του Τ.Παπαδόπουλου.

    1955-59: Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Έλαβε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, αρχικά ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ.

    1959: Λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

    1959-60: Διατελεί μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απρίλιος 1959: Διορίζεται υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.

    Αύγουστος 1960: Διορίζεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Ιανουάριος 1964: Διορίζεται και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Επιπλέον, διατελεί υπουργός Υγείας.

    1970: Εκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος.

    1976: Επανεκλέγεται βουλευτής, ως ανεξάρτητος.

    Απρίλιος - Οκτώβριος 1976: Ορίζεται πρόεδρος της Βουλής.

    1976-78: Είναι σύμβουλος του πρώτου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλ. Κληρίδη. Τον Απρίλιο του 1976 διορίζεται ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία παραμένει έως τον Ιούλιο του 1978. Αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    1980: Ιδρύει το κόμμα Ένωση Κέντρου.

    1981: Αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής.

    1989: Η Ένωση Κέντρου συγχωνεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    1991: Διατελεί βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

    Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 εκλέγεται, χωρίς αντίπαλο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδεχόμενος τον ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος, τότε πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 27 Μαΐου του 2001το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει ποσοστό 14,84% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και έρχεται τρίτο, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ. Ο ίδιος επανεκλέγεται βουλευτής Λευκωσίας.

    Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51,51% των ψήφων, έναντι 38,80% του τότε προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΟΣ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας.

    Αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου.

    Στις 16 Απριλίου του 2003 υπογράφει στη Στοά του Αττάλου, επί ελληνικής προεδρίας, τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

    Την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ.

    Στις 26 Φεβρουαρίου του 2005 ανακηρύσσεται πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χωρίς αντίπαλο, για την επόμενη τετραετία.

    Στις 21 Μαΐου του 2006 το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 17,92% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας αύξηση 3,08% σε σχέση με το 2001, παραμένει όμως τρίτο κόμμα, με πρώτο το ΑΚΕΛ και δεύτερο τον ΔΗΣΥ, που και τα δύο καταγράφουν απώλειες.

    Στις 29 Αυγούστου του 2006 υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 αποχωρεί και τυπικά από την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 έρχεται τρίτος, με ποσοστό 31,79% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, στον οποίο αναμετρώνται ο Ι. Κασουλίδης (33,51%) και ο Δ. Χριστόφιας (33,29%). Την υποψηφιότητά του στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 πρόεδρος εκλέγεται στο δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστώνμ που στον πρώτο γύρο είχαν υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου.

    ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Στις 25 Νοεμβρίου του 2003 ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

    Στις 26 Νοεμβρίου του 2003 η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη του απονέμει το Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών.

    Στις 11 Μαΐου του 2007 κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ του απονέμει το Μεγαλόσταυρο Τιμής της Αυστρίας.

    Στις 4 Ιουνίου 2007 κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα του απονέμει το παράσημο του Ταξιάρχη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Τριών Αστέρων.

    [05] "Ανασύνταξη του κινήματος"

    "Οι μολότωφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων,που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό,δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών, των φοιτητών, γενικά του λαού",υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και επισημαίνει ότι τα τελευταία γεγονότα αξιοποιήθηκαν για να καλυφθούν και να αποπροσανατολιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού κατά του αυταρχισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Η κα Παπαρήγα ασκεί και πάλι σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει θεμελιακές διαφορές στη στρατηγική,την ιδεολογία και την πολιτική με το κόμμα αυτό .

    Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει ότι το να γίνει η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ,ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ,είναι μια τρύπα στο νερό,ενώ για το αν το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου αναφέρει ότι θα την υποστηρίξει,αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών.

