Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομήντα χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας
  • [02] Κινητοποιήσεις μαθητών

  • [01] Εβδομήντα χρόνια Δημόσιας Ραδιοφωνίας

    Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση για τα 70 χρόνια της δημόσιας ραδιοφωνίας εγκαινιάζεται απόψε, στο Ζάππειο Μέγαρο, από το υπόγειο του οποίου, το 1938, άρχισε το ταξίδι της η ελληνική ραδιοφωνία μετά τη συμφωνία του ελληνικού κράτους με την Telefunken για εγκατάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού.

    Ο πρώτος ραδιοφωνικός θάλαμος του 1938 με τη ξύλινη κονσόλα και το ηχητικό σήμα κατατεθέν του «Τσομπανάκου», σηματοδοτεί την αρχή της συναρπαστικής έκθεσης και διαπερνά μέσα από 500 φωτογραφίες και 199 ταυτοποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα (ο επισκέπτης προμηθεύεται δωρεάν στην είσοδο MP3), την ιστορία της Ελλάδας -πολιτική, ψυχαγωγική, εκπαιδευτική, αθλητική, καλλιτεχνική- όπως καταγράφηκε μέσα από τη ραδιοφωνία.

    Ολοκληρώνεται δε, με τη μελλοντική ψηφιακή ραδιοφωνία, μέσα από οθόνες κομπιούτερ και 5 ραδιοφωνικούς θαλάμους, ανοικτούς στους νεαρούς επισκέπτες να ηχογραφήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους εκπομπή, με ελεύθερο θέμα και τη βοήθεια των τεχνικών της ΕΡΑ.

    «Το καλύτερο θα βραβευτεί», είπαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρόντος και του προέδρου της ΕΡΤ, Χρήστου Παναγόπουλου, οι συντονιστές της έκθεσης, Αντώνης Ανδρικάκης, διευθυντής της ΕΡΑ, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια Β΄προγράμματος, Ζηνοβία Βογιατζόγλου, διευθύντρια ΕΡΑ 5, υπεύθυνη για τις ημερίδες που θα πραγμτοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης και ο Νίκος Σφέτσας, υπεύθυνος του αρχείου της ΕΡΑ.

    Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Όλγα Πατούνη και επιστημονικοί σύμβουλοι οι Γιώργος Μανιάτης και Βάλια Σερέτη, οι οποιοι επιμελήθηκαν και το πλούσιο λεύκωμα, που συνοδεύει την έκθεση.

    Ο κ. Παναγόπουλος ευχήθηκε «καλή ακρόαση» απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν την «ηχητική έκθεση, μέσα από πλούσιο υλικό με σημαντικές φωνές, που παραπέμπουν στην ιστορία του τόπου».

    Μια διαδραστική έκθεση, που όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, απαιτεί περίπου 2,5 ώρες επίσκεψης και θα συνοδεύεται σε όλη τη διάρκειά της από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ημερίδες.

    Στο περιθώριο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την έκθεση των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει τα κριτικά σημειώματα του Τύπου σε βάρος της δημόσιας τηλεόρασης για τον τρόπο μετάδοσης των γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας, τα χαρακτήρισε «ψευδή και άδικα», ενώ είπε πως «υποκρύπτουν σκοπιμότητα».

    «Δείξαμε το περιστατικό τόσες φορές όσες χρειαζόταν, ενημερώσαμε χωρίς τις υπερβολές, που επέδειξαν τα ιδιωτικά κανάλια, το τετραήμερο των ταραχών. Μην βάλετε εναντίον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ κάνει τη δουλειά της σωστα και συγκροτημένα».

    [02] Κινητοποιήσεις μαθητών

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και σήμερα ως αργά το απόγευμα μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής. Εξω από το υπουργείο Παιδείας συγκεντρώθηκαν μαθητές από σχολεία των βορείων προαστίων και φώναξαν συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του συμμαθητή τους.

    Έξω από τη Γενική Ασφάλεια, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεκάδες μαθητές παρέμειναν επί αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι, ενώ κατά διαστήματα δημιουργείτο ατμόσφαιρα έντασης. Για πολλές ώρες, πάντως, είχε παραλύσει η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

    Συγκεντρώσεις έγιναν και έξω από τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και γενικά στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή Κορυδαλλού και Περιστερίου.

    Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι στο πλαίσιο της απόφασης που πήρε χθες το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών, το οποίο συνεδρίασε για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις των μαθητών.

    Αύριο θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και αυτή την εβδομάδα, με πορείες, καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

    Αποφάσεις για την μορφή αγώνα κάθε σχολείου παίρνουν με γενικές συνελεύσεις τους τα 15μελή εκλεγμένα όργανα. Για αύριο, πάντως, οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στις 12.00 από το άγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή φοιτητών, ενώ την Τετάρτη θα κλείσουν δρόμους. Στις 18.30 της ίδιας μέρας θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

    Για την Πέμπτη, στις 12.00, διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το ΣΑΣΘ, καταδίκασε «όχι μόνο την βία και τη δολοφονία του μαθητή, αλλά και την τρομοκρατία των κουκουλοφόρων», ενώ αποστασιοποιήθηκε από τα καταστροφικά επεισόδια συγκεκριμένων ομάδων.

    «Καμία σχέση δεν έχουν τα επεισόδια και οι καταστροφές με το μαθητικό κίνημα. Αντίθετα, δίνουν άλλοθι για ένταση της κρατικής καταστολής», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΑΣΘ, Μάριος Αθανασιάδης και πρόσθεσε ότι οι μαθητικές πορείες είναι πάντα περιφρουρημένες.

    Στο μεταξύ, κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα νεαροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου.

    Χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο οι νεαροί ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη και εγκαταστάθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Λόγω της κατάληψης οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών, ενώ στις 7 το βράδυ οι σπουδαστές καλούν τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βρίσκεται στην Αθήνα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους διαδηλωτές και όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωποί τους τον διαβεβαίωσαν ότι η κατάληψη έχει ειρηνικό χαρακτήρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 December 2008 - 15:30:32 UTC