Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή"
  • [02] "Να προσεγγίσουμε τους νέους"
  • [03] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

  • [01] "Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή"

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση που βιώνει η χώρα και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό, με την ανάληψη μιας απλής πολιτικής ευθύνης. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δεύτερον, παραίτηση της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για ψυχρή δολοφονία του 15χρονου μαθητή η οποία αποκάλυψε την βαθύτατη κρίση που βιώνει η χώρα και η νέα γενιά, μια κρίση που αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έχει ευθύνη να θέσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τα μεγάλα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε αυτά.

    Θέτοντας ο ίδιος τα ερωτήματα προσδιόρισε τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις ως εξής:

    -Τι κοινωνία φτιάχνουμε σήμερα;

    -Ποια κοινωνία κληροδοτούμε στη νεολαία;

    -Ποιο κράτος, ποια δικαιοσύνη, ποια οικονομία, ποια πόλη, ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιο σχολείο, ποιες αξίες, ποια αξιοπρέπεια, ποια ελπίδα, ποια οράματα, ποιες ανθρώπινες σχέσεις;

    Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να μετουσιώσουμε την οργή των νέων και του λαού σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι απλό και διαυγές: "Μπορούμε διαφορετικά".

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θέλει να διχάσει καθώς, όπως τόνισε, δεν είναι ώρα, τώρα που βιώνουμε την κρίση, για τυφλές πολιτικές ή κοινωνικές πολώσεις και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενώσουμε το λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, από το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγής με μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε πολλές και βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι αγνοεί τη φωνή της κοινωνίας, ότι είναι σε παρακμή και καταρρέει. Ο πολιτικός της χρόνος, πρόσθεσε έχει τελειώσει και χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού παραμένει γαντζωμένη και σέρνει τη χώρα σε περιπέτειες. Φτάνει πια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι τώρα τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός.

    Αναφέρθηκε επίσης στη φράση που είχε πει μιλώντας στη Βουλή προ δεκαμήνου όταν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει "θα μας πάρουν με τις πέτρες" αλλά ο πρωθυπουργός, όπως είπε, δεν μας άκουσε.

    Τώρα καλούμαστε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, να διαχειριστούμε εμείς μια κρίση που παίρνει εθνικές διαστάσεις: Είχαμε εντοπίσει το χαρακτήρα της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική πολιτική. Και έκανε αναφορά στην εικόνα υπουργών τονίζοντας ότι αποτελεί προσβολή το θέαμα υπουργών "να κάνουν δουλειές" και με θράσος να δίνουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής την ώρα που η κυβέρνηση βάζει μεγάλους φόρους στους απλούς πολίτες.

    Είμαστε εδώ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι για να κουκουλώσουμε την κρίση, να φέρουμε βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και να τελειώνουμε με το άδικο σύστημα που παράγει τις κρίσεις.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα κράτος διαφθοράς και ανικανότητας τονίζοντας ότι η ανικανότητα που επέδειξε συνδέεται με την ιδεολογία της και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία. Έκανε λόγο για μεταφορά πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια και τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί της ποτέ δεν είχαν χρήματα για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις αλλά είχαν χρήματα για να χαρίζουν στους λίγους φίλους τους και για το σπάταλο κράτος. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε άλλη εποχή μεταπολιτευτικά όπου το σύνολο του Τύπου να ασχολείται καθημερινά με σκάνδαλα. Υποστήριξε επίσης ότι το κράτος της νεοσυντήρησης δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια για τις πιο σκοτεινές και ακραίες δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του Κινήματος στη βία και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Για μας, υπογράμμισε, η δημοκρατία δεν φοράει κουκούλα, έχει πρόσωπο.

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία η οποία, όπως τόνισε, βιώνει πιο έντονα την κρίση και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο εξεγείρεται, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να εξοπλίσουμε τους νέους ώστε να αισθάνονται ικανοί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα οι νέοι στη χώρα μας δεν αισθάνονται ότι η Ελλάδα τους ανήκει, αλλά ότι ανήκει σε όσους έχουν κολλητούς, στους κουμπάρους και τους ημέτερους. Και γι΄αυτό φτιάχνουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Γι΄αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ξανακάνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη χώρα, να είναι περήφανοι για την Ελλάδα.

    Η εκτεταμένη αναφορά του κ. Παπανδρέου στη νεολαία συνδυάστηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το 15χρονο Αλέξη και ένα στέλεχος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το οποίο χάθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία πριν από λίγες μέρες.

    Επίσης πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου μίλησε στο Εθνικό Συμβούλιο ο μαθητής Γιάννης Μετεκίδης ο οποίος ήταν ο νεαρότερος σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα που τίθεται τελευταία για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Η απάντηση είναι κατηγορηματική και θετική, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και είναι αποφασισμένο να σταματήσει το μεγάλο κατήφορο στον οποίο οδηγείται η χώρα.

    Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε έμπειρα στελέχη, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε και πως να κυβερνήσουμε και έχουμε συναίσθηση της ιστορικής πορείας της χώρας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο και τη χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και τόνισε ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούν ξένοι δημοσιογράφοι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα απαντά ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα και τους καλεί να θυμηθούν την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των μεγάλων έργων, της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα της ειρήνης.

    Ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και μαζί με τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο και ανίκητο ποτάμι αλλαγής το οποίο θα παρασύρει όλα τα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο του η νεοσυντήρηση.

    [02] "Να προσεγγίσουμε τους νέους"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «έκρηξη της νέας γενιάς - θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» δίνουν αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σήμερα στις 17:00, στο ξενοδοχείο Athens Imperial.