    Η συνέντευξη της κα Παπαρήγα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ:Τα τελευταία γεγονότα έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που στην περίπτωσή μας εμφανίστηκε με δύο όψεις : από τη μια με τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή από αστυνομικό και από την άλλη με την ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων.Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια αυτού του προβλήματος;

    ΑΠ: Η κρατική καταστολή και οι κουκουλοφόροι είναι από την ίδια πλευρά.Συνδέονται,αλληλοτροφοδοτούνται και έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου είναι αποτέλεσμα του κλιμακούμενου αυταρχισμού, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών,της δράσης τους, το πλέγμα αντιδραστικών νόμων και "ευρωτρομονόμων", που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Οι μολότωφ και οι λεηλασίες των κουκουλοφόρων, που το καθοδηγητικό κέντρο τους συνδέεται με μυστικές κρατικές υπηρεσίες και από κέντρα που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τη μαζική οργή των μαθητών, των φοιτητών, γενικά του λαού.Αντίθετα αξιοποιήθηκαν για να καλυφθούν και να αποπροσανατολιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού κατά του αυταρχισμού,κινητοποιήσεις που εκφράζουν την αγανάκτηση από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Έγινε και γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και όχι μόνο να ενταθούν τα μέτρα καταστολής. Το ΚΚΕ με τη θέση και τη δράση του βρέθηκε απέναντί τους.Εμποδίσαμε και ματαιώσαμε ορισμένους σχεδιασμούς.Και επαγρυπνούμε. Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και οι διαδηλώσεις των μαθητών,με τη μαζικότητα και την περιφρούρησή τους, απέδειξαν ότι η μαζική οργανωμένη δράση μπορεί να αντιμετωπίσει την καταστολή και την τρομοκρατία. Έδειξαν ότι το αυθόρμητο μπορεί να μετατρέπεται σε συνειδητό και οργανωμένο, να χαλάει τα σχέδια μηχανισμών.

    ΕΡ: Σύμφωνα με μία ανάλυση,οι αντιδράσεις στη δολοφονία του μαθητή εμπεριέχουν και μια συνολική αντίθεση και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και στην οικονομική πολιτική και στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και μια κρίση αξιών.Μέχρι τώρα μιλούσαμε για κρίση και για αλλαγές του πολιτικού συστήματος με αφορμή σκάνδαλα ή τη διαφθορά.Η κοινωνική πίεση μπορεί να δρομολογήσει ή να επιταχύνει ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας;

    ΑΠ: Τα σκάνδαλα, η διαφθορά, η καταστολή, οι απειλές και οι εκβιασμοί που οι εργαζόμενοι καθημερινά δέχονται στους εργασιακούς χώρους, είναι πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα του "ευρωμονόδρομου", που υπηρετούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Της στρατηγικής που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και οξύνει στο έπακρο, επιδεινώνει διαρκώς τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των νέων, των λαϊκών στρωμάτων. Η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση που φουντώνει και εκφράστηκε με αφορμή και τη δολοφονία του 15χρονου δεν αρκεί για να σταματήσει τις αρνητικές εξελίξεις για το λαό. Δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα ούτε κάποιοι αγώνες που απλά θα ασκούνε πίεση. Τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα πολύ χειρότερα που ετοιμάζουν όπως το 70ωρο, ο διαχωρισμός του ελεύθερου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό που προβλέπει η "έκθεση Σέρκας" και μαζί ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην ΕΕ αποτελούν για το κεφάλαιο ζωτική ανάγκη. Το κίνημα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.Ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη, πολιτική συνειδητοποίηση. Μόνο η οργανωμένη πάλη, η λαϊκή συμμαχία που στρέφεται κατά της πολιτικής και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το λαό. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα ισχυροποίηση του ΚΚΕ που με τη στρατηγική και τη δράση του διαμορφώνει όρους, ανοίγει δρόμο να εκφραστεί η λαϊκή αντεπίθεση.

    ΕΡ: Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η κρίση αντί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς ή των εργαζομένων, να ενισχύσει το υφιστάμενο σύστημα και τελικά να οδηγήσει σε έναν νέο συντηρητικό κύκλο και το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία;

    ΑΠ:Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, έχουν τη δύναμη να παρέμβουν στις εξελίξεις και να αλλάξουν τα πράγματα. Απαραίτητος όρος είναι να δράσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους σε κάθε εργασιακό χώρο, να διαμορφώσουν τη δική τους αντιμονοπωλιακή συμμαχία. Να μη φοβηθούν. Αυτοί που πρέπει να φοβηθούν είναι το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά της. Γιατί η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού που υπηρετούν. Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι πλήρωσαν χρόνια τώρα για να μεγεθυνθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώσουν τώρα και την κρίση του. Είναι εντελώς ανώφελο. Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Τα κόμματα που του είπαν ψέματα για το Μάαστριχ, την ΟΝΕ, του λένε ψέματα και τώρα. Είτε ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες, όπως προκρίνει η κυβέρνηση, είτε οι βιομήχανοι όπως προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα για το λαό είναι το ίδιο. Λύση δεν αποτελούν οι ξεπερασμένες ή και διαχειριστικές προτάσεις του ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά και την πολιτική και τα ιδεολογήματά τους. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα που έρχονται.

    ΕΡ: Σε πολλές ομιλίες σας έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το επικείμενο συνέδριο του ΚΚΕ, τόσο για την ανοδική του πορεία του κόμματος μετά την διάσπαση του '91,όσο και για την μεγάλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον σοσιαλισμό.Τα τελευταία γεγονότα και η εκτίμηση ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει θα τροποποιήσουν τη συζήτηση στο συνέδριό σας;

    ΑΠ: Οι Θέσεις για το Συνέδριο, αν και δουλεύτηκαν και ετοιμάστηκαν πολλούς μήνες νωρίτερα, έχουν σωστές προβλέψεις για τις εξελίξεις και την επερχόμενη κρίση που ξεκίνησε στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τροποποιήσουμε τα θέματα του Συνεδρίου. Θα συμπληρώσουμε, θα εμβαθύνουμε τις βασικές μας κατευθύνσεις. Η εκδήλωση της κρίσης δεν μας αιφνιδίασε. Αντίθετα μας βρήκε έτοιμους.Από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε την απάτη της κυβέρνησης και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" που μιλούσαν για χρηματοπιστωτική κρίση που δημιούργησαν τα γκόλντεν μπόις.Αποκαλύψαμε ότι η κρίση προέρχεται από την πραγματική οικονομία.Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, της αναρχίας,της ανισομετρίας που κυριαρχούν σε όλους τους κλάδους της καπιταλιστικής παραγωγής και της απόλυτης ή σχετικής συμπίεσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που να μπορεί να την αντιμετωπίσει και να τη γιατρέψει. Η όποια αναζωογόνηση έρθει μετά από κάποιο διάστημα, δεν θα διαρκέσει πολύ. Η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη. Το 18ο Συνέδριό μας είμαστε σίγουροι ότι με τις αποφάσεις του θα σηματοδοτήσει την ιδεολογική πολιτική οργανωτική αντεπίθεση του Κόμματος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος με κορμό και εμπροσθοφυλακή το εργατικό κίνημα. Όσοι ενδιαφέρονται, όσοι αναζητούν τη λύση απέναντι στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, κρίση, πολέμους, αξίζει να διαβάσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, τα συμπεράσματα για το σοσιαλισμό. Να μην πιστέψουν αυτά που λένε οι αντίπαλοί μας.

    ΕΡ: Με επίκεντρο και την κρίση και ιδιαίτερα για την δράση των κουκουλοφόρων,παρατηρήσαμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν έμφαση στο τι τους χωρίζει παρά σε ότι τους ενώνει.Γνωρίζουμε ότι πολλά σας χωρίζουν.Τίποτα δεν σας ενώνει;

    ΑΠ: Το ΚΚΕ δεν υποκρίθηκε ποτέ. Με τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θεμελιακές διαφορές στη στρατηγική, στην ιδεολογία άρα και στην πολιτική. Στα κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα οι θέσεις μας είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Η δική μας αντιπαράθεση μαζί του δεν έχει σχέση με εκλογικά ποσοστά, αλλά με τον προσανατολισμό και τον χαρακτήρα του λαϊκού κινήματος. Οι θέσεις και η δράση του οργανωμένου οπορτουνισμού εμποδίζει και υπονομεύει τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Ο ΣΥΝ ύψωσε τη σημαία του Μάαστριχ,των κοινωνικών διαλόγων. Όταν η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει, από την μια προβάλλει ως ριζοσπαστική λύση παλιές και από την άλλη υιοθετεί θέσεις που αντιστρατεύονται τη συνειδητή και οργανωμένη λαϊκή δράση.Υπονομεύει οτιδήποτε ταξικό και οργανωμένο. Αντιπαλεύουμε ασυμβίβαστα την ιδεολογία και την πολιτική του οπορτουνισμού,γιατί,όπου κυριάρχησε, οδήγησε το κίνημα στην υποταγή και τη διάλυση.