    "Η εικόνα είναι πράγματι θλιβερή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Α. Τσίπρας για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη σχετική συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ένας κλάδος που όλο το προηγούμενο διάστημα αισθάνθηκε πάρα πολύ μεγάλη πίεση από την οικονομική κρίση, ένας κλάδος που υφίστατο το πλιάτσικο των τραπεζών, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύ μεγάλης πίεσης και είναι πολύ σημαντικό όλοι να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο ώστε να απαλύνουμε αυτές τις πληγές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμη ότι από τη μια έχουμε την εικόνα οργανωμένων ομάδων που προξενούν βίαιες καταστροφές, από την άλλη, όμως, έχουμε τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση νέων ανθρώπων, 16ρηδων μαθητών, όπου εμείς πρέπει ως συντεταγμένη πολιτεία, ως πολιτικά κόμματα, ως φορείς και ως Δήμος της Αθήνας να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία που τους σημερινούς 16ρηδες μαθητές τους κάνει να βρίσκονται στο δρόμο και πολλές φορές να προσπαθούν με δίκαιους τρόπους να εκφράσουν την οργή τους. Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, πρέπει ως πολιτεία, συντεταγμένα, κατβ αρχάς να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αυτές τις αιτίες και να δώσουμε λύση εκτόνωσης, η οποία θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας. Και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, και τους εργαζόμενους και τη νεολαία συνολικά.

    Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες. "Θα συναντηθούμε με φορείς και κυρίως θα αναδείξει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου που έχουμε μπροστά μας".

    Μέτρα που, όπως είπε, θα αφορούν την προσπάθεια να προσεγγίσουμε συνολικά τους νέους ανθρώπους, τα προβλήματά τους στον χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο της εργασίας, δείχνοντας έμπρακτα ότι ακούμε τη φωνή τους και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπβ όψιν όλα όσα θέλουν να μας πουν.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι, όσον αφορά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που, σωστά, έχει αναλάβει ο Δήμος, είμαστε απολύτως σύμφωνοι και θα ψηφίσουμε και εμείς, ως παράταξη, στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προτάσεις που ακολούθως ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θα προωθήσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Συναντήσεις κ. Α. Αλαβάνου

    «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει την αστυνομία, ως στρατό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αν η μία όψη του νομίσματος είναι ο νέος, ο οποίος μπορεί να ζει με ασφάλεια, με ελευθερία και με δημοκρατικά δικαιώματα, η άλλη του όψη είναι ο αστυνομικός πολίτης. Ο αστυνομικός, που αισθάνεται αξιοπρέπεια, ο αστυνομικός, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και ο αστυνομικός που λειτουργεί μέσα στην κοινωνία».

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν πιστεύουμε εμείς ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι τραμπούκοι. Πιστεύουμε όμως, ότι από την κυβέρνηση και μάλιστα μετά τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς, υπάρχει ένα σύστημα, που σπρώχνει τους αστυνομικούς να βγάλουν το τραμπούκικο κομμάτι, που ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα στην ψυχή του και να μην βγαίνουν οι καλές πλευρές».

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι συμφώνησε πλήρως με την Ομοσπονδία για την ανάγκη ύπαρξης διακομματικής επιτροπής, που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα της αστυνομίας, ενώ επισήμανε πώς «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται κατανοητές» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι οι αδικίες του συστήματος και δεν είναι βιτρίνες, ούτε αυτοκίνητα».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρ. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από την στήριξη του κ. Αλαβάνου στο αίτημά του κλάδου για περισσότερο εκδημοκρατισμό στην Ελληνική Αστυνομία και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα για να υπάρξει αυτή η περισσότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού.

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος είχε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεχάρη για τον αγώνα τους, αλλά και για τις επιτυχίες τους, καθώς, «στη συλλογική σύμβαση προβλέπονται η αύξηση του βασικού μισθού, το επτάωρο, το ρεπό μετά την εφημερία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, εξελίξεις γενικά σε θετική κατεύθυνση».

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ώστε να υλοποιηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να γίνουν και όλες οι νομοθετικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, για την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εξέφρασε δε, την ανησυχία του γιατί εξακολουθεί και ισχύει η υποχρηματοδότηση της υγείας, «κάνοντας την Ελλάδα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, πάνω από το 50%, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

    [03] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, μαθητών, φοιτητών, αλλά και απλών πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία συντάγματος και παρέμειναν εκεί μέχρι αργά χθες το βράδυ.

    Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα συγκεντρώσεις από το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας. Νωρίτερα, μαθητές της σχολής Μοραΐτη, όπου φοιτούσε έως πέρυσι ο Γρηγορόπουλος, είχαν πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία στο χώρο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Το Συντονιστικό όργανο των μαθητών αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής, για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του αγώνα τους. Μέχρι τώρα, πάντως, σε πολλά σχολεία, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα. Το Σάββατο, σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, μαθητές συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείες και διαδήλωσαν για τη δολοφονία του συμμαθητή τους. Από την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, μαθητές και φοιτητές, προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 μετά το μεσημέρι η μηχανοκίνητη-ποδηλατοκίνητη πορεία των καταληψιών της Σχολής Θεάτρου, φοιτητών κι αντεξουσιαστών, που ξεκίνησε περίπου δυο ώρες νωρίτερα, από την οδό Εγνατία.

    Περίπου 100 άτομα, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σχολή Θεάτρου και κινήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, στα οποία το κεντρικό σύνθημα ήταν "καμία δίωξη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη" κι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησής τους, όπου και διαλύθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 December 2008 - 15:30:32 UTC