    ΕΡ: Έχουμε την Εξεταστική Επιτροπή σε εξέλιξη εν μέσω αντιπαραθέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων.Πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή θα λήξει μέσα σε αυτό το κλίμα ή υπάρχουν λόγοι για να οδηγηθούμε σε προανακριτική επιτροπή;

    ΑΠ: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι και στη δημιουργία του σκανδάλου του Βατοπεδίου.Τώρα ανταγωνίζονται ποιος θα φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο, για να βγει εκείνος λάδι.Δεν νομίζουμε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί.Θα κλείσει όπως και τόσες άλλες. Όσα λέγονται κάθε φορά και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα, ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, είναι αέρας κοπανιστός. Εμείς έχουμε ζητήσει τη σύσταση και προανακριτικής επιτροπής, εφόσον υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών. Θα τοποθετηθούμε στο θέμα.

    ΕΡ: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ εσείς έχετε εκτιμήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ.Τελικά μέσα σε ένα κλίμα γενικής απαξίωσης, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που πλήττει έντονα και την νέα γενιά, διεθνούς ρευστότητας, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών , όποτε και αν γίνουν;

    ΑΠ:Το διακύβευμα είναι να φτάσουμε στις κάλπες με ισχυρούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, και από τις κάλπες να βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.Πρέπει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μειωθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο, να ηττηθεί η πολιτική τους που είναι αντιλαϊκή. Το να γίνει η δυσαρέσκεια για τη ΝΔ ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ, είναι μία τρύπα στο νερό. Πρέπει ακόμα να ηττηθούν ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα του "ευρωμονοδρομου".Μόνο έτσι θα παλέψει ο λαός από καλύτερες θέσεις για τα χειρότερα που έρχονται.

    [06] "Θλιβερή εικόνα"

    "Η εικόνα είναι πράγματι θλιβερή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Α. Τσίπρας για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη σχετική συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ένας κλάδος που όλο το προηγούμενο διάστημα αισθάνθηκε πάρα πολύ μεγάλη πίεση από την οικονομική κρίση, ένας κλάδος που υφίστατο το πλιάτσικο των τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύ μεγάλης πίεσης και είναι πολύ σημαντικό όλοι να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο ώστε να απαλύνουμε αυτές τις πληγές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμη ότι από τη μια έχουμε την εικόνα οργανωμένων ομάδων που προξενούν βίαιες καταστροφές, από την άλλη, όμως, έχουμε τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση νέων ανθρώπων, 16ρηδων μαθητών, όπου εμείς πρέπει ως συντεταγμένη πολιτεία, ως πολιτικά κόμματα, ως φορείς και ως Δήμος της Αθήνας να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία που τους σημερινούς 16ρηδες μαθητές τους κάνει να βρίσκονται στο δρόμο και πολλές φορές να προσπαθούν με δίκαιους τρόπους να εκφράσουν την οργή τους. Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, πρέπει ως πολιτεία, συντεταγμένα, κατβ αρχάς να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αυτές τις αιτίες και να δώσουμε λύση εκτόνωσης, η οποία θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας. Και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, και τους εργαζόμενους και τη νεολαία συνολικά.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες. "Θα συναντηθούμε με φορείς και κυρίως θα αναδείξει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου που έχουμε μπροστά μας".

    Μέτρα που, όπως είπε, θα αφορούν την προσπάθεια να προσεγγίσουμε συνολικά τους νέους ανθρώπους, τα προβλήματά τους στον χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο της εργασίας, δείχνοντας έμπρακτα ότι ακούμε τη φωνή τους και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπβ όψιν όλα όσα θέλουν να μας πουν.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι, όσον αφορά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που, σωστά, έχει αναλάβει ο Δήμος, είμαστε απολύτως σύμφωνοι και θα ψηφίσουμε και εμείς, ως παράταξη, στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προτάσεις που ακολούθως ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θα προωθήσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Συναντήσεις κ. Α. Αλαβάνου

    «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει την αστυνομία, ως στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αν η μία όψη του νομίσματος είναι ο νέος, ο οποίος μπορεί να ζει με ασφάλεια, με ελευθερία και με δημοκρατικά δικαιώματα, η άλλη του όψη είναι ο αστυνομικός πολίτης. Ο αστυνομικός, που αισθάνεται αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και ο αστυνομικός που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία».

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν πιστεύουμε εμείς ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι τραμπούκοι. Πιστεύουμε όμως, ότι από την κυβέρνηση και μάλιστα μετά τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς, υπάρχει ένα σύστημα, που σπρώχνει τους αστυνομικούς να βγάλουν το τραμπούκικο κομμάτι, που ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα στην ψυχή του και να μην βγαίνουν οι καλές πλευρές».

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι συμφώνησε πλήρως με την Ομοσπονδία για την ανάγκη ύπαρξης διακομματικής επιτροπής, που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα της αστυνομίας, ενώ επισήμανε πώς «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται κατανοητές» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι οι αδικίες του συστήματος και δεν είναι βιτρίνες, ούτε αυτοκίνητα».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρ. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από την στήριξη του κ. Αλαβάνου στο αίτημά του κλάδου για περισσότερο εκδημοκρατισμό στην Ελληνική Αστυνομία και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα για να υπάρξει αυτή η περισσότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού.

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος είχε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεχάρη για τον αγώνα τους, αλλά και για τις επιτυχίες τους, καθώς, «στη συλλογική σύμβαση προβλέπονται η αύξηση του βασικού μισθού, το επτάωρο, το ρεπό μετά την εφημερία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, εξελίξεις γενικά σε θετική κατεύθυνση».

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ώστε να υλοποιηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να γίνουν και όλες οι νομοθετικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, για την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εξέφρασε δε, την ανησυχία του γιατί εξακολουθεί και ισχύει η υποχρηματοδότηση της υγείας, «κάνοντας την Ελλάδα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, πάνω από το 50%, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

    [07] "Πιο δυνατοί μετά την κρίση"

    Συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της πόλης μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Στη συνέχεια ο κ.Καρατζαφέρης συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του συνεχάρη τον κ. Κακλαμάνη για τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου στην αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη και είπε ότι η δημοτική αρχή κατάφερε και ανταπεξήλθε στις ανάγκες της περιόδου αυτής. Η πολιτική αρχή όμως, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως είπε.

    Είπε ακόμη ότι οι πολλοί πρέπει να βρουν το ηθικό σθένος να απομονώσουν τους λίγους και κακούς, αναφέρθηκε στις εορταστικές ημέρες και είπε ότι αυτές τις μέρες πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσουν ακόμη και οι εξτρεμιστές της κοινωνικής ζωής, ότι δεν μπορούν να διαταράσσουν την ειρήνη.

    Εκτίμησε ότι από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυναμωμένοι και πιο σοφοί, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε καλύτερα αυτιά και καλύτερα αντανακλαστικά.

    ''Η Αθήνα θα μείνει όρθια, όποιοι πιστεύουν ότι θα φοβηθούν και θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την Αθήνα, κάνουν λάθος'', δήλωσε από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ευχαρίστησε τον κ. Καρατζαφέρη για την ηθική στήριξη στην προσπάθεια του δήμου και είπε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει οριστική εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια, δρόμους και πεζοδρόμια αν δεν τελειώσουν τα επεισόδια.

    Ζήτησε επίσης απο τον ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ πρέσβη κ. Γεωργίου να διερευνήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης της ανοικοδόμησης της Αθήνας.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα στολιστεί το δέντρο, το οποίο είναι ένα σύμβολο για τα παιδιά.

    Συνάντηση με ΟΕΝΓΕ

    «Νομίζω ότι αξίζουν άλλης περιποίησης. Στηρίζουμε το αίτημά τους, το οποίο υπαγορεύθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ και όχι απο δική τους επιθυμία για καλύτερη αμοιβή. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους αν θέλουμε να τους βρίσκουμε όταν τους χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ και υποστήριξε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εισπράττουν περίπου την ίδια αμοιβή με μια καθαρίστρια ενός δήμου.

    "Στο ύψος των περιστάσεων"

    Διανύουμε την πιο κομβική εβδομάδα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα.

    "Έχουμε ένα 15χρονο νεκρό, από βολή αστυνομικού, έναν αστυνομικό σε ρόλο ράμπο, νέους να διαδηλώνουν για μια κατάσταση ετών, να έχουν επηρεαστεί από την δική μας συμπεριφορά και τη διαχρονική διαφθορά και εμείς παριστάνουμε ότι δεν ακούμε τις κραυγές, επειδή δεν έχουμε αξιόπιστες απαντήσεις", δήλώσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ακόμη ότι οι νέοι έχουν αθωότητα και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα, εκτίμησε ότι πράκτορες, προβοκάτορες και παράσιτα εκμεταλλεύονται αυτή την αθωότητα των νέων.

    Όπως το 1973 ο Ιωαννίδης εκμεταλλεύτηκε την εξέγερση των παιδιών του Πολυτεχνείου για να έρθει στα πράγματα, έτσι και τώρα κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αθωότητα και την ορμή των νέων παιδιών, είπε.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης παρέπεμψε σε ανάλογα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη Χιλή επί Σαλβαδόρ Αλιέντε και στις Φιλιππίνες επί Προεδρίας Κοραζόν Ακίνο και είπε ότι είδαμε προβοκάτορες να δρουν και αγανακτισμένους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, φαινόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημοκρατία, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι μέσα σε αυτούς, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων Α.Φούρα, όπως είπε, παρεισέφρυσαν και "χρυσαυγήτες" για δικούς τους σκοπούς.

    Η Ελλάδα παραδόθηκε σε κουκουλοφόρους και "χρυσαυγήτες", αν δεχθούμε τις δηλώσεις του κ.Α.Φούρα,είπε.

    Χαρακτήρισε πανικόβλητη τη στάση της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως να είχε πυροβολήσει ο ίδιος τον μικρό Αλέξη.

    Έκανε λάθος να διαμηνύσει τα περί "αμυντικής" διάταξης της αστυνομίας και αυτό το εκμεταλλεύθηκαν άριστα οι κουκουλοφόροι, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Είδαμε, είπε, μια άναρχη χώρα να διασύρεται διεθνώς από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, τα οποία μιλούν με μελανά χρώματα για την Ελλάδα και εξέφρασε φόβους για μείωση των τουριστών το καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, τα τουριστικά πακέτα κλείνονται αυτή την περίοδο.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και εκτίμησε ότι υπάρχει αδυναμία επανασυγκρότησης της κοινωνίας.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος επωάσεως φαλαγγιτών, όπως στο Λίβανο, κάτι που θα ήταν ολέθριο, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσουν ιδιωτικοί στρατοί.

    Αναφέρθηκε στη Βουλή, η οποία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, ως όφειλε να πράξει, όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά σημείωσε ότι έπρεπε να το πράξει και πριν, όταν π.χ. σκοτώσανε τον ειδικό φρουρό, έξω από την πρεσβεία της Αγγλίας ενώ εκτελούσε υπηρεσία.

    Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε πώς ωφελεί τη δημοκρατία όταν δημόσια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι υπέρ της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

    Κάλεσα από τον κ. Αλαβάνο να το διαψεύσει, είπε ο κ. Καρατζαφέρης και περιμένω απάντηση.

    Πρότεινε όποιος θέλει να διοργανώσει διαδήλωση να αναλαμβάνει και το κόστος των ζημιών που θα προκληθούν, ενώ αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ είπε πως όποτε το κόμμα οργανώνει διαδηλώσεις τις περιφρουρεί στο ακέραιο, χωρίς να συμβεί και δεν συμβαίνει το παραμικρό έκτροπο.

    Κάλεσε την πολιτεία να ξεκαθαρίσει το χώρο της κοινωνίας, όπου υπάρχουν νονοί της νύχτας και αρκετοί άλλοι που δεν τιμούν τον όρκο τους. Αυτοί είναι λίγοι. Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία την αστυνομία να αυτοκαθαρθεί, είπε.

    Από τη στιγμή που η πατρίδα δίνει όπλο σε κάποιο όργανό της, πρέπει να το περνάει συνεχώς από ελέγχους και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε αλκοτέστ στον ράμπο αστυνομικό που πυροβόλησε τον μικρό Αλέξη.

    Είπε επίσης ότι πρέπει να έχουμε τη δύναμη να πούμε αλήθειες και τόνισε ότι δεν σεβαστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών του αστυνομικού, τη στιγμή που δεν δίνονται καν τα στοιχεία βιαστών μικρών παιδιών.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από φοβικό σύνδρομο και πρέπει να το αποβάλει και πρέπει η δημοκρατία να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να γίνει συζήτηση με τους πρωταγωνιστές, δεν προτείνουμε, είπε, την κατάργησή του, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από μη φοιτητές ως καταφύγιο και χώρος εξοπλισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε κόμμα που με τη στάση του μπορεί να όπλισε το χέρι των κουκουλοφόρων, ο κ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε γιατί οι κουκουλοφόροι δεν μπήκαν στην διαδήλωση του ΚΚΕ και μπήκαν στη διαδήλωση του Συνασπισμού.

    Επικαλέστηκε το ΚΚΕ το οποίο μιλά, όπως είπε, για χαϊδέματα αυτιών και τόνισε ίσως να γνωρίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι γειτονιά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξαν και προβοκάτορες κουκουλοφόροι και δεν απέκλεισε να υπήρχαν προβοκάτσιες από μη ελεγχόμενες δυνάμεις της κρατικής εξουσίας.

    Σε ερώτηση για το πως έπρεπε να χειριστεί η κυβέρνηση την κρίση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι η κυβέρνηση εξαφανίστηκε, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, είπε ότι είναι έξυπνος και πιστεύει ότι θα ωφεληθεί δια της προκλήσεως.

    "Δεν προσυπογράφω σε καμία περίπτωση τα όσα λέει", είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους "μετανάστες που συμμετείχαν στο πλιάτσικο", ο κ.Καρατζαφέρης είπε ότι είναι οι μόνοι που θα κάνουν καλά Χριστούγεννα.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι δεν πρέπει να παίρνονται εν θερμώ αποφάσεις, αλλά μόλις κάνει το κύκλο του πρέπει να αναθεωρήσει ο πρωθυπουργός πτυχές του κυβερνητικού σχήματος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για τα όσα έγιναν, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν είπε ποτέ ότι καθοδηγούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ταραχές. Είπα, απλά, ότι στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έμπαιναν μέσα οι κουκουλοφόροι και όχι σε αυτές του ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενος στη βαλλιστική έρευνα είπε ότι ίσως έπρεπε να κληθεί ειδικός από το εξωτερικό για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στην κοινή γνώμη.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρχουν ξένα κέντρα πίσω από τις ταραχές, ο κ. Καρατζαφέρης είπε "είμαι σίγουρος ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουν έρθει προστάτες απ' έξω".

    Είπε ακόμη ότι δεν είναι σίγουρος ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπάρξει μία διέξοδος και αναρωτήθηκε τί είναι εκείνο που οδηγεί ένα παιδί σαν τον άτυχο Αλέξη στις ατραπούς των Εξαρχείων.

    Πρότεινε να γίνει διακομματική επιτροπή διαχειρίσεως τέτοιων κρίσεων, γιατί όλοι υπηρετούμε την δημοκρατία και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διαφορετικά πάμε για αυτοκατάργηση, όπως είπε.

    Είπε ότι την ημέρα που γίνονταν τα επεισόδια, το Σάββατο το βράδυ, ο ίδιος συνέτρωγε με τον πατέρα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος του είπε ότι ο γιος του από τέτοια γεγονότα έγινε πρόεδρος στη Γαλλία και εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής είναι εγκλωβισμένος πάνω σε ράγες και το τρένο, όπως είπε, πάει εκεί που οδηγούν οι ράγες.

    Χαρακτήρισε ψίχουλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και επανέλαβε την πρότασή του να δοθεί ένα δισ. ευρώ από τα 28 δισ. που προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

    Κάλεσε τον κ.Κ.Καραμανλή να αναλάβει από τον Ιανουάριο πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει καλύτερος βηματισμός της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα το Βατοπαιδίου είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον εκπρόσωπο του Κόμματος στην Εξεταστική, έχουμε φτάσει σε πολιτικές ευθύνες και σε υπόνοιες ποινικών ευθυνών.

    [08] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Κρίσιμες συναντήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 14ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Ο Ολυμπιακός, πρωταθλητής χειμώνα από την προηγούμενη εβδομάδα και μία αγωνιστική πριν από το φινάλε του πρώτου γύρου, φιλοξενείται στη Λάρισα από την τοπική ομάδα, στο ματς με το οποίο ανοίγει η αυλαία της 14ης ημέρας. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται σε μία δύσκολη έδρα και δίνει ουσιαστικά αγώνα πρόβα τζενεράλε πριν από το κρίσιμο ματς με τη Χέρτα γαι την 5η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του κυπέλλου UEFA.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ακόμα συναντήσεις, τις Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής και ΠΑΟΚ-Ξάνθη.

    Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι υπόλοιπες αναμετρήσεις με το ματς ανάμεσα στον Αρη και την ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να ξεχωρίζει. Στο Ηράκλειο το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον ΟΦΗ συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 14ης ημέρας, έχουν εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    (Αλκαζάρ) Λάρισα-Ολυμπιακός (16:45/Alpha)

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής (19:00/NET)

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ξάνθη (19:00/NOVA)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Πανθρακικός (15:00)

    (Φυλή) Θρασύβουλος-Πανιώνιος (16:45/NOVA)

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός (16:45/NET)

    (Βικελλίδης) Αρης-ΑΕΚ (19:00 NET)

    (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-ΟΦΗ (19:00 NOVA)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 13 10-2-1 8-0-0 2-2-1 24-4 32

    2. ΠΑΟΚ 13 7-5-1 4-3-0 3-2-1 15-7 26

    3. Παναθηναϊκός 13 6-5-2 3-3-1 3-2-1 21-12 23

    4. Ξάνθη 13 5-6-2 2-2-2 3-4-0 10-6 21

    . Άρης 13 6-3-4 4-2-1 2-1-3 13-11 21

    6. ΑΕΚ 13 4-8-1 4-2-0 0-6-1 15-13 20

    7. Εργοτέλης 13 5-4-4 2-3-2 3-1-2 17-17 19

    8. Πανθρακικός 13 5-3-5 3-1-2 2-2-3 9-11 18

    9. Λάρισα 13 4-5-4 3-1-2 1-4-2 18-12 17

    10. Πανιώνιος 13 4-3-6 2-3-3 2-0-3 15-19 15

    11. Αστέρας Τρίπολης 13 2-8-3 1-4-0 1-4-3 12-12 14

    12. Λεβαδειακός 13 3-4-6 3-3-0 0-1-6 6-12 13

    13. Ηρακλής 13 2-6-5 1-5-2 1-1-3 9-14 12

    14. Πανσερραϊκός 13 2-3-8 0-1-5 2-2-3 8-19 9

    15. Θρασύβουλος 13 2-2-9 0-1-4 2-1-5 11-22 8

    . ΟΦΗ 13 1-5-7 0-2-4 1-3-3 12-22 8


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 December 2008 - 5:30:49 UTC